Magnetic Island Australië; alles wat je moet weten voor je bezoek aan dit eiland

Magnetic Island; magnetisch volgens Kapitein Cook. In de praktijk is het eerder de perfecte plek om koala’s te zien, van de zon te genieten en de adembenemende natuur te ontdekken. In deze blog lees je alles over wat te zien en te doen is op Magnetic Island voor de kust van Australië.

Laten we beginnen met waar je Magnetic Island kunt vinden? Aan de oostkust van Australië, voor de kust van Townsville. Je zult dus met de boot van Townsville naar Nelly Bay moeten reizen (maar daarover later meer). Naast koala’s staat Magnetic Island vooral bekend om de Barbie auto’s waarmee je lekker over het eiland kunt crossen.

Hoe kom je op Magnetic Island?

Zoals ik al zei, kan je via Townsville het eiland bereiken. De veerboot vertrekt vanuit Townsville Breakwater Marina en je vaart dan naar Nelly Bay Harbour op Magnetic Island. Er worden veel (meerdaagse) tours aangeboden naar Magnetic Island, maar je kan ook prima een los ticket boeken.

Reis je per Greyhound of Premier bus door Australië, dan stopt de bus in Townsville bij de ferry terminal.

Los retourticket naar Magnetic Island

Als je een dag naar Magnetic Island wil en je wil niets inplannen, dan is een retourticket ideaal. De ferry gaat 18 keer per dag heen en weer tussen Townsville en Magnetic Island. De oversteek duurt ongeveer 20 minuten (tickets hier te boeken).

Er zijn verschillende soorten ferry tickets beschikbaar. Een belangrijke overweging voor het boeken van je ticket is of je besluit je eigen auto mee te nemen. Onderstaande rekensom kan je hier misschien mee helpen.

  • Retour volwassene: 30 AUS (online ticket)
  • Retour auto inclusief max. 5 passagiers: 216 AUS (online ticket)
  • Parkeren van je auto in de haven van Townsville: 5 AUS per nacht
  • Huur van een Barbie auto op Magnetic Island: 80 AUS per dag (max 4 personen)

Welk soort ferry ticket is het goedkoopst?

Stel je reist met je vier vrienden en je eigen auto naar Magnetic Island, dan betaal je voor de overtocht met de auto 43.20 AUS per persoon. Aan de overkant heb je dan je eigen vervoer en hoef je niks meer te huren.

Stel je reist met drie vrienden naar Magnetic Island, maar besluit dat je de overtocht met auto te duur vind. Dan betaal je uiteindelijk toch nog 30 (ferry ticket) + 20 (huur Barbie auto) = 50 AUS voor je tripje Magnetic Island (plus parkeerkosten voor je auto in de haven van Townsville). Dan ben je dus duurder uit dan wanneer je toch je eigen auto op de ferry naar Magnetic Island mee neemt.

Met vijf man (zoals in het eerste voorbeeld) is sowieso een slecht plan want je mag niet met z’n vijven in een Barbie auto.

Eigenlijk loont het alleen om je auto achter te laten in Townsville wanneer je maar met z’n tweeën de oversteek naar Magnetic Island wil maken.

Op de ferry met zonsondergang

Vervoer op Magnetic Island

Je kan je eigen auto meenemen op de veerboot of een auto/Barbie-auto huren bij aankomst op het eiland. Welke van de twee het meest voordelig is ligt vooral aan hoe groot je reisgezelschap is (zie bovenstaande berekening). Een andere optie is op Magnetic Island de bus te pakken. Deze is niet duur en gaat vrij regelmatig. Enige nadeel is natuurlijk dat je vrij beperkt bent in waar je allemaal naar toe kunt.

Je hebt niet per se een 4WD nodig voor je bezoek aan Magnetic Island, maar met een 4WD heb je wel meer mogelijkheden om de natuur op Magnetic eiland te ontdekken. Er zijn een beperkt aantal geasfalteerde wegen dus wanneer je een groter deel van Magnetic Island wil ontdekken is een 4WD een aanrader.

Eten en drinken op Magnetic Island

Op het eiland zijn er genoeg cafeetjes en restaurantjes om te eten en drinken. Alles is hier wel iets duurder omdat het met de boot naar Magnetic Island gebracht moet worden. Blijf je dus een nacht kamperen op het eiland, doe dan alvast je boodschappen in Townsville. Dit zal je aardig wat geld besparen.

Bezienswaardigheden op Magnetic Island

The Forts Walk

Als er iets is wat je per se gedaan moet hebben op Magnetic Island dan is het wel The Forts Walk. Waarom? Omdat dit alles heeft wat Magnetic Island te bieden heeft. Via een wandeling van ongeveer 45 minuten door een prachtig bos klim je omhoog richting een fort. Dit fort en alle omliggende gebouwen die nu ruïnes zijn, zijn gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen Japan. Met alle informatieborden op de route duik je in de geschiedenis van deze verschrikkelijke oorlog. Bij het fort kan je op het dak klimmen waardoor je een prachtig uitzicht hebt over het eiland.

