Rondreis Egypte (9 dagen); bezienswaardigheden, planning, budget en handige tips

De wonderen zijn bijna de wereld uit, maar in Egypte kun je nog net het laatste Wereldwonder van de Oude Wereld zien. En niet alleen dat. Egypte is een aaneenschakeling van bijzondere bouwwerken en fantastische historie. In deze blog een negendaagse reis langs de hoogtepunten van Egypte.

Dag 1: Amsterdam – Caïro

Amsterdam – Caïro kun je in 4.5 uur vliegen. Er is een rechtstreekse verbinding via onder andere Egypt Air. Hiermee is de eerste dag van je reis waarschijnlijk al voorbij. De douane in Egypte kost je ongeveer een half uur tot een uurtje. Een visum is verplicht voor Egypte. Deze kun je bij aankomst aanschaffen en was in 2020 25 euro per persoon. De rit naar het centrum van Caïro is ongeveer 45 minuten. Er zijn ruim voldoende taxi’s op de luchthaven te vinden. Spreek altijd voordat je instapt een prijs af en zorg ervoor dat duidelijk is waar je heen wilt zodat ze niet een stukje rijden en je dan meer vragen omdat de bestemming “ineens” is veranderd.

Goedemorgen Cairo

Dag 2: Caïro

De eerste dag in Egypte. Een dag om alle indrukken en chaos op je in te laten werken. In en rondom Caïro is ontzettend veel moois te zien. Wist je dat in Egypte er al meer dan 118 piramides gevonden zijn? Dus er is meer dan alleen die beroemde piramides van de plaatjes. De volgende bezienswaardigheden kun je op deze dag bezoeken in/rondom Caïro.

Wil je meer details weten over onderstaande bezienswaardigheden, lees dan de uitgebreide blog over Caïro.

Djoser piramide in Saqqara

Entree: 180 EGP (ongeveer 10.50 euro)
Adres: 29°52’14.6″N 31°13’05.9″E

Piramides van Gizeh

Entree: 200 EGP (ongeveer 11.50 euro)
Adres: 29°58’37.4″N 31°07’58.7″E

Sfinx van Cheops

Entree: zit inbegrepen bij een bezoek aan de Piramides van Gizeh
Adres: op hetzelfde terrein als de Piramides

Drukte Piramide van Gizeh Caïro Egypte Sfinx entree

Memphis

Entree: 80 EGP (ongeveer 4.50 euro)
Adres: 29°50’39.9″N 31°15’04.5″E

Wil je allemaal handige tips ter voorbereiding van je bezoek aan de piramides? Lees dan onderstaande blog.

Dag 3: Caïro – Aswan

Caïro; wat een stad. Bereid je voor op grote chaos, herrie en viezigheid. Een onophoudelijke stroom aan auto’s, toeterend, levensgevaarlijk slingerend zich een weg banend tussen de gaten door. Aangezien de nachttrein pas in de nacht gaat, heb je nog een hele dag de tijd om het oude centrum van Caïro te ontdekken. En dat is zeker de stress van het verkeer dubbel en dwars waard. Wat is er allemaal in het oude centrum van Caïro zelf te zien? Hieronder de mooiste suggesties voor je city trip Caïro. Ook deze zijn veel uitgebreider terug te vinden in de blog over Caïro.

Salah El Din Al Ayouby Citadel + Mohammed Ali Moskee

Entree: 180 EGP (ongeveer 10.50 euro)
Adres: 30°02’15.6″N 31°15’49.5″E

Al Azhar Moskee

Entree: gratis
Adres: 30°02’44.5″N 31°15’45.0″E

Khan El-Khalili souk

Entree: gratis
Adres: 30°02’52.7″N 31°15’42.4″E

Koptische kerken

Entree: gratis
Adres: 30°00’19.1″N 31°13’46.7″E

Al Mu’izz St.

