Zuid Afrika; rondreis van 3 weken in het oostelijk en noordelijk deel

Ik schreef al eens een route-blog over de maand die we van Kaapstad naar Johannesburg reden. In deze blog neem ik je mee op de reis van drie weken die we maakten in het oosten en noord-oosten van Zuid Afrika. Wat voor fantastische bezienswaardigheden zijn er te zien op deze route? En hoe deel je de route het beste in?

Route

Route Zuid Afrika

Hierboven zie je de route van ongeveer drie weken. We reden een soort acht-figuur. Waarom we niet door Swaziland reden? Het ziet er misschien niet zo uit, maar via Swaziland kost redelijk veel tijd. De wegen zijn er iets minder goed en je moet twee keer met je huurauto de grens over. We hebben ervoor gekozen vanaf Ermelo via Johannesburg over de snelweg door te steken richting Pretoria en hiermee een ander stuk van Zuid Afrika te verkennen. 

Dag 1 – 4; Johannesburg – Drakensbergen

Dag 1

Op deze eerste dag van je vakantie maak je een lange vlucht van Amsterdam naar Johannesburg. Dit is ongeveer 11 uur vliegen. De standaard vlucht met KLM komt laat op de avond in Johannesburg aan, dus de eerste dag van je vakantie in Zuid Afrika is daarmee voorbij.

Accommodatie suggestie: In Johannesburg sliepen we in de Aero Guest Lodge. Niet per se een heel bijzonder hotel, maar wel lekker dicht bij de luchthaven dus perfect voor een late aankomst. Aero Guest Lodge heeft ook een luchthaven shuttle service (wel betaald).

Dag 2

Na een ietwat korte nacht vertrokken we vanaf de Auro Guest Lodge met de huurauto naar het zuiden. Je kunt in Zuid Afrika natuurlijk alles over de grote N-wegen rijden (meestal een meerbaanssnelweg), maar wat is daar leuk aan? Zodra je Johannesburg uit bent – de eerst 150 kilometer hebt gehad en daarmee de grote stad achter je hebt gelaten – is het veel leuker om van de hoofdweg af te gaan en door de kleine landbouwdorpjes te rijden. Af en toe betekent dit over een onverharde weg, maar dat is met een 2WD in Zuid Afrika heel goed te doen.

Golden Gate National Park
Golden Gate National Park

Golden Gate National Park ligt erg dicht bij Johannesburg (330 km, 3,5 uur). Geologisch gezien is Golden Gate National park zeer de moeite waard. Spectaculaire kliffen, rollende heuvels, een verdwaalde zebra, zeer bijzondere landschappen. Golden Gate National Park is een doorgaande route, dus je kunt makkelijk aan de andere kant het park weer uit rijden. Eigenlijk kost het Golden Gate National Park je nauwelijks extra tijd maar je reis wordt er wel veel mooier van. Voor meer info over je bezoek aan Golden Gate National Park check deze blog over de mooiste autoroutes in Zuid Afrika.

Golden Gate National Park Zuid Afrika

Accommodatie suggestie: We sliepen op dag twee van onze rondreis door Zuid Afrika in een oude boerderij via Airbnb vlak buiten Harrismith. Vanaf het Golden Gate National Park is het nog maar een klein stukje naar Harrismith. Voordeel van Harrismith is dat het dicht bij de spectaculaire Drakensbergen ligt (121 km, 1,5 uur).

Drakensbergen is een berggebied wat gedeeltelijk in Zuid Afrika en gedeeltelijk in Lesotho ligt. Vanuit een vrijwel vlak landschap zie je de torenhoge bergen boven de wolken uitsteken. Drakensbergen is perfect geschikt voor lange hikes, maar heeft ook meer dan voldoende opties voor korte wandelingen.

Drakensbergen Zuid Afrika
Uitzicht op de Drakensbergen vanuit onze villa in Cathkin Park

Dag 3 en dag 4

Hoogtepunt van Drakensbergen is letterlijk en figuurlijk Cathedral Peak. En mocht het weer het toelaten, dan zou ik bij Drakensbergen absoluut een ballonvlucht maken. Bij zonsopkomst drijf je in alle stilte over het Zuid Afrikaanse landschap. Uitzicht op Lesotho en de spectaculaire bergen van Drakensbergen maken een ballonvlucht een onvergetelijk trip. Ik boekte de ballonvlucht bij Drakensberg Ballooning voor 2.750 ZAR inclusief champagne en uitgebreid ontbijt (ongeveer 140 euro per persoon). Niet de vlotste qua communicatie, maar wel alles top geregeld wanneer je er eenmaal bent.