Arthur Bay Lookout

Vanaf de Forts parkeerplaatsen kan je nog een wandelroute doen die naar de Arthur Bay Lookout loopt. Wanneer je bij de Forts Car Park bent, wordt het aangegeven. De wandeling duurt 30 minuten en is de moeite waard om te lopen.

Klimmen naar Hawkings Lookout Point

Heb je nog geen genoeg gekregen van mooie uitzichten, dan kan ik je Hawkings Lookout Point bij Picnic Bay zeker aanraden. Deze klim gaat over smalle zandpaadjes en rotsen en is zeker iets uitdagender dan The Forts Walk.

Je moet wel stevig doorlopen wil je al deze wandelingen op dezelfde dag doen. Ga je voor slechts 1 dag naar Magnetic Island dan zou ik een van de wandelingen kiezen en de middag besteden aan een picknick in een van de vele baaitjes. Onderaan Hawkings Lookout Point is Picnic Bay te vinden. De naam zegt het eigenlijk al; geschikt om te picknicken.

Van de zonsondergang genieten

Eerlijk… waar kun je in Australië niet genieten van een fantastische zonsondergang?!?

Er zijn twee plekken waar je de zonsondergang mooi kunt zien op Magnetic island. Heb je een 4WD bij je dan is de route via de zandweg naar West Point om daar de zonsondergang te zien en de zon in de zee te zien zakken, de meest geschikte. Een andere, meer toegankelijke plek is Horseshoe Bay. Hier wordt de baai omgeven door mooie bergen en krijg je ook een heel sereen plaatje van een zonsondergang.

Vanwege de tijden waarop de de ferry voor de laatste rit terug gaat, is een zonsondergangsdiner op het strand eigenlijk alleen te doen wanneer je ook overnacht op Magnetic Island. De laatste boot vaart namelijk om 20.00 uur al weg van Magnetic Island.

Snorkelen op Magnetic Island

Rondom Magnetic Island heb je een fantastische onderwater wereld met koraal en kleurrijke vissen. Misschien niet zo spectaculair als snorkelen op het Great Barrier Reef, maar voor een middag kan dit een leuke activiteit zijn. De volgende locaties worden aangeraden om te snorkelen.

  1. Geoffrey Bay – voor meer ervaren zwemmers omdat het scheepswrak van Moltke en de propeller van een WOII vliegtuig 400 meter uit de kust liggen
  2. Nelly Bay Trail
Magnetic Island Australie

Koala’s spotten

Magnetic Island is slechts 12 kilometer breed, maar er leven maar liefst 800 koala’s. Je kans om een koala te zien in Australië is nergens zo groot als hier. Als je goed kijkt dan ga je ze vast zien op een van bovenstaande hikes. Het is bijna onmogelijk om niet over de koala’s te struikelen. Fotogeniek zijn ze niet altijd. Hoe erg ik ook mijn best deed, beter op de foto dan dit kreeg ik die koala’s niet.

De koala wilde niet meewerken voor een betere foto

Zon, zee, strand

Magnetic Island heeft een aantal fantastische stranden. Horseshoe bay is het drukst bezocht, waar je sowieso kunt zwemmen. Verder zijn Radical Bay en Rocky Bay wat meer afgelegen, rustiger en ook idyllischer. West Point is een fijne plek om de dag af te sluiten met zonsondergang. Niet zomaar zwemmen hier, er worden regelmatig bull sharks gespot.

Rock Wallabies

Er wordt in veel blogs geschreven dat je in Geoffrey’s Bay met Rock Wallabies op de foto kunt. Dit zouden wilde mini-kangoeroes zijn, maar ze worden zo veel gevoerd door toeristen dat ze nauwelijks nog wild te noemen zijn. Ik keur dit soort activiteiten altijd af. Het is niet goed voor de dieren. Op een gegeven moment worden ze afhankelijk van het eten wat toeristen ze voeren. En wat denk je dat er met al die dieren gebeurd wanneer er zoiets als corona de hele toeristische sector plat legt? Dan sterven ze van de honger en gaan ze massaal dood (met dank aan al die toeristen). Dus doe het gewoon niet.

Overnachten

Er zijn genoeg hotels en appartementen op Magnetic island te vinden.  Voor backpackers zijn er twee favoriete bestemmingen: Base en Bungalow Bay Koala Village.

Hoeveel dagen heb je nodig voor het ontdekken van Magnetic Island?

In principe kun je op 1 dag al best wat zien. Wanneer je op tijd met de boot vertrekt en een van de latere boten terug neemt dan heb je een mooie lange dag. Wil je meer genieten van alles wat Magnetic Island te bieden heeft, dan zou ik er twee of drie dagen door brengen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.