Dhofar, Oman; de mooiste bezienswaardigheden in de Salalah regio

empty quarter wahiba sands Oman kamperen

Helemaal in het zuiden van Oman vind je de regio Dhofar. Na de lange reis erheen voelt het alsof je Oman al lang achter je hebt gelaten. Toch is Dhofar een absolute aanrader tijdens je roadtrip in Oman. Welke bezienswaardigheden vind je in de regio rondom Salalah? Waar kun je goed wild kamperen? En wat is er allemaal te doen in Dhofar? Lees er alles over in deze blog.

Gescheiden van de rest van Oman door duizend kilometer zand heeft deze regio zijn unieke karakter en identiteit gehouden. Met een bijzondere geschiedenis – vol met cultuur – is Dhofar een prachtige ontdekkingsreis door het verleden van Oman. Daarnaast is de temperatuur daar over het algemeen een heel stuk dragelijker dan in de rest van Oman.

1. De originele wierook (frankincense)

Vroeger was wierook een van de meest waardevolle handelswaren. De grootste route liep door het Midden Oosten. Van Dhofar liep de route via de Rode Zee naar Egypte, de rest van Afrika en Europa, maar ook richting de Arabische Golf en India. Dhofar is een van het Midden Oosten oudste culturen waarin wierook een hoofdrol speelde. Nog altijd zijn historici en archeologen onverminderd enthousiast over deze regio.

Museum of Frankincense land

The Museum of Frankincense Land in Salalah ligt tegen de ruïnes van Al Baleed Archaeological Park en gaat volledig over wierook en de belangrijke handel die via de oude haven gedaan werd. Naast alles over wierook kun je in dit museum ook oude boten, bijzonder goud en interessante geschiedenis zien van voorbije tijden.

Adres: 17°00’33.7″N 54°08’08.8″E
Openingstijden: meestal geopend van 09.00 tot 21.00

Wadi Dawkah Reserve

Wil je die wierook bomen eens in het echt zien? Dan moet je in Wadi Dawkah zijn. Dit is een gebied van 5 vierkante kilometer, beschermd als UNESCO Werelderfgoed. Hier groeit de Boswellia sacra – oftewel de Frankincense boom. Je kunt niet vrij door dit gebied lopen, maar er zijn wel een aantal plekken ingericht voor toeristen waar je deze bijzondere boom kunt zien. Er staan verschillende borden bij met uitleg hoe de wierook sappen uit de boom getapt worden.

Adres: 40 km ten noorden van Salalah aan snelweg 31. 17°20’20.3″N 54°04’38.5″E

2. Salalah

Het centrum van de Dhofar regio is Salalah. Het is de grootste stad binnen een straal van honderden kilometers in alle richtingen. Salalah is meer tropisch dan de andere steden in het land. Net als in de rest van Oman vind je in Dhofar en Salalah witte zandstranden. Het grote verschil met de rest van Oman zijn de kokosnoot- en bananenpalmen die overal de regio groen kleuren. Dit verschil is het grootst tijdens de jaarlijkse Khareef (juni-september). Dit is een soort regenseizoen. Het regenseizoen schampt de Dhofar regio en zorgt voor een mist/miezerregen die overal voor leven zorgt. In Salalah zijn veel hotels te vinden die letterlijk op het strand staan. Vaak moet je door het witte zand lopen om bij de receptie van het hotel te komen.

Sultan Qaboos Mosque

Salalah heeft net als Muscat een Sultan Qaboos moskee. The moskee is te vinden in het centrum van Salalah. Wellicht niet zo indrukwekkend als die Sultan Qaboos moskee in Muscat, maar nog steeds een van de mooiste bouwwerken van Salalah.

Moskee Salalah Dhofar regio Oman

Souk in Salalah

Zoals op veel plekken in het Midden Oosten heeft ook Salalah een souk. Dit is vaak het oude centrum van een stad. Denk hierbij aan kleine straatjes, oneindige veel kleine winkeltjes met de verkoper ongeïnteresseerd hangend in een stoel bij de deur. Salalah heeft niet zo’n grote souk als je bijvoorbeeld in Marrakesh kan vinden maar je kunt er nog steeds prima een uurtje of twee jezelf vermaken. Salalah heeft twee plekken waar je kan winkelen. De moderne winkeltjes vind je rondom As Salam Street en de parallelstraat genaamd 23rd July Street.

