Krugerpark; tips en alles wat je verder moet weten

kruger-national-park-7 zuid afrika kudu

Krugerpark is het meest beroemde wildreservaat ter wereld. Het is ook nog eens het meest toegankelijk en je kunt er het makkelijkst wilde dieren spotten, zowel met een tour als op eigen gelegenheid. Maar waar moet je nou echt aan denken wanneer je Krugerpark wil bezoeken? Lees al mijn tips in deze blog.

Ik ben inmiddels vijf keer in Krugerpark geweest. Een gelukje omdat ik voor mijn werk nogal eens naar Zuid Afrika ging en dan af en toe wat langer in Zuid Afrika bleef. Bij deze al mijn tips om je verblijf zo fijn en rustig mogelijk te maken.

private-game-reserve-kwa-madwala-38 zuid afrika

Rustige delen van het Krugerpark

Het liefst wil je natuurlijk die leeuw spotten zonder die andere honderd auto’s om je heen, maar waar kan dat nou het beste?

De meeste mensen kiezen voor de kortste route van Johannesburg naar het Krugerpark en komen dan vaak via Paul Krugergate of Numbi Gate het park binnen. Dit is het meest druk bezochte gedeelte van het park genaamd Skukuza.

Wil je de mensenmassa’s ontlopen, reis dan naar de grens met Zimbabwe en neem de ingang Pafuri of Punda Maria. Maar weinig reizigers nemen de moeite om daar helemaal heen te reizen dus je komt uren lang geen andere reizigers in het Krugerpark tegen in die regio. Daarnaast zijn de wachtrijen bij de gate ook veel korter of zelfs niet bestaand.

Overnachtingen – wanneer boeken

Binnen de hekken van het Krugerpark zijn enkel kampen van de Zuid Afrikaanse overheid te vinden (Sanparcs). Er zijn geen hotels en er zijn weinig campings. De restcamps hebben tweepersoons hutjes met vaak een eigen badkamer en gedeelde keuken en braai faciliteiten. Maar er zijn ook complete huisjes voor grotere groepen. Bij geen enkele boeking zit ontbijt inbegrepen. De restcamps hebben vaak een restaurant, benzinepomp en een winkeltje, maar stel je er niet te veel van voor.

Omdat Krugerpark het meest beroemde wildpark ter wereld is en ook erg makkelijk te bereiken voor de gemiddelde reiziger is de afgelopen jaren het aantal reserveringen voor overnachtingen in Krugerpark in rap tempo gestegen.

Door de populariteit van deze restcamps moet je zeker in Skukuza echt minstens een half jaar van tevoren reserveren voor een tweepersoons rondavel (typisch Zuid Afrikaanse bouwstijl met rieten dak). Ben je met meer personen, dan kun je beter nog verder van tevoren beginnen want er zijn een heel stuk minder groepsaccommodaties.

Planning voor een meerdaagse trip

En door die overnachtingen die zo ver van tevoren gereserveerd moeten worden, moet je dus ook vroeg nadenken over je planning. Krugerpark is groter dan Nederland en België samen. Daarnaast is de maximum snelheid op de meeste wegen 50 km/uur en op een heel aantal onverharde wegen kun je niet eens harder dan 30 km/uur. Daarnaast verlies je aardig wat tijd bij elk dier wat je spot en waar je even blijft hangen of dieren die simpelweg de paden blokkeren. Dieren nemen soms uitgebreid de tijd om als kudde midden op de weg te gaan liggen en aangezien ze altijd voorrang hebben in Krugerpark heb je dus geen andere keuze dan heel lang wachten.

Je gemiddelde snelheid zal dus heel laag liggen. Tel daar bij op dat er zeer strikte tijden zijn bij de poorten voor wat betreft het betreden van het park, het verlaten van het park of het betreden of verlaten van een restcamp. Een stuk van 70 kilometer doe je dan als snel een uur of acht over als je niet overal langs heen wil racen.

Je moet dus van tevoren wel een grove planning in je hoofd hebben van waar naar waar je wilt reizen en hoeveel tijd je daarvoor nodig denkt te hebben. Bij het betreden van Krugerpark kun je een visitor guide ophalen waarin de verwachte afstanden en geschatte reistijden staan. Dit is de kortst mogelijk route zonder te stoppen. Maar het geeft je wel een goede schatting wat je kunt verwachten.

Hoe maak je dan zo’n planning? Mijn strategie was om maximaal 1 kamp over te slaan. Dus sliep ik in Shingwedzi kamp dan was mijn volgende overnachting Mopani (volgende kamp) of Letaba (het kamp na Mopani). Hiermee geef je jezelf de mogelijkheid om rustig van het ene naar het andere kamp te rijden en uitgebreid de tijd te hebben om ergens te stoppen. Niks is zo zonde als gehaast overal langs moeten racen omdat je anders niet voordat de poorten sluiten op je slaapplek bent.

Visitor guide Krugerpark Zuid Afrika

Hoe reserveren voor je overnachtingen?

Sansparks is de organisatie die verantwoordelijk is voor alle mogelijkheden tot overnachting in Krugerpark. Laat je dus nooit verleiden tot het boeken bij andere organisaties. De kans is groot dat dit ofwel een overnachting buiten de poorten van het park betreft, of oplichterij.

