Egypte; alles wat je moet weten over een bezoek aan de piramides

Een van de grootste en meest spectaculaire bezienswaardigheden van Egypte moeten wel het enige Wereldwonder van de Oude Wereld zijn; de piramides van Gizeh. Het is een must visit wanneer je in Egypte bent. In deze blog alles wat je moet weten ter voorbereiding van je bezoek aan dit wereldwonder.

Algemene info

De piramiden bevinden zich in de oude Egyptische necropolis van Gizeh. De piramiden bestaan uit de Piramide van Cheops (ook wel bekend als de “Grote Piramide”), de wat kleinere Piramide van Chefren, en de Piramide van Mykerinos. Daarnaast zijn er nog een aantal kleinere piramiden die bekendstaan als “koningin”-piramiden en natuurlijk de meest bekende ‘kat’ ter wereld; de Sfinx van Gizeh.

De piramides werden gebouwd tussen circa 2551 en 2472 voor Christus. De Piramide van Cheops is de enige van de zeven klassieke wereldwonderen die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Elke dag bezoeken duizenden mensen de piramides. En ik kan ze geen ongelijk geven. Het is een magisch bouwwerk.

Grote Piramide van Gizeh Caïro Egypte Sfinx Cheops

Locatie en adres

In tegenstelling tot wat je op alle foto’s ziet, liggen de piramides van Gizeh niet midden in de woestijn. Ze liggen eigenlijk op de rand van Caïro – Gizeh; de hoofdstad van Egypte, zo’n 13 kilometer uit het centrum van Caïro.

Adres: Al Haram, Giza Governorate, Egypte
GPS coördinaten: 29°58’37.3″N 31°07’58.8″E

Hoe kom je bij de Piramides?

Twee manieren die verreweg het makkelijkst zijn: 1. een tour boeken. 2. een taxi nemen. Uber werkt ook erg goed in Caïro. De rit is ongeveer 45 minuten vanaf het centrum van Caïro, afhankelijk van het verkeer.

Enkele reis met de Uber van het centrum van Caïro naar de piramides is ergens tussen de 65 en 80 EGP (3.70 tot 4.60 euro). Afhankelijk van hoe goed je onderhandeld voordat je in de taxi stapt, is de rit minder dan 120 EGP. Echt, je moet onderhandelen!

Het is niet mogelijk om met de metro tot aan de piramides te geraken. De metro stopt op Gizeh station. Dit is ongeveer 5 kilometer vanaf de piramides. Een ticket is bizar goedkoop met 3 EGP enkele reis. Dit is maar 0.15 euro! Vanaf daar kun je alsnog een taxi nemen, of je gaat met een minibus. Voor dat laatste moet je wel avontuurlijk ingesteld zijn want het is niet makkelijk om in het enorme park aan minibusjes uit te vinden welke de richting op gaat waar jij heen wilt.

Ligging Piramide van Gizeh Caïro Egypte Sfinx Cheops
De piramides met de wereldstad Caïro op de achtergrond

Welke ingang kun je het beste nemen naar het complex?

Er zijn twee ingangen. Eentje vind je bij de piramides en de andere bij de sfinx. De meeste touringcarbussen parkeren bij de ingang van de piramides. De sfinx ligt een stukje bergaf, dus mocht je met de taxi komen, vraag dan of je bij de ingang van de piramides eruit kunt. Dan kun je bergaf naar de sfinx lopen en vanaf daar weer een nieuwe taxi nemen.

Openingstijden van de Piramides en de Sfinx?

Het complex is elke dag open van 08.00 tot 16.00 in de winter (oktober tot maart) en van 07.00 tot 19.00 in de zomer (april tot september). In de avond zijn er elke avond drie lichtshows. Die lichtshows heb ik zelf niet bezocht dus daar kan ik je geen tips voor geven.