Accommodatie suggestie: Overnachting op dag 3 en dag 4 is perfect in deze villa in Cathkin Park. Het uitzicht bij zonsopkomst en zonsondergang op de bergen in je achtertuin is fantastisch.

Wil je meer lezen over Drakensbergen check dan eens deze blog:

Afgelegde afstand per dag

Dag 1: vlucht Amsterdam – Johannesburg: afgelegde afstand – een paar duizend kilometer

Dag 2: Johannesburg – Golden Gate National Park – Harrismith; afgelegde afstand: 420 kilometer

Dag 3: Harrismith – Drakensbergen; afgelegde afstand – 130 kilometer

Dag 4: Drakensbergen; afgelegde afstand – zo veel als je zelf wilt

Dag 5 – 8; Drakensbergen – St Lucia

Dag 5

Vanaf Drakensbergen kom je eigenlijk altijd langs Durban wanneer je vanaf Johannesburg richting de kust reist. Durban is niet per se een stad waar ik lang zou blijven hangen. Behalve dat het net als Johannesburg niet altijd even veilig is, heeft Durban verder ook niet heel veel sfeer. Het is wel de perfecte plek om te bevoorraden voordat je verder reist.

Om de autoreis tussen Drakensbergen en Durban wat op te breken is het de moeite waard om te stoppen in het kleine plaatsje Howick. In Howick vind je onder andere een paar heel leuke restaurantjes om te lunchen. Er is zelfs een heuse vintage/tweedehands winkel (deze vind je vlakbij het uitzichtpunt over de waterval) genaamd Back in Time Antiques. En er is een mooie waterval genaamd Howick Falls die van een berg af stort (GPS coördinaten Howick Falls 29°29’07.3″S 30°14’17.2″E).

Waterval Zuid Afrika
Howick Falls

Accommodatie suggestie: Vlak buiten Durban is het fijn slapen in het kleine stadje Hillcrest. Dan hoef je het drukke Durban niet in en kun je ook niet verdwalen. In Hillcrest is op Booking.com een mooie B&B te vinden met de naam White House B&B. De binnentuin van White House B&B is tropisch en vol bijzondere bloemen. Elke kamer heeft openslaande deuren naar de tuin. Een zeer fijne plek om het gevoel te hebben midden in de natuur te zitten terwijl je toch zo dicht bij een grote stad zit. Wil je meer lezen over wat er te doen is in Durban zelf? Check dan de blog van reis-expert.nl.

Het is maar een korte rit van 2.5 uur vanaf Drakensbergen naar Durban dus je kunt er voor kiezen om meteen door te rijden en niet te stoppen in Durban. Wij stopten bij vrienden van Maarten in Durban voor een gezellige braai (Afrikaanse BBQ). Heb je geen zin in een lange autodag, dan kun je ook lekker naar het strand gaan in Durban. De hele kust van Zuid Afrika is perfect voor surfen.

Vintage winkel Zuid Afrika

Dag 6

Bij Durban bereik je ook eindelijk de spectaculaire Zuid Afrikaanse kust. Deze volg je tot St. Lucia richting Mozambique. St. Lucia en omgeving is een van de hoogtepunten van deze rondreis door Zuid Afrika. Omdat de afgelopen dagen van deze autoreis best vol waren met telkens inpakken en weer verder trekken, is St Lucia een perfecte plek om een paar dagen langer te blijven.

Lees in mijn blog over de beste wildparken van Zuid Afrika waarom St. Lucia de perfecte uitvalsbasis is.

Vanuit Saint Lucia kun je de rivier op om nijlpaarden en krokodillen te zien. Er zijn verschillende tour-operators die eigenlijk allemaal ongeveer hetzelfde programma aanbieden. Je vindt ze in de hoofdstraat van St. Lucia. Qua prijs vallen ze allemaal in dezelfde categorie (ongeveer 300 ZAR per persoon). Met deze tour ben je ongeveer een halve dag zoet (2 uur op het water en wat wachten her en der).

