Citytrip Caïro; bezienswaardigheden, veiligheid, planning, handige tips

Caïro; de metropool van Noord-Afrika. Chaotisch, historisch, druk en indrukwekkend. Hoe bereid je je het beste voor op een bezoek aan Caïro en wat is er allemaal te zien? In deze blog al mijn tips voor een goed voorbereid bezoek aan Caïro.

De hoofdstad van Egypte kent een rijke historie die terug gaat tot de 7e eeuw na christus. Caïro was dus niet een grote stad in de tijd van de oude Egyptenaren, maar werd vele jaren later pas de hoofdstad van Egypte. Inmiddels wonen al meer mensen in Caïro dan in heel Nederland (>17 miljoen mensen). Veel bezoekers vinden de koortsachtige energie van Caïro overweldigend en dat is het ook. Oversteken voelt als een spelletje Frogger en de vervuilde lucht kan als een zware deken op je drukken.

De hoogtepunten van Caïro zijn verdeeld over vijf overzichtelijke regio’s:

 1. Islamitisch Caïro – Middeleeuws Caïro
 2. Het oude centrum en het Tahrirplein
 3. Koptisch Caïro – Christelijke wijk
 4. De piramides rondom Caïro
 5. Saladin Citadel
 6. De belangrijkste musea van Caïro

Maar eerst een hoogtepunt waar je zeker langs gaat komen vanaf de luchthaven; het Paleis van Baron Empain. Deze ligt te ver uit de richting om los te bezoeken, maar ligt aan de doorgaande weg van de luchthaven naar het centrum. Check hier een video van de binnenkant en buitenkant van dit bijzondere bouwwerk.

Adres: El-Orouba, El-Montaza, Heliopolis, Cairo Governorate, Egypte

1. Middeleeuws Caïro – islamitisch Caïro

In islamitisch Cairo zijn verschillende hoogtepunten te bezichtigen. Voor deze wijk moet je echt wel een dagdeel, en misschien zelfs wel een hele dag de tijd nemen.

Khan al-Khalili bazaar (souk)

Ten oosten van het centrum ligt de middeleeuwse buurt, het ‘islamitische’ stadsdeel met moskeeën en smalle straatjes en natuurlijk de grote Khan al-Khalili bazaar. Deze bazaar is het oudste winkelcentrum van de wereld. Ondanks dat het meer en meer veranderd in een souvenir district voor toeristen, kun je er nog steeds heel goed rond dwalen en je vergapen aan het dagelijks leven.

Deze wijk is sinds de Middeleeuwen niet veel veranderd. De smalle straten hebben vaak geen straatnamen en nauwelijks daglicht. Dit geeft een hele bijzondere sfeer. De wijk is ook overladen met moskeeën. Voor deze wijk maak je geen plan. Je verdwaald er, loopt achter een zwerfkat aan, ziet een grappig uithangt bord in een zijstraatje en besluit er naar toe te lopen en dat is prima. Uiteindelijk kom je altijd wel weer een keer op een grote weg uit waar je je kunt oriënteren op waar je eigenlijk bent.

AdresEl-Gamaleya, El Gamaliya, Gouvernement Caïro, Egypte (30°02’52.7″N 31°15’42.4″E)
Belangrijk om te weten: gratis
Openingstijden: de Khan Al-Khalili Bazaar is geopend van de vroege ochtend tot zonsondergang. Op vrijdagochtend en zondag is de markt gesloten.

De oude stadspoorten Bab Al Futah, Bab Zuwayla en Bab el Nasr

Het oude Caïro werd omringd door stadswallen en stadspoorten. Er zijn in ieder geval nog drie stadspoorten waar je in op of onderdoor kunt; Bab Zuweila, Bab al Futah en Bab el Nasr.

Voor een fraai uitzicht over islamitisch Caïro kun je naar de top van Bab Zuweila. De poort is gebouwd rond 1092, maar zo’n 400 jaar later kwamen er nog twee minaretten bij door de bouw van de naastgelegen Al-Muayyad Moskee.

AdresBab Al Foutoh, El-Gamaleya, El Gamaliya, Cairo Governorate, Egypte en Al Motaz Ldin Allah, El-Darb El-Ahmar, Cairo Governorate, Egypte
Belangrijk om te weten: gratis, tenzij je Bab al Zuwayla wilt beklimmen.