Ik ging met een groepstour naar de piramides en kwam rond een uurtje of tien aan. Er waren toen al erg veel touringcarbussen. Gelukkig is het piramide complex heel groot dus valt de mensenmassa iets minder op. Wanneer ik niet met een groep had gereisd, dan was ik waarschijnlijk veel vroeger gegaan en had ik 1 minuut nadat de hekken open waren gegaan, binnen gestaan.

Drukte Piramide van Gizeh Caïro Egypte Sfinx entree
Het ziet op sommige plekken letterlijk zwart van de mensen

De piramides van binnen zien?

Ja, het is mogelijk om tegen bijbetalingen de drie piramides van binnen te zien. Entree voor elke piramide moet apart betaald worden. De Grote Piramide van Cheops is 360 EGP. De andere twee piramides zijn goedkoper. Maar tel je hier ook nog je entree tot het piramide complex bij op dan gaat de toegangsprijs in rap tempo omhoog. De verhalen over het van binnen zien van de piramides zijn wisselend. Sommige mensen vonden het amusant, anderen vonden het een muffe bende. Ik ben zelf niet naar binnen geweest dus ik kan je niet mijn persoonlijke ervaring geven.

Toegangsprijzen

Februari 2020 was de toegangsprijs tot de Gizeh piramides en de sfinx voor een buitenlander 200 EGP (ongeveer 11.50 euro). Voor de lichtshow moet je aparte kaartjes kopen van nog eens 14 euro.

Ik schreef hierboven al dat je naast een rondje over het complex van de piramides en de sfinx de piramides ook van binnen kan zien. Dit kost ongeveer 360 EGP extra voor de Grote Piramide van Gizeh en voor de twee andere piramides moet je ook apart betalen om ze van binnen te zien. Reviews waren dat het claustrofobisch, glad en verstikkend is. Maar het is natuurlijk wel cool om te kunnen zeggen dat je in de laatste van de Oude Wereldwonderen bent geweest.

Piramide van Gizeh Cairo Egypte Sfinx tegen vallen teleurstelling
De ietwat teleurstellende sfinx met op de achtergrond een van de drie piramides. Ik vond de sfinx erg tegen vallen qua formaat

Hoeveel tijd heb je nodig voor een bezoek?

Het zijn een aantal piramides en een sfinx. De meeste tours geven je ongeveer 1.5 tot 2 uur de tijd bij de piramides en de sfinx samen. Ik had graag drie uur gehad om nog iets meer rond te zwerven. Het allermooist aan dit complex is om lekker rond te slenteren om dit bijzondere wereldwonder vanuit allerlei verschillende hoeken te zien.

Alleen of met een tour?

Ik heb een bezoek met een tour gedaan. Het voordeel is dat bij een tour ook altijd een gids zit die alles voor je regelt. Je wordt gewoon bij je hotel opgehaald en bij de ingang van de piramides afgeleverd. De gids wijst je ‘daar is de kaartverkoop, dit zijn de prijzen, dit zijn de regels en over 1.5 uur moet je hier op de parkeerplaats weer terug zijn bij de bus’.

Grootste nadeel van deze manier van de piramides bezoeken is dat het avonturengehalte nihil is. Geen spannende verhalen, geen avonturen. Alleen maar een rondje om de piramides lopen voordat je weer ingeladen wordt.

Of je met een tour gaat of op eigen gelegenheid, je moet je hoe dan ook voorbereiden op veel chaos en verkopers. Gidsen kunnen je wel langs een aantal loodsen, maar uiteindelijk komt het ook op je eigen assertiviteit aan.

Beste tijd Piramide van Gizeh Caïro Egypte Sfinx
Genoeg touringcar bussen en paarden op de parkeerplaats

Hoe kun je je het beste kleden voor je bezoek?

Er zijn geen verplichte eisen aan je kleding tijdens een bezoek aan de piramides. Echter zijn er heel wat punten waar je beter rekening mee kunt houden om je leven iets makkelijker te maken.