Strand St Lucia Wetland Zuid Afrika
Cape Vidal

Dag 7 en dag 8

Wat is er zoal allemaal te doen in St Lucia en omgeving? Je kunt een dag gaan snorkelen en apen kijken op Cape Vidal. Cape Vidal is sowieso ook een wildpark waar je makkelijk neushoorns, zebra’s en ander wild kunt spotten, dus trek ruim voldoende tijd uit voor een trip naar Cape Vidal. Een volle dag kost het zeker. Er zijn slechts een beperkt aantal permits per dag beschikbaar, dus zorg dat je op tijd bij de ingang van het park aan komt. Anders kom je misschien Cape Vidal helemaal niet meer in.

Accommodatie suggestie: Tip voor een handig centraal gelegen plek in St Lucia qua overnachting: La Dolce Vita Cottage. Eigen keuken, eigen braai faciliteiten en op loopafstand van restaurants en de hoofdstraat. Nou is in St Lucia eigenlijk alles wel op loopafstand dus je hebt ruim voldoende accommodatie keuze.

Afgelegde afstand per dag

Dag 5: Drakensbergen – Durban, afgelegde afstand – 230 km

Dag 6: Durban – St Lucia, afgelegde afstand – 245 km

Dag 7: St Lucia, afgelegde afstand – zo veel als dat je zelf zin in hebt

Dag 8: St. Lucia, afgelegde afstand – zo veel als dat je zelf zin in hebt

Dag 9 – 12; St Lucia – Thabazimbi

Dag 9

Nog een laatste dag in Saint Lucia om al het moois te aanschouwen. Vanuit Saint Lucia moet je echt naar National Park Hluhluwe-Imfolozi gaan. Dit park ligt gedeeltelijk tegen heuvels op en is totaal anders dan Krugerpark. Het is ook een heel stuk rustiger qua toeristen dan Krugerpark. We kwamen eigenlijk nauwelijks mensen tegen onderweg in Hluhluwe-Imfolozi Park. De volledige Big Five is er te vinden, maar nog zoveel meer dan dat. Ik ben inmiddels vier keer in dat park geweest en ik heb alle vier de keren neushoorns gezien waaronder een keer de extreem zeldzame zwarte neushoorn. Eigenlijk kun je in Hluhluwe Imfolozi park makkelijk twee dagen blijven om alles te zien, maar in een enkele dag kun je ook best wat van het park bewonderen. Meer details over dit park kun je vinden in deze blog over de mooiste parken van Zuid Afrika.

Neushoorn Hluhluwe National Park Zuid Afrika

Dag 10

Nadat je goed uitgerust bent in Saint Lucia is het tijd voor een lange saaie rit. In ongeveer 5 uur en 390 kilometer rijdt je naar Ermelo. Je kunt er voor kiezen om nog verder door te rijden, maar de reistijden die Google aan geeft voor Zuid Afrika zijn helaas vaak wat optimistisch. Voor het donker van de weg af zijn is een aanrader in Zuid Afrika, zowel voor je eigen veiligheid als voor de veiligheid van anderen.

Accommodatie suggestie: Voor deze dag kan ik je geen tips geven waar je het beste kunt overnachten in Ermelo. Ik heb wel tips waar je beter niet kunt slapen als je voor sfeervol gaat. Waar wij sliepen in Ermelo was namelijk heel slecht. Omdat we er slechts sliepen op doortocht wilden we niet al te veel geld uitgeven en dan krijg je ook niet veel waar voor je geld. We sliepen in La Picasso Guesthouse. Prima voor een nachtje, maar geen aanrader voor meer dan alleen slapen. Ermelo als stad is trouwens ook troosteloos. Probeer er dus zo min mogelijk tijd door te brengen.

Verkeersborden Zuid Afrika

Dag 11

Vanaf Ermelo kruis je de volgende dag weer Johannesburg met als eindbestemming Thabazimbi. De eerste lus van je reis zit erop. Vlakbij Johannesburg is The Cradle of Humankind. Hier zijn botten en resten van voorouders gevonden van miljoenen jaren oud. Om de dag wat te breken is The Cradle of Humankind als stop de moeite waard. Je daalt af in Sterkfontein grotten om al slingerend door smalle gangetjes te luisteren naar alle weetjes over de eerste mens.

