Van Kaapstad naar Johannesburg in 4 weken; route en must-see inclusief reistijden/afstanden en hoteltips

Kaapstad naar Johannesburg Zuid Afrika baby zebra

In een maand zijn we in het prachtige Zuid Afrika van Kaapstad naar Johannesburg gereden. Een route van een paar duizend kilometer en toch voelde het helemaal niet alsof we veel in de auto zaten. Meestal reden we een paar uurtjes per dag en stopten we onderweg om mooie plekken te bezoeken of hadden we de hele middag om leuke activiteiten te ondernemen. Wat kun je zoal allemaal zien als je een maand lang deze route rijdt? Ik neem je mee langs onze route met reisafstanden en tijden. In het kort staat ook overal bij wat je er zou kunnen doen of zien.

Route van Kaapstad naar Johannesburg

Hieronder zie je de route die we van Kaapstad naar Johannesburg reden. Alleen het stukje van Krugerpark naar Johannesburg mist nog, maar die paste er bij Google Maps niet meer bij dus die moeten jullie er maar even zelf bij bedenken.

route-zuid-afrika

Dag 1 -4; Amsterdam – Kaapstad – Kaap de Goede Hoop

Vlucht van Amsterdam naar Kaapstad. In Kaapstad sliepen we in de Breakwater Lodge. Dit is een voormalige gevangenis. Een plaats met een hele rijke historie, maar inmiddels wel met alle moderne voorzieningen dus ik had zeker niet het gevoel dat ik in een gevangenis moest overnachten.

Robbeneiland

Kaapstad is een hele fijne, aangename stad en ook een relatief veilige stad in vergelijking met de andere grote steden in Zuid Afrika om zelf op ontdekking te gaan. Vanuit het hotel liep ik langs het beroemde Waterfront met uitzicht op de Tafelberg. Robben Eiland, waar Nelson Mandela al die jaren gevangen is gehouden, is ook echt een absolute must om naar toe te gaan wanneer je in Kaapstad bent. Het is aan te raden je tickets voor Robben Eiland op tijd te boeken want deze zitten zeker in het hoogseizoen al maanden van tevoren vol geboekt.

Robbeneiland met uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg
Robbeneiland met uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg

Boulders beach met pinguïns

Heb je een huurauto, bezoek dan ook zeker Kaap De Goede Hoop. Ik schreef al eerder over Boulders Beach in mijn blog over de wildparken in Zuid Afrika. Je kunt hier naast pinguïns op het strand liggen en struisvogels met je mee zien rennen.

Tussen de pinguïns op Boulders Beach
Tussen de pinguïns op Boulders Beach

Dag 5-8; Stellenbosch, wijnen en de Gardenroute

Een kort ritje richting Stellenbosch-het wijnparadijs van Zuid Afrika (54 km, 1 uur). In Stellenbosch sliepen we in het Stellenbosch Hotel. In de middag hebben we een wijntour gedaan. Zuid Afrika heeft fantastisch lekkere wijnen. Je mag Stellenbosch eigenlijk niet verlaten zonder een wijntour. Ik ben zelf helemaal geen wijn liefhebber, maar zelfs ik kon de fantastische dessertwijnen (mijn favoriet) daar zeer waarderen.

In de regio buiten Kaapstad langs een groot deel van de Gardenroute zijn wijntours op verschillende plekken te boeken, ook buiten Stellenbosch. Ik had deze tour niet van tevoren geboekt.

Wijngaard in Stellenbosch
Wijngaard in Stellenbosch

Hermanus en walvissen

Stellenbosch is ook een perfect uitvalsbasis voor een dag op één van de mooie stranden van Zuid Afrika. Niet ver bij Stellenbosch vandaan ligt Hermanus. In het juiste seizoen (eind juni – begin december) kun je hier de zee op om de langs trekkende walvissen te spotten.

onderweg-naar-knysna-14

Oudsthoorn en struisvogels

Vanaf Stellenbosch zijn we landinwaarts gereden richting Oudsthoorn; de struisvogelhoofdstad van de wereld. Het was een lange rit van 444 km (6 uur). We overnachten in een geweldig guesthouse; Thylithisa Villa. Het is een werkende struisvogelboerderij.

Cango Caves en Swartzbergpass

Vanuit Oudtshoorn kun je veel dagtripjes maken. Ga bijvoorbeeld naar de Cango Caves. Dit zijn eeuwenoude druipsteengrotten. Of rij met de auto via Swartzbergpass. De uitzichten in Swartzbergpass zijn echt helemaal geweldig. Let wel op met regen, want de route is niet geasfalteerd.

swartberg-pass-27
swartberg-pass-31

Dag 9-12; Knysna

Vanuit Oudtshoorn hebben we een tour gemaakt naar Cango Wildlife Ranch en Ostrich Show Farm. Op de laatste kun je struisvogels uit de hand voeren.

