Australië; route, bezienswaardigheden en programma drie weken Oostkust

De route start in Cairns; een tropisch stukje Australië. De route eindigt 1.700 kilometer verderop in Brisbane. Deze route is comfortabel te reizen in ongeveer drie weken wanneer je in het bezit bent van eigen vervoer. Lees in deze blog alles over de hoogtepunten, bezienswaardigheden op de route en reisafstanden.

Reis naar Australië

De eerste twee dagen van je reis verlies je al met de heenreis naar Australië (wanneer je vanuit Nederland komt). Deze dagen heb ik niet in het programma opgenomen. Wellicht ben je al in Australië of gebruik je deze planning voor of na een andere reis. Ook de terugreis naar Nederland heb ik niet in het programma opgenomen. Dit kost nog eens anderhalve dag. Dus 3,5 dag in het programma wordt hieronder niet beschreven.

Dag 1 -3: Cairns en Daintree National Park

De eerste dag van mijn reis langs de oostkust van Australië bracht ik door in Cairns. Cairns is een fijn surfstadje in het noorden van Queensland. In Cairns kun je lekker uit eten, een trip naar het Great Barrier Reef maken of relaxt op het strand hangen. Al kun je je afvragen waar in Australië je niet lekker op het strand kunt hangen met zo veel fantastische kustlijn. Kijk wel uit voor:

 • dodelijk kwallen
 • krokodillen (in zee!!)
 • haaien
 • dodelijke schelpen
 • zandvlooien
 • en nog duizend andere dodelijke dieren

Maar Cairns heeft meer te bieden. In Cairns kun je ook de Kuranda Scenic Railway pakken. Deze staat in veel lijstjes in de top twintig van mooiste treinroutes ter wereld. De reis slingert over hoge bruggen en langs watervallen. Het is een comfortabele manier om je jetlag uit te zitten wanneer je net aan bent gekomen in Australië. Meer info over de Kuranda Scenic Railway inclusief het reserveren van je ticket vind je hier.

In Australië altijd genoeg spectaculaire zonsondergangen

Op dag twee vertrok ik met de huurauto richting het noorden van Queensland, namelijk richting Daintree National Park. Dit is ongeveer 125 kilometer en 2,5 uur rijden vanaf Cairns. Daintree Rainforest is gesplitst in twee delen; Mossman Gorge en Cape Tribulation. Beiden zijn de moeite waard om tijd aan te besteden. Het beste boek je dus minstens een overnachting in die regio zodat je niet helemaal terug hoeft te rijden naar Cairns.

Het startpunt van je bezoek aan Daintree National Park is het bezoekerscentrum met een groot parkeerterrein. Vanaf daar kun je te voet verder de Mossman Gorge kloof in. Deze kloof in Daintree National Park is ongeveer twee kilometer lopen. Of je kunt door een pendelbus afgezet worden (9 dollar p.p., rijdt geregeld tussen 8 en 16 uur). In Mossman Gorge zijn verschillende wandelingen mogelijk die zo lang of zo kort zijn als je zelf wilt.

Accommodatie suggestie

Cairns: Hotel Cairns New Chalon in Cairns centrum (1 nacht). Prima hotel in het centrum van Cairns. Airco op je kamer, zwembad op het terrein, parkeren bij het hotel. Verder niet echt bijzonder.

Cape Tribulation: Airbnb in Wonga Beach (2 nachten). Fantastisch huis, luxe ingericht, op loopafstand van het strand. Is deze Airbnb in Wonga Beach volgeboekt? In de omgeving zijn talloze prachtige huizen te huur.

Dag 4 – 6: Townsville en Magnetic Island

Ook dag 4 bracht ik door in Daintree National Park om het park verder te verkennen. Twee dagen is echt wel het minimale wat je in Daintree National Park door wil brengen. Het zal voorlopig ook het laatste stukje tropisch bos zijn wat je ziet, dus geniet nog extra van het intense groen.

Dag 5 startte ik met heel wat bakken koffie bij Coffee Works. Dit is een koffieproeverij in Port Douglas – op een half uurtje rijden van Wonga Beach – waar je onbeperkt koffie uit de hele wereld kunt proeven. Oh, had ik al gezegd dat ik geen koffie dronk? Maar goed dan dat ze bij Coffee Works ook ongekend veel soorten chocolade hebben om te proeven. Coffee Works is de perfecte plek om voor de rest van je reis koffie en chocolade in te slaan zodat je niet meer van die oploskoffie hoeft te drinken.

