Amerika – Canada

Rijstijl: rechts zoals in Nederland

Taal: Engels en Spaans in het zuiden van de USA

Hallo: Hello
Bedankt: Thank you

Valuta: Amerikaanse Dollar (USD) en Canadese Dollar (CAD)

Tijdsverschil:
San Francisco -9 uur
Toronto -6 uur

Klimaat: van -40 graden tot +40 graden en alles er tussenin

Noodnummer: Canada en USA allebei 911 voor alle diensten


De Verenigde Staten en Canada zijn de perfecte bestemmingen voor reizigers die graag ergens heen willen waar de cultuur niet ver af wijkt van thuis. Je kunt het alfabet lezen. Iedereen spreekt Engels. De landen zijn van alle gemakken voorzien. En toch zijn Canada en Amerika ook totaal anders. De mooiste manier om een reis te maken door deze enorm uitgestrekte landen is door er een gave roadtrip Amerika te maken.


Vaccinaties 

Voor een reis naar de Verenigde Staten of Canada worden geen vaccinaties aanbevolen.


Visum 

Voor een reis naar de Verenigde Staten dien je sinds 2009 vooraf online een ESTA (Electronic System for Travel Authorization) aan te vragen. Dit is geen visum. Deze moet je ook altijd aanvragen bij een overstap in Amerika, zelfs als je het land officieel niet in gaat en je overstap nog geen 50 minuten duurt. Zodra je aanvraag voor je ESTA is goedgekeurd kun je twee jaar lang naar de VS reizen. Je ESTA kun je via de Amerikaanse overheid aanvragen.

LET OP: Mocht je na 1 maart 2011 naar landen als Sudan, Iran, Irak, Jemen, Noord-Korea, Syrië of Somalië zijn gereisd dan wordt je aanvraag voor een ESTA niet goedgekeurd. Dan moet je wel een officieel visum aanvragen bij de ambassade. Helaas is dat echt duur – $160 (*spreekt uit ervaring).

Voor Canada moet je een eTA aanvragen. Zelfde verhaal als USA, maar minder streng.


Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam kun je rechtstreeks vliegen naar veel verschillende steden in Canada en Amerika. Een vlucht duurt ergens tussen de 7 uur (New York) en 10 uur (Vancouver).

Beste reistijd 

Voor de Verenigde Staten is niet één beste reistijd te noemen, maar over het algemeen zijn het voor- en najaar de beste periodes voor een reis naar de VS. Regionaal zijn er enorme verschillen. Zo is in het voorjaar een groot deel van Yosemite National Park nog dicht vanwege de sneeuw. En is in de zomer de regio rond Death Valley en Monument Valley bizar heet. Let ook goed op het orkaan- en tornado seizoen in de verschillende staten.

Voor Canada is met name de winter een vrije koude periode in het grootste deel van Canada. Vancouver Island daarentegen is zelfs in de winter prima te doen.


Reisbudget 

Een motel is al te krijgen voor 10 dollar per nacht als je een beetje je best doet. Zeker casino hotels zijn erg goedkoop. Benzine kost weinig, maar huurauto’s consumeren over het algemeen erg veel, dus daarin verschilt het niet veel van Nederland. Gezond eten is erg duur (boven Nederlandse prijs) ook in de supermarkten. Maar junkfood is er al te krijgen voor 2 dollar per maaltijd als je op de aanbiedingen let of bonnen hebt. De nationale parken heffen soms entree, maar het grootste gedeelte van de natuur is gratis te zien. Op die manier kun je voor een redelijk bedrag een rondreis in Amerika of Canada maken.