Het oude centrum ligt op ruim 2 kilometer hier vandaan en heet de Al Husn Souk. Hier vind je meer die kleine winkeltjes zoals in Marrakesh. Dit is niet ver van de eerder genoemde Sultan Qaboos moskee. Ik moet er wel bij zeggen dat je je er niet te veel van voor moet stellen. Oman heeft niet ontzettend veel inwoners en zeker in de Dhofar regio is het niet druk. Maar het is nog steeds wel leuk om door de naar wierook ruikende straatjes te slenteren om daar je geurende souvenir voor thuis te kopen.

3. Strand, duiken, snorkelen en boottrips in Dhofar

Ik ben zelf geen duiker, maar ik hoorde goede verhalen over duiken in Dhofar. Toegegeven, het is natuurlijk geen Great Barrier Reef, maar het schijnt nog grotendeels onontdekt te zijn door toeristen en dat is ook wat waard. Je kunt er bijvoorbeeld makkelijk grote roggen, moray eels en schildpadden. Het duikseizoen loopt van eind september tot eind mei. Deze periode is wel onderbroken door de khareef. Je kunt vanaf het strand duiken rond Mirbat en je kunt goed offshore duiken in de buurt van Mughsail.

De twee meest populaire tour operators zijn Sub Aqua in het Hilton Salalah Resort en Extra Divers in het Marriott Hotel. Beide tour operators bieden ook snorkel trips en dolfijn tours aan.

4. Wadi Darbat

Dit is absoluut een van de mooiste wadi’s van Oman en zeker de mooiste wadi van Dhofar. Ongeveer 6 kilometer na het stadje Taqah is een slecht aangegeven afslag de bergen Jabal Samhan in. Wadi Darbat heeft het hele jaar door water, is vrijwel altijd groen en heeft een waterval. Een mooie waterval met een meertje waar je absoluut niet in kunt zwemmen vanwege enge parasieten in het water. Er staan overal bordjes in Wadi Darbat om je daar aan te helpen herinneren. Dit is trouwens ook de perfecte plek om kamelen te zien drinken.

Adres: 17°06’17.2″N 54°27’09.8″E

Wadi Darbat Taqam Oman dromedarissen

5. Kasteel Taqah

In het kleine stadje Taqah vind je Kasteel Taqah. Misschien niet zo spectaculair als de kastelen in Nizwa, maar zeker geen zielig, klein bouwwerkje wat je prima kan overslaan. Het kasteel is eigenlijk het woonhuis van Sheikh Ali bin Taman Al Ma’shani, die dan weer de opa was van de moeder van Sultan Qaboos. In het kasteel vind je nu een wapenexpositie en hoe de Omani vroeger leefden. Heb je geen zin om weer een museum te bezoeken, dan kun je vanaf het kasteel ook bezoeken tegen zonsondergang om van het fantastische uitzicht te genieten.

Adres: Al Hosn Straat, Taqah

6. Tawi Atayr en Taiq Sinkhole

Teeq grot en Tawi Ateer Sinkhole zijn twee hele grote zinkholes in Dhofar. Eerst wist ik niet goed waar ik naar stond te kijken. De Tawi Ateer Sinkhole zit vol met vogels. Om je een idee te geven van grootte. De sinkhole is  211 meter diep en maximaal 150 meter breed. Doordat het water de sinkhole in stroomt is deze van boven tot onder begroeid met bomen en planten. Dit trekt duizenden vogels aan die de sinkhole in en uit zweven. Het geluid wat vanuit de sinkhole naar boven komt is overweldigend. Volgens schattingen is die het op 3 grootste zinkhole ter wereld (1 kilometer lang, 750 meter breed en 200 meter diep).
 
Adres: Er gaan twee routes naar de sinkhole. De eerste is de bergroute vanaf Taqa. Dit is dezelfde route als Wadi Darbat. De andere route is via Tawi Atair vanaf Anti-Gravity Point (GPS 17°06’50.5″N 54°33’29.2″E). 

