7 routes die je in Zuid Afrika gereden moet hebben

Er zijn zo veel mooie plekken in Zuid Afrika dat het moeilijk kiezen is wat je nu juist wel en niet moet rijden. Eén ding is zeker; over de grote snelweg rijden is sowieso niet leuk, dus probeer deze altijd te vermijden. Welke routes moet je dan wel nemen? In deze blog zeven hele bijzondere stukken Zuid Afrika om met de auto door heen te rijden.

1. Swartzbergpass

De meeste mensen rijden langs de kust van Kaapstad naar Port Elizabeth. Zonde eigenlijk, want daardoor mis je een heel spectaculair stukje Zuid Afrika. Veel leuker is het om over de N1 van Stellenbosch richting Kruidfontein te rijden en dan af te slaan naar de R407 voor de Swartzbergpass richting Prins Albert. Via deze route ben je nog op tijd terug aan de kust voor de wereldberoemde Garden Route.

Lange tijd reisde men om de Swartbergen heen. Meer dan 100 jaar geleden besloot iemand dat het sneller was om er doorheen te rijden. Een 27-kilometer lange grindweg met heel veel steile haarspeldbochten was het resultaat. Het uitzicht op deze route is zeer spectaculair. Van hoge bergtoppen zoals ‘Die Top’ (I shit you not dat dit de naam is van de hoogste berg) tot bijzondere bloemen en fantastische vergezichten.

Note: deze route is te rijden in een gewone personenauto. Er is geen 4wd nodig. Check in de winter wel of de pass niet vol gesneeuwd is.

Details: start in Prins Albert en eindig in Oudtshoorn of andersom. Onderweg passeer je de gave Cango Caves die zeker de moeite waard zijn om te stoppen. De route is ongeveer 72 kilometer tussen beiden steden.

2. Panorama route

Je kunt vast raden waarom deze route de Panorama route heet. Rijdend over deze weg rijgen de panorama vergezichten zich aan elkaar. Het is wel een vrij lange route. Met 130 kilometer en heel veel mooie stops onderweg moet je hier zeker een dag voor uit trekken. Wil je her en der nog een mooie wandeling maken, dan zou ik twee dagen in de regio verblijven. Overnachten in Pilgrim’s Rest is daarvoor een geschikte tussenstop. Maar ook Blyde en Graskop bieden voldoende plekken om te overnachten.

Bezienswaardigheden op de route:

 • Blyde River Canyon
 • God’s Window
 • The Three Rondavels
 • The Pinnacle
 • Bourke’s Luck Potholes
 • Pilgrim’s Rest – stadje
 • en verschillende watervallen zoals:
  • Mac-Mac Falls
  • Sabie Falls
  • Lisbon Falls
  • Berlin Falls.

Bovengenoemde stops zijn goed aangegeven op de route. Een andere stop die je absoluut moet maken is lunchen bij Potluck Boskombuis. Je vindt ze ongeveer 10 km voor Graskop. Er wordt gekookt op hout en je zit in de buitenlucht. Er is eten zo lang er eten is. Je kunt niet bellen of reserveren. Maar echt, deze plek is fantastisch.

GPS coordinaten Potluck Boskombuis: 24°43’12.6″S 30°50’33.7″E

Details: start in Sabie en eindig in Leboeng of omgekeerd. Zorg ervoor dat je over de R532 rijdt en niet je navigatie volgt!

Note: voor vrijwel alle bezienswaardigheden op deze route betaal je entree. Het is niet veel (denk aan 10 tot 50 ZAR – ongeveer 0.5 – 4 euro), maar wanneer je alles wil zien, loopt het wel in rap tempo op.

God´s Window Natuur Zuid Afrika
Panorama route
Blyde River Canyon Zuid Afrika
Panorama route

3. Drakensbergen in Lesotho – Sani Pass

Drakensbergen ligt technisch gezien niet volledig in Zuid Afrika. Een gedeelte van Drakensbergen ligt eigenlijk in Lesotho (een land in een land). Ik heb Drakensbergen zowel vanuit Zuid Afrika bezocht als vanuit Lesotho. Lesotho als land ligt eigenlijk op een enorm groot plateau. Het is de enige onafhankelijke staat ter wereld die volledig boven de 1000 m ligt. Het laagste punt ligt op 1400 m en 80 procent van het land ligt boven de 1800 m.

Dus je hebt twee opties om Drakensbergen te bezoeken; 1. de hoogvlaktes van Lesotho bezoeken want de weg erheen is onvoorstelbaar spectaculair en 2. het deel van Drakensbergen in Zuid Afrika bezoeken. Over die laatste lees je bij punt 4 meer.