Historische route van Bab-al-Futuh naar Bab Zuwayla – al Muizz straat

De mooiste gebouwen in Caïro zijn niet alleen mooi van de buitenkant, maar zeker ook van de binnenkant. Soms verhult een ronduit saaie buitenkant zelfs een bijzonder spectaculaire binnenkant. Al-Muizz straat is ongeveer 1 kilometer lang, maar je bent er makkelijk een middag aan het rondstruinen.

De volgende bezienswaardigheden zijn te vinden op deze historische route:

 • Moskee van Al Hakim bi Amr Allah (1013)
 • Moskee van Sulayman Agha al-Silahdar (1839)
 • Bayt al-Suhaymi (1648-1796)
 • Moskee van al-Aqmar (1125 – zie foto hieronder)
 • Abdel Rahman Katkhuda van Sabil-Kuttab  (1744 – zie foto hieronder)
 • Paleis van Qasr Beshtak (1339)
 • Sabil van Ismail Pasha (1828)
 • Hammam van Sultan Inal (1456 – zie foto hieronder)
 • Madrasa van Al-Kamil Ayyub (1229)
 • Madrasa en moskee van Barquq (1386 – zie foto’s hieronder)
 • Madrasa van Al-Nasir Muhammad (1304 – zie foto hieronder)
 • Complex van Qalawun (1285 – zie foto’s hieronder)
 • Moskee van Taghri Bardi (1440)
 • Sabil-Kuttab van Khusraw Pasha (1535)
 • Madrasa van Al-Salih Ayyub (1250)
 • Moskee van Al-Ashraf Barsbay (1425)
 • Madrasa van Sultan Al-Ghuri (1505) en Mausoleum van Sultan Al-Ghuri (1505)
 • Sabil van Tusun Pasha (1820)
 • Moskee van Muayyad (1420)
 • Wikala en Sabil van Nafisa Bayda (1796)

Adresde straat tussen Bab al Futuh en Al-Azhar moskee
Belangrijk om te weten: een ticket is ongeveer 100 EGP (6 euro) waarbij je toegang krijgt tot veel verschillende gebouwen
Openingstijden: voor de meeste gebouwen van 8.30 tot 17.00 uur maar dit kan wisselen per gebouw.

Madrasa van Al-Nasir Muhammad
Complex van Qalawun
Complex van Qalawun
Hammam van Sultan Inal
O.a. moskee van Sulayman Agha al-Silahdar en Madrasa of Al-Kamil Ayyub

Al-Azhar moskee

De Al-Azhar moskee is een heel wit bouwwerk in Caïro. Op zonnige dagen verblindt de witte marmeren vloer van de moskee je compleet. De moskee is voltooid in 972 na Christus en is daarmee een van de oudste nog bestaande moskeeën in de hoofdstad van Egypte. De witte vloer behoort tot de oorspronkelijke onderdelen van de moskee. Je loopt over een hele oude vloer die er nog altijd even goed uit ziet.

De Al-Azhar moskee ligt aan het einde van de al Muizz’ straat. Ze zijn hier streng wat betreft kledingvoorschriften. Niet alleen moeten je benen en armen volledig bedekt zijn. Voor vrouwen moet je een rok tot op de grond aan hebben. Heb je deze zelf niet aan? Deze zijn te leen bij de moskee zelf.

Entree: gratis
Adres: 30°02’44.5″N 31°15’45.0″E
Openingstijden: 08.00 tot 17.00 maar dit wisselt sterk dus ga niet op het laatste moment pas

2. Het oude centrum en het Tahrirplein

In 2011 beheerste het Midan Tahrirplein wekenlang het wereldnieuws. De Egyptenaren wilden een revolutie. Dankzij de protesten op dit plein kwam op 11 februari 2011 een einde aan 30 jaar Mubarak-regering. Voor de Egyptenaren is dit inmiddels een historisch stuk van Caïro geworden. Rondom het plein kun je het Egyptisch museum vinden, maar daarover later meer.

Het Tahrirplein ligt aan de Nijl. Op de promenade kun je een bootje huren om de rivier over te varen, maar het is ook geschikt om mensen te kijken vanaf een bankje in de schaduw. Ik zou dit stukje Caïro niet omschrijven als het beste hoogtepunt van de stad dus mocht je in tijdnood komen, sla dit gedeelte dan over.

