17 gratis bezienswaardigheden in Rome

Rome spreekt tot de verbeelding. Ooit het centrum van gladiatoren en het strijdtoneel van wereldleiders, maar ook van de wetenschap en ongezonde familiebanden. De geschiedenis van Rome is lang en de verhalen overal. Een stad die je niet mag missen. Voor alle reizigers met een klein budget schreef ik deze blog die volledig gaat over gratis bezienswaardigheden in Rome.

Meestal schrijf ik niet twee blogs over dezelfde stad. Maar Rome is zo groot dat de blogs wel gesplitst moesten worden naar een blog over de meest beroemde bezienswaardigheden in Rome en naar een blog over de gratis bezienswaardigheden in Rome. Al zit daar ook wel veel overlap tussen. Je kunt het Colosseum bezoeken en enkel van buiten bekijken (wat overigens ook al knap indrukwekkend is, maar bovenal gratis), maar je kunt ook betalen om het Colosseum van binnen te bekijken of je trip zo mikken dat je naar binnen kunt op de enige dag dat het gratis is.

1. Uitzicht over heel Rome; Janiculum of Gianicolo

Rome is in tweeën gesplitst door de Tiber. De ene oever is hoger dan de andere oever. Aan de westzijde vind je een heuvel genaamd Belvedere del Gianicolo. Vanaf deze heuvel heb je een fantastisch uitzicht over de stad. Je kijkt onder andere uit over de wijk Trastevere en over de prachtige gebouwen in het centrum zoals de Basiliek van Santa Maria Maggiore.

Wanneer gratis: altijd

Adres: Belvedere del Gianicolo, Piazzale Giuseppe Garibaldi, 00165 Roma RM, Italië

2. Parco Regionale dell’Appia Antica

Het Parco Regionale dell’Appia Antica ligt wel een stukje uit het centrum van Rome. Zeven kilometer vanaf het Vaticaan of drie kilometer vanaf het Colosseum. Via Appia Antica was Europa’s eerste snelweg. Een deel van deze snelweg uit het jaar 312 voor Christus is te vinden in dit park.

Op zondag zijn er geen auto’s toegestaan in het park en kun je er heerlijk rond slenteren. Naast groen en rust vind je er ook oude Romeinse ruïnes, twee christelijke catacomben en de Domine Quo Vadis kerk. 

Wanneer gratis: altijd

Adres: Via Appia Antica, 42, 00178 Roma RM, Italië

3. Hippe buurten; Monti, Trastevere, Testaccio en Piazza Navona

Door mooie wijken slenteren in Rome is altijd gratis. Maar welke wijken in Rome zijn dan de moeite waard om doorheen te wandelen? Vier wijken zijn een aanrader; Monti, Trastevere, Testaccio en Piazza Navano.

Monti

Monti was ooit een slechte wijk met veel criminelen en prostituees. Tegenwoordig is het the place to be en een van de hipste wijken van Rome. Veel wijnbarretjes, kleine winkeltjes en kunstenaars.

Trastevere

Trastevere is eigenlijk het Italiaanse kwartier. Klinkt raar wanneer je het over Italië hebt he? De smalle straatjes slingeren door de wijk en eindigen op de een of andere manier bijna altijd weer op Piazza Santa Maria – waar je de oudste kerk van Rome kunt vinden. Voor een mooi foto-overzicht van deze wijk check de blog van Ciao Tutti:

Testaccio

Testaccio is een oude wijk, gebouwd rondom een heuvel. Dit is meer een plek waar je heen gaat tegen de avond voor een bezoek aan een hippe club of een goed restaurant. Of juist het tegenovergestelde, want er zijn ook restaurants te vinden die nog originele Romaanse gerechten serveren met orgaanvlees.

Piazza Navona

Piazza Navona is eigenlijk het oude atletiekstadion van de Romeinen Het is in de huidige tijd te herkennen aan de lange uitgerekte vorm. Rondom het plein zijn talloze bezienswaardigheden te vinden zoals de Egyptische obelisk en de Fontein van Bernini. Voor een mooi foto-overzicht van deze wijk check de blog van Ciao Tutti:

4. Trevifontein

De fontein is circa 26 meter hoog en ongeveer 22 meter breed. De fontein is gebouwd in opdracht van paus Clemens XII. Ze is getekend door Bernini en ruim 50 jaar later gebouwd door de architect Nicola Salvi. Een bezoek aan Rome is niet compleet zonder een muntje te werpen in de Trevifontein. De gemeente Rome haalde in 2016 1.4 miljoen euro uit de fontein. Al het geld wordt elk jaar geschonken aan goede doelen.