Entree: 100 EGP (ongeveer 6 euro)
Adres: 30°02’51.1″N 31°15’37.5″E

Wekalet El Ghoury

Entree: gratis
Adres: 30°02’45.2″N 31°15’38.8″E

Toegangspoorten Bab al-Futuh en Bab el Nasr

Entree: gratis
Adres: 30°03’15.4″N 31°15’53.6″E

Egypte Museum

Entree: 430 EGP (ongeveer 25 euro)
Adres: Tahrir Square rd Tahrir Square

Let op: het Egytpe Museum wordt verplaatst naar een nieuwe, veel grotere lokatie. Bovenstaand adres is van de oude locatie die in 2020 nog het museum was. Vanaf 2021 opent de nieuwe locatie.

De dag eindigt met reizen en slapen tegelijk. De nachttrein vertrekt vanaf station Gize rond 20.15 uur richting Aswan. Deze treinreis duurt ongeveer 12 uur. Aankomst Aswan zal rond half 9 de volgende ochtend zijn. Er wordt eten geserveerd in de trein. De slaapwagons zijn voor 2 personen (soort van stapelbed). De trein rijdt langzaam, hobbelt veel en remt vrij fanatiek op momenten. Ik sliep redelijk, maar was meer dan eens ietwat verontrust of ik niet uit bed zou rollen wanneer de trein weer eens remde.

Dag 4: Aswan

Aangezien de trein pas (of al) in de ochtend aan komt, kan ik je aanraden om heel licht te reizen. Als je niet zoals ik in een groepsreis van touringcar naar touringcar wordt geladen, dan moet je voor deze ochtend een oplossing gaan vinden voor je bagage wanneer je met meer reist dan alleen handbagage.

Rondom Aswan is van alles te zien. Een “hoogtepunt” wat je zeker over kunt slaan is de High Dam. Dit vind vooral Egypte zelf een mooi verhaal om te vertellen, maar eigenlijk is het intens triest. Door de High Dam zijn hele dorpen van de kaart gevaagd en zijn veel mensen hun bestaansrecht verloren. Daarnaast is het weinig spectaculair om te bezichtigen. Wat veel mooier is om te bezichtigen is Philae eiland en het aan de vruchtbaarheidsgodin gewijde tempelcomplex Isis.

Philae eiland ligt ongeveer een uur rijden vanaf Aswan en bezoek je met een bootje. Er zijn veel bootjes en vooral heel veel zeer opdringerige en vervelende verkopers. Wanneer je alleen reist moet je stevig in je schoenen staan om je tussen al dat geweld staande te houden. Ze zijn niet letterlijk gewelddadig, maar heel respectvol zou ik het ook niet noemen.

Mocht je tijd over hebben dan kun je in Aswan ook nog met een boot varen op de Nijl of met een traditionele Felluca rondzeilen. Vaar bijvoorbeeld naar Kitchener’s Eiland. Toen het eiland in 1890 werd geschonken aan Lord Kitchener – de toenmalige Britse consul-generaal van het land – maakte hij er een klein groen paradijsje van. Zeker op warme dagen kun je op Kitchener’s Eiland goed in de schaduw van alle bijzondere bomen verblijven.

Bootjes en ferries naar de andere eilanden worden in overvloed aangeboden wanneer je over de boulevard wandelt in Aswan. Vaak kan het hotel ook wel een gids of boot voor je regelen, mocht je het zelf niet fijn vinden om te onderhandelen.

Aswan High Dam

Entree: 100 EGP
Adres: 23°58’18.1″N 32°52’31.1″E

Kitcheners eiland

Entree: 10 EGP
Adres: 24°05’39.6″N 32°53’15.5″E

Philae eiland

Entree: 180 EGP + 20 EGP voor het bootje
Adres: 24°01’30.2″N 32°53’01.7″E

Wil je meer details lezen over bovenstaande bezienswaardigheden in en rondom Aswan? Check dan deze blog.

Dag 5: Aswan – Abu Simbel

Abu Simbel ligt praktisch op de grens met Soedan, driehonderd kilometer bij Aswan vandaan. Veel verder dan dat kun je niet rijden in Egypte. Het is ongeveer 3.5 uur rijden enkele reis. Houd goed de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. In dit deel van Egypte zijn zeer geregeld problemen en dan kun je er beter ver van weg blijven.

