Rondreis Oman (2 weken); bezienswaardigheden, route, planning en budget

Moskee Salalah Dhofar regio Oman

Oman is een uitgestrekt, leeg land. Wanneer je op rondreis door Oman gaat reizen, bereidt je dan voor op lange reisdagen en veel hitte. Eigenlijk is Oman de perfecte roadtrip bestemming voor echte roadtrip liefhebbers. Lees in deze blog een 14-daagse rondreis langs de hoogtepunten van Oman.

Dag 1 – 3 Muscat – Ras Al Jinz

Op de eerste dag heb je waarschijnlijk een nachtvlucht naar Muscat. Er is 3 of 4 uur tijdsverschil met Oman afhankelijk van of je in de zomer of winter reist.

Plan bij aankomst op de luchthaven veel tijd voor de douane want de rijen zijn lang dus je staat er gerust twee uur te wachten. Vanwege de vlucht haalden we op dag 2 bij Nomad tours onze 4wd en campingpakket op. In Oman mag je overal wildkamperen dus als je wilt slapen op plekken waar niemand is – waar je midden in de wildernis leeft – dan is kamperen de perfecte manier.

Vertrek vanaf Muscat richting het oosten en volg de kustlijn. Na ongeveer 150 kilometer door het binnenland draait de weg richting de kust en beginnen de witte strandjes en azuurblauwe wateren. De eerste 150 kilometer zijn niet echt bijzonder, dus ik zou zo snel mogelijk richting de kust rijden.

Tiwi strand Oman kamperen

Bij Dibab – aan de kust – is een zinkhole te vinden wat een leuke onderbreking is van je autoreis. Althans het zinkhole zelf is leuk maar de omgeving verre van. Een troosteloos parkje/speeltuintje is aangelegd rondom de zinkhole. Via een betonnen trap kun je afdalen naar het water. De zinkhole is ontzettend diep en is verbonden met allerlei grotten. Ik weet eigenlijk niet of hier begeleidde duikexpedities in gaan, maar mocht je duiken, dan is dit vast grappig om te doen in deze zinkhole. In het water zitten allemaal visjes die aan je voeten beginnen te eten wanneer je ze in het water steekt dus als je niet van het duiken bent, dan kun je ook voor de gratis spa-behandeling gaan. Let wel op dat je gaat zwemmen met bedekkende kleding. Bikini’s zijn echt een no-go in Oman.

Bimmah sinkhole Oman zwemmen.jpg
Bimmah sinkhole Oman zwemmen visjes

Overnachting op deze eerste dag in Oman is op een van de strandjes in de buurt. Vooral richting Baham zijn veel mooie plekjes te vinden.

Meer tips waar je in Oman perfect kan wildkamperen met gedetailleerde omschrijvingen van de locaties? Check dan de blog over de beste wildkampeerplekken in Oman.

Op dag 3 reis je in ongeveer 200 km richting Ras Al Hadd. De dag begint met een 50 kilometer durende rondrit over het Salmah plateau. Deze route is alleen geschikt voor een 4wd auto. Je stijgt van zeeniveau naar 1.300 meter in ongeveer 15 kilometer. De route begint in Finn. Vanaf het plateau kun je een groot deel van de kustlijn zien, maar het is meestal heel heiig dus verwacht er niet te veel van.

Salmah plateau 4wd Oman

Aan het einde van de route over het Salmah plateau ben je weer terug op de kustroute tussen Oman en Sur. Onderweg kun je stoppen op een van de vele fantastisch mooie stranden voor een relaxt uurtje dobberen in zee. Je kunt er ook voor kiezen om Wadi Al Shab en/of Wadi Tiwi te bezoeken.

Het is niet meer mogelijk om met de auto naar Wadi Tiwi te komen en lopend is het enkele reis ongeveer 30 kilometer. Wadi Al Shab ligt aan de parkeerplaats vanwaar je met een bootje naar de overkant kunt varen. Toen ik er was, was het ontzettend warm dus ik ben niet aan de 1 uur durende wandeling naar de zwempoelen van Wadi al Shab begonnen. Daarnaast is Wadi al Shab ontzettend druk. De parkeerplaats staat vol touringcar bussen. Als je je trip goed timed, dan is het ongetwijfeld een hele mooie wandeling.