Onderweg naar Tawi Atayr en Taiq Sinkhole

7. Sumhuram en Khawr Rawri (Khor Rori)

Heb je even zin in iets anders dan witte zandstranden, azuurblauwe zee of groene wadi’s? Bezoek dan de ruïnes van de stad Sumhuram. Sumhuram was ooit een belangrijk kruispunt op de Arabische wierook route waar ik eerder al over schreef. Je kunt hier door de resten van oude huizen en straatjes slenteren om een beeld te krijgen van hoe druk deze straten ooit geweest moeten zijn duizenden jaren geleden.

Vlakbij de ruines van Sumhuram vind je Khawr Rawri. ook wel bekend als Khor Rori. Khor Rori is de grootste kreek in een netwerk van kreken en tevens een beschermd natuurgebied. Deze kreken voeden bijvoorbeeld Wadi Darbat weer. Khor Rori is een zeer geschikte plek om flamingo’s te spotten.

Routebeschrijving: neem de kustroute van Salalah naar Mirbat. Na 40 kilometer, vlak na Taqah staat een bordje met “archaeological site of Sumhuram”.17°02’23.9″N 54°26’05.1″E

8. Mausoleum van Bin Ali

Verscholen achter een paar palmbomen vind je dit spierwitte bijzonder gebouw; het Mausoleum van Bin Ali. Omringd met eeuwenoude grafstenen is dit een bijzonder fotogenieke plek om te bezoeken. Dhofar heeft een rijke islamitische historie. De binnenkant is minder spectaculair als de buitenkant. Gelegen vlakbij een grote doorgaande weg is het een makkelijke stop onderweg naar Salalah or terug richting Muscat.

Adres: 17°00’09.6″N 54°41’27.8″E

9. Salalah Anti Gravity Point

Anti Gravity Point klinkt als de meest bizarre plek op aarde. Veel mensen komen naar het Anti Gravity Point om te zien hoe hun auto bergop rijdt zonder gas te geven. Je kunt zonder gas geven bergop snelheden bereiken van 40 tot 60 kilometer per uur. Hoe dan?

De naam “Anti-Gravity Point” is een beetje misleidend. Zonder zwaartekracht zouden objecten en mensen gaan zweven. Dat is zeker niet het geval. Salalah Anti Gravity Point is eigenlijk een optische illusie. Het landschap wekt de suggestie dat je bergop rijdt, terwijl je eigenlijk bergaf rijdt. Wanneer je je auto dus in de vrije versnelling zet, dan rolt deze uit zichzelf bergop. Je kunt dit ook testen door water op de weg te laten stromen. Dit water zal ook “bergop” stromen. Optische illusie of niet, het is nog steeds grappig om te doen.

Het Anti Gravity Point is dichtbij Tawi Atair / Mirbat (17°02’33.5″N 54°36’44.5″E).

10. Jebel Samhan

Dhofar’s hoogste bergregio heeft pieken van maar liefst 2.100 meter en is ook het thuis van de luipaard. De kans is nul dat je een luipaard gaat zien, maar toch, je weet het maar nooit wanneer je in je tentje bovenop een berg slaapt toch?

Jebel Samhan is een fijne plek om te gaan wildkamperen. Doordat het water hoger ligt, zijn de temperaturen iets comfortabeler dan in het lager gelegen Salalah. Daarnaast is Jebel Samhan een spectaculair berggebied om te wandelen. Onderdeel van de Jebal Samhan bergen zijn ook de eerder genoemde Tawi Ateer Sinkhole. Het beste kun je met een goede offroad kaart de bergen in trekken om daar te genieten van de zonsondergang terwijl een paar verdwaalde dromedarissen langs je tent slenteren.

Ten westen van Salalah

Helaas heb ik door tijd tekort geen kans gehad om de mooie bezienswaardigheden ten westen van Salalah te bezoeken. Ik vind dat deze hoogtepunten niet mogen ontbreken in dit overzicht. Ten westen van Salalah vind je de volgende hoogtepunten:

  • Jebel al Qamar
  • Mughsail strand en trio van blowholes
  • Marneef grot

Mugsail strand en Blowholes

Al Mughsail strand heeft prachtige witte stranden en kristalhelder water. Het strand wordt omlijst met de groene bergen van Jebel al Qamar wat het nog weer veel mooier maakt dan de witte stranden helemaal in het noorden van Oman tussen Muscat en Sur.

