Citytrip Aswan (Egypte): bezienswaardigheden, planning en handige tips

Aswan is de meest zuidelijk plaats in Egypte die nog een klein beetje wat voorstelt. Het is tevens het gebied waar de Nubiërs leven – een eeuwenoud Egyptisch volk. Voor velen is Aswan de plek van waaruit Abu Simbel bezocht wordt, maar Aswan kent veel meer bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. In deze blog alles wat je moet weten voor je bezoek aan Aswan en omliggende regio.

De bushalte in de woestijn

Kitcheners island

In het zuiden van Egypte is het bijna het hele jaar rond heel erg warm. Enkel in de winter zakken de temperaturen naar een comfortabele 25 graden. Ben je op zoek naar wat verkoeling in deze woestijn, dan is Kitcheners Island een goede plek om te vertoeven.

Kitcheners Island wordt ook wel El Nabatat Island genoemd. Kitcheners Island is samen met Elephantine Island (zie verderop in deze blog) de grootste twee eilanden in de Nijl bij Aswan.

Het eiland is ingericht door Lord Kitchener als botanische tuin. Er groeien allemaal verschillende palmbomen en bijzondere planten. Deze geven veel schaduw en kunnen op een warme, zonnige dag de broodnodige verkoeling bieden.

Entree: 10 EGP
Locatie:
24°05’39.6″N 32°53’15.5″E
Openingstijden: meestal van 07.00 uur tot zonsondergang
Belangrijk: om Kitcheners Island te bereiken moet je met een bootje vanaf Aswan vertrekken. Deze kun je ter plekke regelen, maar onderhandel wel goed over de prijs. Dit zou minder dan 10 EGP moeten zijn voor een enkele reis.

Nubiërs en Nubië museum

De Nubiërs bouwden meer piramides dan de oude Egyptenaren, stichtten een van de oudste koninkrijken van Afrika en schreven in een schrift dat door niemand ontcijferd kon worden. Toch hebben maar weinig mensen van de Nubiërs gehoord.

De Nubiërs hebben een meer donkere kleur dan de Egyptenaren in de rest van Egypte. Oorspronkelijk leefden ze in het gebied wat nu volledig onder water is komen te staan vanwege de Nasr dam. De Nubiërs worden over het algemeen gezien als vriendelijker dan de Egyptenaren in de rest van Egypte.

Om meer te leren over dit volk, hun vriendelijkheid en hun gebruiken heb je meerdere mogelijkheden.

  1. Bezoek het Nubia museum aan de rand van het centrum van Aswan.
  2. Zwerf door een van de bekende Nubische dorpen; Siou of Koti (beiden op Elephantine Island). Je kunt in deze dorpjes ook overnachten, mocht je eens wat anders willen dan een standaard hotel.
  3. Ga eten bij Nubiërs thuis op bijvoorbeeld Sohai Island. Wil je niet in zo’n massale touristtrap belanden, dan is dit misschien iets lastiger te regelen. Ik reisde met een groepsreis en de gids kende toevallig een gezin op Sohai Island. Mogelijk dat je hotel hierin iets voor je kan betekenen en anders kan ik je de excursies bij Kingfisher Tours aanraden. Zij hebben meerdere mogelijkheden om de massa te ontlopen, de Nubiërs te leren kennen en bij ze thuis te eten.

Belangrijk: probeer de hibiscus thee die heel populair is in deze regio. Het is een donkerrode, zoete drank gemaakt van de hibiscus bloem.

Egypte wil geloven dat ze schoon zijn, maar overal ligt helaas afval
Met mijn henna tattoo gezet door een Nubische vrouw op Sohai Island

Elephantine island

Er gaat een veerpont de Nijl over naar Elephantine Island. De veerpont vertrekt tegenover het kantoor van Egypt Air (ongeveer 2 kilometer vanaf het treinstation). Ongetwijfeld is het ook mogelijk om een Felucca te regelen die je naar Elephantine Island brengt. Deze zullen wel wat duurder zijn dan de veerpont en het moet natuurlijk wel waaien.

Elephantine eiland is sinds de vierde eeuw voor Christus bewoond. Het eiland is ongeveer een kilometer lang en een halve kilometer breed dus zeer overzichtelijk en goed lopend te bezichtigen. Op het eiland zijn verschillende bezienswaardigheden.

  1. Opgravingen van de oude stad Abu zoals Elephantine Island Piramide, Tempel van Satet en de Tempel van Khnum
  2. De Nubische dorpen Siou en Koti. In deze dorpen vind je allemaal vrolijk gekleurde huisjes en veel gezellige cafeetjes.

