Kirgizië

Hoofdstad: Bisjkek

Taal: Kirgizisch (ook Russisch in sommige gebieden)

Hallo: jakşı kün
Bedankt: rahmat

Valuta: Kirgisische Som (KGS)

Noodnummer: Politie: 102, Brandweer: 101, Ambulance: 103

Tijdsverschil:
Zomer +4 uur
Winter +5 uur


Klimaat: landklimaat, dus erg koude winters en erg warme zomers


Een heel groot deel van Kirgizië ligt boven de 3000 meter hoogte. Dit deel heet het Tiensjangebergte en is het mooiste stukje natuur in Kirgizië. Naast hele hoge bergen is een heel groot meer van maar liefst 182 bij 60 kilometergenaamd Issyk Kul – te vinden. Hier is het een stuk warmer. De bevolking bestaat veelal uit rondtrekkende nomaden die ongekend gastvrij zijn. Je wil naar Kirgizie vanwege de woeste natuur en de lieve mensen – een bijzondere combinatie.


Vaccinaties 

Ga altijd langs bij de Tropenarts of GGD voor de meest recente informatie. Wat op internet staat is al snel achterhaald. Actuele vaccinaties voor Kirgizie. 


Visum 

Voor een bezoek aan Kirgizië is geen visum nodig. Je paspoort moet wel minstens zes maanden geldig zijn bij aankomst in Kirgizië.


Hoe kom je er?

Vanaf Amsterdam kun je niet rechtstreeks vliegen naar Bishkek. De makkelijkste overstap is ofwel Moskou of Istanboel. De vlucht duurt ongeveer tien uur afhankelijk van de duur van je overstap.

Beste reistijd 

Vanwege het landklimaat is het lastig om een juiste reistijd aan te geven. In augustus is het al begonnen met sneeuwen in de bergen waardoor al snel bepaalde passen niet langer toegankelijk zullen zijn. Wil je dus echt de bergen in, dan kun je eigenlijk alleen in de zomermaanden gaan. Maar dan is de rest van het land weer snikheet. Voor het lager gelegen deel van Kirgizië zijn het voorjaar en najaar weer handiger.


Reisbudget 

De prijzen in Kirgizië liggen echt veel lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -50%.

Vrijwel alles is goedkoper dan in Nederland, maar mogelijk is niet alles te krijgen buiten Bishkek. Specifieke spullen zou ik in de hoofdstad kopen want daarbuiten zal het lastig worden.