Via de website van Sansparks kun je de overnachtingen reserveren. De laatste keer dat ik daar boekte (in 2017) had de website een zeer ingewikkeld betalingssysteem. Ik moest via mijn eigen bank een buitenlandse transactie uitvoeren en het bleef lange tijd onduidelijk of mijn reservering nou definitief was of niet. Ik weet niet of er inmiddels meer gebruiksvriendelijke manieren zijn, maar anders moet je je reservering goed in de gaten houden.

Entreegelden Krugerpark

Toegang tot Krugerpark (2019) is 372 ZAR per persoon per dag. Dat is tegen de huidige koers 23 euro per persoon per dag. Blijf je dus vijf dagen, dan betaal je per persoon al bijna 100 euro om het Krugerpark te mogen rijden. Dit is uiteraard zonder overnachtingen.

Kosten en budget

Om je een idee te geven van de prijzen voor een overnachting: in Restcamp Berg en Dal betaal je in het laagseizoen voor een tweepersoons bungalow met eigen badkamer, gedeelde keuken en geen ontbijt 1.231 ZAR (75 euro) en in het hoogseizoen 1.438 ZAR (87 euro).

Laten we uit gaan van een vierdaags bezoek aan Krugerpark. Dit zijn dus drie basic overnachtingen en vier dagen entree en ik reken voor twee personen. Kosten voor een huurauto, tours met een gids (sunset of night drive bijvoorbeeld), souvenirs, visitor guide, luxere accommodaties of elke avond uit eten gaan heb ik hier allemaal niet in meegenomen.

Zuid Afrikaans Rand
Entree 4 dagen2.976
Overnachtingen 3 nachten4.314
Eten (gedeeltelijk eigen eten meebrengen)1.488
Benzine1.200
Totaal in ZAR en EUR 9.978 ZAR / 605 EUR

4wd of 2wd?

De hoofdwegen in het Krugerpark zijn geasfalteerd dus prima begaanbaar met een 2wd. De onverharde wegen zijn ook prima begaanbaar met een 2wd mits je deze niet op gaat in het regenseizoen.

Er zijn speciale routes voor 4wd, maar dit staat heel duidelijk aangegeven. Het is niet aan te raden om deze met je gewone personen auto in te gaan, want zit je eenmaal vast, dan zijn er maar weinig mensen die op de 4wd route langs komen. Mobiel bereik is matig in grote delen van het park, dus dan is het een lange zit voordat er hulp komt.

Heb je per se een jeep nodig om het wild zelf te kunnen zien?

De open wildsafari auto’s maken de beleving wel heel anders, maar zijn niet absoluut noodzakelijk. In de safari-jeep zit je hoger en heb je een veel vrijer uitzicht. In de personenauto ga je nog steeds meer dan genoeg wild zien, dus als je geen zin hebt in een dure jeep of niet telkens met een gids op safari wil dan kan je ook heel goed met je eigen auto rijden en toch overal wilde dieren spotten.

Malaria

Krugerpark is malariagebied. Ik hoor veel mensen over het niet slikken van malaria medicijnen en dat ze absoluut niet ziek zijn geworden. Voor mij komt die logica over alsof je zonder gordel autoritten maakt en zegt dat die gordel nergens voor nodig is want er is je toch niks overkomen?!? Malaria medicijnen zijn je gordel en airbag in het geval van een ongeluk. Ja zonder autogordel overleef je het ongeluk misschien ook wel en de autogordel zit soms misschien vervelend, maar uiteindelijk gaat die gordel wel je leven redden. Dus neem het zekere voor het onzekere en laat je ook vooral goed adviseren door de GGD of een Tropenarts!

Veel te grote spin Zuid Afrika Baviaanspin

Overige tips

  1. Koop absoluut een visitors guide! Hier staat letterlijk alles in wat je moet weten. Van openingstijden van de kampen, tot een mooie checklist aan wilde dieren. En van alle wegen tot ecologische achtergrond informatie.
  2. Stap nooit, maar dan ook nooit uit je auto! Als een medereiziger een foto van je maakt met je kentekenplaat erop, dan staat je een flinke boete te wachten wanneer je bij de uitgang van het park komt. Er zijn een aantal plekken waar het expliciet vermeld staat dat je je voertuig mag verlaten. Dit is ook vaak waar je kan picknicken en waar de wc’s te vinden zijn.
  3. Neem voldoende eten en drinken mee, zowel voor onderweg als voor je overnachting. Elk restcamp heeft een winkeltje en een restaurant maar in sommige kampen moet je daar niet te veel van verwachten. Daarnaast is het daar ook relatief duur dus doe je er sowieso verstandig aan om een deel van je ontbijt, lunch en/of avondeten zelf mee te nemen van buiten Krugerpark.
  4. Neem de tijd! Plan je trip rustig. Het is zonde om maar twee dagen in Krugerpark te blijven. Dat is net zoiets als een Amerikaan die twee dagen naar Nederland gaat en daarmee zegt Nederland bezocht te hebben.
  5. Je kunt niet op de bonnefooi het park in. Bij het kopen van je entreebewijs moet je ook aangeven wanneer je het park gaat verlaten. Ben je van plan meerdere dagen te blijven, dan moet je bewijs overleggen waar je gaat slapen.
Route Krugerpark Zuid Afrika

Meer Zuid Afrika tips?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.