Entree: de boot is ongeveer 3 EGP enkele reis. Toegang tot Abu ruïnes is ongeveer 35 EGP.
Openingstijden opgravingen Abu: 08.00 tot 17.00 uur.

De meest zichtbare landmark van Elephantine Island is het foeilelijke Movenpick hotel
Een waterbootjes parkeerplaats. Onderhandel eerst over de prijs voordat je opstapt!

Philae tempel

Zo’n 10 kilometer ten zuiden van Aswan ligt een eilandje in het Nasrmeer. Op dit eiland ligt het aan de vruchtbaarheidsgodin Isis gewijde tempelcomplex Philae. Dit betekent dat er een boottochtje nodig is om bij de tempel te komen en daar moet flink op afgedongen worden. Er zijn veel bootjes en vooral heel veel zeer opdringerige en vervelende verkopers. Wanneer je alleen reist moet je stevig in je schoenen staan om je tussen al dat geweld staande te houden. Ze zijn niet letterlijk gewelddadig, maar heel respectvol zou ik het ook niet noemen.

De tempel is gewijd aan de oud-Egyptische godin Isis. De tempel staat niet op zijn originele plaats, maar is na de bouw van de Aswan-dam verplaatst. Net als veel andere bezienswaardigheden die vanwege het ontstaan van het Nasrmeer onder water kwamen te liggen.

De oudste gebouwen dateren uit de zevende eeuw na Christus. Er is daarna nog heel veel meer bij gebouwd. De bouwstijl wisselt echt alle kanten uit. Behalve hiërogliefen zijn er ook afbeeldingen van verschillende goden uit de stenen gehakt, en er zijn verschillende schilderingen. Het is een mooie tempel, maar zeker niet de meest indrukwekkende in de regio.

Entree: 180 EGP + 20 EGP voor het bootje
Locatie: 24°01’30.2″N 32°53’01.7″E
Openingstijden: 07.00 tot 16.00 (of 17.00 uur in de zomer)

Westoever van de Nijl

Op de westoever van de Nijl zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden. Hier gaat ook een veerpont naartoe. De veerpont vertrekt tegenover het treinstation en doet er ongeveer 10 minuten over naar de overkant.

  1. Klim helemaal naar boven op een groot duin (Piste de descente de la dune) naar de Kubbet el-Hawa tombe. Vanaf hier heb je een heel weids uitzicht over de hele omgeving en de woestijn op de westoever
  2. Bezoek het Aga Khan Mausoleum
  3. Ontdek de Tombes van de Nobelen. Een toegangskaartje voor de tombes geven enkel toegang tot de tombes van Mekhu & Sabni en de tombe van Sarenput II en Sarenput I
  4. Het klooster van St Simeon. Deze ligt ongeveer 3 kilometer van de Tombes van de Nobelen. Je kunt dit zelf lopen of een ritje op een kameel maken. Dat laatste zou ik kostte wat het kost vermijden. De dieren worden helaas vaker wel dan niet slecht behandeld. Zie je een tuktuk dan kun je daar beter voor kiezen.

Entree: Kubbet el-Hawa: 60 EGP. Tombes van de Nobelen: 60 EGP. Klooster van St Simeon: 40 EGP.
Openingstijden: de meeste bezienswaardigheden zijn open van 08.00 tot 16.00 of (07.00 tot 17.00 in de zomer)
Belangrijk: het Mausoleum van Mohammed Shah Aga Khan is gesloten voor publiek en is alleen van buiten te bezichtigen.

Aga Khan Mausoleum op de westoever van de Nijl bij zonsondergang

Souk van Aswan

Zoals elke souk in Egypte is ook die in Aswan een chaos aan kleuren, geuren en geluiden. Ik slenter altijd met veel plezier door de souks om het dagelijks leven aan me voorbij te zien trekken. Vrouwen die de boodschappen voor het avondeten halen. Moslims onderweg naar de moskee die ergens diep in de souk verstopt ligt. Kinderen die je nastaren alsof je van een andere planeet komt.

Wil je voorkomen dat je bij het minste geringste van alle kanten belaagd wordt door verkopers die zien dat je een toerist bent? Ga dan zoveel mogelijk op de in de massa. Voor vrouwen helpt het heel erg wanneer je een hoofddoek, of beter nog, een abaja draagt. Doe een zonnebril op zodat ze niet goed kunnen zien waar je naar kijkt. En blijf altijd vriendelijk tegen de mensen tenzij ze echt te ver gaan.

