Review; paardrijden Zuid Afrika (dagtochten)

paardrijden Zuid Afrika

Zuid Afrika; bekend vanwege al het wild, maar ook zeer geschikt om te gaan paardrijden. Ik reed verschillende keren een dagtocht in Zuid Afrika, zowel in Lesotho als in de buurt van het Krugerpark. Van plan om naar Zuid Afrika op vakantie te gaan? Dan zijn deze ritten misschien ook wel iets voor jou ter onderbreking van al dat wildspotten.

Details

Ik maakte op twee verschillende plekken een dagtocht van een aantal uur.

  • Via Kaapsehoop Horse Trails in Kaapse Hoop stad reed ik in de regio Nelspruit (dicht bij Krugerpark).
  • Via Khotso Horse Trails reed ik in Drakensbergen vanuit het plaatsje Underberg.

Twee zeer afwisselende landschappen. Ik zou niet eens kunnen kiezen welke van de twee ik meer aan zou raden.

Khotso Horse Trails Zuid Afrika Underberg

Paarden

Kaapsehoop maakt voornamelijk gebruik van bijzondere kruisingen die we al lang niet meer hebben in Europa. Zo staan er bij Kaapsehoop het ras Boerperd en kruisingen met Friese rassen en trekpaarden. Alle paarden lopen in vrijheid rond bij Kaapsehoop en worden via Natural Horsemanship natuurlijk getraind.

Qua rijden zijn de paarden fijn te rijden. Goed getraind en perfect luisterend. De ritten bij Kaapsehoop bevatten lange stukken galop en mooie beklimmingen van steile berghellingen.

Kaapsehoop Horse Trails Nelspruit Zuid Afrika

Bij Khotso Horse Trails staan de typische Zuid Afrikaanse paarden die je af en toe bij de lokale bevolking tegen komt. Khotso Horse Trails is ook de enige ranch die een hele gave meerdaagse paardrijtocht door de wildernis van Lesotho maakt.

De paarden zijn fijn, maar zijn wel erg volgzaam ingesteld en lopen braaf achter hun voorganger aan. De rit van 3 uur was voornamelijk in stap. Tijdens de lunch werden ze gewoon los geparkeerd en bleven perfect staan slapen. De zadels zijn standaard Engelse zadels oude stijl dus ze winnen het niet qua comfort.

Khotso Horse Trails Drakensbergen Zuid Afrika

Uitzicht tijdens de ritten

Drakensbergen is het meest spectaculaire berggebied van Zuid Afrika dus alleen al daarom is een rit met Khotso Horse Trails een absolute aanrader. Glooiende heuvels, scherpe bergen op de achtergrond, geen paden, maar gewoon dwars door het landschap rijden.

Khotso Horse Trails Zuid Afrika Drakensbergen Underberg
Uitzicht tijdens de rit met Khotso Horse Trails in Drakensbergen
Khotso Horse Trails Drakensbergen Zuid Afrika

Met Kaapsehoop Horse Trails reed ik in de buurt van Nelspruit. Dit is niet ver bij de beroemde Panorama route vandaan. Hier is het uitzicht minder weids dan in Drakensbergen, maar op een andere manier heel spectaculair. Je rijdt door dichte bossen en dan ineens doemt er recht voor je een enorm diepe kloof op.

Ik kan me voorstellen dat wanneer je op meerdaagse tochten gaat, dat het landschap nog veel spectaculairder is. Op een korte dagtocht kun je maar een beperkte route rijden.

paardrijden Zuid Afrika
Kaapsehoop Horse Trails Nelspruit Zuid Afrika

Accommodatie

Ik maakte een dagtocht dus accommodatie is niet van toepassing. Zowel bij Khotso Horse Trails als bij Kaapsehoop Horse Trails is het mogelijk om te overnachten of meerdaagse ritten te boeken.

Kosten

Khotso Horse Trails rekent ZAR 220 per persoon (ongeveer 14 euro) voor een rit van 1 uur. Een rit van drie uur is ongeveer 40 euro (ZAR 610) en een volle dag 45 euro (ZAR 710).

Kaapsehoop Horse Trails heeft helaas de prijzen niet meer op de website staan, maar daar betaalde ik destijds een vergelijkbaar bedrag voor een dagtocht.

Eindoordeel

Qua prijsniveau was het echt ontzettend goedkoop. In Nederland betaal je makkelijk 90 euro voor een dagtocht. In Zuid Afrika betaal je maar de helft. En het uitzicht is heel wat spectaculairder dan in de Nederlandse bossen, dus absoluut veel waar voor je geld.

Waar zijn deze beide dagtochten te boeken?

Ergens anders paardrijden?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.