Op de grens met Soedan

Maar is het een rustige periode dan is dit absoluut een van de meest spectaculaire bezichtigingen die je gaat zien in Egypte. Dit complex zijn de rotstempels van Ramses II en zijn vrouw Nefertari door UNESCO op de oevers van het Nassermeer zijn geplaatst. Lees je dat goed?! Jazeker. Toen de Egyptenaren een dam bouwden zou die hele regio onder stromen en daarmee de rotstempels van Abu Simbel verloren gaan. Met geld van over de hele wereld zijn ze jaren bezig geweest om stukje voor stukje alles kapot te zagen en als soort van IKEA pakket een stukje verder en iets hogerop weer in elkaar te zetten. Oorspronkelijk waren deze tempels een provocerend gebaar van Ramses naar zijn zuiderburen. Zij fungeerden waarschijnlijk als waarschuwing en als symbool van de Egyptische macht. Tegenwoordig is het een van de mooiste plekken van Egypte.

Deze regio is ook de regio van de Nubiers; een voorheen nomadisch volk met hun karakteristieke donkere huidskleur. Aswan heeft bijvoorbeeld ook het Nubisch Museum, mocht je meer willen weten of de geschiedenis van dit volk. Het is ook mogelijk om bij een Nubische familie thuis te eten. Dit is ofwel goed mogelijk in een soort toerist trap waar ze dan ook dansjes voor je opvoeren, of je probeert via via een echte Nubische familie te regelen. Egyptenaren zijn gastvrije mensen, maar kijk wel uit voor oplichters die er helaas ook veel te veel rondlopen.

Een trip naar Abu Simbel neemt een flinke hap uit je dag. Mocht je gisteren niet de Nijl op zijn geweest, dan kun je dat altijd vandaag nog doen. Een bezoek aan de souk van Aswan is trouwens ook echt de moeite waard.

Entree Abu Simbel: 240 EGP (of 80 euro voor een compleet georganiseerde trip inclusief vervoer)
Adres: 24°24’28.5″N 33°00’05.1″E

Dag 6: Aswan – Edfu – Kom Ombo – Luxor

Vanaf Aswan reis je richting Luxor terug. De weg slingert langs de Nijl door het meest vruchtbare gebied van Egypte. Overal zie je het dagelijks plattelandsleven. Mensen onderweg naar de markt met hun goederen of hangend in de berm om de ergste hitte van de dag te ontlopen.

Twee stops tussen Aswan en Luxor zijn zeer de moeite waard.

Kom Ombo

Kom Ombo is ongeveer 1 uur rijden vanaf Aswan. Deze tempel is gewijd aan Sobek en Horus en schijnt een interessant krokodillen museum te hebben wat helaas zonder stroom zat toen ik er was.

Het begin van de bouwwerken valt te situeren in de 18e dynastie, maar de huidige tempel stamt uit de Ptolemaeïsche periode (met dank aan Wikipedia). Ergens in de geschiedenis gebruikten de christenen de kerk als Koptische Kerk. Hierbij werden verschillende reliëfs opzettelijk beschadigd. De tempel heeft ook veel schade geleden van natuurrampen (overstromingen en aardbevingen). Desondanks is ze een van de best bewaarde tempels.

Entree: 140 EGP (dit is inclusief entree in het krokodillen museum)
Adres: 24°27’10.1″N 32°55’47.8″E

Edfu

Edfu tempel is ongeveer twee uur rijden vanaf Kom Ombo. Ook deze tempel is gewijd aan Horus.

Entree: 180 EGP
Adres: 24°58’40.2″N 32°52’24.6″E

Eindbestemming op dag 6 is Luxor. Luxor is vanaf Edfu nog zo’n drie uur rijden.

Dag 7: Luxor

Luxor is een stad in het midden van Egypte. Luxor stond eerder bekend als Thebe, de belangrijkste stad van Opper-Egypte. De stad wordt, door de vondsten uit het oude Egypte vaak gezien als ’s werelds grootste openluchtmuseum. Je vindt er onder andere tempelcomplexen, tombes, standbeelden en monumenten.

