Rondreis Nieuw Zeeland; route 4 weken Noordereiland

In deze blog ontdek je de mooiste plekken, een ideale reisroute door en handige tips over het Noordereiland Nieuw-Zeeland. Nadat ik een half jaar in Palmerston North heb gewoond, heb ik alle tips voor jullie verzameld. Palmerston North is er daar trouwens niet eentje van.

Waarom alleen het Noordereiland? Beide eilanden zijn zo groot en zo verschillend dat ik over allebei een heel verhaal kan schrijven. Ik houd van slow-travel en ben van mening dat het mooier is om een regio goed te ontdekken dan er snoeihard door heen te racen. Het Noordereiland heeft zo veel moois te bieden dat je alleen al op dit eiland makkelijk vier weken rond kunt reizen.

Dag 1, 2 en 3: Amsterdam – Auckland

Na een lange vlucht en vele datumgrenzen kom je volgens de kalender meestal op dag 3 in Nieuw-Zeeland aan. De reis duurt vaak ergens tussen de 24 en 35 uur afhankelijk van de verbindingen die je hebt gekozen, maar vanwege de verschillende tijdzones kom je in Nieuw Zeeland volgens de kalender pas na drie dagen aan. Deze tijd win je op het einde weer terug aangezien je dan precies de tegengestelde richting uit reist.

Er is met Nieuw Zeeland 12 uur tijdsverschil dus je dag- en nacht-ritme zijn letterlijk volledig omgedraaid. Omdat ze in Nieuw Zeeland ook nog aan de andere kant van de weg rijden en je waarschijnlijk inmiddels heel moe bent, doe je er verstandig aan om bij aankomst in Auckland eerst een nacht in het hotel te slapen en pas de volgende dag je huurauto op te halen.

Dag 4: Auckland

Auckland heeft maar liefst 1.4 miljoen inwoners. Dat is een derde van de hele bevolking van Nieuw Zeeland. En toch voelt de stad rustig. Auckland is niet een bijzonder inspirerende stad (tja, welke is dat wel in Nieuw Zeeland?) maar je kunt je er prima een dag vermaken als je niet uitgeteld in je hotelkamer ligt bij te komen van de lange vliegreis.

 1. Kun je niet slapen van de jetlag dan is een wandeling naar de top van Mount Eden een aanrader. Het is geen zware wandeling en ook geen lange wandeling. Vanaf de top van Mount Eden heb je een mooi uitzicht over de stad.

Locatie: Puhi Huia Road, cenrum
Entree: gratis

 1. Een uitstapje naar de eilanden voor Auckland zoals Rangitoto Island. Ook Waiheke Island is een goede optie. Beide eilanden zijn geschikt voor een paar fijne wandelingen in de natuur en het spotten van allemaal vogels. Wat ook leuk is om te doen op Rangitoto Island is de Fullers Rangitoto Volcanic Explorer Tour.

Locatie: de boten naar beide eilanden vertrekken uit de haven van Auckland.
Entree: een retour naar Rangitoto Island is 39 NZD (ongeveer 24 euro).

De lava van Rangitoto Island op de voorgrond en de Skytower van Auckland op de achtergrond
Het uitzicht vanaf de vulkaan op Rangitoto Island
 1. Geen zin in iets actiefs? Dan ga je toch lekker op het strand liggen om wat bij te slapen? Aan beide kanten van Auckland vind je prachtige stranden. Aan de linkerkant is de zee vrij ruig. Ideaal voor surfers. Bezoek dan bijvoorbeeld Bethells Beach. Aan de andere kant van Auckland vind je de rustige stranden. Bezoek dan bijvoorbeeld Browns Bay.
 1. Bezoek de Skytower in Auckland om vanaf grote hoogte, met een drankje in je hand te genieten van de zonsondergang en de skyline van Auckland.