Dromedarissen Oman

Let onderweg ook goed op de gazelles die je overal ziet lopen. Je hoeft er niet eens voor naar Afrika. Je kunt ze in Oman gewoon langs de weg zien lopen. Oh en dromedarissen natuurlijk. Die ga je nog heel vaak tegen komen.

De route vervolgt via Sur. In Sur – een middelgrote kustplaats – kun je opnieuw bevoorraden. Veel is er niet te zien behalve een fort, vuurtorentje en de vissershaven met traditionele dhow boten. In de meeste steden in Oman is niet bijzonder veel te zien, dus verwacht niet te veel van een fort, vuurtoren of vissershaven.

Eindbestemming dag 3: Ras al Had. Hier zijn heel veel grote, brede zandstranden waar je perfect kunt kamperen. Eindig de dag met een duik in zee alvorens je begint aan een BBQ.

Sur vissersboot Oman

Dag 4 – 6 Ras al Jinz – Mirbat

Dag 4: in Ras al Hadd en Ras al Jinz kun je goed de zeeschildpadden zien die tussen september en november aan land komen om te broeden. Wanneer je ze echt op het strand wilt zien dan ben je verplicht een tour te boeken bij het turtle information center. De schildpadden komen ook broeden – maar wel in veel minder grote getale – op de stranden van bijvoorbeeld Ras al Hadd.

Heb je een paar minuten over dan kun je langs het fort in Ras al Hadd wandelen. Deze is niet te missen, want Ras al Hadd is een ontzettend klein dorpje.

Fort Ras al Hadd Oman

Ga je niet op een schildpadtour, dan rij je op dag 4 van Ras al Had langs de kust richting Salalah. Salalah is uiteraard niet je eindbestemming op dag 4 aangezien dat nog een lange weg te gaan is. Vanaf Ras al Had kom je langs de Wahiba Sands; een zeer indrukwekkend duingebied en tevens het land van de bedoeïenen.

Bereid je in Wahiba Sands voor op intense hitte en droogte dus zorg ervoor dat je minstens 20 liter water per persoon mee hebt. Hier kun je zien hoe de bedoeïenen leven in deze zware, intense, verzengende omgeving. Hoe ze van niks toch iets weten te maken. En hoe kwetsbaar het leven eigenlijk is. Elke minuut die ik buiten de auto door breng, sterf ik een klein beetje van de hitte.

Onderweg kun je nog stoppen bij een roze lagune wanneer de algen in bloei staan. Je moet geluk hebben met deze lagunes/zoutvlaktes. Op verschillende plekken langs de kust vind je deze maar wanneer ze helemaal droog vallen is er weinig te zien. Dus houd je ogen goed open.

Roze zout lagune Oman

300 kilometer na vertrek uit Ras al Hadd kom je aan in Filim. Overnachting op Filim beach is zeer de moeite waard. Hier vind je zeeschildpadden (voornamelijk dood) en veel flamingo’s. Filim beach ligt aan een doodlopend zandpad dus je bent verzekerd van een zeer goede nachtrust. Geen verkeer, geen mensen, geen stadsgeluid. Enkel de vogels, de wind en het water.

Filim beach dode zeeschildpad Oman

Op dag 5 reis je in 350 kilometer van Filim via Duqm en Ras Madrakah richting the middle of nowhere. De witte zandduinen van Al Khaluf en de azuurblauwe zee met witte stranden bij Ras Madrakah zijn beiden de moeite waard om te stoppen. Ofwel om te zwemmen of als alternatieve kampeerplek wanneer je deze reis niet in 14 dagen maakt maar in een langzamer tempo besluit te rijden.

De Lonely Planet schrijft over de Rotstuinen van Duqm. Stop daar absoluut niet. Duqm is een stad met een paar honderd mensen die op dit moment wordt omgebouwd tot een stad met duizenden mensen om te voorzien in de grootste haven ter wereld na Singapore. Oman is van zichzelf al een grote rotstuin en de rotstuin van Duqm is gewoon een stenen vlakte met een hek er omheen en een bordje “rotstuin” erbij. Dit is absoluut niet de moeite waard om te stoppen.