Vlakbij het Tahrirplein is nog wel een rustpunt in de chaos van Caïro; Gezira-eiland. Het hipste deel van Caïro is de wijk Zamalek op Gezira-eiland. Op dit eiland in de Nijl vind je de kunstgalerieën, hippe restaurants, kleine koffiebarretjes en de foeilelijke Caïro tower. Vanaf die toren heb je wel een heel goed uitzicht over de hele stad en de Nijl. Maar dat kan op meer plekken in Caïro zoals bijvoorbeeld bij de Citadel (zie punt 5 in deze blog). Op het eiland is trouwens ook de Nederlandse Ambassade te vinden, maar dat terzijde.

Adres Gezira eilandZamalek, Cairo Governorate, Egypte
Belangrijk om te weten: gratis

3. De Christelijke wijk van Caïro – koptisch Caïro

De Koptische buurt van Cairo ligt ten zuiden van het centrum. Egypte is niet altijd 100% islamitisch geweest. Egypte heeft door de jaren heen heel veel geloven gehad. De Christelijke buurt is het oudste deel van de stad en een overblijfsel uit een vroegere periode. In deze wijk staan enkele van de oudste kerken van de wereld. El-Muallaka – de hangende kerk – is nog steeds in gebruik ondanks dat deze al in de 4e eeuw gebouwd is.

Saint George en de Hangende Kerk zijn beiden in dezelfde straat te vinden en de hoogtepunten van deze wijk. De Hangende Kerk heet trouwens niet Hangende Kerk omdat de kerk hangt, maar omdat de kerk over een poort en passage is gebouwd. Omdat het landniveau sinds de bouw is gestegen, zie je daar tegenwoordig overigens niet veel meer van. Op een oppervlakte van slechts één vierkante kilometer verrezen de afgelopen eeuwen twintig kerken, waarvan er nu nog vijf overeind staan.

AdresKom Ghorab, Old Cairo, Cairo Governorate, Egypte (30°00’19.1″N 31°13’46.7″E)
Belangrijk om te weten: toegang tot beide kerken is gratis
Openingstijden: 09.00 tot 17.00, maar de kerk is natuurlijk elk tijdstip van de dag van buitenaf te zien

4. De piramides en de Sfinx

Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Caïro zijn absoluut de piramides. Maar wist je dat er in en rondom Caïro maar liefst 80 piramides te vinden zijn? Er is veel meer te zien dat de wereldberoemde Wereldwonderen in Gizeh.

Piramides van Giza en sfinx

De piramides van Gizeh zijn een symbool van de oudheid en haar mysteries. De grootste en oudste – de piramide van Cheops – werd al in de oudheid tot één van de zeven wereldwonderen gerekend. De piramide van Cheops is 139 meter hoog en weegt 6.25 miljoen ton. Die van Chephren en Mycerinus (zoon en kleinzoon) zijn iets kleiner. De piramides stonden er al ruim voor het jaar 0. Ze zijn ongeveer 3000 jaar voor Christus uit de grond getrokken.

De sfinx die de grafmonumenten bewaakt is 73 meter lang en 20 meter hoog. De afgebroken baard is in de 19e eeuw teruggevonden en is gejat door de Britten (net als zoveel andere objecten – grafplunderingen waren (zijn?) aan de orde van de dag in Egypte).

De piramides zijn een hele vreemde combinatie tussen oud en nieuw. Ze liggen bijna in Caïro. Omringd door de skyline van Caïro, terwijl je kijkt naar gebouwen van wel 5.000 jaar oud, is het lastig bevatten hoe vreemd de wereld is geworden. Neem dit samen met alle irritante verkopers voor lief, want dit wereldwonder moet je gezien hebben.

