De 5 beste parken om wild te spotten in Zuid Afrika

Kaapstad naar Johannesburg zuid afrika zebra's

Ik ben een paar keer eerder naar Zuid Afrika geweest. Zuid Afrika is het meest toegankelijke land om wild te spotten. Er is een goede infrastructuur. Het is er relatief veilig. Het land is al jaren zeer stabiel. Iedereen spreekt Engels of Afrikaans en er is een redelijk goede gezondheidszorg en hygiëne. Daarnaast heeft Zuid Afrika ontzettend veel nationale parken. Hoe maak je dan een keuze tussen al deze parken? Ik zet in deze blog vijf bijzondere parken voor jullie op een rij met allen hun eigen unieke kenmerken (en allemaal al getest voor jullie).

Zuid Afrika was mijn eerste Afrikaanse land wat ik bezocht en vanaf de eerste minuut was ik helemaal verliefd. Wat een fantastische natuur, wat een geweldige mensen en wat een mogelijkheden om je te omringen door wild.

Boulders Beach in de buurt van Kaapstad

Vlak bij Kaapstad ligt Boulders Beach. Boulders Beach is onderdeel van het National Park Tafelberg. Boulders Beach is een strand waar de pinguïns naast je op het strand liggen en om je heen terug wandelen naar het water. Ik heb pinguïns altijd alleen maar in de dierentuin gezien. En op Boulders Beach lag ik er gewoon tussen. Dit strand is trouwens op de meeste plaatsen gratis in tegenstelling tot zoveel andere wildparken in Zuid Afrika.

Details:
– Toegang: gratis
– Locatie: Kleintuin Rd, Simon’s Town, Cape Town, Zuid-Afrika

Kaapstad naar Johannesburg zuid afrika boulders beack pinguïns
Tussen de pinguïns op Boulders Beach

iSimangaliso Wetland Park en St Lucia in het oosten van Zuid Afrika

iSimangaliso Wetland Park is een uniek moerasland aan de oostkust van KwaZoeloe-Natal. Het park ligt tussen Durban en de grens met Mozambique. St. Lucia is het dichtstbijzijnde stadje van redelijk formaat en dus een goede uitvalsbasis om iSimangaliso Wetland Park te bezoeken. St. Lucia was ook mijn uitvalsbasis voor andere wildparken in de buurt (zie verderop in deze blog). In St. Lucia zelf is ook meer dan genoeg te beleven. Tijdens het avondeten in de openlucht wandelde er een nijlpaard over het gazon om lekker te grazen. De eigenaar zei dat zo lang je stil bleef zitten er niks aan de hand is, maar op de één of andere manier zat ik toen toch iets minder lekker te eten met een nijlpaard naast me.

St. Lucia en iSimangaliso Wetland Park staan dan ook bekend om de nijlpaarden. Vanaf St. Lucia ben ik met een boot door de moerassen gevaren. Te grote krokodillen, heel veel nijlpaarden, zeearenden, allemaal bijzondere vogels, ik kwam van alles tegen op die tocht. Een boottocht is natuurlijk betaald, maar nijlpaarden die langs je avondeten wandelen is onbetaalbaar, dus blijf zeker slapen in St. Lucia 🙂

Er wordt afgeraden om zelf langs de rivier te wandelen in St. Lucia omdat er te vaak mensen door een krokodil het water in gesleurd zijn.

Details:
– Toegang iSimangaliso Wetland Park: 48 rand p.p. plus 85 rand per voertuig
– Boottocht in St Lucia wetlands: 2 uur, 260 rand p.p. (18 euro p.p.)
– Locatie: St. Lucia, Zuid Afrika

Kaapstad naar Johannesburg krokodil zuid afrika
Niet echt een gebied om een lekker wandelingetje langs de rivier te maken
St. Lucia Wetlands Zuid Afrika

Cape Vidal in het oosten van Zuid Afrika

Cape Vidal is de beste plaats om te gaan snorkelen in Zuid Afrika. Je kunt hier vrij zeker zijn dat er geen witte haaien, kwallen of krokodillen voor komen. Iets wat in de rest van Zuid Afrika soms nog best een risico kan zijn.

