Mijn cijfers na 2 jaar bloggen

Veni Wordpress theme blog layout

Op precies 1 januari 2017 begon ik mijn eigen blog, inmiddels al weer twee jaar geleden. Vorig jaar schreef ik hoe mijn blog cijfers er na 1 jaar uit zagen. Bij deze de update hoe mijn tweede jaar ging.

Wat deed ik een jaar lang met mijn blog?

Ik schreef 91 blogs in 2018 tegenover 132 in 2017. Dat zijn er dus heel wat minder dan een jaartje eerder maar nog steeds bijna twee per week gemiddeld. Ik ben niet het type blogger wat zin/tijd/inspiratie heeft om vijf keer per week een post online te zetten. De meeste blogs gaan wel wat uurtjes in zitten voordat ze af zijn dus ik verwacht niet dat ik in 2019 ineens drie keer per week ga bloggen.

Hoeveel volgers heb ik?

Ik bleef tussen de 800 en 900 volgers op Facebook hebben. Ik merkte een enorme dip in het aantal volgers in de periode waarin onder andere Arjan Lubach schreef over dat iedereen met Facebook moest stoppen vanwege de privacy. Blijkbaar zette dat veel mensen aan het denken waardoor er in een paar maanden op My Wanderlust Diary op Facebook het aantal volgers daalde van >1.000 volgers naar 870 volgers. Check My Wanderlust Diary trouwens Facebookpagina hier.

Het nieuwe algoritme van Facebook waarbij familie en vrienden voorrang krijgen op je nieuwsoverzicht en niet persoons-pagina’s moeten gaan betalen voor het verschijnen op de tijdlijn van hun volgers had een behoorlijke impact op mijn cijfers. De meeste mensen kwamen in 2017 toch via Facebook op mijn blog uit. Dus het verkeer wat mijn blog via Facebook wist te vinden werd minstens gehalveerd.

Daarnaast kreeg ik 50 volgers via email en WordPress. Yeah! 

Waar kwamen jullie allemaal vandaan?

En nog veel leuker… jullie komen werkelijk van over de hele planeet naar mijn website.

De meeste bezoekers kwamen natuurlijk uit Nederland. De rest van de top 5 zag er zo uit:

 1. Nederland
 2. België
 3. USA
 4. Duitsland
 5. Engeland

Maar er zaten ook bezoekers bij uit Zuid-Soedan, Congo en Oezbekistan. Geen idee wat die zoal lazen op mijn site. Misschien waren het wel Nederlanders onderweg naar hun volgende bestemming.

Wat vinden jullie leuk om te lezen?

Welke blogs werden het beste gelezen?

Onmisbaar op reis; packing cubes; dit was de best gelezen blog van 2018. Blijkbaar zijn jullie ook helemaal klaar met al die chaos in je backpack.

De negen leukste restaurants voor vegetariërs in Arnhem; een blog over Arnhem en de leukste plekken voor fijne vegetarische gerechten.

Beste vintage en tweedehands winkels in Assen; bijzonder om te zien dat er zoveel mensen nieuwsgierig zijn naar de leukste winkels in Assen. Ik schreef ook over verschillende andere steden als Nijmegen, Rotterdam en Arnhem, maar Assen is het meest populair.

Paklijst voor ultralight backpacken (9kilo) 9 kilo is bij de meeste airlines binnen de beperkingen voor handbagage. Hoeveel kun je dan meenemen als je met maar 9 kilo reist? In deze blog een volledige paklijst voor slechts 9 kilo.

