Heb je een 4wd jeep nodig in Zuid Afrika?

Olifant met auto zuid afrika

Volgens mij de meest gestelde vraag op Zuid Afrika groepen en fora: heb ik een 4wd auto nodig voor mijn reis naar Zuid Afrika? In deze blog ga je daarop het antwoord vinden want het is niet zomaar een “ja” of “nee”.

De eerste vraag die je jezelf moet stellen: wat ga ik eigenlijk doen in Zuid Afrika? De meeste mensen reizen van Kaapstad naar Johannesburg of omgekeerd in ongeveer drie a vier weken. Vaak passeren ze daarbij Drakensbergen, Lesotho of Swaziland en bezoeken ze in ieder geval het Kruger Nationaal Park. 

In deze blog de route van Kaapstad naar Johannesburg inclusief reistijden, handige tips voor onderweg en hotelsuggesties.

Infrastructuur in Zuid Afrika

Hoe is de infrastructuur in Zuid Afrika? Super! Zeker in vergelijking met andere landen op hetzelfde continent. Alle hoofdwegen en de meeste zijwegen zijn geasfalteerd of van zeer goede kwaliteit gravelweg. Bewegwijzering is duidelijk en overzichtelijk. De grote hoofdroutes door het land – de snelwegen – zijn vaak meerbaans. Let wel op dat ze in Zuid Afrika Engelse stijl rijden, dus aan de andere kant van de weg. Navigatie als Google Maps werkt prima in Zuid Afrika maar wij reisden het liefst zonder Google Maps, maar met een kaart in de Lonely Planet of ander reisboek. Yep, zo makkelijk is er te navigeren in Zuid Afrika dat een paar kaartjes in de Lonely Planet je het hele land door kunnen loodsen. 

swartberg-pass-27 zuid afrika

Lesotho en Swaziland

Het is dus makkelijk om van A naar B te komen wanneer je het land doorkruist. Echter er zijn een paar uitzonderingen. Lesotho en Swaziland zijn geen provincies van Zuid Afrika maar zijn aparte landen volledig omsloten door Zuid Afrika. Deze landen hebben een slechtere infrastructuur. Daarnaast is Lesotho vrijwel geheel gelegen in een berggebied dus de wegen zijn stijl en vaak niet, of niet volledig geasfalteerd. 

Potholes en rijden in het donker

Let ook op de borden “potholes”. Dit betekent dat er gaten in de weg zitten. Deze gaten kunnen van een paar centimeter tot een paar meter zijn. Wanneer je goed hard rijdt, dan ga je nooit op tijd kunnen remmen en rijdt je makkelijk de halve onderkant van je auto af. Dus die borden zijn een terechte waarschuwing.

Rijden in het donker in Zuid Afrika is levensgevaarlijk!!

Doe dit nooit! Allereerst omdat je de potholes niet gaat zien. Daarnaast kun je de verkeersdrempels die je met max. 10 km/uur kan nemen ook niet zien want deze hebben geen witte reflectorverf en ook geen borden om ze aan te kondigen. Verlichting langs de wegen is er soms in een stadje maar nooit buiten de stad. Mensen en dieren lopen over de snelweg naar huis, of staan te grazen of liggen zelfs op het warme asfalt te slapen. In het donker buiten de stad rijden is een suïcidale missie als je niet bekend bent in Zuid Afrika. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de hoge criminaliteit en car-jackings waar in het donker de kans significant op toe neemt.

swartberg-pass-31 zuid afrika

Rijden in Nationale Parken

In de Nationale Parken is over het algemeen aanzienlijk minder asfalt te vinden. Gelukkig ligt de maximum snelheid in de parken vaak op 30 km/uur of 50 km/uur dus moest je toch al wat langzamer rijden. Bij de verschillende wegen in een nationaal park staat heel duidelijk aangegeven of deze alleen is toegestaan met 4wd. De meeste wegen zijn voor alle auto’s toegankelijk. Ik heb Zuid Afrika vier keer bezocht en bijna elk nationaal park gezien. Ik kan je vertellen dat zelfs in een Daihatsu Cuore koekblik autootje alle parken prima te bezoeken zijn. Minstens twee derde van alle routes die je kunt rijden in Krugerpark zijn geschikt voor een 2wd. Misschien zelfs wel 90%. 

wild spotten zuid afrika olifant
Een baby olifantje wat achter onze auto langs rent

Wanneer heb je wel een 4wd nodig?

In het regenseizoen is het een stuk moeilijker om in de parken overal te komen. De gravel wegen veranderen dan soms in glibberige glijplaten of in kolkende rivieren. Af en toe spoelen bruggen en doorgangen weg of staat een rivierbedding dusdanig hoog dat je alleen met een 4wd er nog doorheen kunt. Helaas heeft Zuid Afrika niet echt een duidelijk regenseizoen zoals bijvoorbeeld Azië dat wel heeft. December, januari en februari worden over het algemeen gezien als de natste maanden van het jaar. Wanneer je in de parken bent tijdens deze maanden staat duidelijk bij de wegen aangegeven of deze nog begaanbaar zijn. In het ergste geval moet je dus een stukje omrijden met je 2wd auto.

Wanneer je wil gaan kamperen is een 4wd met daktent ideaal. Wildkamperen zou ik vooral niet doen in Zuid Afrika. Er lopen wilde dieren en niet altijd even vriendelijke bevolking dus vanuit veiligheidsoverwegingen zou ik het houden bij kamperen op een camping. Zuid Afrika heeft hele afgelegen campings waar je met een gewone auto niet kunt komen. Hiermee heb je toch een beetje het gevoel dat je in de wildernis slaapt. 

Drakensbergen in of naar Lesotho toe is over het algemeen ook een 4wd route. Er zijn een aantal stukken heel goed te doen met een gewone sedan, maar echt ideaal is het niet. 

Strand St Lucia Wetland Zuid Afrika
Dit is geen gemakkelijke weg in het regenseizoen

Eindconclusie: wel of geen 4wd?

Wil je de route rijden die eigenlijk iedereen af legt, dan is een 4wd nergens voor nodig en alleen maar onnodig duur. Wil je graag kamperen dan is een 4wd met daktent een mooie oplossing. Wil je Lesotho en Swaziland goed zien (en dan bedoel ik buiten de standaard route van de gemiddelde toerist) dan is een 4wd ook heel handig. Wil je enkel leuk door de wildparken toeren op zoek naar wilde beesten, dan kun je dat ook heel prima doen vanuit je veel goedkopere Opel Corsa. Al onderstaande foto’s zijn gemaakt door heel Zuid Afrika vanuit een heel schattig klein autootje.

Olifant valt auto aan Zuid Afrika
Screenshot uit het filmpje. Die schaduw is onze auto.
private-game-reserve-kwa-madwala-38 zuid afrika
san-la-meer-16 durban zuid afrika
kruger-national-park-61 zuid afrika
kruger-national-park-28 zuid afrika
kruger-national-park-7 zuid afrika kudu

2 thoughts on “Heb je een 4wd jeep nodig in Zuid Afrika?

  1. Pingback: Tips voor Zuid Afrika; veiligheid, stekkers, verkeer, ziektes, malaria – My Wanderlust Diary

  2. Pingback: Krugerpark; tips en alles wat je verder moet weten – My Wanderlust Diary

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.