Voor meer details over de overnachtingen op deze route verwijs ik je naar de blog die ik schreef over de wildkampeerplekken in Oman.

wildkamperen Oman

Dag 6 is een spectaculaire dag. Na twee dagen van voornamelijk lege vlaktes, rotsen en zand, zie je in de verte de bergen van Jebel Samhan opdoemen. Dit betekent dat je de Dhofar regio hebt bereikt en dat je een goed eind op weg bent richting het uiterste puntje van Oman; Salalah.

Jebel Samhan is een gebergte wat zich in zee lijkt te storten. Blauwe lagunes met schildpadden en een achterwand van oases en groen. Maar stel je bij dat groen geen tropisch regenwoud voor. Misschien is het omdat je al dagenlang alleen zand hebt gezien dat de eerste de beste grasspriet een verademing is. Het doet er ook niet toe waarom, het blijft een mooi gebergte. In Jebel Samhan kun je een paar mooie wandelingen maken. Je kunt op dag zes overnachten in de bergen, in een oase of ergens in een lagune. Keuze te over.

Wadi Darbat Taqam Oman jebel samhan

Dag 7 – 9 Mirbat – Nizwa

Na zeven dag bijna elke dag flink wat uren in de auto door gebracht te hebben is het tijd om het tempo om laag te gooien. Wij waren niet van plan om zo veel tijd in de auto te zitten, maar het was simpelweg te warm buiten om iets anders te doen. In november was het elke dag ruim boven de 30 graden, op sommige plekken zelfs bijna 40 graden en de zon brandde van de vroege ochtend tot zonsondergang. Doordat Oman vrij leeg is, is er eigenlijk nergens schaduw. Alles wat je gaat doen is constant in de brandende zon. De enige plek om deze zon wat te ontlopen leek in zee of in de auto. Vandaar dat we behoorlijk door hebben gereden.

Wadi Darbat Taqam Oman waterval

Eenmaal aangekomen in de Dhofar regio werd het klimaat iets milder. Wandelingen werden wat langer. De tijd buiten de auto werd wat dragelijker.

Op dag zeven reden we langs Wadi Darbat. Deze wadi mag je echt niet overslaan. Waarom? Omdat er watervallen zijn. Omdat dromedarissen er af en aan lopen om te drinken. Omdat er overal bijzondere vlinders en vogels vliegen. Omdat de wadi groot genoeg is om het aantal toeristen iets te spreiden. Omdat er bomen groeien die schaduw geven. Omdat het er bijzonder aangenaam vertoeven is.

Naast Wadi Darbat is ook Taiq Zinkhole (Teeq grotten) een mooie bezienswaardigheid in de Dhofar regio. Teeq grot en Tawi Ateer Sinkhole zijn twee hele grote zinkholes in Dhofar. De Tawi Ateer Sinkhole zit vol met vogels. Om je een idee te geven van grootte. De sinkhole is  211 meter diep en maximaal 150 meter breed. Doordat het water de sinkhole in stroomt is deze van boven tot onder begroeid met bomen en planten. Dit trekt duizenden vogels aan die de sinkhole in en uit zweven. Het geluid wat vanuit de sinkhole naar boven komt is overweldigend.

Wadi Darbat Taqam Oman dromedarissen

Dag 8 is een extra rustdag. Even geen autorit, maar gewoon rondhangen in Salalah. Ik ben wezen paardrijden. Ben je nou niet echt een fanatiek ruiter dan kun je in Salalah ook goed de souk bezoeken, genieten van de groene parken, zwemmen in de rustige zee of zwemmen in het zwembad van je hotel, flamingo’s en andere vogels spotten in de lagunes in en rondom Salalah of het frankinesence museum (wierook) bezoeken.

Paardrijden Dhofar regio Oman

Op dag 9 heb je een hele lange reisdag voor de boeg. De weg van Salalah naar Nizwa is ongeveer 900 kilometer en gaat door het Empty Quarter. Dit stuk is met recht heel leeg. Er is letterlijk geen heuvel, steen, bosje of grassprietje te vinden dus bereid je voor op een lange zit. Er is niks te zien onderweg en behalve een verdwaald hotel halverwege is er eigenlijk ook geen enkele plek om fijn te overnachten of wildkamperen. Toch is al deze leegheid best rustgevend en hypnotiserend. Eindpunt van deze lange reisdag is Wadi Al Muaydin in de buurt van Nizwa. Dit is een erg fijne wadi om de nacht door te brengen.

