Kaikoura, Nelson en Tasman; bezienswaardigheden en wat te doen op het Zuidereiland

De top van het Zuidereiland van Nieuw Zeeland; het meest tropische deel van het Zuidereiland. Voor zo ver je het tropisch kunt noemen, want het kan er zelfs in de zomer nog verrekte koud zijn. Wat is er allemaal te doen in de Tasman-, Marlborough- en Kaikoura-regio in Nieuw Zeeland? Lees er alles over in deze blog.

Laat ik beginnen met een kaartje zodat we het allemaal over dezelfde regio van Nieuw Zeeland hebben.

Kaikoura; zeeleeuwen kolonie

Je valt letterlijk over de zeeleeuwen in Kaikoura. Althans, wanneer je Linda heet. Ik maakte een lange strand wandeling, sprong van een rots af en landde bijna bovenop een zeeleeuw. Vinden ze niet tof, kan ik je vertellen.

De beste plek om zeeleeuwen te zien in Kaikoura is de Kaikoura Penninsula Walkway. De gehele wandeling is 11 kilometer en erg makkelijk te lopen.

Kaikoura; strand

Ben je niet echt een wandelaar of ben je doodsbang voor zeeleeuwen, dan kun je altijd nog op het strand gaan liggen. Dit is niet je standaard strandje met palmbomen en ook niet per se het beste strand van Nieuw Zeeland. Denk aan besneeuwde bergen op de achtergrond, albatrossen boven je hoofd, walvissen in de zee en azuurblauw water tot zo ver je kunt zien, dus niet per se een straf om te liggen ondanks het gebrek aan palmbomen.

Dit deel van Nieuw Zeeland is geen tropisch paradijs maar is in de zomer qua temperatuur prima voor een dag op het strand. Het water blijft echter ijskoud. Het meeste zandstrand is te vinden in het zuidelijkste deel van Kaikoura Beach. Hier zijn de golven ook het laagst en loopt het strand minder steil af. De rest van het strand bestaat voornamelijk uit ronde stenen of rotspartijen.

Kaikoura; wildlife spotten

In en rondom Kaikoura zit het vol met wild. Zowel boven water als onder water. Denk aan albatrossen, dolfijnen, walvissen, zeeleeuwen en nog zo veel meer. Kaikoura is een van de beste plekken in Nieuw Zeeland om al deze dieren te zien.

Zwemmen met dolfijnen is sinds een aantal jaar verboden in Nieuw Zeeland. De meeste dolfijn tours worden tegenwoordig gecombineerd met walvis spotten. Walvissen en dolfijnen zijn rondom Kaikoura het beste te spotten van november tot maart. Dit is wel een dure activiteit. Voor een tour van 3.5 uur (waarvan 2.5 uur op het water) betaal je al 145 NZD. Het is ook mogelijk om een walvistour te doen vanuit een klein vliegtuigje of helikopter. Een vlucht van 30 minuten is 180 NZD.

Liever op zoek naar iets kleiners en rustigers? Ga dan mee met een albatros boot-tour. Uiteraard zie je op zo’n tour veel meer dan alleen albatrossen.

Ben je bestand tegen de kou dan kun je zelfs overwegen om te gaan duiken of snorkelen. Het Information Center in Kaikoura kan je helpen met het boeken van al je tours.

Golden Bay; Farewell Spit

Farewell Spit Nature Reserve is een 35 kilometer lang wetland park/landtong en een uniek reservaat in Nieuw Zeeland. Zelfstandig kun je enkel de eerste vier kilometer bezoeken. De rest van de spit is alleen onder begeleiding van een gids met een tour te bezoeken. Reden voor deze strikte bezoekersregeling? Dit een stopover voor veel internationaal migrerende vogels die geen andere uitwijkmogelijkheid hebben in de regio. Farewell Spit Tours kan je meenemen op deze tour. Een must-do voor vogelliefhebbers.

Zoals je op onderstaande foto’s ziet had ik niet het beste weer toen ik naar Farewell Spit ging. Ik was er in april. Het is de perfecte tijd om even heel goed uit te waaien, maar niet per se om te genieten van de mooie vergezichten.

Golden Bay; Takaka het Art district

Takaka is de plek in Nieuw Zeeland met de meeste yogabroeken, dreadlocks en blote voeten (is dat laatste überhaupt mogelijk in een land waar bijna iedereen overal op blote voeten loopt?!?). Takaka heeft – voor een stad met maar 1.300 inwoners – ontzettend veel art galeries.

Jade is overal in Nieuw Zeeland te koop, maar vooral in Takaka kun je goed aan bijzondere (lees: niet van die toeristische meuk) jade komen. Onekaka Arts bijvoorbeeld. Naast jade en art galleries vind je er veel street art en glasblaasstudios.

Adres Onekaka Arts: 1185 Takaka-Collingwood Highway, Onekaka 7182, Nieuw-Zeeland

Golden Bay: Ngarua Caves

Niet ver bij Takaka vandaan, op de top van Takaka Hill vind je de Ngarua grotten. Met een helmpje op wandel je door kamers vol stalagmieten en stalactieten. Je kunt er trouwens ook een skelet zien van de uitgestorven moa (een voorloper van de huidige struisvogel, maar dan heel veel groter).