Locatie: Victoria Street West, Auckland CBD, Auckland 1010, Nieuw-Zeeland
Entree: 32 NZD (ongeveer 20 euro)

Of spring van de Auckland Sky Tower

Dag 5: Auckland – Bay of Islands

De reis gaat richting het noorden naar Paihia en de Bay of Islands. Dit is het meest tropische stukje Nieuw Zeeland en een regio die je absoluut niet over mag slaan. Je kunt er gaan kajakken tussen onbewoonde eilanden bijvoorbeeld, op je eigen eiland picknicken of op zoek naar dolfijnen.

Het meest ideale punt om te verblijven is in of rondom Paihia. Dat ligt het meest centraal in de regio van de Bay of Islands. In Paihia kun je bij heel veel verschillende boekingskantoren terecht voor een tour. Vertrouw je het niet helemaal, dan kun je ook naar de lokale VVV van Paihia.
Locatie: The Wharf, 69 Marsden Road, Paihia 0200, Nieuw-Zeeland

Afgelegde afstand: 250 kilometer (3.5 uur)
Beste plek om te verblijven: Paihia

Bay of Islands Nieuw Zeeland
Aangemeerd op een onbewoond eiland in de Bay of Islands

Dag 6: Bay of Islands

Waarschijnlijk heb je er op dag 5 geen tijd voor gehad dus daarom is het fijn om een dag extra te verblijven in de Bay of Islands. Wat je namelijk echt niet mag missen is een boottocht op zoek naar dolfijnen. Gegarandeerd dat je ook zeeleeuwen en allerlei ander zeeleven ziet. Bij redelijk weer vaar je door de Hole in the Rock. Dit is een op natuurlijke wijze uitgesleten doorgang in een rotswand waar net een boot doorheen past. Wanneer je op een complete dagtrip gaat, dan ga je ook nog lunchen op een onbewoond eiland waar je in de middag het eiland zelf kan verkennen.

NOTE: Sinds 2019 is het niet meer mogelijk om te zwemmen met dolfijnen en is er een verbod door de Nieuw Zeelandse overheid ingesteld.

Dat is echt een heel klein gat om met een hele boot door heen te varen
Bottlenose Dolphin Nieuw Zeeland Bay of Islands
Dolfijnen spelend om de boot heen

Dag 7: Cape Reinga of Bay of Islands?

Voor deze dag zijn er twee mogelijkheden. Naar Cape Reinga op en neer of in de Bay of Islands nog meer activiteiten ondernemen. Cape Reinga is het meest noordelijke stukje bereikbaar land voor toeristen. Bij mooi weer is dit een fantastische plek maar…

 • eentje die vol is met toeristen
 • eentje waar je een heel eind voor moet rijden
 • eentje waar je niet in hotels kunt blijven slapen dus of kamperen of terugkeren voor de nacht invalt

Een tour ‘Cape Reinga + Ninety Mile Beach’ kan nog wel de moeite waard zijn. Ninety Mile Beach is alleen toegankelijk voor een 4×4 en je moet echt de goede plekken weten. Hier is het veel rustiger.

In deze blog een verhaal waarmee je zelf kunt beslissen of Cape Reinga de moeite waard is.

Afgelegde afstand: 500 kilometer (6 uur) of een paar kilometer als je de Bay of Islands verder gaat verkennen

Dag 8: Bay of Islands – Waipoua Forest – Auckland

Deze dag reis je langzaam terug richting Auckland terwijl je onderweg nog meer van dit noordelijke stukje Nieuw Zeeland ziet. Paihia ligt aan de oostkust. Je kunt vanaf Paihia overdwars oversteken naar de westkust. Deze route naar de westkust duurt ongeveer twee uur. Eerste tussenstop: Waipoua Forest.

Waipoua Forest – en de rest van de streek trouwens ook – is het thuis van de reusachtige Kauri bomen. Met zijn tientallen meters hoog en soms wel dwarsdoorsnede van 5 meter is het letterlijk een hoogtepunt.