Kamperen Wadi Al Muaydin Oman
Samen ontbijten in Wadi Al Muaydin

Wanneer je in Nizwa bent kun je het beroemde Fort Nizwa bezoeken. Ik heb deze niet bezocht omdat het er superdruk en vol toeristen uit zag. Het is het grootste en meest indrukwekkende fort van Oman, maar persoonlijk vond ik het nog steeds niet heel spectaculair. Of misschien was het wel vanwege de intense hitte in november. Ben je gek op oude bouwwerken, dan is Nizwa fort zeker de moeite waard om te stoppen. Probeer op een heel vroeg of heel laat tijdstip te gaan zodat de tientallen touringcar bussen met groepsreizigers er nog niet (of niet meer) zijn.

Dag 10 – 12 Nizwa – Muscat

Op dag 10 hoef je maar weinig kilometers te maken. Van Wadi Al Muaydin hoef je niet ver te rijden voor allerlei spectaculairs. Terug in het noorden liggen de temperaturen meteen weer een heel stuk hoger overdag dus wat kun je doen om de zon te ontlopen? Ik heb een plek gevonden waar de zon ons niet zou kunnen volgen; Al Hoota grotten.

In de jaren zestig pas ontdekt en sinds 2006 pas toegankelijk voor mensen zonder abseil- en grot-ervaring. Al Hoota caves is een vijf kilometer lange grot met een 800 meter lang ondergronds meer. In dit meer leven unieke blinde vissen. Met een toeristentreintje en overal loopbruggen was deze grot bezoeking trouwens zeer geschikt voor de koeltezoekende luiaard in mij.

Jebel Shams wildkamperen bergen Oman
Wildkamperen in Oman

We reden verder door wadi’s en over plantages met palmbomen, langs verlaten huisjes verder de bergen in. Eindpunt van de reis zou de hoogste berg van Oman worden; Jebel Shams. Met ruim 3.000 meter en veel beloftes in de Lonely Planet had ik goede hoop dat het daar koeler zou zijn. Onderaan de berg begonnen we met 32 graden. Rond het middaguur hebben we ons kamp gemaakt op de rand van een klif, een heel eind bij de weg vandaan (lang leve onze 4wd).

Dag 11 was een extra dag op Jebel Shams. Temperaturen waren daar comfortabel, het uitzicht spectaculair en dus de moeite waard om even helemaal tot rust te komen. Helemaal op de top van Jebel Shams was het nog maar 22 graden dus perfect om de Balcony Trial te lopen (of een van de vele andere wandelingen op en rondom de top). De top van Jebel Shams opklimmen wordt aangeraden om met gids te doen.

Jebel Shams Off-road Oman wildkamperen
Een witte Snickers, koele lucht, zonsondergang op mijn eigen berg; het leven wordt niet beter!

Dag 12 is de meest spectaculaire route van je hele vakantie! De route van Jebel Shams naar via Wadi Bani awf naar Rustaq. Deze route is absoluut enkel en alleen geschikt voor een 4wd!

Steile hellingen om tegen op te klimmen, duizelingwekkende afgronden om in te storten en de mooiste uitzichten van heel Oman. Er is praktisch geen ruimte om elkaar goed te passeren dus soms moet je langs de afgrond achteruit terug naar een plek waar je elkaar wel kunt passeren. Voor al dit gevaar krijg je echt onbetaalbare vergezichten, oogverblindende wadi’s en een hele bijzondere route voor terug. Deze route gaat je makkelijk de hele dag kosten, dus zorg ervoor dat je goed na denkt over waar je wilt overnachten en hoeveel tijd je nog hebt. Het weer is onvoorspelbaar tussen de bergen en je komt maar zeer langzaam vooruit. Over 30 kilometer deden wij enkele uren inclusief een paar korte fotostops, lunchstop en een wandelingetje.

Wanneer je meer tijd hebt, dan zou ik stoppen in Wadi Bani Awf en de Snake Gorge wandeling maken.

