Onmisbaar op reis: packing cubes

Je hebt ze misschien al eerder voorbij zien komen op mijn blog over ultralight backpacken waar ik met slechts 9 kilo bagage de wereld over vloog; packing cubes!

Een groot nadeel van backpacken is de chaos in je tas. Met een bovenlader (wat de meeste backpacks zijn), kwak je alles er zo goed en zo kwaad als het wil met een soort van systeem in, maar in de praktijk is na twee dagen bijna alles wat je wilt hebben zoek. Ik heb een backpack met in ieder geval 3 verschillende compartimenten (Deuter Futura 30 SL voor vrouwen), dat scheelde al iets, maar na de zoveelste zoektocht voor een onderbroek was ik er helemaal klaar mee. Ik had meer orde in deze chaos nodig. 20170601_081400-756x1008

Welke packing cube?

Packing cubes zijn er in allerlei maten, prijzen en kwaliteiten te vinden. Er zijn doosvormige packing cubes met handvat, packing cubes met een gaaskant waardoor je kleren blijven ademen, packing cubes met een rits, waterdichte packingcubes, packing cubes met dubbele vakken zodat je schone en vieze was tegelijk in kan pakken (denk ik), werkelijk alles is mogelijk. Wat de meest geschikte packing cube is? Degene die jij het fijnst vind. Ik kan wel zeggen dat zo’n gaas-cube niet stevig is, of dat die vierkante cubes niet goed vormbaar zijn, maar uiteindelijk ligt het er maar net aan hoe jij ze gaat gebruiken.

Waar te koop?

Ik kocht mijn packing cubes bij de Decathlon voor 8.99 euro. Dit zijn 3 waterdichte zakken met klittenband in 3 verschillende maten. Ook de Ikea, Blokker, Xenos, Bever Zwerfsport, Hema en heel veel online winkels verkopen Packing Cubes. 

Doordat die van de Decathlon waterresistent zijn, heb ik nooit meer natte kleren als ik mijn fles water half dicht draai. Volledig waterdicht zijn ze niet aangezien ze met klittenband dicht gaan en dit zeker geen waterdichte sluiting is. Dus kopje onder met je backpack in een diepe rivier is niet echt een goed plan.

De klittenband sluiting werkt trouwens supergoed. Zelfs als ik er eigenlijk te veel spullen in prop, blijft de sluiting dicht en springt niet ineens open onder spanning. Hoe dat is na vijf jaar gebruik weet ik niet. Ik heb ze pas drie keer lang mee op reis gehad.

Het grootste voordeel van deze packing cubes van de Decathlon is dat ze de vorm van een platte zak hebben en van heel dun materiaal zijn zonder rits. Hierdoor kun je ze makkelijker in vorm modelleren en nemen de zakken zelf in ieder geval geen ruimte of gewicht in. Dit is ook meteen een nadeel, want als ze helemaal vol zitten, zijn het een soort bolle deegpakketjes die net even iets minder handig in je tas passen.

Voordeel packing cubes

 • Einde aan de chaos in je tas
 • Waterdicht (niet allemaal) dus je hoeft niet per se je regenhoes meteen over je tas te trekken bij een klein buitje
 • Geen extra gewicht of ruimte in je tas, maar wel makkelijker om je spullen te vinden

Nadeel packing cubes

 • Volle packingcubes hebben niet altijd een handige vorm voor de ruimte in je tas. Een backpack is niet rechthoekig, maar veel van de packingcubes zijn dat vaak wel. Mijn packing cubes veranderden in deegpakketjes qua vorm. Op zich kun je met wat aanduwen wel een andere vorm kneden.
 • Als je de onderste cube nodig hebt en daar weer onderin de cube zelf moet zijn, dan zul je toch altijd alles overhoop moeten halen. Dat is misschien meer een nadeel van backpacken dan dat het een nadeel van die packing cube is. Het scheelt dat je met de packing cubes in ieder geval niet je hele tas overhoop hoeft te halen, maar het is niet hetzelfde als je koffer open slaan en daar allemaal netjes opgevouwen stapeltjes in zien liggen.
Genoeg plek voor veel kleren
Al deze kleren en nog wat kleinere spulletjes pasten in de grote packing cube
Alles in compressiezakken en packing cubes
Alles in compressiezakken en packing cubes. Links is de grootste cube. De andere cube van Quechua is de kleinste. De middelste maat staat niet op de foto.

Eindoordeel

In eerste instantie vond ik packing cubes voor mietjes die niet weten hoe ze hun backpack fatsoenlijk in moeten pakken. Wat ben je nou voor backpacker als je niet eens zonder hulpmiddelen je tas kan organiseren? Daar ben ik helemaal op terug gekomen. Waarom zou je je leven rommeliger maken als dat niet nodig is? Ik heb packing cubes inmiddels op meer dan dertig reizen in mijn backpack getest en ben helemaal om.

2 thoughts on “Onmisbaar op reis: packing cubes

 1. mirellatreffers

  Ik vind ze echt heel makkelijk.
  Vooral in mijn backpack.
  Omdat ik een voorvader heb kan ik ze liggend erin stoppen.
  Verder een wasbak voor me vuile kleding. Toilettas en kabel tasje.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.