Do’s en Don’ts voor Noord Afrika en het Midden Oosten

lokale bevolking ethiopië

Voor veel mensen is het eng om naar Noord Afrika of het Midden Oosten te gaan. Want tja, moslims en zo, en het nieuws en zo. Je weet wel, veiligheid en steniging van toeristen, of zoiets. Gelukkig is het allemaal niet zo dramatisch, maar toch zijn er wel zaken waar je rekening mee kunt of moet houden wil je je netjes gedragen in andermans cultuur. Dus wat kun jij doen om je niet als een of andere lompe boer te gedragen op andermans grondgebied?

Veiligheid en aanpassen

Laat ik voorop stellen dat veiligheid voor alles gaat. Yemen bezoeken; ik zou het niet doen. Een paar dagen hiken door Syrië; ik zou het niet doen. Maar laten we er even vanuit gaan dat je van tevoren naar het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebt gekeken en dat er geen negatief reisadvies is voor de regio waar je naar toe gaat.

Dat gezegd hebbende, wij verwachten van toeristen – wanneer ze naar Nederland komen om vakantie vieren – dat ze zich gedragen zoals dat hoort in Nederland. Zo wil je liever niet dat die Chinese toerist loopt te rochelen op straat terwijl jij net de hond uit laat. In China heel normaal gedrag, in Nederland niet echt.

Dus wanneer je zelf naar het buitenland gaat, moet je je ook aan de lokale gebruiken aanpassen, zelfs wanneer je die onzin vind. Doe je dat niet, dan heb je er ook niks te zoeken want dan verander je in die toerist die je zelf ook zo irritant vind wanneer deze zich in Nederland vreselijk misdraagt en zich niet verdiept in hoe wij ons gedragen in Nederland.

Maar goed, wat kun je dan doen om je iets netter te gedragen in Noord Afrika en het Midden Oosten.

In de Lama tempel Beijing China
Tussen de rochelende Chinezen in Beijing

Westerse kleding

Niet elk land in Noord Afrika of het Midden Oosten is even streng wat betreft kleding. Zo is Marokko wel een islamitisch land maar kun je er prima moderne, Westerse kleding dragen. Hele korte topjes, shorts waar je billen bijna uit vallen en naveltruitjes zijn in Marokko wel echt een stap te ver.

Een land als Saoedi Arabië heeft heel wat strengere eisen wat betreft kleding voor vrouwen. Lees vooraf dus goed wat de verschillen per land zijn wat betreft kleding voor mannen, maar met name ook voor vrouwen. In het algemeen geldt dat schouders, knieën en buik bedekken sowieso een strak plan is in die regio.

Bij het bezoeken van musea, openbare gebouwen en religieuze plekken wordt er overigens sowieso verwacht dat je je schouders, buik en knieën bedekt en over het algemeen draag je in die gelegenheden ook een hoofddoek. Dit geldt voor elk land in Noord Afrika en het Midden Oosten maar ook overal ter wereld.

Ethiopië close up oude mevrouw op markt

Hoofddoeken en boerka’s

Nu we het toch over kleding hebben. Wanneer draag je een hoofddoek? Ik ben geen aanhanger van het islamitisch geloof en toch droeg ik mijn hele reis door Oman een hoofddoek. Waarom ik dat deed? Omdat daarmee je leven een heel stuk makkelijker is in zo’n land.

Het is fijn om minder op te vallen in de massa. Het is fijn om minder nagestaard te worden. Het is fijn om niet direct voor toerist aangezien te worden. Daarom droeg ik tijdens de hele reis door Oman een hoofddoek.

Nog een reden om een hoofddoek te dragen; nooit meer een bad hairday of haar in je gezicht wanneer je met het raam open rijdt.

Ben je verplicht om een hoofddoek of boerka te dragen? Nee, in de meeste landen ben je dit niet verplicht. Landen waar het wettelijk verplicht is om een hoofddoek te dragen zijn Iran en Saudi Arabië. Andere landen waar de sluier maatschappelijk als de norm wordt gezien zijn Afghanistan en delen van Nigeria en Sudan. 

Jebel samhan canyon Oman.

Vrouwen en mannen

Toen Maarten en ik op vakantie waren in Marokko en we bij mensen thuis sliepen gaf Maarten de vrouw des huizes geen hand en de man des huizes gaf mij geen hand. In de meeste landen in Noord Afrika en het Midden Oosten is dit vrij gebruikelijk.

Maarten kwam mij na een paardrijrit in Oman ophalen van de stal waar ik had gereden. De hele vakantie had ik voor het gemak een hoofddoek opgehad en op die manier altijd netjes mijn schouders bedekt. Maar om met een hoofddoek te paardrijden dat werd me te warm. Ik reed in een lange broek en een hempje. Niet heel erg bedekt dus.

Bij terugkomst van mijn paardrijrit bleek Maarten opgenomen te zijn in een grote groep mannen die daar thee zaten te drinken. Ik kwam hallo zeggen tegen Maarten en stond aan de rand van de groep te wachten tot ik erbij werd gevraagd, want ik nodig mezelf als vrouw natuurlijk niet uit in zo’n gezelschap. Dat duurde om precies te zijn 10 minuten. Waarschijnlijk omdat normaal gesproken mannen en vrouwen niet mixen. Een complete bank werd ontruimd zodat ik daar in mijn eentje kon zitten en niemand bij me in de buurt zat. De rest van de mannen gingen staan toen ze hun zitplaats kwijt raakten.

Uit deze voorbeelden moge duidelijk zijn dat mannen en vrouwen niet met elkaar om gaan zoals we dat in Nederland doen. Dit is zeker iets om rekening mee te houden wanneer je daar op vakantie bent.

Mannen praten met mannen en vrouwen met vrouwen. Kijk er dus niet raar van op wanneer je als stel op pad bent, dat lokale mannen de vrouw van het stel compleet negeert.

klederdracht Ethiopië

Mensen fotograferen

Hoe fotogeniek mensen ook zijn om te fotograferen, er gelden wel enige fotoregels. Vraag mensen vooraf of je een foto van ze mag maken. In landen als Ethiopië bijvoorbeeld denken ze dat je met een foto de ziel van die persoon een stukje mee neemt, dus daar willen ze heel vaak niet dat je een foto van ze neemt. In andere landen is het heel gebruikelijk dat je mensen een klein bedrag betaald om ze op de foto te zetten. Zorg dus dat je altijd kleingeld op zak hebt en maak niet stiekem foto’s van mensen.

Zeker in het Midden Oosten, maar eigenlijk overal wel is het fotograferen van soldaten en militaire gebouwen trouwens geen slim idee.

En als laatste: hoe moeilijk is het nou om je voor een paar weken vakantie gewoon aan te passen aan de lokale regels?!? Als zij het fijn vinden dat je niet in een naveltruitje loopt, doe het dan gewoon niet. Wil je dat toch per se, ga dan lekker ergens anders heen op vakantie.

lokale bevolking ethiopië

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.