Afgelegde afstand: 100 kilometer naar Waipoua Forest, 450 kilometer in totaal naar Auckland

Dag 9: Auckland – Waitomo

In nog geen 2.5 uur reis je van Auckland richting het zuiden naar Waitomo. Hier vind je de Waitomo Caves. Met een bootje of in wetsuit met een opgeblazen binnenband dobber je door de grotten. Wat deze grotten zo geweldig maakt? De duizenden gloeiwormen op het plafond waardoor het eruit ziet alsof je naar de sterren aan het kijken bent. Goedkoop is een bezoek aan deze grotten niet want je betaald al snel 80 NZD voor een tour van 1.5 uur.

Een gratis alternatief is de Ruakuri Bush Walk. Het is niet echt een grot, maar je loopt er onder bogen, door tunnels en langs kalksteen kliffen. Wanneer je dit ’s nachts doet, dan zie je overal gloeiwormen.

Locatie: Waitomo. Net nadat je Tumutumu Road op bent gedraaid. Deze wandeling is het makkelijkst te bereiken via Waitomo Adventures car park.

Het grootste nadeel van deze bushwalk is dat je dit ’s nachts moet doen en dat is in Nieuw Zeeland een serieus risico op verdwalen, uitglijden of het noodweer niet op tijd aan zien komen. De Waitomo caves daarentegen zijn overdag ook donker want tja.. het zijn grotten hè.

Afgelegde afstand: 200 kilometer (2.5 uur)

Dag 10: Waitomo – Mt Taranaki

Vanuit Waitomo vertrek je richting Mt Taranaki in de buurt van New Plymouth. Mt Taranaki is vanuit de wijde omtrek te zien. In een volledig vlak landschap steekt daar ineens een besneeuwde vulkaan boven het landschap uit.

De bekendste wandeling die je hier kunt maken is de Pouakai Crossing. Een 19 kilometer lange trekking over ruig en oneffen terrein. Een beetje zoals de Tongariro Crossing, maar dan nog wat pittiger en vooral minder toeristisch. Die heb ik natuurlijk niet gedaan, want je kent me; ik ben liever lui dan moe.

Gelukkig zijn er nog ontzettend veel andere geweldige wandelingen om te maken op Mount Taranaki. Stop eerst bij het bezoekerscentrum om te kijken welke paden open zijn en welke wandelingen er allemaal aangeboden worden. Ik liep onder andere de Wilkies Pools Loop Track van ongeveer 2 uur.

Locatie: 2679 Egmont Road, Egmont National Park 4386, Nieuw-Zeeland

Afgelegde afstand: 220 kilometer (3 uur)

Dag 11: Mount Taranaki in Egmont National Park

Nog een dag extra om in Egmont National Park door te brengen. Misschien zat het weer gisteren tegen. Of heb je deze dag wel genoeg energie om naar de top van de vulkaan te klimmen. Benut deze dag om nog een keer een mooie wandeling te maken op of rondom de vulkaan.

Mount Taranaki heeft trouwens een hele schattige geschiedenis. Ooit behoorde Taranaki tot de Tongariro-vulkanengroep. Tongariro had een liefje genaamd Pihange – een vulkaan bij Lake Taupo. Toen Tongariro Taranaki betrapte met de mooie Pihanga werd Taranaki eruit gezet.

Tongariro was zo boos dat hij de top van Taranaki afblies. Taranaki besloot naar de westkust te verhuizen. Hij was zo kapot van verdriet en woede dat hij zichzelf neerstak en daarmee een heel groot litteken maakte; de Wanganui River.

Dag 12: New Plymouth – Whanganui

Waarschijnlijk heb je in de buurt van of in New Plymouth overnacht. Niet een hele inspirerende stad, maar een prima plek van waaruit je de omgeving kunt verkennen. Van New Plymouth reis je langs de kust verder naar een regio waar eigenlijk maar weinig toeristen komen; Whanganui (* vernoemd naar eerder genoemde rivier – het litteken van Taranaki).

De reis erheen is er eentje die de moeite waard is om langzaam te doen. Je passeert verschillende rivieren en doorkruist heel wat bossen. Stop waar je maar zin hebt voor een wandeling of een fotostop.

Eindpunt van de reis is Whanganui National Park.

