Tips voor oman; visum, hoofddoeken, verkeer, gezondheid en nog veel meer

Wadi Darbat Taqam Oman waterval

Routes, budgetten, info over wildkamperen. Er is zoveel te vinden over Oman. In deze blog vind je allemaal handige tips en weetjes bij elkaar die je anders misschien over het hoofd zou zien.

Visum nodig voor Oman?

Ja, voor Oman moet je een visum aanvragen voordat je het land bezoekt. Visa on arrival is sinds 2018 niet meer mogelijk. Dit geldt ook voor de grensovergangen via land.

Bij de politie van Oman kun je een E-Visum aanvragen. Ik post hier de link van deze site niet omdat deze geregeld veranderd. Laat je niet oplichten door een visum te kopen bij een niet legitieme dienst. Het aanvragen van het E-Visum is heel makkelijk dus je kunt dit prima zelf regelen.

Binnen enkele uren heb je het e-visum waarschijnlijk al in je email mits je een Nederlands paspoort hebt.

Als je een visum aan vraagt dan moet je binnen 30 dagen Oman bezoeken.

Ik heb de stomme fout gemaakt om anderhalve maand van tevoren mijn visum aan te vragen waardoor deze al weer verlopen was voordat we überhaupt vertrokken waren. Het visum kostte ongeveer 40 euro, dus die heb ik twee keer aan moeten schaffen (iets met slecht bereikbare politiedienst en geen response op email).

Wanneer je het dan eindelijk hebt gered om in Oman aan te komen met je E-visum, reken veel tijd voor de douane. Misschien dat we pech hadden, maar na alle reizen die ik over de hele wereld gemaakt heb, ben ik er eigenlijk wel aan gewend geraakt. De douane is over het algemeen een uren durend proces, zo ook in Oman.

Jebel samhan canyon Oman.

Hoofddoek en omgangsvormen

Een hoofddoek is niet verplicht in Oman, behalve op religieuze plekken als moskeeën. Toch koos ik ervoor om overal een hoofddoek te dragen. Wanneer je een hoofddoek draagt is het leven een heel stuk makkelijker.

Tips/fooien zijn over het algemeen niet het gebruik in Oman. Maar met meer toeristen die het land bezoeken wordt het wel steeds gewoner in de toeristen gebieden.

Mannen en vrouwen gaan niet met elkaar zoals we dat in Nederland gewend zijn. Mannen en vrouwen geven elkaar geen hand en doen de meeste activiteiten van elkaar gescheiden. Mannen praten met mannen als ze de keuze hebben. Hand in hand lopen op straat is erg ongebruikelijk en word niet overal even erg gewaardeerd. Het is overigens niet verboden.

Meer weten over omgangsvormen? Check dan ook eens onderstaande blog.

Fotografie in Oman

Het is voor mensen die in Oman wonen niet zomaar normaal om door wildvreemden gefotografeerd te worden. Eigenlijk altijd is het beter om te vragen of je een foto mag maken van een persoon. Houd er rekening mee dat het verboden is om vrouwen in het gezicht te fotograferen. Vragen staat vrij, wellicht heb je geluk. in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ethiopië, is het in Oman niet gebruikelijk dat mensen geld vragen om gefotografeerd te worden.

Verkeer en vervoer

De wegen in Oman zijn ronduit fantastisch. Het asfalt is perfect en de bewegwijzering redelijk. Drinken en rijden komt niet voor, dat is een groot voordeel van een islamitisch land. Er geldt een zero-tolerance beleid in Oman wat betreft rijden onder invloed, dus doe het echt nooit!

Op verschillende plekken in Oman zul je militaire checkpoints passeren. Tijdens alle militaire checkposts heb je de verzekering van je auto nodig. Handig als je die bij de hand hebt en niet zoals wij vijf minuten moesten zoeken naar dat kleine papiertje.

Taxi’s zijn zeer betaalbaar en laten je vaak zelf de prijs van een rit bepalen. Een beetje vreemd is het wel want ik ben gewend dat taxi chauffeurs me stelselmatig af proberen te zetten. Maar in Oman zijn zelfs de taxi chauffeurs ontzettend vriendelijk.

In Oman is het de gewoonte dat er voor je getankt wordt. Je blijft in de auto zitten of je loopt wat rond, maar je hoeft in ieder geval niet zelf te tanken. Oman is uitgestrekt. Ondanks dat er veel benzinepompen zijn raad ik je aan om altijd te tanken zodra het kan, zelfs als je tank nog halfvol is. Soms duurt het ineens 300 km door de bergen voordat je er weer eentje tegen komt en sta je heel rap droog met zulke hoogteverschillen. Benzine kost trouwens geen drol in Oman.

Empty Quarter Oman Salalah Muscat
Check die heuveltjes in de verte. Het hoogtepunt van een uurtje rijden. Eindelijk afwisseling

Gezondheid en inentingen

Oman is ontzettend warm, ook in de winter. Dus neem heel veel water mee overal waar je naar toe gaat. Er wonen relatief weinig mensen in Oman dus je kunt prima uren rijden/lopen zonder ook maar een mens tegen te komen. Houd hier rekening mee en ga altijd met minstens 20 liter water per persoon op pad.

De GGD raadt verschillende vaccinaties aan, dus bezoek ruim voor je vertrekt de GGD om je hierover te laten adviseren. Geloof niet de onzin die mensen op Facebook gooien!

De medische zorg in het land is op zeer behoorlijk niveau, zowel de staatsziekenhuizen (voor de Omanieten zelf) als de vele privé-klinieken (voor expats en reizigers). Voor kleine tot ernstige zaken kun je terecht in alle ziekenhuizen en klinieken in het land, die een uitstekende standaard hebben.

empty quarter wahiba sands Oman kamperen

Voedselveiligheid

Voedsel is over het algemeen veilig in Oman, maar wees voorzichtig met de meer afgelegen gebieden. Wanneer het jou uren over een afgelegen bergweg kost om er te komen, dan geldt dit ook voor je eten. In bijna heel Oman is een prima elektriciteitsnetwerk, dus gelukkig werken koelkasten vaak wel.

De controle op voedselveiligheid is streng, dus zelfs kleine tentjes aan doorgaande wegen zijn over het algemeen zeer hygiënisch en veilig.

Stekkers en stopcontacten

Oman heeft niet dezelfde stopcontacten als Nederland, dus je moet een wereldstekker meenemen. Je hebt de wereldstekker UK nodig. Spanning is wel dezelfde als in Nederland.

Op zoek naar meer inspiratie voor je reis naar Oman?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.