Paklijst voor ultralight backpacken (9 kilo)

Welke backpacker heeft nou zin om met een loodzware backpack de wereld rond te zeulen? Ik ben in ieder geval niet zo’n backpacker. In deze blog vind je handige gadgettips om nog lichter te reizen.

Mijn backpack avonturen begonnen elf jaar terug met een 65+15 liter backpack toen ik zes maanden in Nieuw Zeeland woonde. En natuurlijk nog een handbagage rugzak van 20 liter. En een los tasje. En mijn jas over mijn arm. En mijn camera natuurlijk. Oh ja, ook nog zo’n handig tasje voor je paspoort en belangrijke papieren.

In de afgelopen elf jaar ben ik van bovenstaande volksverhuizing naar ultralight backpacking gegaan. Tegenwoordig reis ik met enkel een rugzak die voldoet aan de handbagage afmetingen met maximaal 9 kilo bagage. Oh ja, en nog steeds met dat handige tasje voor paspoort en papieren. Ik moet er wel bij zeggen dat ik niet kampeer dus geen tenten, luchtbedden en pannen in mijn bagage mee hoef te slepen.

Wat zit er dan allemaal in mijn bagage?

Eigenlijk nog best veel als ik het allemaal zo onder elkaar zet. Laat ik het opsplitsen in categorieën.

Kleding

Ik zorg ervoor dat een groot deel van mijn kledingstukken te combineren zijn met de andere kledingstukken. Een legging kan onder verschillende jurkjes. Korte jurkjes kunnen ook op wat dikkere broeken. Vestjes passen overal bij. Op deze manier kan ik afhankelijk van het weer veel meer combineren.

Genoeg plek voor veel kleren
Genoeg plek voor veel kleren

Van links naar rechts:

 • Open schoenen
 • Gympies
 • Grijs vestje van de rommelmarkt
 • Lichtroze jurkje van de H&M
 • Kanten jurkje van de rommelmarkt (oorspronkelijk van de Vero Moda)
 • Donkerrode legging (Koningsdagmarkt)
 • Lange rode jurk (vintage winkel in Workum)
 • Lange groene jurk (onbekende winkel in Australië)
 • Groene omslagjurk (tweedehands van de Koningsdagmarkt)
 • Donkergroene legging (tweedehands van de Koningsdagmarkt)
 • Afgeknipte spijkerbroek/shorts (geen idee waar ik die spijkerbroek 10 jaar terug gekocht heb)
 • Beige glittershirt (vintage kilosale)

Toiletartikelen

Ik wil natuurlijk niet als slons de wereld over, maar met zo weinig bagage moest ik wel duidelijke keuzes maken wat er nou echt belangrijk is. Zeker omdat je maar maximaal 500 ml aan vloeistoffen mee mag en maar 100 ml per item.

De belangrijkste toiletartikelen
De belangrijkste toiletartikelen
 • Doorzichtige toilettas voor de meeste kleine items. Mijn haarelastiekjes zitten er nog in
 • Mascara
 • Lipgloss
 • Een flesje oliezeep van de Bodyshop
 • Een spuitflesje DEET
 • Een flesje haarolie
 • Biodermal gezichtscreme (niet op de foto)
 • Die plant neem ik niet mee, maar stond toevallig op dat tafeltje
 • Wit rond doosje met gezichtsscrub
 • Groen bakje is mijn medische apotheek. Ik neem Immodium, pijnstillers, malariapillen (indien nodig), multivitaminen en pleisters mee op reis
 • Oordopjes (want Maarten snurkt 🙂 )
 • Oogmasker zodat ik geen last heb van de knipperende schermen in het vliegtuig of de zon die in IJsland al om 2 uur ’s nachts op komt
 • Tandpasta en tandenborstel
 • Scrubhandschoen
 • USB stick in de vorm van een koe voor het backuppen van foto’s wanneer ik lange tijd geen internet heb
 • Deo (helaas geen mogelijkheid om in je handbagage spuit deo’s mee te nemen, daarnaast is dat natuurlijk ook helemaal niet goed voor het milieu)
 • Inklapbare borstel met spiegeltje

