7x spectaculaire routes die je in Oman moet rijden

Kamperen kustlijn Oman prive strand Sur

Oman is het land van de uitgestrekte wijdse wegen. Soms ben je uren onderweg zonder dat je enige verschil ziet. Maar er zijn ook routes in Oman zo spectaculair dat je ze niet wilt missen. Bij sommige routes moet je van de doorgaande weg af om je te laten verrassen door wat je om de hoek gaat vinden. In deze blog de zeven mooiste routes van Oman.

1. Jabal Samhan

Helemaal in het zuiden van Oman vind je deze spectaculaire route. Op ongeveer een uur rijden vanaf Salalah ligt Jebel Samhan verstopt in een bergketen; de Dhofar bergen.

Afgelegen Jebel Samhan met een hoogte van 2.100 meter is een ontzettend groot plateau vol met grotten en zinkholes. Het is in ieder geval niet vol met het Arabisch luipaard, maar als je deze ergens zou kunnen zien, dan is het in deze bergen.

Met een 4×4 auto kun je naar het uitzichtpunt over Jebel Samhan rijden. Dit is op ongeveer 1.300 meter hoogte en op de rand van het reservaat waar het luipaard leeft. Op de route zijn twee stops waar je absoluut langs wilt gaan; Wadi Darbat en Taiq Zinkhole.

Wadi Darbat: een ontzettend mooie wadi overgroeid met alle kleuren groen. Een kleur die je in sommige seizoenen nauwelijks zult zien in Oman vanwege de droogte. Maar niet in Wadi Darbat. Wadi Darbat heeft een mooie waterval met een meertje waar je absoluut niet in kunt zwemmen vanwege enge parasieten in het water. Er staan overal bordjes om je daar aan te helpen herinneren. De afslag naar Wadi Darbat is een paar kilometer naar Taqah. Vanaf daar slinger je omhoog en volg je de bordjes (GPS: 17°06’17.2″N 54°27’09.8″E)

Taiq Zinkhole (Teeq grotten): Teeq grot en Tawi Ateer Sinkhole zijn twee hele grote zinkholes in Dhofar. Eerst wist ik niet goed waar ik naar stond te kijken. De Tawi Ateer Sinkhole zit vol met vogels. Om je een idee te geven van grootte. De sinkhole is  211 meter diep en maximaal 150 meter breed. Doordat het water de sinkhole in stroomt is deze van boven tot onder begroeid met bomen en planten. Dit trekt duizenden vogels aan die de sinkhole in en uit zweven. Het geluid wat vanuit de sinkhole naar boven komt is overweldigend.
 
Er gaan twee routes naar de sinkhole. De eerste is de bergroute vanaf Taqa. Dit is dezelfde route als Wadi Darbat. De andere route is via Tawi Atair vanaf Anti-Gravity Point (GPS 17°06’50.5″N 54°33’29.2″E). 

Totale afstand: 158 kilometer
Totale reistijd zonder stoppen: 2.5 uur

2. Weg tussen Al Hamra en Al Rustaq via Wadi Bani AWF

Heb je zin in een echt uitdagende 4×4 route? Dan is dit de beste route van heel Oman. Een 4×4 is echt een absoluut vereiste en ervaring met 4×4 rijden ook. Ben je geen chauffeur met een flinke dosis zelfvertrouwen en rijervaring, blijf dan ver weg van dit traject. Het is echt een heel uitdagend traject met zeer steile en smalle stukken. Achterwaarts bergaf een haarspeld afrijden is niet ongebruikelijk bij een tegenligger. En ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dat echt niet relaxt is.

De route is niet geasfalteerd en is volledig onbegaanbaar in het regenseizoen. Ondanks dat Google aangeeft dat je deze route in een uurtje of drie kunt rijden, kun je beter rekenen met het dubbele. Met tegenliggers waar je op moet wachten en het stoppen op alle oneindige mooie uitzichtpunten doe je er gemakkelijk twee keer zo lang over.