Entree: gratis
Locatie: 24°05’27.0″N 32°53’48.1″E
Openingstijden: van zonsopgang tot zonsondergang, behalve op zondag en tijdens het vrijdaggebed

Abu Simbel: hét hoogtepunt van Aswan

Abu Simbel is eigenlijk niet in Aswan, of überhaupt in de buurt van Aswan te vinden. Abu Simbel ligt op de grens met Soedan. Waarom Abu Simbel dan toch in deze blog staat? Omdat Aswan de enige plek is vanuit waar je naar Abu Simbel kunt reizen en omdat Aswan de dichtstbijzijnde stad is in deze vrijwel lege regio.

Abu Simbel ligt op ongeveer 3.5 uur rijden vanaf Aswan. De reis gaat rechtdoor, dwars door de woestijn. Dit geeft een bijzonder gevoel van desolate afgelegen schatten die je gaat ontdekken. Alsof je de eerste bent die deze fantastische plek gaat zien. Is natuurlijk absoluut niet waar, want er gaan miljoenen toeristen per jaar naar toe. Het is een lange zit in de bus, maar het is echt absoluut de moeite waard.

Op de grens met Soedan

Naast dat het een stukje rijden is, is het ook erg warm in die regio. Jaarrond is het er droog en warm, dus vertrek vroeg om nog enigszins een poging te doen om de hitte te ontlopen.

Abu Simpel is een archeologisch complex, bestaande uit twee immense tempels die uit de rotsen gehakt zijn. De tempel van Abu Simpel ligt aan de westelijke oever van het Nasr meer, en werd in de 13de eeuw voor Christus gebouwd in opdracht van koning Ramses II. De tempel was bedoeld als eerbetoon aan hemzelf en aan zijn vrouw Nefertari, maar was tevens bedoeld om zijn buren onder druk te zetten. 

Dit complex is door UNESCO op de oevers van het Nassermeer geplaatst. Lees je dat goed?! Jazeker. Toen de Egyptenaren een dam bouwden zou die hele regio onder stromen en daarmee de rotstempels van Abu Simbel verloren gaan. Dus werd het hele complex in stukjes gezaagd om een paar honderd meter verder – op een hoger gelegen stuk – weer in elkaar gezet te worden.

Is het de zes uur in de bus waard om Abu Simbel te bezoeken? Absoluut! Dit wil je niet missen.

Entree: 240 EGP (of 80 euro voor een compleet georganiseerde trip inclusief vervoer)
Locatie: 24°24’28.5″N 33°00’05.1″E
Openingstijden: 08.00 tot 17.00 uur.
Belangrijk: je betaald extra voor het meenemen van een camera. Mobiele telefoons om mee te fotograferen zijn gratis.

Stuwmeer van Nasr

Rondom Aswan is van alles te zien. Een “hoogtepunt” wat je zeker over kunt slaan is de High Dam. Dit vind vooral Egypte zelf een mooi verhaal om te vertellen, maar eigenlijk is het intens triest. Door de High Dam zijn hele dorpen van de kaart gevaagd en zijn veel mensen hun bestaansrecht verloren. Daarnaast is het weinig spectaculairs om te bezichtigen. Het enige wat je wel kan zeggen is dat het Nasrmeer het grootste meer van Afrika is en dat je deze kan afvinken van ‘de lijst met grootste…’. .

Op de foto’s zie je het uitzicht naar beide kanten van de dam. Niet heel boeiend dus.

Entree: 100 EGP
Locatie: 23°58’18.1″N 32°52’31.1″E
Openingstijden: 09.00 tot 17.00 uur
Belangrijk: dit kun je echt wel missen op je trip naar Egypte.

Kom Ombo

Op maar een uurtje rijden van Aswan vind je dit mooie complex. Officieel niet in Aswan, maar wel het makkelijkst te bereiken vanuit Aswan.

De Kom Ombo tempel is gewijd aan Sobek en Horus en schijnt een interessant krokodillen museum te hebben wat helaas zonder stroom zat toen ik er was.

Het begin van de bouwwerken valt te situeren in de 18e dynastie, maar de huidige tempel stamt uit de Ptolemaeïsche periode (met dank aan Wikipedia). Ergens in de geschiedenis gebruikten de christenen de kerk als Koptische Kerk. Hierbij werden verschillende reliëfs opzettelijk beschadigd. De tempel heeft ook veel schade geleden van natuurrampen (overstromingen en aardbevingen). Desondanks is ze een van de best bewaarde tempels in Egypte.

Entree: 140 EGP (dit is inclusief entree tot het krokodillen museum)
Adres: 24°27’10.1″N 32°55’47.8″E
Openingstijden: 09.00 – 17.00 uur

Meer tips nodig voor Egypte?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.