Accommodatie suggestie: Na twee redelijk saaie reisdagen met aardig wat auto-uren kom je aan in Thabazimbi. Hier boekte ik een geweldige lodge; Aloe Lodge. Zonder muren, alleen maar een dak. Je slaapt praktisch in de buitenlucht (wel met klamboe uiteraard), kookt in de buitenlucht en leeft volledig off the grid. Er is geen internet, geen centrale verwarming, slechts een gastank om te koken en warm water in de buitendouche krijg je via een ingenieus offgrid systeem. Als je van avontuurlijk houd, dan moet je hier geslapen hebben!

Locatie Sterkfontein caves (Cradle of Humankind): 26°00’57.1″S 27°43’57.0″E
Openingstijden: dagelijks van 09.00 – 17.00
Toegangsprijs: 165 ZAR

Cradle of Humankind grotten Zuid Afrika

Dag 12

Het was zo geweldig in de Aloe Lodge in Thabazimbi dat we er meerdere dagen bleven om te genieten van de wildernis. Giraffen die voor je zitje langs wandelen, apen die over de rotsen klimmen. Het was echt fantastisch om zo zonder voorzieningen midden in de natuur te leven (voor een paar dagen… daarna verlangde ik toch ook wel weer heel erg naar een plek waar ik niet constant bang hoef te zijn voor enge spinnen en insecten).

Buiten slapen Zuid Afrika
Aloë lodge in Zuid Afrika

Afgelegde afstand per dag

Dag 9: St Lucia, afgelegde afstand – zo veel als dat je zelf zin in hebt

Dag 10: St Lucia – Ermelo, afgelegde afstand – 390 kilometer

Dag 11: Ermelo – Thabazimbi, afgelegde afstand – 460 kilometer

Dag 12: Thabazimbi, afgelegde afstand – zo veel als dat je zelf zin in hebt

Zebra Hluhluwe National Park Zuid Afrika

Dag 13 – 16; Thabazimbi – Krugerpark

Dag 13

Na drie dagen volledig off-grid in de Aloe Lodge was het tijd om terug te keren naar de bewoonde wereld. Dag 13 is een vrij lange reisdag met 420 kilometer in de auto (minstens 5 uur non-stop). Wij wilden bij de grens met Zimbabwe het Krugerpark in. Het is helemaal bovenin Krugerpark veel rustiger omdat de meeste mensen de moeite niet nemen om zo noordelijk het park in te gaan. Eindpunt van de reis op dag 13 is het stadje Louis Trichard. Dit ligt nog maar twee uur rijden vanaf Punda Maria Gate Kruger National Park. Wanneer je accommodaties dichter bij de ingang van Kruger Park wilt boeken dan gaat de prijs exponentieel omhoog.

Accommodatie suggestie: Mount Azimbo Lodge is een comfortabele locatie. De lodge biedt huisjes met eigen kookgelegenheid met uitzicht op de Soutpansberg. Wil je uit eten, dan moet je veertien kilometer rijden naar Louis Trichardt. Zelf koken is praktischer in deze lodge.

Baobab boom Zuid Afrika
Baobab boom met een stel weirdos eronder

Dag 14

Vroeg eruit op dag 14 om bij de Punda Maria Gate te staan zodra deze open gaat. Tijd om het meeste bekende wildpark ter wereld te bezoeken. Krugerpark is groter dan Nederland en België samen met meer dieren in het wild dan wij in onze veehouderij houden. De eerste keer dat je rustig door het Krugerpark rijdt en er voor je een kudde buffels opduikt is geweldig. Het is dan misschien een park omdat er hekken omheen staan, maar de dieren zijn hier absoluut wild en volledig in hun element. Wij mensen zijn in de minderheid en maken geen schijn van kans in ons kleine autootje tegen die grote olifanten.

Accommodatie suggestie: In het Krugerpark zijn maar weinig mogelijkheden om te overnachten. Er zijn een aantal Rest Camps. Deze zijn in handen van de overheid en vaak de enige plek waar je in Krugerpark kunt slapen. Vanwege het reusachtige oppervlak van Krugerpark is het niet fijn om je voor zonsondergang het park uit te moeten haasten. Kom je namelijk te laat bij de poorten van het Krugerpark aan dan staan daar grote boetes op. En wil je echt de tijd hebben om het Krugerpark en alle bijzondere dieren te ontdekken dan moet je wel in het park zelf slapen.

