Beste camper voor een roadtrip; UAZ camper versus Volkswagen T1 retro

In voorbereiding op onze midliferetirement roadtrip testen we twee verschillende campers; de Volkswagen T1 Retro camper en de UAZ Bukhanka 4×4 camper. Welke camper is geschikter voor een lange roadtrip? Welke camper is het meest comfortabel om te rijden, om in te slapen, om in te leven? In deze blog een vergelijking tussen beide campers.

Algemene info Volkswagen T1 retro camper

 • Geschikt voor 2-4 personen
 • 54 pk en 1.150 kilo leeg gewicht
 • Geen daktent, wel een dak wat omhoog kan met daarin 2 slaapplekken
 • Je kan er in staan
 • Waar te huur: https://www.devolkswagencamper.nl/
Retro Volkswagen busje kamperen Zeeland
Onze eigen “into the wild” foto. Wij hebben het alleen wel overleefd in de wildernis van Zeeland

Algemene info UAZ Bukhanka camper

 • Geschikt voor 2-4 personen
 • 2.7 liter benzine motor met 135 pk en 1.760 kilo leeg gewicht
 • De versie die wij huurden was inclusief daktent waar twee van de vier slaapplekken te vinden zijn
 • Je kunt er in staan
 • Geschikt voor offroad, want 4×4 aandrijving
 • Waar te huur: https://steelwheels.nl/

Rijcomfort

De Volkswagen T1 camper is een hele mooie retro ervaring. Helaas gaat retro in dit geval samen met spartaans. De handgeschakelde camper is erg zwaar om te rijden.

 • geen stuurbekrachtiging waardoor elke bocht een ware workout wordt
 • geen soepele schakelbak
 • bij snelheden >90 km/uur kun je elkaar absoluut niet meer verstaan
 • geen airco

Maar dan de UAZ Bukhanka. Retro qua uiterlijk maar gloednieuw uit de fabriek. Het ontwerp kwam voor het eerst op de markt in 1966 (Sovjet Unie periode) en is sindsdien nauwelijks veranderd. Het rijden in deze bus is wel iets makkelijker dan in de Volkswagen, maar om nou te zeggen dat het de perfecte rij-ervaring geeft. Eigenlijk niet. Het ging van spartaans in de Volkswagen T1 naar voormalig communistisch in de UAZ.

 • wel stuurbekrachtiging, maar alsnog een zware work-out
 • geen soepele schakelbak
 • je kunt elkaar prima verstaan bij snelheden >90 km/uur
 • airco is optioneel bij bestelling
 • hobbelt de hele route, zelfs als het wegdek vlak lijkt – vrij stugge vering

Wat de UAZ ver boven de Volkswagen camper uit doet stijgen is de 4×4 functionaliteit. De UAZ ligt heel hoog op zijn wielen en is een brute camper in de modder en offroad. Waar deze camper op de snelweg volledig uit zijn element is, is deze als een vis in het water zodra het asfalt ophoudt. Voor onze midliferetirement roadtrip de wildernis in is dit eigenlijk wel een vereiste voor een camper.

Verbruik

Beiden jagen er een flinke hoeveelheid benzine doorheen. Maar niet substantieel meer dan de reguliere, witte, saaie campers. Reguliere campers zijn flink zwaarder dus hebben uiteindelijk hetzelfde verbruik (ergens tussen de 1:8 tot 1:12 afhankelijk van het terrein) als deze twee bijzondere uitvoeringen. De UAZ is geschikt voor euro 5 emissie en zelfs niveau euro 6. Ondanks het uiterlijk is het dus niet een of andere roetstookcentrale. Qua verbruik zullen deze twee voertuigen weinig opleveren of kosten ten opzichte van een standaard camper.

Misschien rijden ze niet op zonne-energie, maar schoon genoeg om elke binnenstad in te mogen

Overnachten

Een matras doet veel dus laten we aannemen dat in beide voertuigen de matrassen niet kunnen tippen aan de ultracomfortabele matrassen waar we thuis op slapen. Naast het matras zelf is de indeling van de camper ook essentieel voor slaapcomfort. De Volkswagen T1 had kasten naast het bed. Voor een camper die al niet heel groot is, is dat echt geen handige indeling. Uiteindelijk sliepen Maarten en ik zo slecht dat we elke nacht hebben gewisseld tussen 1 persoon beneden op het bed en 1 persoon boven in het bed omdat we simpelweg niet met z’n tweeën naast elkaar pasten beneden. Koop je een busje zonder opklapdak, of zonder bed daarin, dan heb je beneden in de Volkswagen T1 dus maar een heel klein slaapoppervlak over (1.20 a 1.30 meter breed en misschien 1.80 meter lang). Het bed in de Volkswagen T1 was ook een bankje waar je overdag op kon zitten. Knoeperdhard natuurlijk. Ik heb sowieso liever een vast bed en dan maar geen bank om op te zitten.