Afgelegde afstand: 160 kilometer (2 uur)

Dag 13: Whanganui

Er zijn verschillende schitterende wandelingen in het Whanganui National Park, waaronder de Matemateaonga Track, die tot een van de mooiste tracks van heel Nieuw-Zeeland behoort. Toch is het erg rustig op de route omdat de meeste toeristen zo snel mogelijk langs alle hoogtepunten van Nieuw Zeeland scheuren zodat ze het van hun lijstje af kunnen vinken, maar deze regio bijna altijd overslaan. Dit park is dus ideaal wanneer je niet al te veel mensen om je heen wilt.

Ben je fit en avontuurlijk? De beste manier om het Whanganui National Park te ontdekken is met een meerdaagse kano- of kajaktocht. De Whanganui rivier is 290 kilometer lang dus je kan makkelijk een aantal dagen vertoeven in het park. Overnachten tijdens een meerdaagse kanotocht doe je in de wildernis. Om een trip te boeken kun je het beste naar Taumarunui, Ohinepane en Whakahoro reizen.

Ben je niet zo avontuurlijk? Dan kun je ook gewoon een kanotripje van een paar uur boeken. Je wordt naar de rivier gebracht en daar stap je in je kajak, waarmee je door het park peddelt. Een dergelijke korte kanotrip is te boeken voor 85 NZD bij Whanganui River Canoe Journey. Ze bieden trouwens ook de meerdaagse trips aan.

Dag 14: Whanganui – Napier

Nadat je Whanganui National Park voldoende hebt ontdekt, is het tijd om verder te trekken. Heel veel is er niet te zien op de route van Whanganui naar Napier. Er zijn twee routes om naar Napier te reizen. Via Taihape (4.5 uur 262 km) of via Palmerston North (3.5 uur, 252 km).

Je kunt er voor kiezen om onderweg in Ruahine Forest Park te stoppen om je reis te onderbreken. Toegang is gratis. Er zijn verschillende wandelingen mogelijk in dit park maar reken niet op hele spectaculaire uitzichten.

Afgelegde afstand: 252 kilometer (3.5 uur)

Manawatu Gorge Railway walk Nieuw Zeeland

Dag 15: Napier – Cape Kidnappers

Napier is het hart van de wijnen, wijnen, wijnen en Art Deco. Maar wat Napier nog veel gaver maakt, is de enorme Jan van Gent kolonie die daar broed. Met Gannet Beach Adventures kun je op een trekker over het strand naar het uiterste puntje van Cape Kidnappers reizen. Een tour is ongeveer 4 uurtjes en vertrekt afhankelijk van de getijden. Alleen mogelijk tussen oktober en april wanneer de Jan van Genten aan land zijn.

Het ontdekken van Napier is met al zijn art deco gebouwen ook de moeite waard. Maar laten we eerlijk zijn. Je komt niet naar Nieuw Zeeland voor de cultuur en gebouwen. Nieuw Zeeland is zo jong dat je nauwelijks van geschiedenis kunt spreken. Maar duik je dan ergens het centrum in, dan is Napier daar een prima kandidaat voor.

Jan van Gent kolonie Cape Kidnappers Nieuw Zeeland
Grootste Jan van Gent kolonie ter wereld

Dag 16: Napier – Taupo

Het is een mooie weg van Napier naar Lake Taupo. Stop onderweg vooral ook bij de Tangoio Falls Scenic Reserve en waterval. Hier kun je in een uurtje een mooie wandeling langs de waterval maken. Eerst zie je deze van bovenaf, en vervolgens eindig je helemaal aan de voet van de waterval.

Locatie Tangoio Falls Scenic Reserve: 1855 State Highway, Tangoio 4181, Nieuw-Zeeland

Er wordt in Nieuw Zeeland veel gewaarschuwd voor Bilharzia. Dit is een larve van een slak – een soort worm die in water leeft en door je huid heen dringt om zich daar dan te nestelen en alles kapot te eten. Niet echt fijn, dus check van tevoren lokaal wat de adviezen zijn of je onderaan de waterval kunt gaan zwemmen.

