De 9 leukste restaurants / hotspots voor vegetariërs in Arnhem

Slaatje Bla Arnhem

Ik woon met veel liefde in Arnhem. Een paar jaar op rij is Arnhem zelfs verkozen tot Beste Binnenstad van Nederland dus ik ben blijkbaar niet de enige die het een leuke stad vind. En wat mij betreft hartstikke terecht. Arnhem is de perfecte plek voor lekker eten & drinken, winkelen, relaxen, uitgaan en nog zo veel meer. Zoals elke stad heeft Arnhem ook een gewone standaard winkelstraat. De winkelstraat afslenteren naar de Primark en de Hema kan iedereen, maar wat zijn nou echt plaatsen die Arnhem bijzonder maakt. Als enthousiaste vegetariër deel ik met jullie mijn favoriete Arnhemse restaurants die ook zeer geschikt zijn voor een vleesloos dieet.

1. ’t Eetatelier

’t Eetatelier is een biologisch, vegetarisch eetcafé. De sfeer is heel huiselijk met veel zelfgemaakte en vintage meubels. Er zijn slechts een paar tafeltjes en een hele fijne buitentuin.

Het menu wisselt elke week en bestaat telkens uit drie voor-, en nagerechten en twee hoofdgerechten. In totaal kost het hele drie-gangen diner je ergens tussen de 25,45 euro en 28,45 euro. Er is geen menukaart.

Adres: Nieuwstad 66

2. Arneym

Allemaal kleine hapjes die je in meerdere rondes besteld. Denk aan Tarte tatin van rabarber, kaneel en yoghurt mousse (oeps begin ik nou met een toetje 😉 ), of geitenkaaskroketjes met vlierbessen-mosterdjam of ravioli met knolselderij en truffel met gorgonzolasaus. Het voordeel van Arneym is dat met zoveel rondes en zoveel gerechtjes je alles van de kaart uit kunt proberen. Je krijgt dus nooit spijt dat je niet juist dat andere gerecht hebt genomen toen je zo aan het twijfelen was tussen alle hoofdgerechten.

Adres: Jansplaats 8

3. Iveau Burgers

Heel veel keuze heb je bij Iveau Burgers niet als vegetariër, maar je moet hier eigenlijk wel een keer geweest zijn. Iveau Burgers in Arnhem is meerdere keren verkozen tot beste Burgerbar van Nederland. Ze hebben één vegetarische hamburger op de kaart staan. Maar dat is dan ook wel de beste vegetarische hamburger die ik ooit gegeten heb. WAUW!! Ze hebben niet geprobeerd om een vleeshamburger na te maken. De hamburger die ik at leek nog het meest op een stevig soort kroket; een iets zachtere binnenkant met een krokante buitenkant. De tweede keer dat ik er at, maakten ze een risotto burger voor me. De vegetarische burger wisselt elke twee weken waardoor je ook als je vaker komt, niet elke keer hetzelfde hoeft te eten. En mocht je dan klaar zijn met je burger, dan staat er lava chocoladecake als toetje op het programma!!

Adres: Kleine Oord 78

4. Tostibar Arnhem

De Tostibar is echt een geniaal concept. Geen standaard ham/kaas tosti’s met curry, maar hele bijzondere tosti’s. In een moderne retro setting at ik de Meaux tosti met brie de Meaux, Pedro Ximénez rozijnen, pecannoten, vijgen, rucola en honing-tijm stroop. Ik wist niet eens dat er meer type rozijnen bestonden. Pedro Ximenez rozijnen?!?! Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat verschil toch echt niet proefde, maar verder hemels, zo’n tosti waar de kaas uit druipt. Ok, genoeg over de Tostibar, ga er vooral heen!!

Adres: Koningstraat 69a

20170810_194738-1008x756
20170808_104644-756x1008

5. Sushi now and more

Ik vind het jammer wanneer je bij een sushi restaurant alleen maar vis- en vleessushi kunt krijgen. Bij Sushi Now and More denken ze gelukkig verder dan altijd maar die saaie komkommer-maki voor vegetariërs.

Altijd wanneer wij sushi thuis laten bezorgen komt het van Sushi Now and More. De Veggie box is perfect voor vegetariërs. Er zit Tempura Yasai in; gefrituurde groenterol. Dit moet wel de uitvinding van de eeuw zijn in vegetarische sushi. De standaard vegetarische sushi is er uiteraard ook gewoon te krijgen.

Misschien niet het meest sfeervolle restaurant maar dat zijn de all-you-can-eat sushi restaurants in Arnhem sowieso niet echt. Wat mij betreft voor vegetariërs de beste keuze voor sushi.

Adres: Rijnstraat 15

Sushi als avondeten, voor mij alleen groentesushi.
Sushi als avondeten, voor mij alleen groentesushi.

