De 8 beste wildkampeerplekken in Oman

Zonsondergang wildkamperen Jebel Shams Oman

Je hebt besloten dat je naar Oman gaat en dat je gaat wildkamperen. Dat is de perfecte manier om op elk willekeurig moment te kunnen beslissen om niet verder te reizen en kamp op te slaan. Dan wil je het liefst wel staan op een mooie plek en niet ergens op een dorre vlakte. Of nog erger; de volgende ochtend verder rijden en erachter komen dat het tien kilometer verderop veel mooier was. Daarom heb ik voor jullie de mooiste wildkampeerplekken van Oman bij elkaar gezet. 

1. Wadi Darbat; groen en dromedarissen, veel water en watervallen

In de meest zuidelijke provincie Dhofar vind je Wadi Darbat. Dit is een ontzettend groene wadi met verschillende watervallen en een lange rivier door de vallei. Dromedarissen komen hier in grote groepen heen om te drinken. Overal vliegen vogels en vlinders om je gezelschap te houden. Er zijn ruim voldoende plekken om je tent naast de rivier op te slaan. Houd er wel rekening mee dat het druk is met dieren om je tent en met mensen die picknicken.

Details:
– Wadi Darbat is te bereiken zonder 4wd
– Wadi Darbat is te vinden op Google Maps en in Off Road Oman
– GPS coordinaten: 17.126894, 54.510599

Wadi Darbat Taqam Oman dromedarissen
Wadi Darbat Taqam Oman waterval
Wadi Darbat Taqam Oman jebel samhan

2. Filim beach; flamingos en zeeschildpadden

Aan het einde van een doodlopende weg vind je een hele grote lagune. Een deel van de lagune lijkt met hoog water nog vol te lopen, maar het grootste deel van de lagune lijkt al heel lang geen water meer gezien te hebben. Het is volledig uitgestorven aan het einde van deze weg. Hoogstens wat vissers die een paar kilometer verderop met hun boten het water in gaan.

Maar wat deze plek vooral zo bijzonder maakt zijn de flamingo’s die je overal aan treft en de zeeschildpadden. Helaas troffen wij alleen maar dode zeeschildpadden, maar het waren er zoveel dat er ook wel heel wat levenden te vinden moeten zijn. 

Details:
– De lagune kun je alleen in rijden met een 4wd
– Filim is te vinden op Google Maps en in Off Road Oman
– GPS coordinaten: 20.610164, 58.188818

Filim beach Oman schildpadden
Filim beack kamperen zonsopkomst Oman

3. Langs de kust tussen Fins en Sur; eigen baai met helder water en je eigen strandje

Altijd al eens je eigen strand willen hebben om op wakker te worden? Dan is de kust tussen Fins en Sur daar perfect geschikt voor. Oneindig veel kleine strandjes en baaitjes dus er is altijd wel een baai te vinden waar niemand staat en je het hele strand voor jezelf hebt. Het enige nadeel is dat de hoofdweg redelijk dicht bij alle stranden is dus dat je wel auto’s blijft horen.

Details:
– De meeste stranden en baaien kun je het beste met een 4wd oprijden, maar misschien lukt het ook wel met een 2wd
– De weg is de doorgaande route 17 waar je op elke willekeurige plek eraf kunt om het strand op te rijden

Kamperen kustlijn Oman prive strand Sur
Tiwi strand Oman kamperen

4. Langs de kust tussen Ash Shuwaymiyyah en Sadah; indrukwekkende Jebel Sahman op de achtergrond en zeer fraaie baaien

De Dhofar regio is het thuis van Jebel Sahman; indrukwekkende kliffen en gebergtes die zich in de zee storten. Groene oases, dromedarissen en zeeschildpadden; dat is wat je kunt verwachten wanneer je de moeite neemt om naar deze regio af te reizen. Azuurblauw water in kleine baaien helemaal voor jezelf. Achter je torenen de bergen van Jebel Sahman boven je tentje uit.

Details:
– Afhankelijk hoeveel je over de rotsen en het strand rijd om je slaapplek te bereiken is een 4wd handig of lukt het ook met een 2wd
– De mooie baaien liggen aan de doorgaande weg route 42 en route 49 dus zijn makkelijk te vinden

Jebel Samhan kamperen Oman
Check hoe klein ik ben voor die enorme rotswand
kust kamperen Dhofar regio Oman
Wadi Jebel Samhan Dhofar groen Oman
Oase met hele kleine dromedarissen op de voorgrond

5. Wahiba sands; oneindige zandduinen

Oneindige zandduinen. Wahibi sands heeft ontzettend hoge, grote en oneindige zandduinen. Dit is ook de regio van de bedoeïenen. Het is bizar om te zien hoe het mogelijk is dat er mensen in zo’n extreme omgeving kunnen overleven. Als je hier wilt overnachten, regel dan een gids om de Wahiba Sands ver in te rijden. Als je aan de rand blijft, dan kun je een heel eind komen met je eigen 4wd. In het ergste geval moet je een stuk terug lopen naar de weg om hulp te halen wanneer je auto uit het mulle zand los getrokken moet worden.

