Zeilen op het Great Barrier Reef – Australië

onder water great barrier reef Australië

Het Great Barrier Reef zit niet bij de zeven wereldwonderen, maar had daar prima tussen gepast. Het is ’s werelds grootste koraalrif en kan zelfs vanuit de ruimte gezien worden. Het Great Barrier Reef is volgens mij een plek die niemand over slaat wanneer ze in Australië zijn. Een van de beste plaatsen ter wereld qua onder water leven. Perfect om te snorkelen of te duiken. En wat is nog mooier dan al zeilend van rif naar rif te gaan?!?

Dus dat is precies wat ik op mijn laatste reis door Australië heb gedaan. Ik schreef in mijn blog over bijzondere plekken om te slapen in Australië al over deze trip. Op een kleine catamaran met twee man personeel, Maarten, mijn ouders, een vriendin van de middelbare school en drie onbekenden trokken we de grote, weidse zee op. Relaxt deinend op de golven lag ik in het net op het voordek te kijken naar het water onder me. Al snel zagen we geen land meer en zagen we de zon tijdens een fantastische zonsondergang in de oceaan verdwijnen.

zeilen great barrier reef australie

We deden alles samen op de boot. Je houdt deze samen schoon, kookt met z’n allen en wast af. We hadden een hele fijne groep (ik kende het grootste gedeelte ook al) met allemaal mensen die ongeveer hetzelfde wilden, namelijk genieten van al het moois op de wereld. Dit was geen tocht voor zuipende backpackers tijdens hun tussenjaar.

zeilen great barrier reef australie
Mij niet gezien bij het hijsen van het zeil
zeilen great barrier reef australie

Ochtendgymnastiek

We lagen dus aangemeerd in een baai. Helemaal omringd door groene heuvels en hemelsblauw water. Dan ben ik natuurlijk meteen wakker. Niks zo verkwikkend als ochtendgymnastiek dus daar zouden we de ochtend mee beginnen. Dan kon ik even rustig wakker worden. Nu hou ik niet zo van bewegen en al helemaal niet in de ochtend, maar oké het moest maar weer. Ik hees me in mijn wetsuit en zocht een peddel. Deze ochtend zou ik gaan peddelboarden. Maar voordat ik daar verder over vertel, eerst even wat info over het wel en wee in mijn hoofd. Nee, wees niet bang, ik zal niet de diepste gedrochten van mijn psyché hier bloot leggen ;).

Whitsundays great barrier reef australie
Op de Whitsundays

Schildpadden en haaien

Ik ben niet per se heel bang aangelegd, maar er zijn wel een groot aantal dingen waar ik me knap ongemakkelijk bij voel. Een greep uit deze lijst; hoogtevrees, watervrees, insectenvrees, ziek zijn vrees en nog veel meer. Eigenlijk zo’n beetje alles waar je last van hebt op een boot. Ik zat op een boot, dus tja, watervrees ligt wel voor de hand. Het water is heel doorzichtig, dus constante hoogtevrees. Je kunt daar soms de bodem op tientallen meters diep nog zien. Australië is kampioen als het aankomt op giftigste, engste, grootste, naarste, lelijkste, meest afschuwelijke insecten. Als ik het zo bekijk is Australië eigenlijk maar een vervelend land om naar toe op vakantie te gaan 😉

Australie spin dodelijk
Jag!!

Aan deze lijst met angsten kon ik er na mijn boottripje nog eentje toevoegen; peddleboarden. Australië heeft namelijk haaien. En als je daar zo kaal op een peddelboard staat met alleen maar een wetsuit en plank tussen jou en de haai dan doe je er echt alles aan om er niet af te vallen. Ik had net de stap van peddelen op mijn knieën naar rechtopstaand peddelen gemaakt en stond nog nauwelijks stevig toen ik schuin achter me allemaal water hoorde opspatten. HARTSTILSTAND!!

Als ik schrik, raak ik uit balans, dus ik lag al bijna in het water (tussen de haaien). Gelukkig was het geen haai. In deze baai grazen de zeeschildpadden tijdens hun ontbijt. Af en toe komen ze boven om adem te halen en dat deed deze toevallig naast mijn peddleboard. Het was een komen en gaan van zeeschildpadden. Heel bijzonder om tussen te peddelen. Maar ik bleef me afvragen wanneer de haaien me van mijn board zouden komen eten.

great barrier reef australie peddleboarding
Met peddel in de hand om een haai te slaan 😉

Whitsundays

Behalve het Great Barrier Reef zouden we ook naar de Whitsundays varen. Sommige plekken in de wereld daar kan ik honderden woorden aan wijden en dan nog heb ik niet het gevoel van die plek over kunnen brengen. De Whitsundays is er daar eentje van. Ik kan wel vertellen over hoe fantastisch het daar is, hoe mooi het water is, hoe geweldig de Whitsundays zijn, maar je moet er gewoon zelf heen gaan. Natuurlijk ook daar weer doodsangsten uitgestaan. Dobberde ik lekker rond in mijn antikwallen wetsuit, kwamen er door het water springend ineens veelte veel vissen mijn kant op. Dat kon maar één ding betekenen. Ze werden opgejaagd door een groot roofdier. Je raadt het al… ik stond al weer op het strand 😉

great barrier reef australie whitsundays
great barrier reef australie whitsundays

De Wonder Onderwaterwereld

Het Great Barrier Reef staat natuurlijk niet alleen bekend om zandstranden en peddleboarden. Ik kwam daar om de fantastische onderwaterwereld te zien. Het beste, mooiste, grootste rif ter wereld; die wilde ik ook een keer gezien hebben. Tijdens onze tocht hadden we verschillende snorkelmomenten. We voeren van rif naar rif, met op het ene rif nog mooiere vissen als op het andere. En gelukkig geen haaien gezien. Die bekijk ik liever vanaf de boot en niet vanachter mijn snorkel.

great barrier reef australie
great barrier reef australie

Voor de luie zwemmers onder ons (lees: ik zelf dus) hadden ze op de boot floaters. Natuurlijk ook wetsuits tegen de kou en kwallen. Blijkbaar vond niemand het nodig om met floaters het water in te gaan, dus heb ik ze zelf allemaal genomen en dreef als een prinses voorbij met mijn floaters. Mocht je het snorkelen/duiken helemaal zat zijn, dan is er ook een volledig transparante kano waarmee je lekker over het rif op en neer kunt varen.

great barrier reef
Maarten in de transparante kano boven het rif

Algemene info en details over zeilen op het Great Barrier Reef

Ben je nu helemaal enthousiast geworden over mijn angstaanjagende verhaal?! Dan bij deze wat algemene info; ik ben twee dagen/ twee nachten wezen zeilen met een catamaran op het Great Barrier reef. Hier kunnen 8 personen plus twee man personeel op. Ik heb deze trip geboekt bij Sailing Whitsundays. De naam van de tour was On Ice. Het eten was lekker en allemaal vers. Het personeel was heel vriendelijk en gezellig. Alles was schoon en werd gezamenlijk ook goed schoon gehouden. Ik was niet zeeziek (dat scheelt toch aardig wat in de pret wanneer je twee dagen groen ziet van ellende). Ze hebben wetsuits, snorkels, peddleboards en kano’s aan boord. Ik betaalde 489 Australische Dollar alles inclusief.

Alles bij elkaar een absolute aanrader!

Australië; romantisch over het strand great barrier reef
Romantisch over het strand (Whitsundays)

Wil je meer tips en reviews over Australië lezen?

Check dan onderstaande blogs met nog veel meer spannende verhalen en nuttige tips.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.