Afgelegde afstand: 280 kilometer (4 uur)

Dag 17: Taupo

Tijd voor (weer) wat water activiteiten. Lake Taupo is het grootste zoetwatermeer van Australazie. Het is een oude krater die is vol gestroomd. De vulkaanuitbarsting die dit gat heeft veroorzaakt is van ongekende grootte geweest. Het meer is zo groot dat je op heel wat plaatsen de andere kant helemaal niet kan zien.

Wat super gaaf is om te doen, is om te gaan kajakken op Lake Taupo naar de Maori rotsen. Door de hoge golven en de harde wind lukte het me niet om de fantastische maori rotsbewerkingen te fotograferen. Maar check de volgende link om te zien wat voor moois je allemaal voorbij zal kajakken. Kajakken op Lake Taupo wordt op veel verschillende plekken aangeboden voor ongeveer 110 NZD per persoon voor een trip van 4 uur (3 uur op het water). Is het trouwens slecht weer en heb je niet echt een top conditie? Overweeg dan om je kanotocht uit te stellen. Ik vond het meer open zee kajakken met dat weer.

Huka Falls

Niet ver bij Lake Taupo vandaan vind je Huka Falls. Dit is een waterval die maar liefst 319.000 liter per seconde kan verwerken. Door de enorme kracht en het hoge zuurstofgehalte in de het water is deze waterval helder turquoise van kleur.

Je kunt de waterval bezoeken vanaf een uitzichtpunt op een brug, via de Huka Falls wandeling of met een boot van onderaf.

Locatie: 38°38’48.4″S 176°05’21.9″E

Dag 18: Taupo – Tongariro National Park

Het is maar 100 kilometer rijden van Taupo naar nog een mooie waterval. Gollums pool – ook wel Tawhai Falls genoemd – is absoluut de moeite waard om even te stoppen wanneer je richting Tongariro National Park reist. De naam geeft het waarschijnlijk al weg, maar ook Gollums Pool is een locatie waar Lord of the Rings is opgenomen. Ook het water van de Tawhai Falls is bizar van kleur. Een wandeling richting de waterval is makkelijk en kost je niet meer dan een uurtje retour.

Locatie: 39°10’28.5″S 175°30’42.4″E

Eindpunt van de reis is Tongariro National Park. Wanneer je laat in de middag het Tongariro Nationaal Park binnen rijdt, krijg je het gevoel dat je op een andere planeet bent aangekomen. Als er ergens een plek is die lijkt alsof je op een andere planeet bent aangekomen, dan komt Tongariro National Park daar heel dicht in de buurt.

Afgelegde afstand: 100 kilometer (1.5 uur)

Dag 19: Tongariro National Park, optionele wandeling (Tongariro Crossing)

Of je nou een wandelaar bent of niet; Tongariro National Park is een spectaculair park om door heen te rijden/wandelen. De bekende Mt Doom uit Lord of the Rings vind je daar (Mount Ngauruhoe). De meest populaire hike van Nieuw Zeeland is de Tongariro Crossing. Die track is niet voor iedereen weggelegd en kan een behoorlijk zware tocht zijn. Wat goed is om te weten over deze crossing:

 • Startpunt: Mangatepopo parkeerplaats
 • Eindpunt: Ketetahi parkeerplaats
 • Route is ook in tegengestelde richting te lopen
 • Vervoer van en naar deze parkeerplaatsen moet je zelf regelen of dat kan via een tour die een shuttle aanbied
 • Wandeling is 19 kilometer
 • Het weer is verraderlijk dus check van tevoren heel goed of de track open is (er vallen nog altijd jaarlijkse doden op deze wandeling)

Wil je een uitgebreid verslag lezen van de Tongariro Crossing? Check dan de blog van Travellers of the World.

Tongariro Crossing iets te zwaar voor je?

