5x wat je echt moet doen in Nieuw Zeeland 

Jan van Gent kolonie Cape Kidnappers Nieuw Zeeland

Toen ik nog student was (ja, dat is al eventjes geleden), woonde ik een tijdje in Nieuw Zeeland. Alle tijd om in het weekend de mooiste plekjes die dit land te bieden heeft te ontdekken. Ik heb mijn 5 favoriete trips/activiteiten op een rijtje gezet.

1. Met de tractor naar Jan van Gent kolonie bij Cape Kidnappers (Noordereiland)

In de buurt van Napiers op het Noordereiland vindt je Cape Kidnappers. Met een trekker met aanhanger rij je over het strand naar de grootste Jan van Gent kolonie ter wereld (op land). In een middag rij je relaxt langs het strand omhoog naar de kliffen waar deze kolonie te vinden is. Op Cape Kidnappers heb je 1,5 uur pauze waarin je kunt picknicken op het strand, kan gaan zwemmen of (en daar kom je natuurlijk voor) op het plateau naar de reusachtige kolonie Jan van Gent vogels kunt kijken.

Info:
– tour is 4 uur, geen vast tijdstip vanwege de getijden
– seizoen is oktober tot april
– 44 New Zealand Dollars voor volwassenen
– http://www.gannets.com/

Grootste Jan van Gent kolonie ter wereld
Grootste Jan van Gent kolonie ter wereld

2. Treinreis (Tranz Alpine) van Christchurch naar Greymouth (Zuidereiland)

Er zijn veel lijstjes met mooiste treinreizen ter wereld en de Tranz Alpine staat eigenlijk altijd hoog in deze lijstjes. De Southern Alps op het Zuidereiland zijn de Alpen van het zuidelijk halfrond met heel veel geologische verschillen. Deze legendarische rit op het Zuidereiland voert je van Christchurch naar Greymouth – of andersom – en duurt ruim vier uur. Een treinreis die zeker de moeite waard is.

Info:
– Christchurch naar Greymouth of andersom

– reistijd is ongeveer 4 uur
– rijdt het gehele jaar
– stops op de route: Rolleston, Darfield, Springfield, Arthus Pass, Otira, Moana (Lake Brunner) en Kokiri.
– vanaf 179 NZD

3. Zwemmen met wilde dolfijnen in de Bay of Islands

Ten noorden van Auckland (3,5 uur rijden ongeveer) is één van de mooiste plekken van Nieuw Zeeland te vinden; de Bay of Islands. Met meer dan 144 eilanden, waarvan een groot deel niet bewoond, kun je altijd een rustige baai voor jezelf vinden.

In de Bay of Islands komen groepen wilde dolfijnen voor. Deze kun je via een tour ook zoeken en je kunt er zelfs mee zwemmen. Nieuw Zeeland zet zich hard in voor ecologisch verantwoord toerisme. Dolfijnen worden niet gevoerd, worden niet opgejaagd en worden niet lastig gevallen. Wanneer de groep dolfijnen gevonden is, wordt er bepaald aan de hand van de richtlijnen van het Department of Conservation of het is toegestaan om er die dag mee te zwemmen. Er is dus geen garantie dat je die het water in mag.

Info:
– 110 NZD bij bijvoorbeeld Explore Group – Dolphin Discovery, maar er zijn nog zoveel anderen die dergelijke tours aanbieden.
– duur van de tour is meestal een dag of een dagdeel inclusief lunch op een onbewoond eiland

Bottlenose Dolphin
Dolfijnen spelend om de boot heen
Bay of Islands
Aangemeerd op een onbewoond eiland in de Bay of Islands

4. Borrelende modder en kokende champagnepoelen in Rotorua – Wai-O-Tapu

Nieuw Zeeland ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Eén van de positieve bij-effecten hiervan is dat er ook een aantal zeer interessante geologische verschijnselen te vinden zijn. Rotorua op het Noordereiland is hiervoor de meest geschikte uitvalsbasis. Het grootste nadeel van dit hele gebied is dat de rotte eieren lucht op sommige plekken echt niet te doen is.

Vanaf Rotorua kun je voor een relaxte spa dag in één van de hotpools gaan met uitzicht over een groot meer maar je kunt ook de geothermisch actieve parken bezoeken. In de buurt van Rotorua zijn enkele grote geisers (o.a. Lady Knoxgeiser in Wai-O-Tapu) en borrelende moddervelden te vinden. De Champagnepool is een spectaculair kleurrijke attractie in dit gebied.

Info:
– Polynesisch Spa: klik hier
– Wai-O-Tapu ligt 30 km ten zuidoosten van Rotorua. Hier vind je de meest bekende geothermische wonderen.
– Toegangsprijs voor het gebied is 32,50 NZD per volwassene
– Lady Knox Geiser spuit slechts 1 keer per dag om 10:15 uur ongeveer
– De stank is niet te harden!
– http://www.waiotapu.co.nz/

Champagne pool Rotorua
Champagne pool in Waiotapu
Devil's Ink pot
Devil’s Ink pot – enorme borrelende modder poelen

5. Wandeling over de treinrails door Manawatu Gorge

Eens per jaar wordt het spoor door de Manawatu Gorge (in de buurt van Palmerston North, Noordereiland) afgesloten voor treinen. Dit is een liefdadigheidsevent wat meestal in maart plaats vind.  Helaas is na 21 jaar deze wandeling door de Manawatu Gorge tijdelijk opgeheven door Kiwirail. Er zijn nog onderhandelingen bezig over het hervatten van dit event. Nu denk je waarschijnlijk; ja wat heb ik dan aan deze tip? Nou, er is nog een andere wandeling over de treinrails op het Zuidereiland; de Taieri Gorge Rail Walk. Deze wandeling is misschien nog wel gaver want je reist ook een heel stuk met een oude trein. Vanaf de treinrails zie je het landschap vanuit een heel ander perspectief vooral met zulke lange tunnels en hoge bruggen. Daarnaast is het ook nog eens een hele gezellige wandeltocht.

Info:
– 10 km over treinrails
– neem een zaklamp mee want je ziet geen hand voor ogen in de tunnels
– de Taieri Gorge Rail Walk is 59 NZD inclusief de treinreis en vindt meestal plaats in mei
– Taieri Gorge Rail Walk – meer info

Manawatu Gorge Railway walk
Manawatu Gorge Railway walk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.