Snake Gorge Wadi Bani Awf Oman 4wd
Snake Gorge in Wadi Bani Awf; de mooiste route van heel Oman

Wadi Bani Awf is een grote wadi in de zeer spectaculaire Hajar Bergen. Je passeert op deze route kleine dorpjes, ingeklemd tussen de bergen. Soms gaat de route door rivierbeddingen, soms gaat de route langs spectaculaire afgronden en langs hoge rotswanden. Mocht je nog iets langer rond willen hangen op deze route, wandel dan door Snake Canyon. Ik ben zelf Snake Canyon niet in geweest, dus ik kan je niet vertellen hoe spectaculair het verderop in de kloof is. Het begin zag er in ieder geval al fantastisch uit.

Op deze route kom je het meest schilderachtige voetbalveld van heel Oman tegen; het Audi Balad Sayt voetbalveld. Audi heeft ooit voor een reclame dit voetbalveld aangelegd wat tegenwoordig wordt gebruikt door de mensen uit het nabij gelegen dorp. Wil je de video van audi zien? Check dan deze link.

Totale afstand: 88 kilometer
Totale reistijd: 2.5 uur volgens Google, maar in de praktijk eerder 6 uur

3. Kustweg tussen Daghmar en Sur

Bij het eerste zicht op het azuurblauwe water met een allerschattigst spierwit strandje wil je het liefst stoppen en nooit meer vertrekken. Maar wat je dan nog niet weet is dat de hele kust tussen Daghmar en Sur een aaneenschakeling aan mooie stranden is. Nu denk je misschien; ja, mooie stranden zijn er op wel meer plaatsen.

Maar wat de stranden in Oman niet hebben en al die andere stranden wel zijn mensen. Er is nergens iemand te vinden op de stranden. Af en toe stopt er een auto die vaak weer vertrekt zodra ze zien dat het strand al “bezet” is. De weg langs deze stranden is geasfalteerd, maar wil je de stranden zelf oprijden, dan heb je toch echt een 4×4 nodig om na een gezellige BBQ weer uit het mulle zand weg te komen.

Totale afstand: 115 kilometer
Totale reistijd: 1.5 uur

Tiwi strand Oman kamperen

4. Ras al Jinz naar Mahoet langs de zandduinen en de bedoeïenen

Ofwel de route die ik hier beschrijf of de route van Ras al Jinz naar Nizwa hebben beiden hetzelfde spectaculaire effect. Je reist door het gebied van de bedoeïenen. Geitenhouders, kamelenhouders, mensen die onvoorstelbaar gehard zijn en dicht bij de natuur staan. Een omgeving waar ik binnen een kwartier dood zou zijn, is hun thuis.

empty quarter wahiba sands Oman kamperen

Ken je van die zandduinen met rimpeltjes? In dit gebied strekken die zo ver als het oog reikt. In plaats van hier keihard doorheen te scheuren is het juist leuk om in deze regio naar de markt te gaan. Mensen vanuit de hele regio komen daar hun spullen verhandelen. Fotogenieke hijabs, door weer en wind geharde gezichten (*vergeet niet om toestemming te vragen wanneer je mensen fotografeert.).

Mocht je plannen hebben om de duinen in te rijden, zorg er dan voor dat je minstens een 4×4 hebt en heel veel ervaring met rijden in mul zand. Er wonen niet veel mensen in de regio en iets te ver afdwalen in deze regio kan serieus dodelijke gevolgen hebben.

Totale afstand: 291 kilometer
Totale reistijd: 3.5 uur

Ras Madrakah zandduinen Oman kamperen

5. Kustweg van Ash Shuwaymiyyah naar Mirbat

In tegenstelling tot de kustweg tussen Daghmar en Sur is deze kustweg niet eentje met oneindig veel zandstranden. Deze stranden zijn nog veel spectaculairder. De weg slingert langs de kust. Aan de ene kant duiken de bergen de zee in en aan de andere kant rijzen de bergen torenhoog boven je uit. Elke bocht in de weg opent het zicht op nog meer verrassingen. De uitzichten zijn adembenemend mooi.