Cape Vidal heeft hele fijne wateren om in te zwemmen. Het is geen Great Barrier Reef qua onderwater wereld maar het is best een leuke afwisseling van alle wildparken waar je uren naar dorre bosjes zit te staren. Bij Cape Vidal is het ook mogelijk om dolfijnen tegen te komen tijdens het snorkelen. En op het strand zul je zeker apen met blauwe ballen zien. Let goed op je spullen op Cape Vidal want de apen zijn er met mijn appelsap vandoor gegaan.

Cape Vidal ligt op een half uurtje rijden vanaf St. Lucia. De entree voor Cape Vidal is niet veel, maar je moet wel betalen.

Details:
– Toegang Cape Vidal: 60 rand p.p. plus 61 rand per voertuig met max. 5 personen
– Locatie: 28°07’25.5″S 32°33’23.9″E

Hluhluwe-Imfolozipark richting Swaziland

De beste plaats om neushoorns te zien is absoluut Hluhluwe-Imfolozipark. Ik was alleen op reis door het park en hoor mezelf nog praten in het luchtledige en enthousiast juichen toen ik mijn eerste neushoorn ontdekte. Ik heb in Hluhluwe-Imfolozipark zowel de witte als de zeer zeldzame zwarte neushoorn gezien. In dit park lopen ruim 1.600 neushoorns rond, dus als het je hier niet lukt, dan gaat het nergens meer lukken. 

Hluhluwe-Imfolozipark is daarnaast ook nog eens het oudste natuurpark in Afrika. Het is voornamelijk heuvelachtig gebied wat het een hele andere “feel” geeft als de andere wildife parken in deze Zuid Afrika blog.

Details:
– Toegang Hluhluwe-Imfolozipark: 240 rand p.p.
– Locatie Memorial Gate: 28°04’04.2″S 32°08’30.5″E

Kaapstad naar Johannesburg zuid afrika zebra's

Krugerpark

Op deze lijst mag natuurlijk het park der parken niet ontbreken; het Krugerpark. Het Krugerpark is groter dan Nederland en toch is alles hier heel makkelijk te zien. Ik struikelde bijna over de zebra’s en olifanten. Mocht je in de andere parken nog een dier hebben gemist, dan ga je die vrijwel zeker in Krugerpark nog zien. 

Er is een maximum aan het aantal mensen wat elke dag in het park mag, dus als je voor een dagje naar het Krugerpark gaat, boek je kaarten dan van tevoren. Zeker onderin Krugerpark is het erg druk. Soms rij je in colonne achter elkaar achter een olifant aan. Meer naar boven in Krugerpark – richting de grens met Zimbabwe – wordt het heel snel rustiger, maar Krugerpark blijft natuurlijk het meest populaire park ter wereld dus verwacht geen compleet verlaten wegen.

Kaapstad naar Johannesburg Zuid Afrika baby zebra
Baby zebraatje. Check dat punkhaar

Ik vind het zelf zonde om maar voor één dagje naar het Krugerpark te gaan. Ik zou zeker in het Krugerpark overnachten of in één van de private game reserves grenzend aan Kruger. Dan heb je veel meer tijd om bij waterplassen te kijken hoe de dieren voorbij trekken en kun je ’s avonds onder genot van het gejank van de hyena’s buiten het kamp in slaap vallen.

Van alle parken in deze lijst is Krugerpark de duurste. Per persoon per dag in het park betaal je al 19 euro. Blijf je een paar dagen en trek je van kamp naar kamp dan ben je zo 100 euro lichter aan parkgeld. Ik vond het het geld dubbel en dwars waard, maar je kunt ook prima in de andere parken al het wild zien wat je wil zien. Overnachten in Kruger kan op sommige plaatsen redelijk goedkoop. Maar de bezoekersaantallen liggen hoog, dus wees er op tijd bij.

Details: zie onderstaande blog

Kaapstad naar Johannesburg Baviaan Zuid Afrika
Chillen op een brug

Wil je nog meer tips over Zuid Afrika?

Check dan eens de onderstaande blogs.

Nieuwsgierig naar wildparken bij de buren?

Check dan eens deze blog van Ontdek Je Bestemming over Namibië

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.