Twee struisvogels in Zuid Afrika; ik had er zo eentje kunnen zijn

Na 3 dagen Oudtshoorn zijn we doorgereden naar Knysna aan de kust (150 km, 2 uur). Vanwege de korte reistijd naar Knysna kun je prima een wandeling doen in Wilderness National Park. Hier zijn wandelingen vanaf 1,5 km te maken.

We sliepen in Knysna in de Elephant Hide Lodge. Wat een geweldig locatie om te verblijven. Fantastisch uitzicht over Knysna Lagoon, zelfs vanuit bad en vanuit bed. En eten waar je een moord voor zou doen.

knysna-14
knysna-18

Met Featherbed Eco tour kun je een hele relaxte tour maken naar de overkant van de lagoon en in een beschermd natuurgebied een wandeling maken. Vanaf dit natuurgebied kun je de hele lagoon bij Knysna en de oceaan zien.

Wanneer je in de buurt van Knysna bent, bezoek dan ook de Elephant Sanctuary. Hier worden afgedankte olifanten op gevangen. Helaas kun je er ook op rijden, waar ik persoonlijk geen groot voorstander van ben, zeker niet met al die verhalen over olifanten ritjes in Thailand. Je kunt ze ook voeren en gezellig samen wandelen alsof je een hond uit laat.

elephant-sanctuary-knysna-3

Dag 13-16; Port Elisabeth en olifanten

Knysna – Port Elisabeth (276 km, 4 uur). Hier sliepen we in Kellway Hotel. Het is een stukje rijden, maar vanaf Port Elisabeth kun je heel goed Addo Elephant Park bezoeken. Doordat we van Kaapstad naar Johannesburg rijden, bouwt het wild zich geleidelijk op. Addo Elephant Park staat natuurlijk bekend om zijn olifanten, maar je kunt er nog veel meer wild zien. In theorie kun je hier alle “Big 5” al zien. Reisafstand inclusief de kilometers in het park ongeveer 220 km.

addo-elephant-park-6
zuid-afrika

Coffee Bay

Van Port Elisabeth naar Coffee Bay gereden (597 km, 8 uur). We sliepen daar in Ocean View Hotel. Een hotel aan de oceaan met fantastische uitzichten. Vanaf het hotel loop je zo het strand op om even uit te waaien en zon te vangen na de lange autorit. Zuid Afrika heeft zulke fijne plekken om te slapen.

Sommige mensen vliegen het stuk tussen Port Elisabeth en Durban. Het zijn inderdaad lange reisdagen wanneer je met de auto gaat, maar ik vond het geweldig om de landschappen te zien veranderen, om door de kleine dorpjes te rijden en om even verlost te zijn van de soms toeristische plekken van Zuid Afrika. Ik zou iedereen aanraden om vooral niet te vliegen, maar ook dit gedeelte van Zuid Afrika te ervaren.

Van Coffee Bay naar San La Meer gereden (434 km, 6 uur). Hier sliepen we in het Mondassur Estate Resort. Een luxe resort zoals zoveel anderen. Niet per se een plek die ik aan zou raden om heel lang te verblijven, maar wel eentje waar je lekker tot rust kan komen en apen kan kijken die overal rond rennen daar.

san-la-meer-16

Dag 17-20; St. Lucia en Hluluwe iMfolozi National Park

San la Meer – St Lucia (402 km, 4 uur). St Lucia is de perfecte uitvalsbasis voor veel verschillende trips. Ik schreef er al over in mijn blog over mijn favoriete wildparken in Zuid Afrika. Ga met de boot door St Lucia Wetland Park, vooral met zonsondergang bijvoorbeeld. Maar ga ook vooral naar Cape Vidal om te snorkelen en naar Hluluwe iMfolozi National Park. Dit laatste park is perfect voor het spotten van neushoorns, zowel witte als de zeer zeldzame zwarte neushoorn. Alle drie de parken staan uitgebreider beschreven in eerder genoemde blog over mijn favoriete wildparken. We sliepen in St Lucia in Elephant Coast Guest House voor drie nachten.

zuid-afrika-7
zuid-afrika-2

Dag 21-24; Swaziland

Deze dagen maakten we een reis door het koninkrijk Swaziland; een land in een land. Na 362 km (5 uur) waren we in Mbabane, de hoofdstad. We sliepen in de Mountain Inn. Swaziland is heel erg goed in handwerk producten, dus mocht je ergens souvenirs willen shoppen, dan is Swaziland the place to be. In Mbabane is één van de grootste craftsmarkets van de regio. Maar onderhandel wel 🙂 Ik was niet helemaal fit, dus ik heb niet heel veel van Swaziland gezien, maar iedereen in het hotel vertelde me dat het echt de moeite waard is.

kruger-national-park-28
kruger-national-park-7

Private game reserve bij Krugerpark

Het was 153 km (3,5 uur) rijden om Swaziland weer uit te komen en naar het private game reserve vlak onder Kruger National Park te komen. We sliepen in Kwa Madwala Rock Camp. En wauw, wat een bijzondere plek is dat om te slapen. Je eigen veranda met buitendouche uitkijkend over vlakte waar wilde dieren aan je voorbij trekken, eten in de buitenlucht en twee keer per dag een gamedrive. Hierbij nemen ervaren gidsen je mee de wildernis in om te kijken naar al het bijzondere wild wat daar rond loopt. Ondanks dat je heel veel zelf kan zien vanuit je eigen huurauto, is het spotten van wild vanuit een verhoogde jeep een hele andere ervaring en zeker eentje om zelf te ervaren.