Adres Coffee Works: 34 Macrossan St, Port Douglas QLD

Next stop: Wallaman Falls. Het is een vrij lange reisdag van Wonga Beach richting het zuiden naar Wallaman Falls. Dit is 350 kilometer en ongeveer vijf uur rijden. Maar dan heb je ook wel een hele mooie waterval om op uit te kijken. Met een val van bijna 300 meter is deze Wallamans Falls in het regenseizoen zeer spectaculair.

Na zo’n lange reisdag op dag vijf is het tijd om op dag zes iets rustiger aan te doen. Na een korte rit naar Townsville van ongeveer twee uur, neem je de boot naar Magnetic Island. Magnetic Island is een must-visit als je koala’s wilt zien in het wild. Daarnaast is Magnetic Island ook nog eens een heel mooi eiland qua natuur.

Wat je moet weten voor je Magnetic Island bezoekt

 • Het is ongeveer een half uur met de veerboot naar Magnetic Island.
 • Je auto mag mee op de boot, maar dit is niet goedkoop.
 • Een enkele reis met huurauto en twee personen is 103 AUD (ongeveer 65 euro).

Op Magnetic Island kun je op veel verschillende plekken overnachten, maar ik zou voordat je op de boot stapt wel even bellen of er nog iets beschikbaar is. Wij besloten terug te reizen naar Townsville om daar te overnachten.

Een mooie zonsondergang gegarandeerd op de boot van Magnetic Island

Townsville is een echt backpackersstadje – bekend vanwege de lange en grote stranden. Townsville heeft veel goede voorzieningen en er is meer dan genoeg te beleven – ook in de avonden. Net als vanuit Cairns, is het vanuit Townsville ook erg makkelijk om het Great Barrier Reef op te varen. Waar je vanuit Cairns het noordelijke deel van het rif bezoekt, geeft Townsville je toegang tot het centrale deel van het Great Barrier Reef.

Accommodatie suggestie

Cardwell: Cardwell Beachfront Motel (1 nacht). Direct aan het strand met zitjes voor elke deur zodat je kunt genieten van de fantastische zonsopkomst. Verder is het een vrij standaard motel, ideaal gelegen aan de doorgaande weg.

Townsville: Aquarius on the Beach (2 nachten). Een groot en wat luxer hotel. Ik zou een overnachting zonder ontbijt boeken en lekker ontbijten in een van de fijne ontbijtplekken zoals The Coffee Club Cafe – Cowboys Leagues Club.

Uitzicht vanuit het Cardwell Beachfront Motel

Dag 7 – 9: the outback

Na aankomst terug op het vaste land vanaf Magnetic Island gaat de route niet langer naar het zuiden maar landinwaarts richting Charters Towers. Een klein stukje landinwaarts is zeker niet de volledige Australian Outback, maar deze omleiding vanaf de kust naar Charters Towers gaat je zeker een outback gevoel geven. Dan heb je tijdens je Australië reis toch dat magische rode stof in mogen ademen terwijl je op verlaten landwegen de zonsondergang tegemoet rijdt.

Charters Towers is een oude mijnstad. Oorspronkelijk (sinds 1870) was Charters Towers opgericht omdat er goud was gevonden. De stad was zelfs zo groot dat het zijn eigen beurs (zoals de AEX) kreeg. Na een tijdje was goud niet meer rendabel en verdween een groot deel van de mijnindustrie uit Charters Towers, maar het oude karakter is gebleven. Het is een grappig stadje om door rond te wandelen. Als je echt een keertje terug in de tijd wil reizen, dan is het Zara Clark museum in Charters Towers leuk om te bezoeken. Bedden uit de ziekenhuizen van vroeger, oude kleding en vintage troep.

Adres Zara Klark museum: 36 Mosman St, Charters Towers City QLD 4820, Australië

Niet heel ver bij Charters Towers vandaan ligt een heel klein mijnwerkers-dorpje genaamd Ravenswood; onze bestemming voor de nacht. Ravenswood heeft nog een heel aantal actieve mijnen maar is eigenlijk stil blijven staan in de tijd.

We sliepen in het Imperial Hotel in Ravenswood. Het Imperial Hotel is een hotel met een hele lange historie. Qua inrichting had het niet misstaan in het Zara Clark Museum. Het is een supermooi, vintage, retro hotel. Alles lijkt (of is misschien wel) origineel. Het Imperial Hotel heeft zelfs een hele Wikipedia pagina. Als je wel van een drankje houdt, dan is dit de perfecte bar om helemaal tussen de locals op te gaan. Tijdens het ontbijt zagen we de kangoeroes voorbij wandelen. Nog veel beter is dat het Imperial Hotel maar een paar uurtjes van de standaard kustroute die iedereen rijdt, af ligt.

