Heb je een 4wd jeep nodig voor oman?

Kamperen Wadi Al Muaydin Oman

Oman is een uitgestrekt, leeg land. Wanneer je op rondreis door Oman gaat reizen, bereid je dan voor op lange reisdagen en veel hitte. Maar Oman is ook een land van het onbegrensde avontuur. Wildkamperen mag vrijwel overal. Maar heb je dan een 4wd jeep nodig of kun je ook met een klein huurautootje een rondreis maken? Lees in deze blog alle afwegingen voor je auto.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen: wat ga ik eigenlijk doen in Oman? De meeste mensen reizen enkel bovenin Oman, in de buurt van Muscat en Jebel Shams een rondje. Kom je naar Oman voor de cultuur of juist voor de natuur?

Infrastructuur in Oman

Hoe is de infrastructuur in Oman? Super! Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld landen in Afrika. Alle hoofdwegen en de meeste zijwegen zijn geasfalteerd of van zeer goede kwaliteit gravelweg. Bewegwijzering is in het Arabisch schrift en ook in ons eigen alfabet. Althans, de hoofdwegen en en de grote kruispunten. Van de kleinere straten is de naam vaak alleen in het Arabisch.

De grote hoofdroutes door het land – de snelwegen – zijn vaak meerbaans snelwegen in perfecte staat. Beter zelfs dan Nederlandse snelwegen. Let wel op dat ze in Oman een vrij lage maximum snelheid hebben. Zelfs op wegen die perfect vlak zijn, zonder bochten, heel overzichtelijk, alleen maar rechtdoor. Ook daar mag je maar maximaal 100 km/uur. En wanneer je denkt dat je dan wel wat harder kan gaan rijden; er staan non-stop flitskasten. De overheid in Oman verdient volgens mij nog het meeste belastinggeld uit alle verkeersboetes als ik zie hoe vol dat land staat met flitskasten.

Navigeren is niet erg moeilijk. Met de kaart uit de Lonely Planet, of een simpele wegenkaart van Oman kan je echt alles vinden. Zoveel wegen zijn er namelijk niet.

Rijden in het donker

Rijden in het donker is wat mij betreft in geen enkel land een goed idee wanneer je niet bekend bent met de weg, maar van alle landen waar ik ben geweest, zou ik in Oman zonder probleem ’s nachts rijden. Kijk alleen wel heel goed uit voor vee op de weg. Schapen, geiten en kamelen in overvloed in Oman en die lopen ’s nachts vaak op de weg. Als het dus enigszins kan, zou ik rijden in het donker vermijden, maar het is ook niet levensgevaarlijk.

Rijden in de woestijn

Rijden in de woestijn is om veel redenen een heel ander soort uitdaging:

  • Zand, heel veel zand. Dit gaat overal in zitten, waarschijnlijk ook in je luchtaanvoer, remmen of andere bewegende onderdelen
  • Hitte. De meeste woestijnen zijn verzengend warm. Auto’s raken makkelijk oververhit, onderdelen begeven het.
  • Uitgestrektheid. Er wonen bijzonder weinig mensen in de woestijn. Dus de kans dat je bij autopech even hulp kan halen is heel klein. Daarnaast is het sowieso onverstandig om je auto te verlaten bij autopech, want als ze je komen zoeken, ben je makkelijker te vinden wanneer je bij je voertuig blijft. Dus als je de woestijn in gaat hoef je niet te rekenen op een benzinepomp om de hoek.
  • Verdwalen. Er zijn geen herkenningspunten in de woestijn. Je kan er makkelijk eeuwig in rondjes cirkelen.

Maar het laatste en belangrijkste punt, zelfs al ga je maar een klein stukje de woestijn in, je auto raakt heel makkelijk vast in het mulle zand. Met je Volkswagen Polo ben je al binnen de eerste meter de pineut, dus ga nooit met je 2wd auto de woestijn in! Met een 4wd en ervaring met rijden in los zand, kun je een heel eind komen. Toch zou ik voor navigatie in echt grote woestijn gebieden een gids aanraden zodat je ook nog terug kunt komen.

Ras Madrakah zandduinen Oman kamperen

Wanneer heb je wel een 4wd nodig?

In het regenseizoen is het een stuk moeilijker om een aantal stukken van Oman te doorkruisen. Zelfs de grote asfaltwegen lopen dwars door wadi’s. Wadi’s die veranderen in kolkende modderstromen die alles met zich mee sleuren. Bij heel wat wadi’s staan ook waarschuwingsborden en paaltjes zodat je kan zien hoe hoog het water staat voordat je besluit er doorheen te rijden.

Naast de uitdagende asfaltwegen veranderen de bergwegen in glibberige glijplaten of in kolkende rivieren. Zeker in de berggebieden is rijden met regen een erg groot risico. Het water spoelt bergaf en verzamelt zich in steeds groter wordende rivieren. Je kunt dan ineens heel onverwachts tegenover een woeste watermassa komen te staan.

Wanneer je wil gaan kamperen is een 4wd een must. Wildkamperen is namelijk toegestaan in Oman. En wat is er nou mooier dan op een verlaten tropisch strand je tentje opzetten? Of een uur door de woestijn te rijden naar een plek waar je echt alleen op de wereld bent? Voor wildkamperen kun je in Oman echt niet zonder 4wd.

Er zijn een aantal routes in Oman die sowieso alleen geschikt zijn voor 4wd, ook buiten het regenseizoen. Dit is zijn bijna alle routes in de bergen, dus bijvoorbeeld naar de top van Jebel Shams, door de bergen van Jebel Samhan, door Snake Gorge, of door de Wahiba Sands zandduinen.

Wildkamperen Jebel Shams Western Hajar Oman
Kamperen bovenop de hoogste berg van Oman; Jebel Shams

Eindconclusie: wel of geen 4wd?

Wil je in hotels slapen? Dan heb je die 4wd in een groot deel van het land niet nodig. Wil je wildkamperen? Dan is een 4wd onmisbaar. Wil je sommige fantastisch mooie routes rijden? Dan is een 4wd echt onmisbaar. Ben je een beetje een schijtluis die avontuur maar ingewikkeld vind en het liefst voor veiligheid kiest? Boek dan vooral een georganiseerde groepsreis. Dan hoef je niet eens na te denken over wat voor auto je nodig hebt voor je reis.

Eigenlijk is wildkamperen in Oman een must, in ieder geval voor een paar dagen, dus wat mij betreft is die 4wd voor Oman ook echt een must. Maar ben je meer een cultuursnuiver, dan red je het prima met een Volkswagen Polo.

wildkamperen Oman

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.