Entree: 200 EGP (ongeveer 11.50 euro)
Adres: 29°58’37.4″N 31°07’58.7″E
Belangrijk: de entree tot de piramides is inclusief toegang tot de Sfinx
Openingstijden: 08.00 tot 16.00 (of 17.00 in sommige seizoenen)

Piramide van Gizeh beklimmen Caïro Egypte Sfinx Cheops
Ondanks het bordje op de voorgrond, klimmen er toch genoeg mensen de piramides op, zelfs wanneer de bewaking er naast staat
Ligging Piramide van Gizeh Caïro Egypte Sfinx Cheops
De piramides met de wereldstad Caïro op de achtergrond

Necropool van Saqqara – trappen piramide van Djoser

Naast de piramides van Giza zijn er nog veel meer piramides te vinden in Caïro. Piramides die wel midden in de woestijn liggen. Misschien niet zo groot, maar wel minstens zo spectaculair. Ze zijn namelijk veel rustiger – weinig verkopers en kamelenrijders – en veel meer afgelegen. 20 km ten zuiden van Caïro vind je Saqqara – ook wel geschreven als Sakkara. Saqqara was de dodenstad van de oude hoofdstad Memphis. In deze dodenstad vind je onder andere de trappiramide van Djoser. Deze piramide was de allereerste piramide in Egypte en werd al in 2650 voor Christus gebouwd. Alle andere piramides zijn gebouwd naar dit voorbeeld.

Entree: 180 EGP (ongeveer 10.50 euro)
Adres: 29°52’14.6″N 31°13’05.9″E
Openingstijden: 08.00 tot 16.00 (of 17.00 in sommige seizoenen)

Memphis necropolis

Volgens bronnen uit het Oude Egypte werd Memphis door koning Menes gesticht, nadat Opper- en Neder-Egypte waren verenigd. Hij bouwde een tempel voor Ptah; de nieuwe stadsgod van Memphis. Memphis is de eerste hoofdstad van het land Egypte. Tijdens de bouw van de meeste piramides in en rondom Caïro was Memphis waarschijnlijk de meeste machtige stad ter wereld.

De ommuring van de tempel van Ptah was een van de grootste complexen in Egypte maar er is helaas weinig van overgebleven. Behalve het huis der balseming voor de Apis-stieren gedateerd uit de 26e dynastie van Egypte. Wat deze plek vooral heel bijzonder maakt zijn de indrukwekkend grote – en in zeer goede staat verkerende – beelden van Ramses II. De foto van de sfinx bovenaan deze blog is ook te vinden op deze site.

Entree: 80 EGP (ongeveer 4.50 euro)
Adres:
29°50’39.9″N 31°15’04.5″E
Openingstijden: 08.00 tot 16.00 (of 17.00 uur in sommige seizoenen)

5. Saladin Citadel

Naast de islamitische wijk vind je de Citadel. De Citadel is door Saladin op de top van een heuvel gebouwd om aanvallen van de kruisvaarders af te weren. Het is een zwaar bevochten fort met een aantal interessante bezienswaardigheden binnen zijn muren. Een van die bezienswaardigheden is het fantastische uitzicht over de hele stad. Bij helder weer kun je zelfs de piramides zien liggen vanaf de Citadel.

Moskee van Mohammed Ali

Het bekendste monument van de Citadel is de Mohammed Ali Moskee, die tussen 1830 en 1848 is gebouwd. De Blauwe Moskee in Istanboel diende als voorbeeld voor de bouw. Er zijn nog twee andere moskeeën binnen de Citadel: de 13e-eeuwse moskee van al-Nasir Muhammad en de 16e-eeuwse moskee van Suleyman Pasha.

De Mohammed Ali moskee is magnifiek van binnen en van buiten. De binnentuin is perfect afgewerkt. Het uitzicht over de stad door de metalen roosters is fantastisch. Vergeet binnen in de moskee niet om omhoog te kijken voor het geweldige plafond van de moskee. Uiteraard mag je de moskee alleen in wanneer je als vrouw een hoofddoek draagt en voor zowel man als vrouw je benen en armen bedekt zijn.

AdresKom Ghorab, Old Cairo, Cairo Governorate, Egypte (30°02’15.6″N 31°15’49.5″E)
Belangrijk om te weten: toegang tot de moskee is gratis, maar toegang tot de citadel is 180 EGP. Je kunt de moskee alleen via de Citadel bereiken.
Openingstijden: 08.00 tot 16.00 (of 17.00 in sommige seizoenen). Gesloten tijdens het vrijdaggebed.