Je hotel ligt waarschijnlijk op de Oostelijke oever van de Nijl, in de buurt van het centrum van Luxor. Wat je zeker niet mag missen op de westoever zijn de wereldberoemde rotsgraven in de Vallei der Koningen. Sla de Vallei der Koninginnen gerust over. Ik hoorde van meerdere mensen dat – ondanks dat het er veel rustiger is – het ook minder spectaculair is en vooral heel veel duurder.

De heersers uit het nieuwe Rijk lieten hier hun graven in de rotsen van de Vallei der Koningen uithouwen en voorzien van prachtige schilderingen en reliëfs. Met je toegangskaartje mag je maximaal drie graven bezoeken. Welke je wilt bezoeken ben je vrij om te kiezen.

Entree vallei der koningen: 240 EGP inclusief drie graven
Adres: 25°44’30.2″N 32°36’05.9″E

Zo druk is het in de Vallei der Koningen

Naast de Vallei der Koningen zijn ook de volgende bezienswaardigheden in Luxor een stop waard. Voor een meer uitgebreide omschrijving van de bezienswaardigheden en details over je bezoek aan deze highlights van Luxor verwijs ik je naar de blog over Luxor zelf.

Karnak

Entree: 160 EGP
Adres: 25°43’06.0″N 32°39’03.5″E

Hatsjepsoet gewijde tempel van Deir el-Bahari

Entree: 140 EGP
Adres: 25°44’17.2″N 32°36’24.0″E

Tempels van Ramses II en Medinet Habu.

Entree: 140 EGP
Adres: 25°43’08.8″N 32°36’07.1″E

Luxor Tempel

Entree: 160 EGP
Adres: 25°41’57.6″N 32°38’27.0″E

Dag 8: Luxor

Ik stond om half vijf al weer naast mijn bed voor een ballonvlucht bij zonsopkomst. Met tientallen ballonnen tegelijk stegen we op om over de tempels van Luxor en Hatsjepsoet te zweven. Dit is echt de meest magische manier om Luxor te zien. Wil je ooit ergens in je leven een ballonvlucht maken, doe het dan op zo’n spectaculaire locatie.

Mocht je een van de tempels bij dag zeven nog niet gezien hebben, dan heb je er op dag acht ook nog ruim de tijd voor om ze alsnog te zien. Ben je helemaal tempel moe, bezoek dan de souk in Luxor om je souvenirs bij elkaar te sprokkelen. Of ga naar het Mummification museum, Luxor Museum of het Papyrus Museum.

De dag sluit je het beste af met een Felucca zeiltocht over de Nijl. Via Kingfisher Tours boekte ik een boottocht inclusief Egyptisch diner bij zonsondergang. Dit was 35 euro inclusief eten.

Dag 9: Luxor – Caïro – Amsterdam

Deze laatste dag is alleen maar reizen. Al vroeg vertrok ik richting de luchthaven van Luxor voor een vlucht naar Caïro, om vervolgens door te vliegen naar Amsterdam.

Beste reistijd

Ik reisde in februari naar Egypte. In Luxor was het toen 32 graden en strakblauwe lucht. In Caïro was het 18 graden en bewolkt. Ik heb de hele reis geen regen gezien, al waren de straten wel eens nat in Caïro. Als het al 32 graden is in Luxor in februari, dan kan ik me niet voorstellen hoe warm het er is in juni. Er is nergens schaduw, bomen, water of enige andere vorm van verkoeling.

Best reistijd voor Egypte is wat mij betreft dan ook alleen van oktober tot april. De rest van het jaar is veel te warm. Het enige voordeel van reizen naar Egypte in de zomer is dat er bijna niemand is. Maar ja, waarom zou dat nou zijn?!?

Bereid je voor op de brandende zon en het totaal gebrek aan schaduw

Budget

Ik reisde door Egypte met een groepsreis van Djoser. Ik betaalde voor een 9-daagse reis inclusief alle vluchten, treinreis, hotels, ontbijt, busvervoer, visum en gids 1.128 euro.

In Egypte waren we vrij om te kiezen waar we wel en niet naar binnen wilden. Om je een idee te geven van de mogelijke extra kosten, hieronder een lijst met wat je allemaal eventueel kunt doen. Deze lijst is niet volledig. Eerder in deze blog heb ik de prijzen van eventuele andere kosten ook al genoemd.