Overige onmisbare items

Ook allemaal heel onmisbaar
Ook allemaal heel onmisbaar
 • Ik neem altijd een hamamdoek of kleedje mee. Die doet dienst als noodhanddoek, wikkelrok of strandlaken. Deze ronde heb ik ooit eens gekregen, dus geen idee waar deze gekocht is.
 • Ik sleep mijn traagschuimkussen van WellPur overal mee naar toe. Hotelkussens kunnen zo verrot slapen en ik ben erg gehecht aan mijn nachtrust. Op het kussen ligt mijn pyjama (die in nood tevens dienstdoet als extra shirt met lange mouwen).
 • Dat rode rolletje met zwarte bovenkant is een slaapzakliner. Wanneer ik in de buitenlucht slaap of ergens heen ga waar de temperatuur lager ligt, wikkel ik me hierin voordat ik in bed stap zodat ik het altijd warm heb. De Extreme van Thermolite zou 15 graden toe moeten voegen aan je slaapzak/dekbed. Zelfs bij nachten rond de 5 graden had ik het zeer comfortabel warm dus dat maken ze zeker waar.
 • Dat groene zakje is een regenponcho van de Xenos.
 • Natuurlijk gaat er een muts mee voor de koude avonden en nachten
 • Bikini
 • Heel veel onderbroeken en sokken (staan niet op de foto dus je kan stoppen met zoeken 😉 )
Nog meer spullen?
Nog meer spullen?
 • Een extra tasje waar ik tijdens mijn reis wat losse spulletjes of eten in mee neem
 • Lonely Planet, nog altijd mijn favoriete reisbijbel
 • Een boek. Deze laat ik vaak achter in het land zelf om ruimte te maken voor mijn souvenirs. Vaak lees ik ook boeken op mijn telefoon om ruimte en gewicht te besparen.
 • Water to Go fles zodat ik overal en altijd veilig water kan drinken. Ik schreef hier al eerder een blog over. Een absolute aanrader voor elke backpacker en vooral ook een enorme besparing in je budget. Reken maar eens uit hoeveel je uit geeft aan flessen water op je reis.
 • Dat handige tasje voor je belangrijke spullen. Deze, met zo’n touwtje om je nek vind ik onder sommige kleding nodig opvallen. Wanneer ik lange jurken aan heb, draag ik ook nog wel eens zo’n hardloopband voor je telefoon op mijn bovenbeen. Hier kan ik dan mijn paspoort, reservegeld en bankpassen in kwijt. Ik vind zelf dat deze minder op valt dan zo’n tasje om je nek onder je kleren. Geld wat ik die dag nodig heb, heb ik in mijn portemonnee. Mochten ze me nu beroven, dan ben ik in ieder geval niet alles kwijt.
 • Bose Noise cancelling headphones. Mijn steun en toeverlaat in vliegtuigen
 • Retro portemonnee met een paar pasjes (rijbewijs, creditcard, verzekeringspas, OV chipkaart, pinpas). Je AH bonuskaart zal je niet nodig hebben in het buitenland, dus dump thuis alle pasjes waar je helemaal niks mee kan behalve kwijt raken.
 • Azeron voor die vervelende muggenbulten
 • Desinfecterende gel als ik een keer mijn handen niet kan wassen
 • Blistex
 • Lenzen voor mijn telefoon. Ik schreef al eens een blog over het gebruik van deze lenzen in plaats van een fotocamera.
 • Zonnebril
 • Spork van de Bever. Dan kun je altijd salades en noodlesoep van de supermarkt eten onderweg.
 • Reisstekker
 • Oplader van mijn telefoon

En dat past allemaal in die tas?