  1. Egypte is een islamitisch land. Zorg dat je armen en benen in z’n geheel bedekt zijn. Nogmaals, dat is niet verplicht maar wordt zeer gewaardeerd
  2. Draag makkelijke kleding. Laat je hakken thuis.
  3. Draag een hoofddoek. Dit is om twee redenen een goed idee. Allereerst is de zon allesvernietigend. Er is nergens schaduw bij de piramides dus je verbrandt levend. Een tweede reden is omdat je als vrouw een stuk minder aangesproken wordt wanneer je een correcte hoofddoek draagt.
  4. Breng heel veel water mee. De gortdroge woestijnwind in combinatie met de zon zorgt voor heel rap een rimpelgezicht a la een mummie.
Bereid je voor op de brandende zon en het totaal gebrek aan schaduw

Een ritje met een kameel, ezel of paard?

Rondom de piramides, maar eigenlijk overal in Egypte bij de tempels of in het centrum van een stad worden ritjes op paarden, met koetsen, op kamelen of met ezeltjes aangeboden. Moet je dit doen? Ja dit kan prima als er goed voor de dieren wordt gezorgd. Helaas is dit in zeker 95% van de dieren niet het geval.

Brooke Hospital – die zorgt voor een beter leven voor werkdieren – heeft in een aantal landen een permanent ziekenhuis. Een van die landen is Egypte. En dat is hard nodig. De meeste paarden lopen kreupel en hebben lelijke wonden van hun tuig. Daarnaast zijn ze vaak veel te dun, werken ze 16 uur per dag met nauwelijks eten of drinken, en in de brandende zon.

Wil je echt graag een ritje met een koets maken, doe dan goed voorwerk en check of het dier er gezond uit ziet, goed loopt, in de schaduw staat, geen snijwonden heeft van zijn tuig en normaal behandeld wordt. In de paar dagen die ik in Egypte door bracht heb ik ontelbaar veel dieren veel te hard geslagen zien worden. Hier wil je absoluut niet nog meer aan bijdragen door deze zielige wereld in stand te houden.

Grote Piramide van Gizeh Caïro Egypte Sfinx Cheops
Dit ben ik uiteraard niet op die kameel

Is het veilig bij de piramides?

Deze vraag kun je op drie manieren beantwoorden.

  1. Is Egypte veilig?

Of een land veilig is moet je nakijken op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zijn in Egypte veiligheidsrisico’s. Het aantal verkeersdoden is erg groot. Ook het treinverkeer in Egypte kent veel ongelukken. Daarnaast is er een lange lijst met veiligheidsrisico’s die in bijna elk land buiten West Europa gelden zoals zakkenrollers, overvallen, gewelddadige demonstraties, sociale onrust, etc.etc.

  1. Zijn de piramides meer of minder veilig dan de rest van Egypte?

Bij de ingang van piramides worden tassen en personen gecontroleerd, gefouilleerd en door een detectiepoortje getrokken. De controles zijn misschien niet van het hoogste niveau, maar het maakt het wel heel wat lastiger voor terroristen om een zware aanslag te plegen. Daarnaast zijn de piramides en de sfinx een heel groot gebied, dus je komt ook niet echt heel ver met een bom in een gebied wat zo wijd open is.

  1. Is het veilig om als vrouw de piramides te bezoeken?

Het is als vrouw niet meer of minder veilig dan wanneer je man bent. Rondom de piramides wordt je aan de lopende band lastig gevallen door verkopers, kamelenrijders en koets-chauffeurs. Je kunt niet links of rechts kijken zonder dat er iemand je probeert aan te spreken. En ze zijn zeer volhardend. Ik voelde me als vrouw geen seconde onveilig, maar werd op een gegeven moment wel een beetje geïrriteerd van de vrij agressieve lokale bewoners die probeerden je een poot uit te draaien. Van alle plekken in Egypte om te bezoeken, waren ze bij de piramides verreweg het meest volhardend.