Kameleon Kruger National Park Zuid Afrika

Dag 15

Van Punda Maria Rest Camp kun je slingerend en zigzaggend naar het volgende kamp rijden. Vermijdt de asfaltwegen en ga op avontuur. Ook de gravelwegen zijn over het algemeen prima geschikt voor normale voertuigen. Wanneer een weg een echte 4×4 weg is dan staat dit duidelijk aangegeven (en kun je beter terug gaan). Eindpunt van de reis is het volgende kamp in Krugerpark; Mopani Restcamp.

Olifant met auto zuid afrika

Dag 16

Nog een laatste dag in Krugerpark. Nog een laatste dag om je te vergapen aan kuddes zebra’s, kleine kameleontjes, grote giraffen en bizarre vogels. Krugerpark stelt eigenlijk nooit teleur als het op wildlife spotten aan komt. Vanuit Krugerpark reisden wij naar Grietje Private Game Reserve. Dit ligt tegen Krugerpark aan dus we hoefden ons absoluut niet te haasten op deze laatste dag wildspotten. Ondanks dat je veel in de auto zit tijdens al dat wildspotten voelt het helemaal niet als een lange reisdag.

Accommodatie suggestie: Casart Game Lodge in het Grietje Private Game reserve ligt net buiten het Krugerpark. Dit game reserve is zonder hekken verbonden aan het Krugerpark om het leefgebied van de dieren te vergroten. Hier genoten we van vijf-sterren luxe. Welkomstdrankjes, luxe eten, handdoeken gevouwen als zwanen op je bed, bubbelbaden en zwembaden. Met een cocktail in je hand olifanten kijken die langs de drinkplekken slenterden. Na dagen lang in het Krugerpark zelf gekookt te hebben met lang-houdbaar eten en maar een paar verse ingrediënten, is dit een goede manier om het wildspotten af te sluiten.

Afgelegde afstand per dag

Dag 13: Thabazimbi – Louis Trichard – 420 kilometer

Dag 14: Louis Trichard – Krugerpark (Punda Maria Rest camp) – 141 kilometer

Dag 15: Krugerpark Punda Maria Rest camp – Krugerpark Mopani restcamp – 125 kilometer

Dag 16: Mopani rest camp – Casart Game Lodge Private Game Reserve Krugerpark – 110 kilometer

gamedrive private game reserve casart game lodge Zuid Afrika
Private sunsettour met Casart Game Lodge

Dag 17 – 20; Krugerpark – Panoramaroute

Dag 17

We verbleven twee dagen in Casart Private Game Lodge. Met uitzicht op de waterpoel, een lekkere massage, goed eten, een cocktail in je hand en een sunset drive kun je je daar prima een paar dagen vermaken.

Slapende wilde hond

Dag 18

Tijd om de luxe achter ons te laten en verder te trekken richting de fantastische Panorama route. Deze Panorama route is ongeveer 130 kilometer lang en heeft vooral geologische hoogtepunten. Geen wilde leeuwen, maar wilde bergen. Geen hoge giraffen, maar diepe afgronden.

God´s Window Natuur Zuid Afrika
God’s Window op de Panorama route

Bezienswaardigheden op de route:

 • Blyde River Canyon
 • God’s Window
 • The Three Rondavels
 • The Pinnacle
 • Bourke’s Luck Potholes
 • Pilgrim’s Rest – stadje
 • en verschillende watervallen zoals:
  • Mac-Mac Falls
  • Sabie Falls
  • Lisbon Falls
  • Berlin Falls.

Bovengenoemde stops zijn goed aangegeven op de route. Een andere stop die je absoluut moet maken is lunchen bij Potluck Boskombuis. Je vindt ze ongeveer 10 km voor Graskop. Bij Potluck Boskombuis wordt gekookt op hout en je zit in de buitenlucht. Er is eten zo lang er eten is. Je kunt niet bellen of reserveren. Maar echt, deze plek is fantastisch.

