Onmisbaar op reis – waterfles voor veilig drinkwater

Onderweg in Ethiopië ezels

Als die-hard wanderlust reiziger wil ik zo min mogelijk ziek worden op reis. Het verpest je halve reis als je alleen maar gaar op bed ligt. Waarschijnlijk hebben jullie net als ik wel eens last van buikloop als je op reis bent. Ander eten, vies drinkwater, toch per ongeluk ijsblokjes in je drinken, eten gewassen in niet gekookt water; niet echt een fijn moment om op terug te kijken. Hoe kun je op reis dan toch veilig drinkwater drinken? Lees er alles over in deze blog.

Als super eco-vriendelijke moderne hippie wil ik zo min mogelijk het milieu belasten met plastic afval (of zou dat zijn om te compenseren voor alle milieuvervuiling veroorzaakt door mijn vlieguren?!?) maar ook graag goed voor je eigen gezondheid zorgen. Ik ben geen voorstander van het oneindig kopen van plastic flessen met water.

Onmisbaar in mijn reistas is dan ook mijn waterfles met filter voor veilig drinkwater van Water to Go.

Ik reis altijd met mijn Water-to-go fles. Deze waterfles filtert dankzij het speciale filter 99,9% van alle virussen, bacteriën, parasieten, metalen, chemicaliën, vuil, eruit zonder te werken met chemicaliën. Oftewel…. veilig drinkwater zonder het toevoegen van chemische troep.

Hoe dan? Het is een filter van de NASA wat dit veilige drinkwater mogelijk maakt (en als ze het in de ruimte gebruiken, dan moet het wel goed zijn toch?).  Ik heb deze waterfles van Water to GO inmiddels ruim vijf jaar en neem deze overal mee naar toe zodat ik letterlijk overal veilig drinkwater heb.

De Water-to-go waterfles heeft al heel vaak mijn leven een stuk comfortabeler gemaakt doordat ik bij elke sloot en elk water tappunt (zelfs de waterputten die ze in Afrika bij de rivier hebben) schoon drinkwater kan maken. In de laatste jaren heb ik daardoor een stuk minder last van reizigersziekte gehad.

Onmisbaar op reis - waterfilter water to go
Onmisbaar op reis – waterfles met waterfilter

Virussen, bacteriën en andere narigheid

Voor mij geen Norwalk virus, hepetitus A-virus, Tota- Adeno- Entero- of Reo-virussen meer in mijn drinkwater. En ik drink liever water wat ook vrij is van dysenterie, botulisme, tyfus, polio, vibrio, campylobateriose, leptospirose, veteranen ziekte, Gardia, e-coli en coliformen, lintwormen, mijnwormen, threadwormen, Guinea wormen, pinwormen, rondwormen, leverbot en organismen die slaapziekte veroorzaken, Coenorosis en Schistosomiasis. Zo, dat was een lange lijst met narigheid. Dat is wat er makkelijk in drinkwater uit minder betrouwbare bronnen voor kan komen.

Al deze microbiologische dreiging voor je lijf is onderzocht bij de Water to Go fles (plus de NASA gebruikt het ook 😉 ). Als je dit zo allemaal leest dan komt er wel heel veel narigheid in vervuild water voor. Nu zijn een heel groot deel van bovengenoemde watervervuiling meestal te vinden in natuurwater. Maar hoe fijn zou het zijn als je je nooit meer druk hoeft te maken of je wel voldoende kleingeld hebt om bij een kraampje ergens in de rimboe van Afrika water te kopen? Of nog mooier, dat je je nooit meer druk hoeft te maken of er überhaupt wel een kraampje te vinden is wat water verkoopt. Het is toch veel fijner om naar dat meertje of riviertje te lopen en met een veilig gevoel je waterfles met drinkwater te vullen? Het is toch veel fijner om te weten dat wanneer je krap zit in kleingeld dat je bij de benzinepomp gewoon water in je drinkfles kunt doen en er dan veilig uit kunt drinken?

Wat praktische informatie over deze waterfles met filter

  • Je kunt 200 liter water filteren met 1 filter.
  • De filters kunnen vervangen worden. Toen ik ze kocht, waren deze 17 euro per filter. Inmiddels zijn twee filters samen 29,00 euro. Dan betaal ik teruggerekend dus 0,073 euro (oftewel 7,3 eurocent) per liter water. Vergelijk dat maar eens met de prijs die je normaal betaalt voor een waterfles. Meestal krijg je dan ook nog eens zo’n klein flesje van 0,5 liter waar je net een uurtje mee vooruit kunt in de brandende zon van Afrika.
  • Flessen zijn te koop bij Water to Go, maar ook bij Bol.com en bij verschillende duurzame webwinkels.
  • Filters zijn ook bij voorgenoemde punten te koop.

Nog minpunten aan deze waterfles van Water to GO?

Na bovenstaande opsomming lijkt deze waterfles helemaal perfect voor veilig drinkwater. Helaas heb ik wel één bemerking. Mijn Water to GO fles lekt een beetje. Dat deed deze helaas al vanaf het begin. Hoe goed ik de waterfles ook dicht draai, als mijn tas op z’n kant ligt, blijft deze lekken. Als ik de fles te stevig dicht draai, dan draait de dop zelfs door. Na wat research op internet blijk ik niet de enige te zijn met dit probleem. Maar het schijnt dat de huidige productie het probleem van lekkage niet meer heeft. Wellicht tijd om die van mij eens te vervangen.

Wat ook goed is om te weten over deze filterfles is dat bij drukverschil – bijvoorbeeld wanneer je in de bergen wandelt of met het vliegtuig mee gaat – door de druk water omhoog kan duwen via het drinktuitje.

Onderweg in Ethiopië ezels
Onderweg in Ethiopië

Wil je over nog meer onmisbare items op reis lezen? Check dan eens onderstaande blogs:

One thought on “Onmisbaar op reis – waterfles voor veilig drinkwater

  1. Pingback: 5 keer travel food; eten perfect voor onderweg | My Wanderlust Diary

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.