De piramides vanaf de kant van de sfinx gezien

Kun je de piramides beklimmen?

Ja en nee. Je kunt de piramides zeker niet tot bovenaan beklimmen en officieel mag je er helemaal niet op. Alle drie de piramides worden streng bewaakt en je zult geregeld politie horen schreeuwen naar mensen die toch te ver omhoog klimmen. Wat wel ‘mag’ op een aantal plekken is op de onderste laag klimmen of naar een bepaalde ingang klimmen. Je ziet vanzelf waar er meer mensen omhoog zijn geklommen met een official ernaast, of je er zelf ook een tree of twee omhoog kunt klimmen.

Een waarschuwing vooraf; veel officiële mensen zijn zo corrupt als maar kan, dus het is goed mogelijk dat je moet betalen om die onderste tree te beklimmen. Beter doe je het dus niet, maar kun je het echt niet laten, doe het dan in ieder geval waar er ook anderen lopen.

Piramide van Gizeh beklimmen Caïro Egypte Sfinx Cheops
Ondanks het bordje op de voorgrond, klimmen er toch genoeg mensen de piramides op, zelfs wanneer de bewaking er naast staat

Zijn er hotels in de buurt?

Ik verbleef zelf in het centrum van Caïro, maar dat is absoluut geen vereiste voor je bezoek aan de piramides. Vlak bij de piramides is een ruim aanbod van hotels. Uiteraard zijn de hotels met uitzicht op de piramides zelf van de hoogste, onbetaalbare categorie, maar daar krijg je dan ook een onbetaalbaar uitzicht tijdens je ontbijt voor terug.

Een groot voordeel van dicht bij de piramides overnachten is dat je direct bij het openen van de hekken vooraan in de rij kan staan om de mensenmassa te ontlopen.

Oplichters en zakkenrollers

Wat je kan verwachten bij de piramides is een gekkenhuis. Vergeet niet dat er jaarlijks miljoenen toeristen naar de piramides komen. Dit zijn duizenden bezoekers per dag. En waar toeristen zijn, zijn verkopers en dienstverleners om wat geld aan je te verdienen.

Egypte heeft zwaar te lijden gehad onder de revolutie in 2011. Het aantal toeristen is destijds met bijna 90% terug gelopen en is pas de afgelopen jaren duidelijk herstellende. Van de 14 miljoen toeristen die er voor 2011 kwamen, zijn er nu al weer 11 miljoen per jaar terug. Hieronder vind je zes tips hoe je om moet gaan met de eeuwige verkopers en potentiële oplichters.

1. Zelfvertrouwen is de sleutel

Oplichters zijn als aasgieren. Ze zien precies wie zwak is en wie niet. Want een oplichter heeft weinig zin om zijn energie te verspillen aan toeristen waar ze geen kans maken. Loop vol zelfvertrouwen, spreek vol zelfvertrouwen, lach naar ze en houd vooral voet bij stuk. Loop niet gebogen, maar rechtop. Kijk niet schichtig, maar kijk ze recht aan. Zodra zwakheid doorschemert en ze bloed ruiken, dan blijven ze hangen als een wesp bij een BBQ in augustus.

Lees anders ook eens onderstaande blog over hoe je een souk overleefd. De tips in deze blog zijn ook heel handig voor je trip naar de piramides.

2. “I Can No Speak England”

Doe alsof je dom bent. Praat in het Nederlands terug met een grote glimlach op je gezicht. Zeg dat je doof bent. Maar wat je ook doet, doe vooral niet onaardig. Het zijn ook maar mensen. En hoe irritant ze soms ook zijn, je wilt niet in een nare situatie verzeild raken doordat je als een of andere aso-toerist gedraagt en mensen afblaft.

3. Het zijn altijd mannen

Het is niet anders, maar in Egypte en rondom de piramides zijn bijna alle oplichters mannen. Kom je dus een vrouw tegen die iets aan je vraagt, dan kun je er negen van de tien keer vanuit gaan dat het niet iemand is met verkeerde intenties. Kijk wel uit voor kinderen. Helaas worden die nog altijd veel ingezet voor niet-zuivere praktijken.