Jebel Samhan kamperen Oman

De overheid van Oman heeft op een aantal plekken parkeerplaatsen gemaakt waar je kunt genieten van dit uitzicht. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om hier te lunchen of te kamperen, maar dan sta je wel aan een autoweg. Wat veel mooier is, is een plekje zoeken op een strandje. Dan heb je een picknick met voor je voeten de blauwe golven van de zee vol met zeeschildpadden en vogels terwijl er achter je reusachtige bergen uit zee rijzen.

Totale afstand: 209 kilometer
Totale reistijd: 2.5 uur

kust kamperen Dhofar regio Oman

6. Jebel Shams vanaf Nizwa

Jebel Shams is de hoogste berg in Oman en ligt midden in het Hajar gebergte. Het meest bezochte punt is het uitzichtpunt bij Al Nakhur Canyon. Deze wordt ook wel de Grand Canyon van Arabië genoemd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet zo heel spectaculair vond om bij dit uitzichtpunt te staan. Wat ik veel gaver vond waren de uitzichten tijdens de weg omhoog en omlaag.

Soms wagen mensen zich zonder 4×4 tegen Jebel Shams op, maar dat kan ik je toch echt niet aanraden. Een groot gedeelte van de route is niet geasfalteerd. Meerdere keren per week moet de “wegenwacht” uitrukken om een oververhitte auto of een gecrashte auto van de berg te plukken. Dus doe niet dom en regel gewoon een goede auto.

Jebel Shams wildkamperen Oman

Vergeet niet om ’s nachts op te staan en de overweldigende sterrenhemel te bekijken. Door de hoogte heb je weinig last van alle vervuiling door zand en veel beter zicht op alle sterren.

Net zoals overal in Oman mag je ook op Jebel Shams wildkamperen. Echter er zijn veel toeristen die dit doen en er zijn maar een beperkt aantal plekken langs de steile wegen waar je goed terecht kan. Ik zou goed zoeken voor een mooi plekje op de rand van een afgrond. De zonsopkomst en zonsondergang over de bergen is er een die je nooit meer zal vergeten. Nog een voordeel van Jebel Shams is dat het een heel stuk koeler is dan de rest van Oman. De perfecte plek om even bij te komen van de verzengende hitte in de rest van het land.

Totale afstand: 94 kilometer
Totale reistijd: 2 uur

Wildkamperen Jebel Shams Western Hajar Oman
Kamperen bovenop de hoogste berg van Oman; Jebel Shams

7. Salalah naar Nizwa

De meest gehate weg van heel Oman. 900 kilometer rechtdoor door het Empty Quarter. Het Empty Quarter is een onvoorstelbaar groot gebied tussen Oman, Jemen en Saoedi Arabië. Dit gebied heet het Empty Quarter omdat het letterlijk helemaal leeg is. Er woont vrijwel niemand, er zijn nauwelijks wegen en je vindt er enkel zand. Heel veel zand.

Ik moet toegeven dat het inderdaad een lange zit is. Maar op de een of andere manier is het ook heel rustgevend. Geen bochten, geen verandering, alleen maar rechtdoor. Uren staren naar de zandduinen. Op cruise control precies de juiste snelheid om niet geflitst te worden. Voor mij was het een fijne afwisseling met alle uitdagende 4×4 wegen die we reden. Ik weet dat dit niet klinkt als een hele fijne route. Misschien is het ook niet heel spannend, maar het geeft wel een heel bijzonder gevoel om door zo veel leegte te rijden. Waar kom je in Europa nog plekken tegen waarbij je vier uur rechtdoor kunt rijden zonder een gebouw, een weg, een mens, een stad, een dorp, een huis, een teken van leven tegen komt? Hoe langer je rijdt, hoe meer dat gevoel van leegte ruimte in neemt in je hoofd. Even helemaal niks om je mee bezig te houden.

Totale afstand: 880 kilometer
Totale reistijd: 8.5 uur

Empty Quarter Oman Salalah Muscat
Check die heuveltjes in de verte. Het hoogtepunt van een uurtje rijden. Eindelijk afwisseling

Op zoek naar meer inspiratie voor je reis naar Oman?

2 thoughts on “7x spectaculaire routes die je in Oman moet rijden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.