Ik ben zelf niet echt een enorm fonteinen fan. De meeste fonteinen stellen nou eenmaal niet veel meer voor dan een paar watersprietjes en wat beelden. Maar de Trevifontein in Rome is een puik staaltje fontein. De details van de beelden, de grootsheid van het geheel; zeker een fontein die je beeld van fonteinen zal veranderen. Mits je de fontein kan zien natuurlijk, want het is er echt ontzettend druk.

Wanneer gratis: altijd

Adres: Piazza di Trevi, 00187 Roma RM, Italië

Metrohalte: Piazza Barberini (Metro A red line)

5. Het sleutelgat van Rome – Piazza dei Cavalieri di Malta

Je vraagt je misschien af waarom je in de rij wil staan voor een sleutelgat? Wanneer je nog nooit hebt gehoord van de Italiaanse film La Grande Bellezza en dit dus niet de reden is waarom je deze deur per se wilt bezoeken, dan is dat een valide vraag. Maar je zult niet teleurgesteld worden. Het sleutelgat biedt namelijk een perfect uitzicht op de Sint-Pieterbasiliek. Dus wil je een echt unieke foto van de basiliek (waarbij uniek relatief is, want er zijn je duizenden mensen voor gegaan die precies dezelfde foto maakten) dan is de Sint Pieterbasiliek fotograferen door het sleutelgat een mooie kans.

Wanneer gratis: altijd

Adres: Istituto Nazionale di Studi Romani, Piazza dei Cavalieri di Malta, 2, 00153 Roma RM, Italië

6. Vaticaan Museum en Sint Pietersbasiliek

Speaking of de Sint Pietersbasiliek. Deze is ook gratis te bezoeken. Buiten de Sint Pieter vind je tientallen heiligen op zuilen. In de Sint-Pieter vind je werken van Rafael en Michelangelo. Maar ook gedecoreerde graftombes en kunstwerken van onschatbare waarde. Allemaal gratis te bezoeken.

Omdat binnen het christendom de Paus erg populair is, moet je je bezoek aan de Sint Pieter, het Vaticaan en het Vaticaan museum goed voorbereiden. De rijen zijn echt ontzettend lang. Waarom staat er een rij als het gratis is? Omdat je door de beveiliging moet en dit kost vrij veel tijd. Wil je de rij overslaan, dan kun je beter een tour boeken en alle rijen overslaan.

Het Vaticaan Museum is op de laatste zondag van de maand in de ochtend gratis te bezoeken. Toch zou ik je aanraden om hiervoor te betalen. Allereerst is een ochtend veel te kort om het Vaticaan Museum te bezoeken. Daarnaast is dit museum echt de moeite waard om met een gids te bezoeken.

Wanneer gratis Sint Pietersbasiliek: altijd

Wanneer gratis Vaticaan Museum: de laatste zondag van de maand van 09.00 – 14.00 uur (behalve op feestdagen). Laatste toegang om 12.30 uur.

Adres: Piazza San Pietro, 00120 Città del Vaticano, Vaticaanstad

Metrohalte: Ottaviano (Metro A, rode lijn)

7. Het Colosseum

Een bezoek aan Rome is niet compleet zonder een bezoek aan 1 van de zeven Nieuwe Wereldwonderen. Vroeger stierven hier gladiatoren en wilde dieren in brute gevechten met wel 65.000 toeschouwers. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer geval en bewonder je er enkel nog de vergane glorie van het Romeinse Rijk. Het is een bezienswaardigheid die je niet wilt missen. Het idee dat daar zulke brute gevechten werden gehouden waar mensen met volle teugen van genoten. De catacomben waar gladiatoren zich onder intens trieste omstandigheden voor bereiden (of vaak al dood gingen). Het is een gebouw met een indrukwekkend verhaal.

Wanneer gratis: de laatste zondag van de maand van 09.00 – 14.00 uur (behalve op feestdagen). Laatste toegang om 12.30 uur.

