Australië – Nieuw Zeeland

Rijstijl: links

Taal: Engels

Hallo: Hello
Bedankt: Thanks mate

Valuta: Australische Dollar (AUD) en Nieuw Zeelandse Dollar (NZD)

Tijdsverschil:
Sydney +10 uur
Wellington +12 uur

Klimaat: droog en warm, tropisch, ijskoud, winderig, alles is er te krijgen

Noodnummer: 
Australië 000
Nieuw Zeeland 111


Australië; het land waar je aan alles dood gaat. Nieuw Zeeland; het land waar je aan bijna niks dood gaat. Veel groter kan het contrast niet zijn tussen deze twee landen. Het enige wat ze gemeenschappelijk hebben zijn de vriendelijke mensen, rijden aan de verkeerde kant van de weg en het is een hele lang trip om er naar toe te gaan.


Vaccinaties 

Voor een reis naar Australië of Nieuw Zeeland worden geen vaccinaties aanbevolen. Maar lees je voor Australië van tevoren heel goed in wat er allemaal dodelijk en giftig is.


Visum 

Voor een reis naar Australië dien je vooraf een visum aan te vragen. Deze kun je aanvragen via de Australische overheid. Voor een verblijf van maximaal 90 dagen kun je een toeristenvisum aanvragen. Met dit visum kun je een jaar lang zo vaak naar Australië als dat je wilt. Maar telkens met een maximale verblijfsduur van 90 dagen. Met het toeristenvisum is het niet toegestaan om te werken.

Voor Nieuw Zeeland heb je een NZeTA (electronisch visum) nodig. Deze procedure is veel minder werk en vaak al binnen 1 dag goedgekeurd.


Hoe kom je er?

Rechtstreekse vluchten bestaan niet naar Australië of Nieuw Zeeland. De gemiddelde reisduur is al snel 24 uur. Heb je hier geen zin in, overweeg dan eens om een langere overstap in te plannen in bijvoorbeeld Bangkok of Hong Kong. Op die manier breek je je reis in kleinere stukken en kun je tussen door even uitrusten van de slopende vluchten.

Beste reistijd 

Australië is een enorm land en dat betekent dat er niet één beste reistijd te noemen is voor het hele land. Nieuw Zeeland is een veel kleiner land, maar heeft verschillende klimaten op loopafstand van elkaar zitten wanneer je het klimaat vergelijkt met Australië. Vergeet niet dat de Nederlandse zomer gelijk staat aan de winter op het zuidelijk halfrond. Over het algemeen is het van mei – november het meest comfortabel reizen in Australië en is het van oktober tot mei het beste reizen in Nieuw Zeeland

Tel daar bij op de bosbranden, overstromingen, aardbevingen, stormen en winterse buien in alle verschillende regio’s. En je ziet al dat het belangrijk is om je bij deze landen van tevoren goed te verdiepen in je planning per regio.


Reisbudget 

Australië en Nieuw Zeeland zijn geen goedkope reisbestemmingen. Maar wat beide landen wel hebben, zijn heel veel voorzieningen voor budget reizigers. Er zijn ruim voldoende campings en hostels.

De prijzen voor eten en drinken liggen over het algemeen iets hoger dan in Nederland. Ook reizen met het openbaar vervoer is duur. Nou ja, in absolute waarde dan. Want als je het omrekent per kilometer is het eigenlijk heel goedkoop.

Veel mensen kopen een auto in Australië of Nieuw Zeeland, maar eigenlijk loont dit alleen wanneer je echt lang op pad gaat. Een huurauto of camper is dus een must wil je in kortere tijd toch nog iets zien.