De route in Lesotho en Zuid Afrika die je niet wilt missen is de Sani Pass. De pas verbindt Underberg en Mokhotlong over een afstand van 93 km. De top van de Drakensberg wordt 3 km verder na de grensovergang (Sani Pass) bereikt. De weg is niet geasfalteerd en bestaat uit zeer extreme haarspeldbochten en een uitermate steile hellingshoek op bepaalde stukken. Het is de ‘pas aller passen’ in Zuid Afrika. De Sani pass stijgt 1.332 verticale meters naar een top van 2.876 meter. Er zitten stukken bij die 1:3 steil zijn met losse gravel. Een serieuze opgave voor een 4wd chauffeur met ervaring.

Maar daar krijg je dan ook een spectaculair uitzicht en een grote adrelinerush voor terug. Wauw, wat een uitzichten. Deze route behoort zeker bij de hoogtepunten van je reis naar Zuid Afrika.

Note: om deze route te mogen rijden heb je een geldig paspoort nodig. Je verlaat Zuid Afrika en reist Lesotho in. Een visum is niet nodig.

Details: start in Zuid Afrika in Underberg en rijdt richting de A1 bij Mokhotlong. Deze route kan in theorie in tegengestelde route, maar dan moet je heel Lesotho doorkruizen. De Sani Pass is namelijk de enige verbinding tussen Zuid Afrika en Lesotho in het oosten van Lesotho. Zorg dat je een 4×4 hebt en een ervaren off road chauffeur bent! Ben je dat niet dan kun je beter een tour boeken.

Tours en bereikbaarheid: vanuit Underberg kun je makkelijk een 4×4 boeken (ongeveer 850 ZAR (55 euro per persoon). De tour begint om 09.00u en eindigt ergens in de middag. Underberg ligt op 2,5 uur van Durban en 3 uur van Central Drakensbergen. Voor Sani Pass is het dus het meest praktisch om in Underberg te overnachten.

4. Drakensbergen in Zuid Afrika

Makkelijker te bereizen dan Drakensbergen en de Sani Pass in Lesotho zijn de Drakensbergen in Zuid Afrika. Misschien iets minder spectaculair dan de Sani Pass, maar wanneer je Nederland gewend bent, weet ik zeker dat je nog steeds met je mond open je staat te vergapen aan de fantastische bergen en vergezichten. Drakensbergen in Zuid Afrika kan ingedeeld worden in twee delen:

Noord Drakensbergen – Amphitheatre

Het noordelijk deel van de Drakensberg ligt op ongeveer 300 kilometer van Johannesburg. Dit is een uurtje of drie rijden wanneer je over de grote snelwegen rijdt. Je kunt er ook voor kiezen om via Golden Gate Highlands National Park te rijden (zie punt 5 in deze blog). Trek er dan een dag extra voor uit om eerst Golden Gate Highlands park te verkennen vanaf Johannesburg voordat je verder reist naar Drakensbergen.

In het noorden van Drakensbergen ligt het Royal Natal National Park met prachtige bergtoppen die ook wel het Amphitheatre genoemd worden. Zoals eigenlijk in heel Drakensbergen, is dit gebied uitermate geschikt voor lange hikes. De temperaturen zijn het grootste deel van het jaar aangenaam. Op de hoger gelegen delen kan het sneeuwen dus check van tevoren wel goed de weersvoorspellingen.

Centraal Drakensbergen – Champagne Vallei, Cathedral Peak en Giant’s Castle

Centraal Drakensbergen is een groot gebied. De meeste mensen kiezen ervoor om alleen naar de Champagne Valley, Giant’s Castle en Cathedral Peak te reizen. Zo ook ondergetekende. Eigenlijk is Giant’s Castle (een bergtop van 3.315 meter) het absolute hoogtepunt van Drakensbergen – zowel letterlijk als figuurlijk. Het is onderdeel van Giant’s Castle Nature Reserve. Ook in Centraal Drakensbergen kun je perfect wandelen. Een groot deel van de makkelijke wandelingen beginnen bij de gelijknamige hotels als Cathedral Peak Hotel.

De gebieden in centraal Drakensbergen liggen een flink stuk bij het Royal Natal National Park in noordelijk Drakensbergen vandaan en zijn dus niet op 1 dag te combineren.

Details: volg borden richting Cathkin Park voor het Giants Castle Reserve. Hier staat Cathedral Peak ook goed aangegeven. Beiden zijn afslagen van de N3 tussen Johannesburg en Durban.

5. Golden Gate National Park

Golden Gate National Park klinkt als een park (is het ook hoor), maar het is ook gewoon een doorgaande autoroute van Johannesburg richting Drakensbergen. Wanneer je vanaf Johannesburg komt lijkt het in eerste instantie of er niks aan dat Golden Gate Nationaal Park is totdat je ineens de hoek omgereden komt en de steile rotswanden op je af komen. Het heet waarschijnlijk niet voor niets Golden Gate. Het is met recht een gouden toegangspoort. Laat op de dag, bij laaghangende zon is het licht hier fantastisch.