Details:
– De woestijn is absoluut niet in te rijden zonder 4wd. Op de meeste plekken kun je er zelfs alleen in onder begeleiding van een gids. De woestijn is alles vernietigend en neemt levens, dus neem geen risico en kom goed voorbereid.
– Wahiba Sands is te vinden op Google Maps en in Off Road Oman

Wahiba Sands Oman kamperen bedoeïenen
Dromedarissen woestijn Oman
empty quarter wahiba sands Oman kamperen

6. Duinen tussen Ras Madraka en Lakabi; alleen op de wereld

De regio tussen Ras Madraka en Lakabi is onderdeel van de Empty Quarter. Het grootste gebied ter wereld met helemaal niks. Dit heeft ook als voordeel dat je je helemaal alleen op de wereld waant. Waar alle andere wildkampeerplekken redelijk dicht bij wegen liggen, kun je in deze regio nog echt afgezonderd van alles kamperen. Het lijkt me evident dat er dus ook geen faciliteiten in de buurt zijn dus zorg voor voldoende water, eten en benzine.

In eerste instantie lijkt het een saai gebied om te stoppen, maar zodra je van de hoofdweg af bent en geen huizen, geen wegen, geen verlichting, eigenlijk helemaal niks meer kunt zien, dan is het tijd om je tent op te zetten en te genieten van de vogeltjes die nieuwsgierig komen kijken wat je aan het doen bent.

Details:
– Zonder 4wd ga je meteen vast komen te staan. Zelfs met 4wd is het een behoorlijke uitdaging
– Let goed op dat je nog weet hoe je terug moet komen naar de hoofdweg. Deze is na een paar kilometer niet meer te zien.
– GPS coordinaten: 18.323178, 56.595803

Ras Madrakah zandduinen Oman kamperen
wildkamperen Oman
wildkamperen Oman wildernis Dhofar regio
Ras Madrakah beach Oman wildkamperen

7. Op de top van Jebel Shams; fijne temperaturen en spectaculaire uitzichten

Jebel Shams is DE toeristische trekpleister van Oman. En inderdaad zijn het best spectaculaire bergen (al vond ik Jebel Sahman spectaculairder). Een goede reden om naar Jebel Shams te gaan is dat de temperatuur daar bijna tien graden lager ligt dan in het dal, dus als je echt niet meer weet wat je moet doen in die verzengende hitte, dan is Jebel Shams op trekken een goed idee.

Grootste nadeel van een toeristische trekpleister is dat er heeeeeel veel mensen op af komen dus het vinden van een rustige plek is niet makkelijk. Er zijn bijvoorbeeld al vier resorts bovenop de berg en twee campings. Om toch redelijk alleen te staan moet je dus van de weg af. En dan ook een flink eind van de weg af. Er zijn verschillende redelijk vlakke plateau’s waar je met wat manoeuvreren je 4wd auto richting de rand van het plateau kunt rijden om je tent op te slaan. Let wel op dat je je tent op de een of andere manier verankerd want er kan in de bergen onverwachts een stevige wind opsteken.

Details:
– Als je niet op een of andere parkeerplaats wilt staan heb je zeker een 4wd nodig. De hellingen zijn stijl en de rotsblokken groot dus pas op.
– Jebel Shams is te vinden op Google Maps en in Off Road Oman
– GPS coordinaten: 23.220240, 57.188309

Jebel Shams wildkamperen Oman
Zonsopkomst wildkamperen Jebel Shams Oman
Zonsopkomst vanuit de tent
Zonsondergang wildkamperen Jebel Shams Oman
Zonsondergang vanuit de tent
Jebel Shams wildkamperen bergen Oman
Wildkamperen in Oman
Wildkamperen Jebel Shams Western Hajar Oman
Kamperen bovenop de hoogste berg van Oman; Jebel Shams

8. Tussen Dhat Khayl en Rustaq; de mooiste plek van heel Oman om te overnachten

Wauw, wat een ontzettend gave route is dit zeg. Zulke ontzettend mooie vergezichten, diepe canyons, hoge kliffen die boven me uit torenden. Dit is verreweg de mooiste route die ik in Oman gereden heb. Ook de route waar ik de meeste doodsangsten uit stond. De weg is zelden breed genoeg om elkaar te passeren. De afgrond is heel diep en de hellingen heel stijl. We kwamen met onze 4wd vast te zitten tegen een bizar steile helling.

Kamperen kan op veel verschillende plekken op deze route. Let wel op dat kamperen in een wadi risico’s met zich mee brengt. Wanneer het ergens anders in de bergen regent loop je het risico dat die droge rivierbedding veranderd in een kolkende rivier. Dus zelfs al zie je zelf geen regen die dag, dat wil niet zeggen dat je wadi niet onder kan lopen door een regenbui aan de andere kant van de bergen.

Details:
– De hele route van Dhat Khayl naar Rustaq is alleen te rijden met een hele goede 4wd en een beetje geluk
– De route is te vinden op Google Maps en in Off Road Oman
– GPS coordinaten: 23.211023, 57.384309

Wadi Bani Awf oase wadi Oman
Een oase ineens midden tussen de bergen
Snake Gorge Wadi Bani Awf Oman 4wd
Snake Gorge in Wadi Bani Awf; de mooiste route van heel Oman
wildkamperen Wadi Bani Awf Oman
Een laatste nacht kamperen in de bergen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.