Alternatieve grotten om te bezoeken in de regio:

  • Rawhiti Cave: hier moet je fitter voor zijn dan de Ngarua Caves
  • Harwoods Hole: film locatie van Lord of the Rings en de diepste verticale schacht van Nieuw Zeeland.

Adres Ngarua Caves: Takaka Hills, SH 60, Motueka, Nieuw Zeeland
Openingstijden: dagelijks open van 10.00 tot 16.00 uur
Entreeprijs: tour van 45 minuten is 25 NZD per persoon

Golden Bay; Te Waikoropupu Springs

Te Waikoropupu Springs (ook wel Te Pupu genoemd) is de grootste verswaterbron van Nieuw Zeeland met 14.000 (!) liter per seconde en ook de meest heldere bron van Nieuw Zeeland. Het zicht wordt geschat op maar liefst 76 meter.

Je kunt niet in de bronnen zwemmen (of überhaupt het water aanraken) want deze bron wordt beschouwd als heilige plaats door de Maori. Er borrelen constant zuurstofbelletjes naar boven en er schijnen een groep alen te leven in deze bron.

Route: Te Waikoropupu Springs ligt vlakbij Takaka aan het einde van Pupu Springs Road. Het is ongeveer 20 minuten lopen vanaf de parkeerplaats.
Goed om te weten: bij bewolkt en/of regenachtig weer kun je deze plek overslaan, want dan is er niks anders te zien dan een waterplas

In de stromende regen ziet deze heldere bron er gewoon uit als Nederlandse sloot
Deze video is gemaakt door wetenschappers van de NIWA met toestemming van de Maori

Abel Tasman National Park

Verreweg het mooiste stukje in deze regio van het Zuidereiland is het wereldberoemde Abel Tasman National Park – vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Abel Tasman Park heeft van die postkaart-achtige vergezichten. Groen en blauw water, gouden stranden, oneindige groene bossen en varens zo ver je kunt zien.

Je kunt het Abel Tasman op veel manier bezoeken:

  1. huur een kajak
  2. hiken; van korte wandelingen tot meerdaagse trackings
  3. mountainbiken
  4. boottour (uiteraard de manier waarop ondergetekende naar het Abel Tasman Park is afgereisd). Met een boottour ga je in verschillende baaien aan land. Meestal is dit om andere toeristen uit te laden die dan terug gaan lopen naar het startpunt.

Wil je meer lezen over hoe of wat van het Abel Tasman Park? Check dan deze blog van de Wandering Mind.

Of wil je alles lezen over de verschillende stranden en baaien in het Abel Tasman Park? Check dan deze blog van NelsonTasman.nz.

Nelson; Split Apple Rock

Tokangawhā / Split Apple Rock is een natuurlijk gevormde rotsformatie in Tasman Bay, vlakbij Kaiteriteri en Marahau. Bij laag water is het soms mogelijk om naar Split Apple Rock te waden. De rest van de tijd kan deze rots alleen per boot of kajak bezocht worden. Split Apple Rock is op een natuurlijke manier gesplitst. Volgens Maori traditie was dit de hand van god.

Marlborough Sounds

Wanneer je met de boot vanaf Wellington naar Picton gaat raak je verdwaald in een wirwar van zeearmen, eilanden, baaien en bergen; de Marlborough Sounds van Nieuw Zeeland.

De Marlborough Sounds is een maritiem park met een oppervlakte van 960 vierkante kilometer. De meeste natuurparken in Marlborough Sounds zijn te bezoeken, maar zijn niet makkelijke te bereiken. De eilanden bezoek je met de watertaxi. Het schitterende Motuara Island kun je op door gewoon over een plankier te lopen. Ook de wereldberoemde Queen Charlotte Track naar Ship Cove bevind zich in de Marlborough Sounds.

Verreweg de meeste mensen gaan kajakken in de Marlborough Sounds (of in Abel Tasman, of in beiden). Door alle baaien en landtongen is het water hier over het algemeen rustig. Het makkelijkst is het om vanuit Picton Marlborough Sounds te verkennen.

Bonus; Labyrinth Rocks Park

Ik ben hier zelf niet geweest maar heb er veel positieve verhalen over gehoord.

Labyrinth Rocks Park is een soort Jurassic Park vlakbij Collingwood (Golden Bay). Er zijn tussen de meters hoge stenen doolhoven gevormd waar je (vooral met kinderen) je prima een middag kan vermaken. Kinderen kunnen er op zoek naar alle kleine elven en trollen die verstopt zitten in het doolhof.

Adres: Scott Road, 7183 Takaka, Nieuw Zeeland
Voor meer info: check deze website

Beste reistijd

Het weer in Nieuw Zeeland is te vergelijken met het klimaat in Nederland of België. Maar dan precies andersom want ze liggen op het zuidelijk halfrond. Dus december tot maart zijn de zomermaanden terwijl juli en augustus juist de wintermaanden zijn.

Er is geen regenseizoen aangezien het in Nieuw-Zeeland het hele jaar door kan regenen. Vooral in de winter kunnen er flinke regenbuien ontstaan. Het noorden van het Noordereiland ligt dichter bij de evenaar en heeft een subtropisch klimaat. Het noorden van het Zuidereiland echter ligt zoveel zuidelijker dat het daar aanzienlijk kouder is. Tenzij je echt van sneeuw en koud houd, zou ik proberen naar het noorden van het Zuidereiland proberen te reizen tussen november en maart.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.