In Golden Gate National Park kun je verschillende dieren spotten. Het is geen Krugerpark, maar het is wel de plek waar je heel makkelijk de extreem grote Eland kan spotten. In dit park komen ook dieren voor die je nergens anders in Zuid Afrika zult vinden. Het wildlife is leuk voor ‘erbij’, maar je komt naar dit park voor de spectaculaire uitzichten en gouden randjes om alles waar je naar kijkt.

Note: deze route is volledig geasfalteerd dus je hebt geen 4×4 nodig. Het park rekent ongeveer 224 ZAR per persoon per dag entree (ongeveer 12 euro).

Details: volg de R712 van Clarens naar Harrissmith of omgekeerd. Deze route is ongeveer 92 kilometer, waarvan je 30 kilometer door Golden Gate Highlands National Park rijdt. Je kunt van de hoofdweg af en door het hele park slingeren. Houd rekening met een aanzienlijk langere reistijd wanneer je de hoofdweg verlaat.

Golden Gate National Park Zuid Afrika
Golden Gate National Park Zuid Afrika

6. Kaap de Goede Hoop – Chapman’s Peak Drive

Net na het Tafelberg National Park begint Chapman’s Peak Drive. Deze weg voert je langs Kaap de Goede Hoop en een aantal zeer spectaculaire stops. Chapman’s Peak Drive is slechts 9 kilometer lang maar gaat daarna over in de route richting Kaap de Goede Hoop. Om het gedeelte Chapman’s Peak Drive af te leggen, moet je wel een beetje bestendig zijn tegen hoogtes en wagenziekte. De negen kilometer lange route telt namelijk 114 bochten én voert je langs diepe afgronden. De route is volledig geasfalteerd. Ook het gedeelte wat verder gaat naar Kaap de Goede Hoop, dus je hebt er geen 4×4 auto voor nodig.

Kaap de Goede Hoop is het meest zuidelijke puntje van Zuid Afrika. Verder dan dat zul je niet kunnen reizen. Een aantal tips waar je op moet letten:

 • Kijk uit voor bavianen en andere apen. Ze breken je auto open, jatten je tas en je eten en kunnen zeer agressief worden als ze hun zin niet krijgen. Zorg ervoor dat alle deuren van je auto op slot zijn, ook wanneer je erin zit. En neem nooit een tas of eten mee de auto uit op de Kaap de Goede Hoop.
 • Zorg ervoor dat je of heel vroeg, of heel laat bij Kaap de Goede Hoop bent. Alle touringcarbussen en groepsreizen komen hierheen dus het is er op sommige momenten van de dag bizar druk. Wanneer alle groepsreizigers weer vertrokken zijn, kun je de plek voor jezelf hebben.

Een van de hoogtepunten van deze route is Simon’s Beach of een van de andere stranden waar je tussen de pinguïns kunt liggen. Deze dieren bouwen overal nesten en slenteren gezellig langs je wanneer je daar even koffie pauze houd. Uiteraard voer je die dieren niet! Nooit!!

Details: volg de M6 vanaf Hout Bay richting Kaap de Goede Hoop. Enkele reis is ongeveer 50 kilometer. Stop sowieso op Simon’s Beach om naast pinguïns te chillen op het strand.

7. Wild Coast – Port Elizabeth tot Durban

De meeste mensen eindigen hun reis tussen Kaapstad en Johannesburg in Port Elizabeth om vanaf daar verder te vliegen naar Durban of Johannesburg zelf. Ontzettend zonde. Waar de Garden Route eindigt begint namelijk het mooiste stukje Zuid Afrika; de ongerept Wild Coast, ook wel Transkei genoemd.

De Wild Coast loopt ongeveer van Port Elizabeth tot Durban. Hier rijdt je door Afrika zoals je het kent van televisie. Rood stof, zandpaden, overal rond rennend vee, plattelandsdorpjes en een hele ruige kust. Hier vind je vrijwel geen toeristen. De meeste mensen racen van vlucht naar vlucht om zo snel mogelijk alle hoogtepunten te zien en dan weer in thuis op de bank neer te ploffen. De 250 kilometer Transkei is nog niet platgelopen. Eenzame stranden, vrijwel geen bebouwing, lagunes met gestrande schepen en een hele relaxte vibe; dat is wat de Transkei uniek maakt in vergelijking met de rest van Zuid Afrika.

Details: volg de N2 tussen Port Elizabeth en Durban (hele saaie weg). Overnacht in Coffee Bay of een van de andere baaitjes voor een meer rurale beleving van Zuid Afrika en even bevrijd te zijn van de hordes toeristen.

Nog wat meer Zuid Afrika inspiratie nodig?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.