De UAZ Bukhanka sliep vele malen beter. Het bed was langer (1.80 meter) en breder (1.50 meter) en had geen vervelende kasten in de weg staan. Daarnaast kan een UAZ heel makkelijk volledig op maat gemaakt worden dus als je een bed van twee meter wil dan kan dat geregeld worden. Het bed was niet om te bouwen tot bank en dat was eigenlijk veel handiger. Je kon je dekbedden en kussens gewoon laten liggen en in bed springen wanneer je daar zin in had.

Ik paste precies uitgestrekt in het bed van de UAZ

Koken

Koken was in de Volkswagen T1 absoluut makkelijker. Het keukentje wat hierin gebouwd was bood meer ruimte en meer gemak. Maar volgens mij is in zowel de UAZ als het Volkswagen busje veel aan te passen qua indeling van de keuken.

Kamperen Zeeland Het Veerse Gat Retro Volkswagen busje
Volkswagen: officieel pas je er met vier mensen in, maar niet als je allemaal twee meter bent
UAZ: met het dak omhoog kun je binnen makkelijk staan wanneer je 1.90 meter of kleiner bent

Interieur

Ik kan alleen twee gehuurde modellen met elkaar vergelijken. De Volkswagen T1 was veel completer. Er zaten gordijntjes in, alles was helemaal afgewerkt, er was overal kastruimte gemaakt en de hele indeling was logischer.

De UAZ was veel minder afgewerkt (lees; spartaans afgewerkt). Er zat een bed in met twee enorme lades eronder, een opklaptafeltje en een klein kastje met een waterkraantje en gaspitje en verder was de bus eigenlijk helemaal leeg.

Los van de afwerking was het wel duidelijk dat de UAZ qua binnenruimte veel ruimer was. Ik zag in de UAZ Bukhanka oneindig veel mogelijkheden om de ruimte perfect in te delen. De UAZ had ruimte op het dak voor een dakkoffer, zonnepanelen of een daktent. De Volkswagen T1 had dat overduidelijk niet.

Wat goed is om te weten; bij beide campers waren de raampjes ouderwets. Ze gingen lastig open en dicht en sloten niet altijd even goed af.

Natuurcamping het Veerse Gat Staatsbosbeheer Zeeland
De binnenkant van de Volkswagen. Dan heb je een idee hoeveel ruimte een mens in neemt op bed
Natuurcamping het Veerse Gat Staatsbosbeheer Zeeland

Eindoordeel UAZ Bukhanka vs Volkswagen retro T1

Tja, wat moet ik erover zeggen. Beide voertuigen zijn om verliefd op te worden. Maar voor die liefde moet je wel wat opofferingen maken op het gebied van comfort. Geen elektrische ramen, geen glimmende achteruitrijcamera, geen rijkverlicht dashboard, maar wel zwaar sturen, spartaans schakelen en hobbelig reizen. Is het dat waard? Ik vind van wel.

Wanneer ik moet kiezen dan eindig ik toch bij een UAZ. Net iets meer ruimte, net iets meer power, natuurlijk zijn alle offroad mogelijkheden met de 4×4 optie misschien wel het beste argument van allemaal. Retro kan ik de UAZ zelf wel maken van binnen met melanine bordjes en kopjes, retro kussens en de meest retro gordijntjes die ik kan vinden, maar door de modder scheuren kan alleen met een camper die gemaakt is om nooit kapot te gaan.

One thought on “Beste camper voor een roadtrip; UAZ camper versus Volkswagen T1 retro

 1. Lisette

  Hallo, hier een reactie op het zware sturen van de Bukhanka. Als je op de voorwielen vrijloopnaven monteert dan stuurt die soepel omdat de wielen dan onafhankelijk van elkaar kunnen draaien 😉 Veel plezier met deze super leuke camper. Wij zijn ons ook aan het oriënteren en deze staat bovenaan bij de favorieten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.