GPS coördinaten Potluck Boskombuis: 24°43’12.6″S 30°50’33.7″E

Potluck Boskombuis Restaurant Zuid Afrika
Uitzicht tijdens je lunch bij Potluck Boskombuis

Dag 19

Aan het einde van de Panorama route checkten in bij onze Airbnb. Met vijf mensen op vakantie is voor iedereen vermoeiend. We reizen niet allemaal in hetzelfde tempo en vinden niet altijd hetzelfde leuk. Dan is je vakantie afsluiten op een vaste locatie waarbij iedereen kan doen waar hij/zij zin in heeft een ideale oplossing. In de omgeving van Witrivier is meer dan genoeg te doen dus dit is een goede plek om een paar dagen te bivakkeren.

paardrijden Zuid Afrika

Uiteraard ging ik paardrijden met Kaapsehoop Horse Trails. Een fantastische tocht die ik iedereen kan aanraden. Ben je nou niet zo van het paardrijden dan kun je de volgende activiteiten ook nog ondernemen in de omgeving:

 • Sudwala Caves
 • Tree top challenge bij Skyway Trails
 • Mac Mac waterval

Accommodatie suggestie: Via Airbnb boekten wij een luxe villa met zwembad. Wanneer je op Airbnb zoekt naar Wild Fig Estate dan vind je de grote, luxe villa waar we verbleven. Dit huis staat in een afgesloten compound waar overal wilde dieren lopen.

Giraf blokkeert autoweg Zuid Afrika
Dan duurt het even voordat je naar huis kunt

Dag 20

Wat je gisteren allemaal niet meer in je dag gepropt kreeg, kun je prima op deze dag nog doen. Geen tassen pakken, geen autoritten. Gewoon doen waar je zin in hebt.

oudste grotten ter wereld Zuid Afrika
Ingang van de Sudwala Grotten
oudste grotten ter wereld Zuid Afrika vleermuis

Afgelegde afstand per dag

Dag 17: Private Game Reserve Krugerpark, afgelegde afstand – zo veel als dat je zelf zin in hebt

Dag 18: Panoramaroute – Witrivier, afgelegde afstand – 210 kilometer

Dag 19: White River, afgelegde afstand – zo veel als dat je zelf zin in hebt

Dag 20: White River, afgelegde afstand – zo veel als dat je zelf zin in hebt

zwembad Zuid Afrika groene jurk
Onze Airbnb in Zuid Afrika

Dag 21-24; Panoramaroute – Johannesburg

Dag 21

Het einde van de rondreis begint al bijna in beeld te komen. De laatste vier dagen bestaan vooral uit het afbouwen van je reis. Op deze dag kun je in de ochtend nog een flinke wandeling ergens in een van de omliggende natuurgebieden maken zoals Barberton Nature Reserve. In de middag begint de terugreis naar Johannesburg. Niet de meest fijne stad qua sfeer en veiligheid. Maar het is ook een stad met een hele lange geschiedenis. Al het slechte van de mensheid is daar terug te vinden. Ik zou er niet vijf dagen verblijven, maar Johannesburg is een stad die wel degelijk de moeite van het bezoeken waard is.

Dag 22

Op dag 22 kun je Johannesburg verkennen. Ondanks de slechte reputatie, heeft Johannesburg wel degelijk een paar bezienswaardigheden die echt de moeite waard zijn om te bezoeken.

 • Het Apartheid Museum – hoe weinig tijd je ook hebt in Johannesburg, dit museum moet je gezien hebben
 • Hector Pieterson Museum
 • Uit eten in Soweto

Check deze blog voor meer suggesties om jezelf te vermaken in Johannesburg.

Apartheidsmuseum Johannesburg Zuid Afrika
Ieder ras zijn eigen entree bij het museum

Afgelegde afstand per dag

Dag 21: White River – Johannesburg, afgelegde afstand – 360 kilometer

Dag 22: Johannesburg, afgelegde afstand – zo veel als dat je zelf zin in hebt

Dag 23: Johannesburg – Amsterdam, afgelegde afstand – een paar duizend kilometer

Dag 24: Aankomst Amsterdam

Hotel Johannesburg Zuid Afrika
The Reef Hotel in Johannesburg

Meer Zuid Afrika tips nodig? Check dan onderstaande blogs eens!

In vier weken van Kaapstad naar Johannesburg.

De beste wildparken van Zuid Afrika.

Heb ik een 4wd nodig in Zuid Afrika?

Of wat dacht je van een tropische relax afsluiting van je rondreis door een verlenging op de Seychellen? Op de blog van Reisgelukjes lees je alles over een low budget trip naar de Seychellen.

baviaanspin in eten Zuid Afrika
En om jullie nog even af te schrikken; een spin in de pistache nootjes!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.