Airbnb; waar moet je op letten wanneer je gaat boeken?

Uitzicht Oman strand Salalah

Veel mensen vertrouwen Airbnb nog steeds niet. Je slaapt bij vreemden in hun huis of krijgt toegang tot hun huis waar ze misschien wel zo binnen kunnen lopen. Maar Airbnb biedt vaak ook de meest fantastische plekken aan. Dus waar moet je nou op letten wanneer je via Airbnb wil boeken.

zwembad Zuid Afrika groene jurk
Onze Airbnb in Zuid Afrika

1. Foto’s op Airbnb

Het allerbelangrijkst om te checken zijn de foto’s. Hieronder een lijst met alles waar je op kunt letten wanneer je door de foto’s scrolt.

 • Is er een foto van de buitenkant van het pand? Hiermee voorkom je dat je in een zeecontainer eindigt zoals de touristen in Amsterdam recent is overkomen.
 • Staat er overal iets? Elk plankje vol met rommeltjes? Muren vol met van alles en nog wat? Dan is het waarschijnlijk niet de meest schone accommodatie. Dit kun je natuurlijk niet met zekerheid zeggen, maar ik verwacht dat je gastheer niet tussen elk bezoek, of minstens eens in de week alles afstoft en schoonmaakt, want met zo veel rotzooi is dat nou eenmaal heel veel werk.
 • Kun je op een foto door de ramen naar buiten kijken? Dit geeft een goed beeld van de buurt en je uitzicht.
 • Missen er foto’s van ruimtes als de badkamer of die extra slaapkamer waar ze over schrijven? Grote kans dat deze je verblijf niet aantrekkelijker zullen maken
 • Staan er ergens huisdieren op de foto? Dan is er kans dat je overal haren aan treft.
 • Let op het afwerkingsniveau van de woning. Kieren tussen de vloerplanken? Afgebladderde verf op de kozijnen? Beschadigde deuren? Verkleurde voegen in de badkamer? Dan kan de foto nog zo mooi gestyled zijn, kans is groot dat het in de werkelijkheid tegen gaat vallen.

Ik heb door schade en schande geleerd om kritisch te zijn op de foto’s. Perfect gestylede foto’s die heel aantrekkelijk leken, maar als ik goed had gekeken had ik kunnen weten dat het er smoezelig en viezig was.

Onze Airbnb kamer
De Airbnb kamer in ons eigen huis

2. Recensies over de accommodatie

Tussen de recensies staan ook de annuleringen van de gastheer. Wanneer de gastheer op regelmatige basis op het laatste moment annuleert dan is dat vaak een teken aan de wand dat jij misschien ook op het laatste moment zonder plek zit om te overnachten. En probeer dan nog maar eens iets te vinden in hartje Parijs in de zomer.

De recensies zijn ook een waardevolle bron aan informatie. Ging de communicatie met de gastheer/vrouw soepel, voldeed de Airbnb aan de verwachtingen zoals op de foto’s, wat is er te melden over de locatie. Allemaal informatie die je terug kan lezen in de recensies.

3. Recensies over de reizen van de gastheer

Reist de gastheer zelf ook, dan kun je ook de recensies lezen van hoe hij zich heeft gedragen bij anderen thuis. Was hij netjes, makkelijk in de omgang en kwam hij zijn afspraken na? Dan doet hij dat voor zijn eigen huis waarschijnlijk ook.

Omgekeerd kan dit ook voor jou gelden. De gastheer/vrouw zal ook jouw recensies lezen om te zien wat voor soort persoon hij in huis haalt. Bij de wat meer kritische verhuurders kan dit in je voordeel werken wanneer elke vorige verhuurder over jou schrijft dat je netjes, nauwkeurig en aardig was. Mensen verhuren hun eigen huis en hebben liever zo iemand in huis, dan een stel zuipende Britse toeristen die alles afbreken.

Agadir Marokko Airbnb
Superluxe ontbijt in onze Airbnb in Agadir, Marokko

4. Check goed de details

Voordat je boekt (en dat geldt eigenlijk ook voor hotels), check goed de details. Heb je een gedeelde badkamer? Zijn er drie slaapplaatsen maar is eentje ervan een bank? Zijn er specifieke eisen wat betreft inchecktijden?

Ik ben bij een reservering bij Booking.com wel eens de mist in gegaan waardoor ik eindigde met een hotelkamer zonder wc en badkamer. Dit waren gedeelde faciliteiten. Hier had ik overheen gelezen. En voor het geld wat ik betaalde voor die kamer had ik net zo goed ergens anders kunnen zitten met eigen wc. Dus alleen maar omdat het een hotel is, of je een boeking via Booking.com doet, wil dit niet zeggen dat je niet op de details moet letten.

In IJsland bijvoorbeeld zijn de bedden heel smal en kort. Een twee persoonsbed is dan maar 1.40 meter breed. Beetje jammer wanneer je er nog steeds 90 euro per nacht voor betaald en Maarten en ik allebei behoorlijk lang zijn en breed slapen.

Voor Airbnb geldt hetzelfde. Lees heel goed de details om te voorkomen dat je met zes anderen op een kamer mer stapelbedden eindigt.

In de details staan ook de annuleringsvoorwaarden voor beide partijen. Mag een eigenaar een paar dagen van tevoren nog annuleren? En mag je dat zelf ook nog? Of zitten er kosten aan verbonden? Check dit ook altijd goed.

5. Gebruik je verstand

Wanneer het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Professionele foto’s, een twijfelachtig profiel, geen recensies en een hele villa voor maar 35 euro per nacht….. wat denk je zelf?!?!

Ook als je vindt dat de gastheer op een nogal vreemde manier communiceert, vooral niet doen. Zeker niet wanneer je alleen reist.

Mijn eigen roze fietsje Beijing China
Op de fiets van mijn hele kleine Airbnb host door Beijing in China

Zelf verhuren via Airbnb?

Check dan eens onderstaande blog om onze ervaringen en inkomsten te lezen bij het verhuren van een kamer in ons eigen huis.

5 thoughts on “Airbnb; waar moet je op letten wanneer je gaat boeken?

 1. labellabora

  Wat een fijne tips. Deze zomer ga ik ook gebruiken van van airbnb, hostels en couch surfing, voor zoveel mogelijk. Heb je trouwens nog tips voor dat laatste? 😊

  1. My Wanderlust Diary

   Couch surfing heb ik eigenlijk nog nooit gedaan. Ik hoor er wisselende verhalen over qua betrouwbaarheid. Maar ook dat er soms de mooiste ontmoetingen ontstaan. Dus met couch surfing kan ik je eigenlijk geen handige tips geven.

 2. Elisa

  Haha ik ben bezig met artikel waarom ik niet zo’n voorstander ben van airbnb. Behalve bij jou natuurlijk haha Leuk!

  1. My Wanderlust Diary

   Ik vind de ontwikkelingen van Airbnb verhuur ook niet per se een goede, vooral al die pandjesbazen. Daarom boeken wij ook altijd bij mensen in huis. Dat gaat niet ten koste van woningen en is echt veel persoonlijker dan zo’n suf hotel met ontbijtbuffet en een toeristenkaart bij de receptie. Via je Airbnb host kun je vaak veel betere tips krijgen voor een stad of restaurant. En bij mensen thuis slapen is ook nog eens veel gezelliger. Op die manier vind ik Airbnb de mogelijkheid voor veel uniekere overnachtingen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.