Adres: Piazza del Colosseo, 1, 00184 Roma RM, Italië

Metrohalte: Colosseo (Metro B, blauwe lijn)

8. Pantheon

Het Pantheon krijgt 7 miljoen bezoekers per jaar. Waarom? Omdat dit een van de best bewaarde gebouwen uit de Romeinse tijd is. Omdat de tweeduizend jaar oude, onversterkte koepel er na al die tijd nog steeds staat. Omdat het vol staat met echte Romeinse beelden van superchique marmer.

Wist je trouwens dat het Pantheon vroeger een soort van universele kerk in Rome was? Een kerk waar het pantheïsme werd beoefend. Dit is eigenlijk een godsdienst waarbij alle goden worden aanbeden. Natuurlijk kon het strenge Vaticaan daar niet om lachen en besloten ze in de zeventiende eeuw om alle verwijzingen naar deze ‘heidense goden’ te verwijderen. Spijtig genoeg werden de oorspronkelijke monumenten die dit gebouw sierden toen allemaal vernietigd.

Wanneer gratis: altijd

Adres: Piazza della Rotonda, 00186 Roma RM, Italië

Metrolijn: er zijn geen metrohaltes in de buurt van het Pantheon

9. Monumento a Vittorio Emanuele II (Altare della Patria) Piazza Venezia

Aan het plein Piazza Venezia ligt een van de opvallendste gebouwen van Rome. Vanuit een heleboel windrichtingen is dit monument van de eerste Italiaanse koning Vittorio Emanuele II goed te zien. Het gebouw is ook bekend onder de naam ‘Altara della Patria’, het altaar van het vaderland en herdenkt de eenwording van Italië. Het gebouw heeft een engel op een strijdwagen, getrokken door twee paarden, op elke hoek van het gebouw.

Wanneer gratis: altijd

Adres: Piazza Venezia, Rome

Metrohalte: Coloseo (Metro B, blauwe lijn)

10. Spaanse Trappen

Bovenaan de Spaanse Trappen heb je een fantastisch uitzicht over Rome. De Spaanse trappen hebben hun naam te danken omdat ze het Piazza di Spagna (Spaanse Plein) met de Trinità dei Monti kerk verbinden. Waarom dan Spaanse? Omdat de Spaanse ambassade daar vroeger zat. De wijk rondom de Spaanse Trappen is een hele gezellige met schattige, smalle straatjes. Bovenaan de Spaanse Trappen vind je een van de vele Egyptische Obelisken in Rome.

Wanneer gratis: altijd

Adres: Piazza di Spagna, 00187 Roma RM, Italië

Metrohalte: Spagna (Metro A, rode lijn)

11. Villa Borghese

Villa Borghese is het grootste park van Rome. Het park is altijd gratis te bezoeken. Waarschijnlijk kom je via de Spaanse Trappen aan bij het park (slechts 900 meter lopen). Villa Borghese is een park met mooi aangelegde tuinen, fonteinen, sculpturen, paviljoens en villa’s.

Midden in Villa Borghese park ligt Borghese Galleria. In dit museum vind je kunst van Rubens, Bernini en Leonardo da Vinci – naast vele anderen. Normaal gesproken betaal je entree tot deze gallerij, behalve de laatste zondag van de maand.

Wanneer gratis Villa Borghese: altijd

Wanneer gratis Borghese Gallery: de laatste zondag van de maand van 09.00 – 14.00 uur (behalve op feestdagen). Laatste toegang om 12.30 uur. Je moet wel vooraf een kaartje kopen. Je betaald alleen reserveringskosten van 2 euro.

Adres: Piazzale Scipione Borghese, 5, 00197 Roma RM, Italië

Metrohalte: Spagna, Museo Borghese of Flaminio

12. Santa Maria del Popolo

De Piazza del Popolo is een groot plein oorspronkelijk bedoeld om de bezoekers die Rome in het noorden betraden te verwelkomen. Er zijn verschillende bezienswaardigheden op en rond het plein.