Al-Azhar Park

Geen zin meer in de chaos van het drukke verkeer? Helemaal klaar met die verstikkende warmte? Dan in is Al-Azhar Park een goed toevluchtsoord. Het park is een geweldige plek om te picknicken of een heerlijke plek voor een avondwandeling vanwege het prachtige uitzicht over de stad bij zonsondergang.

Het Al-Azhar Park is gloednieuw en pas geopend in 2005. Eigenlijk was het gebied een vuilnisbelt. In totaal waren 80.000 vrachtladingen nodig om al het afval op te ruimen. Dit is het enige echte grote park in Caïro. Op de eilanden in de Nijl zijn ook nog veel meer groene parken te vinden.

AdresEl-Darb El-Ahmar, Cairo Governorate, Egypte
Belangrijk om te weten: 20 EGP
Openingstijden: 09.00 tot 22.00 uur

6. Belangrijkste musea Caïro

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik tijdens mijn bezoek aan Caïro geen enkele van onderstaande musea heb bezocht. Ik ben absoluut geen museum fan en geef de voorkeur aan rare musea zoals het handtassen museum of het frambozen museum. Maar laat je door mijn vreemde voorkeuren niet tegen houden om onderstaande musea wel te bezoeken. Deze musea in Caïro zouden een goed alternatief kunnen zijn wanneer je bijvoorbeeld geen fan bent van een souk bezoeken (wat ik me niet voor kan stellen, maar die mensen bestaan) of wanneer het regent (wat zelden lijkt te gebeuren in Egypte).

Egyptisch museum

Dit is met recht een van de beroemdste musea ter wereld. Hier bewonder je het beroemde dodenmasker van farao Toetanchamon en kan je farao-mummies zien. Wanneer je beide delen bezoekt (dus ook de mummie afdeling) dan ben je makkelijk een halve tot hele dag kwijt.

Kaartjes zijn wel flink duurder dan andere bezienswaardigheden in Cairo. En voor een camera moet je extra betalen. Vergeet ook niet je paspoort mee te nemen. Hier kunnen ze naar vragen bij de ingang. Een mobiele telefoon is trouwens gratis om mee te fotograferen. Foto’s maken is niet toegestaan in de kamer van Toetanchamon.

Op dit moment zijn ze bezig met het bouwen van een gloednieuw Egypte Museum. Deze ligt bij de piramides om de hoek. Officieel zou deze in 2020 open gaan. Maar deze datum is al meermaals uitgesteld, dus of het nieuwe museum ook echt in 2020 open is, blijft nog even de vraag.

AdresTahrir Square, Old Cairo, Cairo Governorate, Egypte
Belangrijk om te weten: 160 EGP entree + 180 EGP voor de mummie kamers (optioneel) + 100 EGP voor een camera = 440 EGP (ongeveer 25 euro)
Openingstijden: 09.00 tot 16.30 uur en op donderdagen ook nog in de avond van 17.00 tot 21.00 (voor deze laatste geldt een hogere prijs)

Manial Palace

Zamalek en Rhoda zijn 2 eilanden in de Nijl. Zamalek eiland wordt ook wel Gizera eiland genoemd. Daar schreef ik hierboven al eerder over. Er wonen voornamelijk welgestelden.

Het Manial Palace ligt op het Rhoda eiland. Het 19e eeuwse museum laat de enorme rijkdom van de elite zien. En met enorme rijkdom bedoel ik hysterisch goud en belachelijk veel opgezette dieren.

Belangrijk om te weten: 100 EGP (+50 EGP als je een camera mee brengt)
Openingstijden: 08.00 tot 16.00 (of 17.00 in sommige seizoenen)

Museum voor Islamitische Kunst

Dit museum bezit een van de grootste verzamelingen islamitische kunst ter wereld. De collectie bestaat uit maar liefst 100.000 voorwerpen. Dit museum heeft door de jaren nogal wat pech gehad. In 2010 ging het museum open na zeven jaar van renovatie om vervolgens in 2014 zwaar beschadigd te raken bij een autobom-aanslag. Na nog eens drie jaar van restauratie is het museum opnieuw open gegaan in 2017. Nu maar hopen dat het er nog een tijdje staat.