6. Mams coffee & more

Het meest relaxte aan Mams coffee & more is dat ze al om 7 uur ’s morgens open zijn. Je kunt de dag daar beginnen met zelfgebakken taart of muffins (of iets totaal anders, er is genoeg keuze). Maar ook broodjes, salades en warme panini’s behoren tot de mogelijkheden.  Vanaf de krukken voor het raam kun je heerlijk mensen kijken die zich naar hun werk haasten of die met tassen vol consumptiegoederen zich naar huis spoeden.

Adres: Willemsplein 45

7. Slaatje Bla heet nu Eetwinkel Stroom

Slaatje Bla was een heel klein, lief eetcafé met maar vier tafeltjes binnen en nog een handvol tafeltjes buiten. Ditzelfde lieve eetcafe is voortgezet op een nieuwe locatie onder een nieuwe naam: Eetwinkel Stroom. In tegenstelling tot wat de naam suggereert, kun je bij Slaatje Bla/Eetwinkel Stroom meer krijgen dan alleen salades. De pindasoep met kokos is echt een absolute aanrader. Het menu wisselt geregeld, maar ongetwijfeld zijn de andere soepen die ze maken ook heel lekker.

Eetwinkel Stroom is perfect geschikt voor de snelle hap, maar dan een gezonde variant ervan. Eetwinkel Stroom maakt enkel gebruik van de mooiste dagverse producten, veelal biologisch en het liefst in het seizoen.

Adres: Sonsbeeksingel 160

8. Rawsome (permanent gesloten)

Bij Rawsome is alles rauw. Rawfood is natuurlijke, onbewerkte voeding die tijdens het bereiden niet hoger wordt verhit dan 42 °C. Hierdoor blijven voedingsstoffen, zoals enzymen en mineralen, behouden. Uiteraard zijn alle producten volledig vrij van dierlijke producten. De verse sappen zijn soms een beetje een gok. Ik heb de meest lekkere combinaties gedronken, maar ook echt vreselijke drankjes gehad. Gelukkig maakten de raw taarten heel veel goed. Dat zijn dus taarten die niet gebakken worden en vrij zijn van zuivelproducten. Het rare is dat ik er niet eens bij stil stond dat taarten ook gemaakt konden worden zonder ze te bakken. Superlekker!

Adres: Brouwersplein 7

9. Lola’s (permanent gesloten)

Recht tegenover het station vind je het super hippe tentje Lola’s. Ze hebben de lekkerste taartjes van heel Arnhem. De inrichting is retro, vintage en tweedehands. Niet elke stoel zit even lekker – van die oude schoolstoelen. Maar gelukkig maakt een taartje dan alles goed. Maar je kunt niet alleen voor taartjes terecht bij Lola’s. Je kunt bij Lola’s ook terecht voor ontbijt en lunch.

Adres: Stationsplein 13

10. FoodVia

Een beetje anders is FoodVia wel. Of misschien ook weer juist niet. Er is geen vast kaart dus je besteld voor 22.50 euro een driegangenmenu en eet dan wat de pot schaft. Uiteraard kun je aangeven wat je echt niet lust en of je vlees, vega of vegan wilt. #geenkeuzestress

Het mooie aan FoodVia is dat vrijwel alle ingrediënten lokaal gegroeid wordt. Zelfs sommige wijnen op de kaart komen uit Nederland. Met de lokale producten, en met het tegengaan van voedselverspilling proberen ze een steentje bij te dragen aan een mooiere wereld.

De meeste maaltijden zijn zeer gezond en hebben groentes in de hoofdrol. Hier moet je van houden. Ik ben een zeikerd als het op groente aan komt, dus bij groente als venkel, aubergine en prei ben je me al lang kwijt. Voor echt traditionele eters (stuk vlees met friet en een verdwaalde tomaat) is dit restaurant waarschijnlijk een brug te ver. Maar voor de meer avontuurlijke (of is het juist ‘natuurlijke’) eters, is dit een leuk restaurant om te experimenteren.

Adres: Markt 33

Eervolle vermelding: Enig Alternatief

Enig Alternatief is een gezellig, klein, biologisch, vegetarisch eetcafé in een rustig zij-straatje midden in het bruisende centrum van Arnhem.

Enig Alternatief bestaat inmiddels al meer dan 25 jaar maar ik ben er nog nooit geweest dus vandaar de eervolle vermelding. Ik vind dat alle restaurants op z’n minst door mij bezocht moeten zijn. Maar omdat ze al zo lang bestaan en een volledig vegetarisch restaurant zijn, vind ik dat ze zeker niet mogen ontbreken in deze blog.

Overdag zijn ze open voor een kopje koffie of thee met zelf gemaakte appel-abrikozentaart, een kop soep,quiche, broodje, tosti, sap of frisdrank. Vanaf vijf uur serveren ze een heerlijke, gezonde, vegetarische warme maaltijd. Er is iedere dag een andere dagschotel voor slechts € 11,75. Ophalen kan ook: voor € 10,75. Het eten staat 5 minuten na binnenkomst op tafel!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.