Is de Tongariro Crossing iets te pittig voor je? Dan zijn er nog meer dan genoeg andere wandelingen in Tongariro National Park. Bij het infocentrum kun je de laatste updates over het weer krijgen en navragen welke routes goed te lopen zijn met een mindere conditie. De Taranaki Falls wandeling bijvoorbeeld. Deze kost je bij een langzaam tempo minder dan drie uur.

Nog minder intensief maar net zo leuk is het om de skilift te pakken. Voor circa 25 NZD per persoon wordt je naar 2020 meter gebracht. De ultieme manier van een berg beklimmen voor luie mensen. Gewoon lekker zitten en van het uitzicht genieten. Boven wat drinken bij het Ridge Café en comfortabel weer afdalen. De skiliften werken tussen 15 december en 31 maart, afhankelijk van het weer.

Dag 20: Tongariro National Park – Rotorua

Na al die inspanningen in Tongariro National Park is het tijd om te relaxen. En waar kan dat beter dan in een Spa. Na een korte autorit richting Rotorua kun je heerlijk in water wat naar rotte eieren stinkt neer plonsen.

Polynesian Spa

Bij aankomst in Rotorua kun je meteen het Polynesian Spa induiken. Deze is te vinden in het centrum van Rotorua. De baden in dit Polynesian Spa worden verwarmd door het warme water die uit de geisers komen. Bij aankomst is het even wennen aan de lucht want het stinkt vreselijk naar rotte eieren, maar vervolgens kan je er heerlijk ontspannen.

Locatie: 1000 Hinemoa Street, Rotorua 3010, Nieuw-Zeeland
Toegangsprijs: vanaf 59 NZD per persoon

322-Clamshell spring Nieuw Zeeland

Hobbiton

Iets buiten Rotorua ligt Hobbiton, de filmset van Lord of the Rings en The Hobbit. Ik ben hier zelf niet geweest, maar hoor er wel heel veel mensen heel enthousiast over waaronder Wat Zij Zegt. En als je dan toch al Mt Doom en Gollums Pools hebt gezien in Tongariro National Park, dan kun je net zo goed ook langs deze filmlocatie.

Locatie: het is niet mogelijk om zelf naar Hobbiton te gaan. Dit kan alleen met een tour.
Kosten tour: vanaf 79 NZD
Tickets kan je kopen in Rotorua en er worden ook tours vanuit Auckland aangeboden. Een tour vanuit Rotorua is er vanaf 114 NZD.

Afgelegde afstand Turangi bij Tongariro – Rotorura: 130 kilometer (2 uur)

Wai-O-Tapu Craters of the Moon in Rotorua

Dag 21: Rotorua

Buitenaards verstikkend – dat is wat Rotorua is. Overal borrelt het en rookt het. De rotte eieren lucht stijgt uit elke putdeksel op en zelfs het water uit de kraan stinkt rot. Maar die opofferingen zijn het helemaal waard. Want Rotorua heeft de meest spectaculaire natuur van Nieuw Zeeland.

Wai-O-Tapu

Het vulkanisch gebied Wai-O-Tapu is een geothermisch wonderland. Dit is een absolute must-see. Dit zijn zulke bizarre plekken die je nergens anders op aarde gaat vinden. Je vind er bijvoorbeeld de wereldberoemde Champagne Pool, maar ook:

 • Artist’s Palette
 • Devil’s Home
 • Devil’s Pool
 • Boiling Mud Flat

Een wandeling door Wai-O-Tapu wonderland kost ongeveer 2-3 uur inclusief een bezoek aan de Lady Knox Geiser (zie verderop).

Locatie: 201 Waiotapu Loop Road, Waiotapu 3073, Nieuw-Zeeland
Toegangsprijs: 32.50 NZD (dit is inclusief entree Lady Knox geiser)

Champagne pool Rotorua Nieuw Zeeland
Champagne pool in Waiotapu
Devil's Ink pot Nieuw Zeeland
Devil’s Ink pot – enorme borrelende modder poelen

Lady Knox Geyser

Rotorua is een plek waar de aardkorst erg dun is. Overal borrelt het onder je voeten. Net buiten Rotorua vind je een natuurpark waar je meerdere geisers kan spotten. Ook staat hier de bekende geiser – Lady Knox. Ik weet niet waarom ik me toch altijd laat overhalen om een geiser te bezoeken, want eigenlijk is het supersuf. Je zit een eeuw te staren naar een bult en dan komt daar ineens water uit. Ik kan net zo goed naar een brandweerman met een brandweerslang gaan kijken.