  • twee identieke kerken die tegenover elkaar gebouwd zijn en aan de andere kant de Santa Maria del Popolo kerk
  • de stadspoort ‘Porta del Popolo’
  • een Egyptische obelisk
  • de trappen tegen de Pincio heuvel op

Wanneer gratis: altijd – ook de kerken aan het plein

Adres: Piazza del Popolo, Roma RM, Italië

Metrohalte: Flaminio (Metro A, rode lijn)

13. Basilica di Santa Maria Maggiore

De Basilica di Santa Maria Maggiore is van binnen bijzonder mooi. Entree is gratis, dus het trekt veel bezoekers. Kies het tijdstip waarop je gaat dus goed. Meestal zijn dergelijke plekken heel vroeg in de ochtend nog redelijk rustig voordat alle groepsreizen met hun volle bussen aan komen. Waarom zou je deze kerk in Rome willen bezoeken? Vanwege het bijzondere mozaïek wat je in deze kerk kunt vinden.

Wanneer gratis: altijd

Adres: Piazza di Santa Maria Maggiore, Roma RM, Italië

Metrohalte: Termini, Cavour of Vittorio Emanuele – beide ongeveer even ver weg

14. Santa Prassede kerk

Ook deze Santa Prassede kerk heeft een lange historie en veel verhalen over waarom en wanneer deze kerk gebouwd werd. Rome staat zo vol kerken dat het bijna onmogelijk is om ze allemaal te bezoeken. Dus waarom zou je dan specifiek de Santa Prassede kerk bezoeken? Vanwege het indrukwekkende (of is het eerder lelijke?) mozaïek. Gelegen niet ver bij de Santa Maria Maggiore vandaan is deze kerk makkelijk te bezoeken wanneer je ook de Santa Maria Maggiore al bezoekt.

Wanneer gratis: altijd

Adres: Via di Santa Prassede, 9/a,Roma RM, Italië

15. San Clemente kerk

De San Clemente kerk maakt deel uit van een van de meest intrigerende gebouwencomplexen van de stad, omdat er doorheen de eeuwen vier opeenvolgende bouwlagen over elkaar heen zijn aangelegd, waarvan de bovenste drie kunnen worden bezocht.

Bovendien hebben talrijke kunstenaars uit verschillende eeuwen bijgedragen tot de verfraaiing van de San Clemente, met kunstwerken van de vroegste middeleeuwen tot in de 18e eeuw.

Wanneer gratis: altijd

Adres: Via Labicana, 95, 00184 Roma RM, Italië

16. Engelenburcht

Oorspronkelijk was het 2e eeuwse Castel Sant’Angelo, oftewel de Engelenburcht, een mausoleum van keizer Hadrianus. Nadat aartsengel Michaël hier in 590 verscheen en een einde maakte aan de pestepidimie liet paus Pius II een groot bronzen beeld van aartsengel Michaël plaatsen op de top van de burcht. Hieraan is Engelenburcht goed te herkennen.

Het was ook een verdedigingslinie voor het Vaticaan wat er vlak naast lag. Er loopt zelfs een geheime tunnel tussen Engelenburcht en het Vaticaan zodat de paus in het geval van gevaar er snel vandoor kan.

Naast het Engelenburcht tref je misschien wel de bekendste brug van Rome: de Engelenburg (Porte Sant’Angelo). De brug dankt zijn naam aan het feit dat aan weerszijden van de brug beelden van engelen staan en is ontworpen door Bernini.

Wanneer gratis: altijd

Adres: Lungotevere Castello, 50, 00193 Roma RM, Italië

Metrohalte: Ottaviano, Lepanto (Metro A, rode lijn)

17. Forum Romanum

Het Forum Romanum was hét centrum van het oude Romeinse Rijk. Naast het Forum Romanum ligt de Palatino, de Palatijnse heuvel, waar je de opgravingen van keizerlijke residenties aantreft. Beiden hebben door de jaren heen allerlei wisselende functies gehad. Van sociaal en politiek centrum tot triomftochten en optochten van gladiatoren. Niet alles is nog in even goede staat. Dus loop je er zelf rond en wil je echt weten waar je naar kijkt, dan is het handig om met een plaatjesboek (gids) op pad te gaan. Heb je daar geen zin in, dan kun je je fantasie de vrije loop laten en gewoon rond slenteren.

Wanneer gratis: de laatste zondag van de maand van 09.00 – 14.00 uur (behalve op feestdagen). Laatste toegang om 12.30 uur.

Adres: Via della Salara Vecchia, 5/6, 00186 Roma RM, Italië

Metrohalte: Colosseo (Metro B, blauwe lijn)

Meer lezen over Rome?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.