Snake Gorge Wadi Bani Awf Oman 4wd
Snake Gorge in Wadi Bani Awf; de mooiste route van heel Oman

Dag 13 en 14 Muscat – Amsterdam

Op dag 13 kun je Muscat verder ontdekken zoals bijvoorbeeld de Sultan Qaboos Grand Moskee. Of je kunt de souk bezoeken om nog wat souvenirs te kopen. Maar je kunt natuurlijk ook gaan snorkelen voor de kust van Muscat. Je zwemt dan tussen de schildpadden, trompetvissen en allemaal andere kleurrijke visjes. Er zwemmen ook erg veel verschillende soorten dolfijnen voor de kust waaronder de langzaam roze verkleurende Indo-Pacific dolfijn.

Heel eco-vriendelijk vond ik het snorkelen en dolfijnen kijken niet eerlijk gezegd. Eco-toerisme heeft zijn intrede nog niet gedaan in Oman. Verschillende organisaties bieden dergelijke tours aan. Het beste regel je dit via je hotel.

Snorkelen dolfijnen Muscat Oman
Heel veel tropische visjes rondom de boot

Op dag 14 begint de terugreis van Muscat naar Amsterdam en zit de rondreis er weer op.

Budget 14-daagse rondreis Oman

Vliegtickets

Vliegtickets zijn al te krijgen vanaf 300 euro retour. Rechtstreekse vluchten zijn niet te krijgen naar Oman dus je moet sowieso ergens overstappen. Ik vloog met een overstap van een paar uur in Londen. Dit is best een fijne verbinding

Auto

Een 4wd is noodzakelijk wanneer je wilt wildkamperen. Reis je liever van hotel naar hotel en heb je weinig trek in allerlei wilde bergavonturen dan red je het prima met een 2wd. Desnoods ga je via een touroperator met een 4wd de woestijn of de bergen in.

4wd autos zijn niet goedkoop. Daarnaast zijn veel huurautos in Oman beperkt in het aantal kilometers wat je per dag af kan leggen. Wij betaalden voor een grote 4wd met 1.900 kilometer vrij te rijden voor 11 volle dagen 415 OMR (ongeveer 940 euro). Daar komt de toeslag voor een tweede bestuurder nog bij. Wij huurden onze auto samen met een campingpakket bij Nomad tours (zie kampeerspullen).

Bovenstaande route is ongeveer 3.000 kilometer, dus er kwam ook nog een toeslag voor extra kilometers bij. Benzine is niet duur, maar die grote auto’s rijden ongeveer 1 op 7 dus je verbruikt aardig wat liters. 40 liter kostte ons 12 OMR (ongeveer 27 euro).

Deze auto’s zijn prima geschikt voor 4 personen wanneer je niet gaat kamperen. Wil je wildkamperen, dan pas je met maximaal twee personen in deze auto’s.

Kampeerspullen

Maarten en ik zijn niet echt kampeerders dus wij huurden een campingpakket bij onze auto. Dit kan bij Nomad tours. Voor 11 dagen betaalden we 250 euro. Je krijgt dan zeer comfortabele matjes, grote tent slaapzakken, koelbox, alles wat je nodig hebt om te koken, stoeltjes en tafeltje en een 20 liter jerrycan voor het water.

Overig kosten

Doordat we kampeerspullen hadden en je in Oman mag wildkamperen hadden we geen kosten voor onze overnachtingen. We hebben drie hotelovernachtingen geboekt (Muscat en Salalah). Dit kan al vanaf tien euro tot zo duur als je het zelf maken wilt.

Eten is goedkoop, ook in de supermarkten. Op de markt kun je veel groente, fruit en kruiden voor je avondeten goedkoop kopen. Uit eten gaan is net even iets anders dan ik gewend ben. De meeste restaurants zijn meer een afhaaltent waar je met de auto voor de deur wacht tot je eten klaar is. Voor dit type eten ligt de prijs ook laag.

Totaal budget rondreis Oman per persoon

  • Vliegticket: 300 euro
  • Kampeerpakket: 125 euro
  • Autohuur: 470 euro
  • Benzine en kilometertoeslag: 300 euro
  • Overige kosten: 300 euro

Totaal: 1.195 euro per persoon voor 14 dagen of 85 euro per dag

Nog meer tips over Oman nodig?

Check dan onderstaande blogs met de mooiste plekken om wild te kamperen bijvoorbeeld.

Jebel samhan canyon Oman.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.