Na dit kort intermezzo in het droge, dorre binnenland van Australië vervolgden we onze weg richting de kust. Eindbestemming: Airlie Beach. Dit is vanaf Ravenswood 150 kilometer en ongeveer twee uurtjes rijden.

Accommodatie suggestie

Ravenswood: Imperial Hotel (1 nacht). Dit is een beleving op zich. Alles piept en kraakt. Wanneer je op een vrijdag of zaterdag hier slaapt, dan heb je alle gelegenheid om tussen de mijnwerkers heel wat bier te drinken. Het is absoluut geen luxe hotel, maar wel het meest sfeervolle hotel waar ik tijdens mijn hele reis heb geslapen.

Airlie Beach: Airlie Whitsunday Terraces Resort (1 nacht). Standaard hotel, weinig bijzonders.

Airlie Beach: Mantra Boathouse Apartments (1 nacht). Dit zijn zeer luxe appartementen met zeer ruime balkons met uitzicht op de jachthaven. Je bent hier van alle gemakken voorzien en daar betaal je ook voor.

Dag 10 – 12: zeilen op het Great Barrier Reef

Je mag Australië niet verlaten zonder het Great Barrier Reef gezien te hebben. In plaats van een middagje op het water met een tour, vaarden we bijna drie dagen op een catamaran langs de Whitsundays, het Great Barrier Reef en de geweldige kustlijn van Australië. Onderweg maakten we meerdere snorkelstops, gingen we peddleboarden tussen de schildpadden, zagen we verlaten stranden en liepen we over de Whitsundays. Dit was een trip om nooit meer te vergeten.

Wil je weten waar je meerdaagse zeiltrip over het Great Barrier Reef kunt boeken? Wat het kost? Hoe de boot eruit zag? Lees hier alles over mijn avonturen op het water:

onder water great barrier reef Australië
de Whitsundays

Dag 13- 14: rodeo, kermis en genieten

Na terugkomst aan land van een fantastische boottrip over het Great Barrier Reef is het tijd om op dag 13 uit Airlie Beach te vertrekken. De weg tussen Hervey Bay en Airlie Beach is vrij saai en vrij lang. 900 kilometer en minstens 10 uur. Deze route kun je makkelijk onderbreken door een nacht te slapen in Rockhampton, dat precies halverwege ligt. Rockhampton is een belangrijk verkeersknooppunt in centraal Queensland. De stad vormt een knooppunt voor de trein tussen de kolenmijnen in het binnenland en de haven van Gladstone. Ik zag hier een trein door de stad rijden – over het gewone auto kruispunt – van wel bijna een kilometer lang. In Rockhampton is weinig te doen of te zien behalve lange treinen. Althans zo lijkt het, maar stiekem is hier meer te integreren met de lokale Australiërs dan je op het eerste gezicht zou denken.

Rockhampton is namelijk de perfecte plek om te genieten van een rodeo. Check bijvoorbeeld de agenda van het Great Western Hotel – Arena. Kleine kindjes die met hun mini-ponietjes een barrelrace rijden, of volwassen mannen die als een lappenpop van een wild paard afvliegen.

Ben je niet zo van de rodeo, check dan eens de Rockhampton Super Fair in Callaghan Park. Een kermis met suikerspinnen, wilde attracties en een hele grote autoshow met vliegende auto’s en racewedstrijden.

kermis Australië

Accommodatie suggesties

Rockhampton: Citywalk Motor Inn (1 nacht). Rockhampton is niet heel bijzonder. De Citywalk Motor Inn ook niet. Je betaald weinig maar je slaapt er prima.

Dag 15 – 18: Hervey Bay

Aan dit reisverslag heb je bijzonder weinig voor bezienswaardigheden rondom Hervey Bay. Na bijna drie weken onderweg zijn sinds vertrek vanuit Nederland, waren Maarten en ik moe. Het weer was niet fantastisch in Hervey Bay dus we hebben ons programma daar geannuleerd. We gingen naar de spa van het hotel, gingen naar de bioscoop in Hervey Bay, hingen rond op terrasjes en slenterden over het strand. We hebben in die regio aardig wat gemist dus.

Achteraf gezien was ik heel graag naar Fraser Island gegaan. Die foto’s van Fraser Island zien er fantastisch uit. Ach wel ja, dan heb ik een volgende keer nog iets te bezoeken.