Adres30°02’39.8″N 31°15’08.1″E
Belangrijk om te weten: 50 EGP
Openingstijden: 08.00 tot 16.00 (of 17.00 in sommige seizoenen)

Openbaar vervoer in Caïro

Bus, metro, uber of taxi

Er rijden door de hele stad taxi’s. Dit netwerk is best goed geregeld. Grootste nadeel is dat je stevig moet onderhandelen met taxi chauffeurs (tja waar niet). Sommige chauffeurs spreken geen Engels of kunnen niet lezen, of kunnen niet jouw geschrift lezen. Laat je hotel dus het adres in het Arabisch uitschrijven en zorg ervoor dat je voordat je instapt het eens bent over de bestemming en wat je daarvoor gaat betalen.

De bezienswaardigheden in Caïro liggen vrij ver uit elkaar. Lopen is op zich prima te doen, maar dan niet in de zomer. Er is niet overal een stoep dus soms loop je tussen de auto’s. Gelukkig ben je niet de enige en loopt de lokale bevolking ook veel en kun je je daar prima achter verschuilen.

Door de ingewikkelde dienstregeling is de bus niet echt een optie. Wel heeft Caïro een goede metro. Nadeel is het beperkte netwerk. De Uber is daarom waarschijnlijk de makkelijkste manier om je te verplaatsen door de stad.

Wanneer bezoek je Caïro en hoeveel dagen blijf je?

Het hoogseizoen loopt in Caïro van september tot april wanneer de zon niet bezig is met een aanslag op je leven. Wil je de mensen ontlopen, ga dan in de zomer. Wil je de hitte ontlopen, ga dan in de winter. Ik was in februari in Caïro en het was toen ongeveer 18 graden, maar het kan ook makkelijk 25 graden zijn.

Caïro is een grote wereldstad met echt ontzettend veel te zien. Alleen al de piramides in en rondom Caïro bezoeken kost zeker een dag. Vergeet niet dat het verkeer een nachtmerrie is en dat er 17 miljoen mensen wonen dus dat je flink lange reistijden hebt naar de verschillende bezienswaardigheden. Met onderstaande planning heb je een aardig tempo nodig, dus beter plan je nog een dag extra.

De meeste bezienswaardigheden gaan om 16.00 uur of 17.00 uur al dicht dus begin de dag op tijd. Houd rekening met de ramadan bij de planning van je trip.

1 dag: piramides in en rondom Caïro
1 dag: islamitisch Caïro en citadel
1 dag: Egyptisch museum en christelijk Caïro

De sfinx in Memphis Necropolis

Wat je verder nog moet weten voor je citytrip naar Caïro

 • Visum: een visum is verplicht voor Egypte. Deze kun je bij aankomst aanvragen op de luchthaven of vooraf regelen via bijvoorbeeld een visumdienst als CIBT. Het visum is 25 USD en is 30 dagen geldig.
 • Fooien in Egypte: het is gebruikelijk om fooien te geven. Niet alleen in restaurants, maar ook aan de tassendrager in hotels, de parkeerwacht, toiletbeheerders, de taxi, eigenlijk aan iedereen dus.
 • Dress code in Egypte: zowel vrouwen als mannen moeten hun schouders en knieen bedekken. Egypte is een islamitisch land waar veel lijfelijk bloot niet op prijs gesteld word en waar het niet raar is om uit gescholden te worden wanneer je deze regels breekt. Beter nog is om als vrouw gewoon een hoofddoek op te doen. Dit maakt je leven heel wat makkelijker. Je wordt minder aangesproken en minder nagestaard. Voor alle partijen fijner.
 • Water in Egypte: kraanwater is niet veilig om te drinken. Zorg er ook voor dat je in restaurants geen ijsblokjes in je drinken krijgt, verse groenten als salades of bijvoorbeeld sorbet ijs besteld. Kans is groot dat je hier buikloop van krijgt. Wat hier goed tegen helpt (en ook de wereld niet naar de kloten te helpen met al die plastic flesjes) is een waterfles met ingebouwd waterfilter zoals de WatertoGO.
 • Ramadan: tijdens Ramadan gelden er aangepaste openingstijden voor de meeste bezienswaardigheden in deze blog. Daarnaast zijn restaurants overdag veelal gesloten en is ook de souk niet open. Houd hier rekening mee in de planning van je bezoek. Ramadan is niet elk jaar op dezelfde datum.

Nog meer Egypte inspiratie nodig?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.