Wanneer je linksaf slaat bij Al Maha benzinestation en dan de bordjes met Al Marneef Cave volgt, dan ben je na ongeveer 1 kilometer bij Mughsail’s blowholes. Vanaf de parkeerplaats vlakbij een café is het nog maar een klein stukje lopen. De blowholes bestaan uit drie gaten waar zeker in het regenseizoen (khareef) tot wel 30 meter hoge waterfonteinen omhoog gespoten kunnen worden. Buiten het regenseizoen om verdwijnen de waterfonteinen bijna compleet.

Al Marneef grot

Volgens Wikipedia is de definitie van een grot

“een grot is een (natuurlijk gevormde) onderaardse ruimte. Hierbij gaat het vaak om grotere ruimten. Wanneer een dergelijke onderaardse ruimte kleiner, nauwer en/of moeilijker toegankelijk is, wordt gesproken van een hol(te). Een grot kan uit een aantal hol(t)en bestaan”.

Volgens deze definitie is de Marneef grot eigenlijk geen grot. Al Marneef Cave is meer een soort half open overkapping. Je kunt hier goed picknicken met de locals die deze “grot” gebruiken voor de welkome schaduw op een verschroeiend warme dag.

De Marneef Cave is vlakbij Al Mughsail Beach te vinden. Zie de beschrijving hierboven.

Hoeveel dagen in Dhofar regio?

Je hebt zeker twee dagen/twee overnachtingen in de Dhofar regio nodig. Al is het maar omdat je een flink stuk hebt gereden om er te komen en je een reis van bijna 1.000 kilometer door enkel woestijn te wachten staat als je terug naar het noorden reist. Ik zou zelf voor drie dagen in Dhofar gaan. Dan heb je iets meer mogelijkheden om bijvoorbeeld een boottripje te maken of iets langer in Wadi Darbat te picknicken. De meeste bezienswaardigheden kosten weinig tijd en ben je vaak al in een half uur of uurtje uitgekeken, maar er zijn zoveel bezienswaardigheden die soms best een stukje uit elkaar liggen, dan het zonde is om alles in te weinig tijd te proppen.

Beste reistijd voor Dhofar en Salalah

Eigenlijk is Oman het hele jaar door fantastisch qua zon. Maar met zon komt ook hitte. Tussen maart en november is het ontzettend warm in Oman. Denk aan temperaturen ruim boven de 40 graden en geen wolkje aan de hemel. In Dhofar is tussen juli en september de Kareef. Dit is een soort hele lange miezerbui van een aantal weken. In deze periode is de regio groen gekleurd van al het leven, maar is de zon op de meeste dagen ver te zoeken. Op zich niet echt een probleem als je bedenkt dat het tussen juni en september waarschijnlijk ruim boven de 50 graden is in de rest van Oman.

Dus wil je in de zomer naar Oman; ga dan naar Dhofar en Salalah. Wil je graag de rest van Oman zien, reis dan tussen november en maart voor de wat meer dragelijke temperaturen.

Dromedarissen Oman

Hoe kom je in Dhofar en Salalah?

Je kunt natuurlijk altijd vliegen naar Salalah, maar wat is daar de lol van. Voor mij is een groot deel van reizen, het onderweg zijn. Ook als dat soms 1.000 kilometer door de woestijn rechtdoor is.

De Dhofar regio ligt helemaal in het zuiden van Oman, tegen de grens met Jemen. Dhofar is gescheiden van de rest van Oman door een hele grote woestijn genaamd The Empty Quarter. De mooiste route is via de kust naar Salalah. De snelste route is dwars door het Empty Quarter.

Heb je een 4WD nodig voor de Dhofar regio? Jazeker! Niet alle bezienswaardigheden genoemd in deze blog zijn met een reguliere auto te bereiken. Lees meer over een 4WD auto in Oman in deze blog.

Empty Quarter Oman Salalah Muscat
Check die heuveltjes in de verte. Het hoogtepunt van een uurtje rijden. Eindelijk afwisseling

Op zoek naar meer Oman inspiratie?

Check dan eens een van onderstaande blogs.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.