Onmisbaar op reis: een rugzak geschikt als handbagage – Dakine Trek II 26L

Dakine Trek II

Waarom zou je heel veel mee nemen als je ook minder mee kan nemen? Waarom zou je je rug willen breken wanneer je ook super mobiel over snel tussendoor kunt racen? Precies! Ultralight backpacking dus. Voortaan reis ik alleen nog maar met handbagage en ik heb daar de ultieme rugzak voor gevonden; Dakine Trek II 26L. In deze blog de review.

Handbagage regels

Tja, wat kan ik daar over zeggen. Die variëren nogal per luchtvaartmaatschappij. Zo maken Ryan Air en Transavia al onderscheid tussen grote (max. 55 x 40 x 25 cm) en kleine (max. 45 x 40 x 25 cm) handbagage. Deze kleine handbagage moet je verplicht onder de stoel voor je stoppen. De grote handbagage mag in de bagagebakken boven je hoofd tenzij het een drukke vlucht is, dan hebben ze het recht om deze in het grote ruim te plaatsen. Nadeel hiervan is dat je dan op sommige luchthavens alsnog staat te wachten bij de bagagebanden terwijl je juist met handbagage vliegt om die bagageband te omzeilen.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de restricties wat betreft gewicht. Ik schreef in mijn blog over ultralight backpacken met 5 kilo bagage al dat het gewicht tussen luchtvaartmaatschappijen varieert van 23 kilo handbagage tot slechts 5 kilo handbagage.

Des te belangrijker is het om een rugzak te hebben die in ieder geval qua afmetingen door de controle komt.

Dakine Trek II

Op pad met mijn nieuwe tas

Dakine Trek II 26L

In mijn zoektocht naar een geschikte rugzak stond ik achter een meisje in het vliegtuig. Zij reisde met een soortgelijke rugzak als de Dakine Trek II dus ik heb stiekem snel een foto van haar rugzak genomen en er in Nederland eentje gekocht. Ik reis inmiddels geruime tijd met mijn Dakine Trek II tas en ben nog onverminderd enthousiast. Hieronder de foto’s van de onderkant zodat je de slijtage kunt zien. De tas is 51 dagen naar 11 bestemmingen geweest toen ik de foto nam.

Dakine Trek II 26L

Nog helemaal geen slijtage op de onderkant

Specificaties van de Dakine Trek II 26L

 • Inhoud: 26 liter
 • Gewicht: 690 gram
 • Afmetingen: L51 x B30 x H18 cm
 • Apart laptopvak: ja
 • Waterdicht: ja
 • Heupband: nee
 • Bovenlader: ja
 • Zijlader: ja
 • Extra compartimenten aan de binnenkant: ja
 • Extra compartiment aan de buitenkant: ja
 • Verstelbaar rugpand: nee
 • Straps om je rugzak mee dicht te snoeren: nee
 • Raincover: niet nodig
 • Aanschafprijs: rond de 90 euro
 • Andere uitvoeringen: ja beschikbaar in veel verschillende kleuren

Wat past er allemaal in de Dakine Trek II?

26 liter is niet veel en toch kun je meer mee nemen dan dat je denkt. Twaalf dagen op reis door Marokko nam ik het volgende mee als handbagage. Totaalgewicht was 7.7 kg.

Ultralight backpacking

Twee leggings, twee shirtjes zonder mouwen, een shirtje met mouwen, een rok en twee jurkjes

Ultralight backpacking

Bikini, voor 14 dagen sokken en ondergoed (in de packing cube van Quechua), doek/strandlaken, dikke sokken

Ultralight backpacking

Waterfles, zonnebril, twee zakken met müslibollen, portemonnee, boek en tijdschrift, paspoort

Ultralight backpacking

Pyjama, traagschuimkussen, oogmasker en oordopjes

Ultralight backpacking

Laptop met lader, harde schijf, Bose headphones, splork (dat groene ding), Raboreader, oplader telefoon en lens voor op telefoon

Ultralight backpacking

Tandenborstel, miniborstel met spiegel, elastiekjes, lippenbalsem, scrubhandschoen, make-up pads

Ultralight backpacking

Tandpasta, shampoo, gezichtsscrub, puntenslijper, parfum, crèmespoeling, deo, desinfecterende handgel, kokosolie, oogpotlood en mascara, gezichtscrème, lipgloss

Ik had het volgende aan: skinny jeans, dichte schoenen, hempje, dunne slobbertrui, dik vest, sjaal en winterjas (ik kwam vanuit een Siberisch Nederland dus vandaar de dikke outfit voor het warme Marokko).

Het enige wat ik vergeten was mee te nemen, waren open schoenen. Wil je trouwens nog meer inspiratie qua paklijsten voor ultralight backpacken? Check dan de volgende twee blogs

Paklijst voor ultralight backpacken (5 kilo)

Paklijst voor ultralight backpacken (9 kilo)

Hoe ziet de tas er zelf uit?

Ik ben niet echt een kei in productfotografie maar hieronder de super professionele foto’s van de binnenkant van de tas, met details van het handige laptop vak wat je vanaf de zijkant kunt benaderen en het handige vak op de buitenkant voor je waterfles bijvoorbeeld.

Dakine Trek II 26L

Extra dik vak voor je laptop, opent via de zijkant van de rugzak

Dakine Trek II 26L

Speciaal vak aan de buitenkant voor je waterfles

Deze blog gaat niet specifiek over enkel en alleen de Dakine Trek II. Ik wil je met deze blog een beeld geven van wat er allemaal mee kan wanneer je met alleen handbagage reist. Andere rugzakken met dezelfde inhoud en een handige indeling moeten ook prima volstaan hiervoor. Ik ben zelf uiteraard een megafan van deze tas!

Als de Dakine Trek II helemaal vol zit

En dan nog wat foto’s van de binnenkant wanneer de tas helemaal volgeladen zit met alles van bovenstaande foto’s zodat jullie ook echt geloven dat het er allemaal in past. Ik ben superenthousiast over de mogelijkheden van de tas en reis eigenlijk alleen nog maar met deze tas op de meeste reizen.

Nadelen

Heeft deze geweldige tas nog nadelen dan? Jazeker! Ik had graag een klein vakje met rits op de buitenkant gehad, bijvoorbeeld op het rugpand om even snel mijn paspoort bijvoorbeeld op te bergen. Nu moet ik deze ofwel in mijn jaszak proberen te krijgen of mijn tas helemaal open doen. Niet echt ideaal.

Daarnaast blijf ik een heupband missen, want ondanks dat het maar 7,7 kilo was, is dat nog steeds een behoorlijk gewicht op je schouders wanneer je tien kilometer door een stad slentert. Wellicht dat ik de tas nog customize door er een heupband aan te laten zetten.

Fijne reis!

Dakine Trek II

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.