De Lady Knox geiser spuwt elke ochtend om 10:15 uur heet water meters hoog de lucht in. Hartstikke door de mens veroorzaakt. Dus eigenlijk zit je gewoon naar een enorme fontein te kijken. Maar goed, ieder zo zijn ding.

Locatie: 201 Waiotapu Loop Rd, Rotorua, Waiotapu 3073, Nieuw-Zeeland
Toegangsprijs: 32.50 NZD (dit is inclusief entree naar het Wai – O – Tapu Thermal Park)

Dag 22: Rotorua

Omdat er zo veel te zien is in Rotorua, zou ik nog een dag langer blijven. Bezoek op deze tweede dag Tamaki Maori Village om meer te leren over hoe de Maori’s leefden en wat voor tradities ze nog altijd hebben. Of ga naar het bijzondere Waimangu Volcanic Valley. Maar ben je helemaal klaar met die rotte zwavellucht, dan kun je ook alvast je rondreis voortzetten.

Waimangu Volcanic Valley

Naast Wai-O-Tapu kun je ook nog het veel rustigere Waimangu Volcanic Valley bezoeken. De kortste wandeling is 1.5 kilometer. De langste wandeling 4 kilometer. Ook in dit park kun je makkelijk 3 uur wandelen. In de Waimangu Volcanic Valley vind je onder andere het fel gekleurde Inferno Crater, maar ook:

 • Frying Pan Flat en Lake
 • Emerald Pool
 • Hot Springs
 • Marble Terrace

Locatie: 587 Waimangu Road, Rotorua 3043, Nieuw-Zeeland
Toegangsprijs: 42 NSD

Inferno crater lake Nieuw Zeeland
Inferno Crater

Dag 23: Rotorua – Coromandel

Eindelijk weer frisse lucht wanneer je Rotorua achter je laat. Eindbestemming deze dag is Coromandel. Dit is een enorm bosgebied met een aantal bijzondere highlights zoals een zeer spectaculaire kustlijn en je eigen privé warmwaterbad op het strand.

Hot Water Beach

Wie een kuil graaft voor ander, heeft zelf een kuil met lekker warm water. Op Hot Water Beach kan je een kuil graven en komt er letterlijk warm water omhoog. Op sommige plekken is het water zelfs kokendheet. Omdat dit bijna nergens ter wereld kan, is het er echt ontzettend druk. Het geeft een beetje het gevoel van Scheveningen op een zonnige zaterdag in mei. Vergeet ook niet dat je tijdens vloed het strand niet op kan. Deze plek is goed te combineren met Cathedral Cove (zie dag 24).

Afgelegde afstand: 210 kilometer (3 uur)

Dag 24: Coromandel

Omdat het grootste deel van de reis door Nieuw Zeeland bestond uit wandelingen en onderweg zijn, is het relaxt om ook eens een dag op het strand door te brengen. Dit kan heel goed op New Chums Beach.

New Chums Beach

De meest mooie plekjes zijn de plekken zonder anderen – waar je het idee hebt alleen op de wereld te zijn. Helaas zijn die plekken ook niet heel makkelijk te bereiken. New Chums Beach ligt bovenin Coromandel. De eindbestemming is alleen op de juiste eb en vloed stand te bereiken, want bij vloed is het onbereikbaar. Bij eb wandel je langs de rotsen naar het voetpad. Na een kleine wandeling omhoog en naar beneden, kom je dan uiteindelijk bij een prachtig strand uit.

Cathedral Cove

Een andere hele bekende plek is Cathedral Cove. Ook deze plek is niet makkelijk te bereiken. Vanaf Hahei Beach wandel je via een looppad richting Cathedral Cove. Wil je meer details over Coromandel of het bezoeken van Cathedral Cove? Check dan eens deze blog van Flitter Fever.

