Oman

Hoofdstad: Muscat

Taal: Arabisch

Hallo:  Maʿa s-salamah
Bedankt: Sukran

Valuta: Omani Rial (OMR)

Noodnummer: 9999 voor alle hulpdiensten

Tijdsverschil:
Zomer +2 uur
Winter +3 uur


Klimaat: droog en warm


Oman staat bekend als een land met een lange historie en ontzettend vriendelijke bevolking. In tegenstelling tot buurland Jemen heeft de koninklijke familie van Oman andere keuzes gemaakt in het verleden wat nu duidelijk zijn vruchten af werpt. Het welvaartsniveau ligt redelijk hoog met goed onderwijs en prima voorzieningen. In Oman leven nog verschillende stammen volgens eeuwenoude tradities. Kans dat je die tegen komt in Oman is klein. Kans dat je überhaupt veel mensen tegen komt is klein. Oman is uitgestrekt en rustig. Oman heeft een fantastische kustlijn geschikt om te snorkelen, schildpadden te zien of gewoon rond te dobberen.


Vaccinaties 

Ga altijd langs bij de Tropenarts of GGD voor de meest recente informatie. Wat op internet staat is al snel achterhaald. Actuele vaccinaties voor Oman. 


Visum 

Voor een bezoek aan Oman is een e-visum verplicht. Deze kunt u online aanvragen via de officiële website van de Omaanse politie.

Let op: vraag dit visum niet te vroeg aan. Na goedkeuring van het visum moet je namelijk binnen 1 maand Oman bezoeken en anders is je visum niet meer geldig. Hier krijg je geen melding van en je bent wel je 47 euro kwijt (* spreekt helaas uit ervaring). Dus check vooraf goed of je niet te vroeg bent met aanvragen.


Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam kun je rechtstreeks vliegen naar Muscat, maar de meeste vluchten zijn met overstap in Dubai, Istanbul of Londen. De vlucht duurt ongeveer zeven uur rechtstreeks, maar langer natuurlijk wanneer je overstapt.

Beste reistijd 

In principe is Oman het hele jaar door warm en tropisch, maar het is nog extra warm in de zomer. Dan stijgen de temperaturen dagelijks boven de 45 graden. De beste reistijd is dan ook november – maart om de temperaturen enigszins dragelijk te houden.


Reisbudget 

De prijzen in Oman liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -30%.

Vanwege de religie in Oman is alcohol schaars en duur. Benzine is goedkoop, maar de auto’s die ze verhuren zijn over het algemeen benzineslurpers, dus je verstookt nog steeds aardig wat euro’s. Wildkamperen is gratis, maar het huren van alle kampeerspullen is niet goedkoop. Voor je verse eten kun je het beste naar de markt.