4. Lui, luier, luist

Heb je een zeer volhardende oplichter aan je broek hangen, dan is er altijd nog een fysieke oplossing. Nee, ik bedoel niet iemand voor zijn bek slaan. Oplichters moeten hun slachtoffers goed kiezen, maar vooral ook keuzes maken in waar ze hun energie in die brandende zon in gaan steken. Kost iets veel moeite, dan haken ze al snel af. Oplichters zijn namelijk aartslui, daarom hebben ze waarschijnlijk ook oplichterij als beroep gekozen.

Een manier om makkelijk van verkopers af te komen, is je fysiek inspannen. Klim de dichtstbijzijnde trap op, klim tegen een duin op, loop een heuvel op, doe iets wat enige vorm van fysieke inspanning kost. Heel waarschijnlijk haken ze dan meteen af en gaan ze op zoek naar een luier slachtoffer.

5. Bespreek VOORAF een prijs

Bespreek de prijs vooraf. Stap nooit ergens in, op of naast voordat je het eens bent over de prijs. Als de taxichauffeur zegt dat je wel alvast kunt gaan zitten, NIET DOEN! Het is helaas niet anders, maar onderhandel tot je er dood bij neer valt. Dit betekent dat als je een prijs hebt afgesproken, dat je dit meermaals laat bevestigen door de verkoper/service verlener en door jezelf.

Vergeet ook niet om hem te laten bevestigen in welke valuta jullie het eens zijn. Ze zeggen heel makkelijk dat het tien Egyptische Pond is om vervolgens bij aankomst te zeggen dat ze helemaal niet Egyptische Pond zeiden, maar Euro. Als je het niet vertrouwd, laat het gewoon inspreken op je telefoon zodat je achteraf bewijs hebt. Het is jammer dat de wereld zo is, maar bij dit soort zaken wil je liever niet een kwartier ruziën over prijsafspraken die door een van de twee niet nageleefd worden.

In het geval van een taxi, zorg er ook voor dat je het eens bent over de eindbestemming. Anders rijden ze je random ergens heen om vervolgens tegen je te zeggen dat de plek waar je heen wilt, veel verder weg ligt en dat je dus meer moet betalen. Dit zal niet makkelijk zijn wanneer je geen Arabisch spreekt dus zorg voor een kaart of voor Google Maps om uit te leggen waar je heen wilt.

6. Er is niet zoiets als gratis in Egypte

Rondom de piramides (en op veel meer plekken in Egypte) worden vaak gratis souvenirs, gratis gidsen, gratis “geheime kamers” in tempels en gratis foto’s met lokale bevolking aangeboden. Geloof het niet. Er is echt helemaal niks gratis in Egypte behalve de zon. Wanneer je door een tempel loopt, of rondom de sfinx dan lopen daar bewakers of andere Egyptenaren waarvan het me niet helemaal duidelijk is wat ze eigenlijk doen, die je aanbieden om een geheime kamer te zien met bijzondere hiërogliefen. Allereerst, ze willen uiteindelijk toch geld. Ten tweede, vaak is er helemaal niks te zien. Vergeet het nooit; in toeristische gebieden in Egypte is NIKS gratis.

Ben je toch opgelicht, wat dan?

Iedereen wordt altijd ergens wel een keer opgelicht, zelfs de lokale bevolking. Hoe vervelend het ook is, de wereld vergaat er niet van. Je hebt misschien te veel betaald voor je taxi rit. Nou en? Je doet je best om het te voorkomen, maar veiligheid gaat boven alles. Naar de politie gaan heeft geen zin, want die is waarschijnlijk toch corrupt. Denk gewoon goed na, volg bovenstaande tips en je hebt waarschijnlijk een top tijd bij de piramides en in de rest van Egypte.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.