Maar in en rondom Hervey Bay is eigenlijk ontzettend veel te doen:

Accommodatie suggestie

Hervey Bay: Oaks Hervey Bay Resort and Spa (4 nachten). Top hotel. Werkelijk van alle faciliteiten voorzien waaronder een zeer goed filmkanaal op tv. Het hotel ligt direct aan het strand en aan de boulevard. Een prima locatie om lekker uit eten te gaan of over het strand te slenteren.

Sunshine Coast: Pacific Paradise Airport Motel (1 nacht). Een heel basic motel. Ouderwetse inrichting, maar wel heel goedkoop. Dus tja, wat kan je er van zeggen dan.

Dag 19 -21: Brisbane

Vanuit Hervey Bay is het nog bijna vier uur rijden naar Brisbane. Vanaf Sunshine Coast nog maar twee uurtjes. Brisbane is een grote metropool. Voor Australische begrippen heeft het best een leuk centrum. Voor Europese begrippen is het eigenlijk alleen maar nieuwbouw en hoogbouw zonder sfeer en cultuur. Het oudste gebouw is St. Johns Cathedral. Welk gebouw ik leuker vond om te bezoeken was de kathedraal van St. Stephen. Deze ligt ingeklemd tussen hypermoderne gebouwen wat een heel bijzonder contrast geeft tussen de oude kerk en de glazen hoogbouw.

Omdat Brisbane toch nog een eindje verwijderd is van het strand en je in de Brisbane River niet mag zwemmen vanwege haaien, hebben ze South Bank gemaakt. South Bank is eigenlijk een groot zwembad met zand eromheen. Door de palmbomen, stenen en het zand lijkt South Bank op een echt strandje. Wil je meer lezen over de bezienswaardigheden in Brisbane? Check dan eens de blog van Reisjevrij. Brisbane is prima geschikt om je twee dagen te vermaken.

En dan zitten de drie weken in Australië er al weer op en begint je lange reis naar huis (of je trekt verder door Australië). Ik houd ervan om rustig te reizen. Zoals je in bovenstaand programma ziet zijn er ruim voldoende rustmomenten in de reis ingebouwd om even met een boek op het strand te genieten van de adembenemende natuur in Australië.

Accommodatie suggestie

Brisbane: South Central Apartments. Dit is een prima appartementencomplex maar wel een stukje uit het centrum (2 kilometer lopen naar St. Stephen kathedraal). Het complex is luxe ingericht en heeft een zwembad op het dak van waar je over de stad uit kunt kijken. Het openbaar vervoer in Brisbane is prima geregeld. South Brisbane Station is om de hoek van South Central Apartments.

Hotels en motels reserveren of niet?

Overnachtingen hebben wij ter plekke geregeld. Meestal zonder van tevoren te boeken. Af en toe reserveerden we een of twee dagen van tevoren al. Dit is met de grote hoeveelheid hotels en motels langs de grotere doorgaande routes en een eigen huurauto prima te doen. We reisden deze route in mei met vier personen (1 auto) dus tijdens drukke feestdagen als Hemelvaart en Pinksteren, maar buiten de Australische zomervakantie.

Beste reistijd oostkust Australië

Queensland heeft verschillende weertypen wat het lastig maakt om het op elke plek langs de oostkust perfect te hebben. Van oktober tot en met maart is het regenseizoen. Dit is vooral vanaf Cairns en verder naar het noorden een uitdaging. Er zijn in die tijd overstromingen, onbegaanbare wegen en modderverschuivingen. Naast veel neerslag is het ook nog eens warm. De zomer in Australië is van november tot maart. Geen aanrader dus.

April en mei zijn de mildste maanden en dan regent het ook minder. Ik was er in mei. Het grootste deel van de route was de temperatuur comfortabel tot warm. In de buurt van Brisbane begon het flink wat kouder te worden en liep ik geregeld in een lange broek en dikke trui. Juni tot en met september is het wintertijd in Australië. Perfect voor het noordelijk gelegen gedeelte van de oostkust, maar niet fijn voor het meer zuidelijk gelegen gedeelte van de oostkust. Het weer is tegenwoordig zo wisselend dat je je over de temperaturen veel minder zorgen kunt maken. Je moet soms echt geluk hebben in bepaalde regio’s of in bepaalde seizoenen.

Wat nog wel goed is om te weten:

 • het seizoen om de meest walvissen te zien is de winter (juni – november)
 • het seizoen van de baby schildpadjes is van november tot januari (eieren leggen) en januari tot maart (uitkomen baby schildpadjes)
 • het seizoen voor het zien van enorme zwermen manta-roggen is van mei tot augustus

Op zoek naar meer Australië inspiratie?

Check dan eens een van de andere blogs die ik schreef over Australië.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.