Ja dat past er allemaal in. Ik gebruik packing cubes om mijn kleren te ordenen en een compressiezak voor mijn kussen en pyjama. Al die spullen zien er dan zo uit (uitgezonderd de losse spulletjes):

Alles in compressiezakken en packing cubes
Alles in compressiezakken en packing cubes

Wanneer ik al deze spullen en alle losse spulletjes zoals lenzen, telefoons, toiletspullen etc. dan inpak, dan ziet mijn tas er zo uit:

 

Ik heb een Deuter Futura 30 sl women’s backpack waar ik super tevreden over ben. Ik vermoed alleen dat ik deze een maat te klein heb gekocht, dus dat is een wijze les voor de volgende keer.

Kleding die ik aan heb in het vliegtuig

Uiteraard trek ik de meest zware en grote kledingstukken aan in het vliegtuig. Scheelt heel wat pakruimte. Zo zien we er met z’n tweeën uit wanneer we volledig bepakt zijn. Dit is zonder eten en we hebben allebei onze jas hier niet mee.

 

Van boven naar beneden heb ik de volgende items aan kleding ook nog mee:

 • Bruin hoedje (niet op deze foto)
 • Bruin vestje (tweedehands, maar oorspronkelijk van de Mango)
 • Geel hempje (kringloopwinkel)
 • Spijkerskinnyjeans (Open 32)
 • Bruine laarsjes (Bristol)
 • Dikke, warme winterjas (tweedehands gekocht op Wijvenkraam)

20170513_191202-1008x756

Ik ben de belangrijkste items zelfs nog vergeten in deze lijst.

 • Paspoort want anders komt je nergens
 • Huissleutels, niet echt essentieel voor onderweg, maar wel vrij belangrijk als je ooit weer terug wilt komen
 • Vaccinatieboekje wanneer je reist tussen verschillende landen waar regels zijn met betrekking tot bijvoorbeeld Gele Koorts
 • Lokale valuta
 • Aan mijn tas hangt een sleutelhanger met zaklamp op zonnecellen voor al die donkere hostels waar ik veel te laat binnen kom
 • Op de plek van bestemming haal ik nog zonnebrand omdat ik die in het buitenland veel fijner vind.

 

Je houdt het bijna niet voor mogelijk, maar dit past echt allemaal in een 30 liter tas zonder dat deze heel vol is. Ik heb zelfs nog ruimte over aan de bovenkant dus er kan nog meer bij in. Helaas ben ik beperkt door gewicht op vluchten met alleen handbagage tot vaak 9 kilo dus dan komt mijn tas niet op de vlucht.

Mijn reizen zijn meestal 4 weken en ik ga meestalvaak redelijk afgelegen gebied op vakantie dus ik koop in het land zelf niet veel behalve eten. Mocht ik plek tekort komen voor mijn souvenirs dan laat ik vaak wat kleding achter bij de lokale bevolking. Dus ik neem niet mijn duurste jurkjes mee. Wanneer ik langer ga, reis ik eigenlijk met dezelfde spullen als wanneer ik vier weken ga. Wanneer ik langer op reis ben, heb ik veel meer tijd om nieuwe spullen te kopen mocht ik wat te kort komen. Dus ja, ook als ik een half jaar op reis ben, heb ik hier genoeg aan.

Wat nou als het niet warm is maar heel koud?

Ik ben ook wel eens naar Lapland gereisd en toen had ik natuurlijk andere kleding mee. Maar ook toen paste het in deze tas. Ik neem dan geen bikini, hamamdoek, DEET, zonnebrand, open schoenen en gympies mee. De ruimte die dit bespaart zorgt er dan voor dat ik dikkere leggings en wollen jurken mee kan nemen. En ik had een skibroek over mijn kleding aan toen ik het vliegtuig in ging. Het was in Nederland ook hartstikke koud dus niemand die me raar aan keek op straat 😉 .

Ben ik nog iets vergeten?

 

 


6 thoughts on “Paklijst voor ultralight backpacken (9 kilo)

 1. I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your
  traffic, you can earn additional bucks every month
  because you’ve got hi quality content. If you want to know how to
  make extra bucks, search for: Boorfe’s tips best adsense alternative

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s