Zoektermen

En wat voor bizarre zoektermen werden er gebruikt om uiteindelijk op mijn website te belanden? De meeste zoektermen waren heel logisch, maar er zaten een paar vage uitschieters tussen:

 • wat smeer je op je gezicht in lapland (ik denk hetzelfde als in Alaska of IJsland)
 • tattoo op de kut (euhm… ik heb geen idee wat voor plannen deze persoon had)
 • een dag uit het leven van een brugklasser (dat is voor mij al weer twintig jaar geleden dus je hebt er weinig aan om bij mij een antwoord te gaan zoeken op waar je dan ook maar naar op zoek was)
 • mislukte projecten overheid (dat zijn er vast heel wat, maar dat is niet echt mijn specialisme dus ik zou toch ergens anders gaan zoeken)

Groei van mijn bezoekers

Door alle ophef rondom Facebook zag ik het aantal bezoekers wat mijn website bezocht via Facebook dramatisch terug lopen. Gelukkig werd ik steeds beter gevonden via Google waardoor mijn bezoekersaantallen in vergelijking met vorig jaar vrijwel gelijk bleven. Dus het verlies op Facebook werd gecompenseerd doordat steeds meer mijn mensen mijn blog via Google vonden. Nu is het mij nooit te doen geweest om de bezoekersaantallen maar het is fijn om te zien dat ik stukje bij beetje ook op Google gevonden word.

Ik ben hobbyblogger die niks echt professioneel aan pakt. Ik doe niet aan Instagram, Pinterest, Linkedin, Twitter of Bloglovin. Ik adverteer mijn blogs heel zelden en doe weinig aan het actief promoten. Daarnaast doe ik geen samenwerkingen, geen betaalde opdrachten en geen linkruil. Oftewel, ik spendeer maar weinig tijd aan het actief laten groeien van mijn blog. Voor mij is het een hobby en dat wil ik heel graag zo houden.

Blogcijfers reisblog
Mijn bezoekerscijfers per maand in 2018

Wat gaat 2019 brengen?

De weekoverzichten stoppen zoals ik al eerder schreef. Ik ben de weekoverzichten ooit begonnen om te laten zien hoe zo’n internationale baan er eigenlijk uit ziet. Jullie zijn mee gereisd naar allemaal bijzondere plekken, hebben mijn baanswitch meegemaakt, gelezen over de eenzaamheid maar ook de geweldige hoogtepunten die ik als internationale zakenvrouw allemaal beleefde.

Maar dat was niet het enige. Deze weekoverzichten waren er ook voor om te laten zien dat het leven niet Instagram perfect is en ook niet hoeft te zijn. Geen helemaal lege pleinen omdat ik net zo lang heb staan wachten tot er niemand meer op mijn foto te zien was. Geen propvolle tassen met krultangen, hoeden en perfect gematchte kleding voor die ene hippe foto. Ik deed er niet aan mee.

Wat ik zeker niet ga doen is de layout van mijn blog weer veranderen. Voorlopig moeten jullie het even doen met deze huisstijl want dat ombouwen krijg ik vierkante ogen en RSI van. Wat ik ook zeker niet ga doen is met Instagram beginnen. Ik ben door al het reizen erachter gekomen dat al die Instagram foto’s heel vaak geen goed beeld geven van de werkelijkheid en dat de realiteit vaak veel minder mooi is.

Wat ga ik dan wel doen? Tja geen idee.

Ik heb totaal geen plan voor mijn blog. Zo lang het leuk is, is het leuk. En zo lang ik nog iets te melden heb, dan schrijf ik er nog over.

Veel leesplezier komend jaar!

Veni WordPress theme blog layout

3 thoughts on “Mijn cijfers na 2 jaar bloggen

 1. Cor Hoekstra

  het was zeer interessant om je te volgen op de buitenlands avonturen en de avonturen in Nederland. Jammer dat we de objectieve blik op reizen moeten gaan missen, maar er zal waarschijnlijk wel op de een of andere manier een vervolg op komen

 2. Flitter Fever

  Mooie cijfers, zeker als je bedenkt dat je inderdaad zeer beperkt aan promotie doet. Content is King! Ik ben benieuwd wat je blog in 2019 allemaal gaat brengen, ik blijf het met plezier lezen!

  1. My Wanderlust Diary

   Aaaah, dat is lief! ik ga mijn best doen er weer een mooi jaar van te maken en wie weet hoe mijn cijfers er dan in 2020 voor staan. En jouw blog rulez met alle activiteiten!! ik ben jaloers dat je het zo consequent vol houd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.