Dag 25: Coromandel – Auckland

Het is maar zo’n 2,5 rijden naar Auckland dus je hebt de tijd om het rustig aan te doen. Ik zou nog een keer naar het strand gaan. Nog een keer genieten van de wind in je haar. Nog een keer picknicken in het bos. Nog een laatste keer de rust om je heen ervaren voordat je de drukke stad en de lange vlucht naar huis op het programma hebt staan. Je kunt via de kust – in plaats van de snelweg – terugreizen naar Auckland. Dit duurt iets langer, maar is een mooi afscheid van de natuur van Nieuw Zeeland.

Afgelegde afstand langs de kust: 170 kilometer (3 uur), korte route 170 kilometer (2.5 uur)

Dag 26: Auckland

Alles wat je nog niet gedaan hebt in Auckland aan het begin van de vakantie, kun je nu ook nog doen. Al vind ik het persoonlijk altijd wat saai om na al die spectaculaire indrukken van de wonderschone natuur van Nieuw Zeeland weer terug te keren in een moderne stad. Groot voordeel van een moderne stad is dat je ook prima een middagje kunt gaan winkelen als je daar van houdt, of gewoon naar de bioscoop, een potje pool spelen of op je hotelkamer helemaal niks doen.

Dag 27 en dag 28: Auckland – Amsterdam

Tijd om naar huis te gaan. Helaas duurt dat ook weer ruim 24 uur. Ik duim voor je dat je een hele rij stoelen voor jezelf hebt zodat je lekker kunt slapen. Zo niet, dan heel veel succes!

Deze reis van 28 dagen is een heel relaxt ingedeelde reis. Waarschijnlijk is dezelfde reis ook wel in 21 dagen te maken, maar persoonlijk vind ik dat niet heel fijn. Je haast je van hot naar her, hebt nauwelijks tijd om iets werkelijk te ervaren en je hebt geen rustmomenten in je reis. Maar goed, als je echt alleen maar hoogtepunten van je lijst wilt afvinken, dan moet je het vooral in twee weken proberen.

Vervoer

Nieuw Zeeland is het land waar alles ontzettend goed is geregeld voor toeristen. Backpackers kunnen met de backpackersbussen op de meeste plekken komen. Bijvoorbeeld via de KiwiExperience. Ze werken met een hop-on, hop-off systeem. Je beslist dus zelf hoe vaak en waar je uitstapt. Maximale vrijheid zonder de hoge prijzen voor autoverhuur. Bovenstaande route is vrij lastig in deze vier weken te doen wanneer je niet in het bezit bent van je eigen vervoer. Natuurlijk kun je de route wel oprekken naar zes weken en relaxt overal met de bus heen.

Daarentegen is een huurauto natuurlijk nog makkelijker qua flexibiliteit, maar deze is ook meteen een stuk duurder. Wat bij jou past ligt dus vooral aan je budget en hoeveel tijd je hebt. Een huurauto is bij Alamo 28 dagen te huur voor 420 euro. Maar Hertz rekent voor dezelfde periode 950 euro. Dat is ruim het dubbele, dus check goed de kleine lettertjes en wat er allemaal inbegrepen zit bij de autohuur (onbeperkte kilometers, verzekering, etc.).

Ben je nou van plan om naar Nieuw Zeeland te gaan als onderdeel van een veel langere wereldreis? Check dan eens de site van Wereldreizigers voor oneindig veel tips hoe je je wereldreis het beste kunt voorbereiden.

One thought on “Rondreis Nieuw Zeeland; route 4 weken Noordereiland

 1. Natasja | Wat zij zegt

  Ha, altijd leuk om te lezen over Nieuw-Zeeland en dan ineens een link naar je eigen blog tegen te komen! Hobbiton kan ik als LOTR-nerd van harte aanbevelen dus 😉 En Nieuw-Zeeland sowieso. Wat een fantastisch land ♥

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.