private-game-reserve-kwa-madwala-38
private-game-reserve-kwa-madwala-10

Dag 25-28; Krugerpark

Het was maar 100 km (1,5 uur) vanaf het Kwa Madwala Rock Camp Private Game Reserve naar het Krugerpark. Krugerpark is het park der parken. Alles wat je tot nu toe nog niet hebt gezien, zul je ongetwijfeld in het Krugerpark gaan zien. We sliepen in verschillende kampen in het park. Wil je echt iets zien in Krugerpark, dan moet je er ook een paar dagen blijven overnachten. Ik vind persoonlijk dat het zonde is om maar 1 dag in Krugerpark door te brengen.

Chillen op een brug
Chillen op een brug
kruger-national-park-144
kruger-national-park-61

De laatste dagen op de route van Kaapstad naar Johannesburg

Via Magoebaskloof reden we terug richting Johannesburg vanaf Krugerpark (153 km, 5,5 uur). Magoebaskloof heeft een paar hele mooie natuurgebieden om te wandelen. We zijn naar een mooie waterval in de jungle gelopen. We waren helemaal alleen op de wandeling. In Magoebaskloof sliepen we in Magoebaskloof Hotel.

magoebaskloof-12

Vanaf Magoebaskloof was het nog 420 km (4,5 uur) naar Johannesburg. We hebben geen tijd in Johannesburg door gebracht. Het was toen net een onrustige tijd met veel rellen in Johannesburg. Op latere trips naar Zuid Afrika ben ik nog wel een paar keer naar Johannesburg geweest. Het is niet helemaal mijn stad, maar het is er wel eentje met een bijzondere geschiedenis. Ik kan een tour langs alle musea over de Apartheid zeker aanraden.

Meer tips lezen over Zuid Afrika?

Check dan eens een van onderstaande blogs.

6 thoughts on “Van Kaapstad naar Johannesburg in 4 weken; route en must-see inclusief reistijden/afstanden en hoteltips

 1. Janca

  Naar aanleiding van je reactie op FB je blog gelezen. Wat ziet dit er fantastisch uit zeg! Heb je misschien tips voor goedkopere slaapplekken in of aan de rand van het Krugerpark? Alvast bedankt!

  1. My Wanderlust Diary

   In Krugerpark kun je alleen in de kampen verblijven die door de overheid aangeboden worden. Deze kampen zitten echt ontzettend snel vol en zijn niet echt heel goedkoop. Wil je echt rustig door Krugerpark reizen, dan heb je helaas geen andere keuze dan op tijd reserveren en er geld aan uit geven. Bij de verschillende ingangen is het ook niet altijd makkelijk om iets goedkoops te vinden. Wanneer Krugerpark vol zit, dan wijkt iedereen uit naar de gates. Buiten het Krugerpark zou ik voor Airbnb gaan. Daar kun je nog redelijk goedkoop buiten de poorten overnachten. Ik zou gaan voor de Pafuri of Punda Maria poorten in het Noorden van het Krugerpark, tegen de grens met Zimbabwe. Daar komen veel minder mensen en heb je het Krugerpark nog bijna voor jezelf. Overnachten is daardoor ook veel goedkoper. Ik sliep in Louis Trichard voor minder dan 50 euro. Kamperen is trouwens ook een heel stuk goedkoper, dus dat kun je ook nog overwegen.

  1. My Wanderlust Diary

   De route hebben we zelf bedacht met Google. Reistijden op Google waren redelijk accuraat wanneer je een redelijke foutmarge inbouwt. Voordeel van alles zelf plannen is dat je zo lang kunt stoppen als je wilt op de plekken die je zelf het mooiste vind. Daarom zijn wij maar kort in Johannesburg geweest omdat we daar niet zo’n zin in hadden. Mocht je hulp nodig hebben met je route, stuur gerust een berichtje.

   1. My Wanderlust Diary

    Ik rij ook zonder probleem in Kenia 😉 Ik moet daar veel heen voor mijn werk en ook in Kenia kun je heel goed zelf rijden maar het is zeker geen West-Europa.
    Ik vind de wegen in Zuid Afrika vergelijkbaar met België; niet altijd goed, maar wel in een personenauto prima te rijden, ook in de nationale parken als Kruger. Daar staat duidelijk aangegeven welke wegen alleen geschikt zijn voor 4WD. De enige voorzorgsmaatregel voor mijn eigen veiligheid was om niet in het donker te rijden op stukken waar je niet bekend bent. Mocht je meer tips willen over veiligheid, stuur me dan gerust een berichtje. Ik kan je honderduit vertellen over (Zuid) Afrika.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.