 • Excursie Abu Simbel – 80 euro (inclusief 240 EGP entree)
 • Egyptisch Museum – 430 EGP
 • Citadel + Mohamed Ali moskee – 180 EGP
 • Memphis – 80 EGP
 • Entree piramide complex + sfinx – 200 EGP
 • Luchtballon trip in Luxor bij zonsopkomst – 95 euro
 • Luxor tempel – 160 EGP
 • Djoser piramide – 180 EGP
 • Vallei der Koningen – 240 EGP
 • Felucca boottocht op de Nijl bij zonsondergang inclusief diner – 35 euro
 • Henna tattoo – 50 EGP
 • Al-Deir Al-Bahari tempel – 140 EGP
 • Kom Ombo tempels – 140 EGP
 • Edfu tempels – 180 EGP
 • Philae eiland – 200 EGP inclusief boottocht
Met mijn henna tattoo bij Abu Simbel

Hotels

Hotels zijn er in alle prijsklassen in Egypte. Zo slaap je in Caïro al in een privékamer met eigen badkamer vanaf 15 euro, maar kun je ook voor de superluxe hotels gaan waar je makkelijk 200 euro per nacht betaald. Over het algemeen kun je wel stellen dat hotels in Egypte behoorlijk veel goedkoper zijn dan Europa.

Vervoer

Nachttrein: de express nachttrein van Caïro naar Aswan waarbij een tweepersoons slaapcoupé deelt met je reisgenoot is ongeveer 80 euro per persoon inclusief avondeten en ontbijt. Uitstappen in Luxor is goedkoper en drie uur sneller.

Taxi: Spreek de prijs van een taxi van tevoren af en betaal pas bij het uitstappen. Zorg dat je gepast geld bij je hebt want vaak hebben de chauffeurs geen wisselgeld (of ze doen net alsof ). Bij de hotelreceptie liggen vaak lijstjes met richtlijnen voor een ‘normale’ prijs.

Als je ergens op straat een taxi wil nemen, kies dan bij voorkeur een rijdende taxi en niet één waar meerdere taxi’s achter elkaar staan. Een wachtende taxi is vrijwel altijd duurder dan een rijdende.

Eten: eten kan vaak al heel goed voor 150 pond. Dit is ongeveer 9 euro. Hiervoor heb je een maaltijd met meerdere gangen en drinken. Eet je iets minder uitgebreid, dan ben je voor minder dan 4 euro al klaar.

Fooi: in negen dagen tijd was ik ongeveer 35 euro kwijt aan fooien. Bij een groepsreis verdwijnt dit in de fooienpot zodat je niet telkens zelf kleingeld op zak hoeft te houden voor bijvoorbeeld een kofferdrager of een parkeerwacht. Iedereen in Egypte rekent op fooi.

Totaal:

Waar kom je dan in totaal ongeveer op uit? Inclusief entreegelden, maaltijden, hotels, vluchten, treinreizen, vervoer, visum, activiteiten als ballonvluchten en boottochten kwam ik op ongeveer 1.500 euro uit voor negen dagen.

Handige tips:

Kun je zelf reizen in Egypte?

Ja en nee. Zelf het land binnen komen en en visum regelen is makkelijk. In Caïro rondreizen is makkelijk. De piramides bezoeken is makkelijk. Met de trein naar Aswan of Luxor reizen is makkelijk. Een tour boeken naar Abu Simbel is makkelijk. Maar de rest… misschien niet altijd even makkelijk. Er is een ingewikkeld systeem van militaire en toeristische politie, omkoping, verkeerscontroles en checkpoints. Wanneer je geen Arabisch spreekt, kan ik me voorstellen dat dit een hele uitdaging gaat zijn.

Reizen met OV?

In Caïro goed te doen. Er is een metro die je naar een aantal delen van de stad brengt. Met de trein langs de Nijl afdalen is ook goed te doen. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik echt geen flauw idee heb of je in de rest van het land goed met het OV kunt reizen.

Vaccinaties en gezondheid

Voor de laatste stand van zaken wat betreft vaccinaties verwijs ik je altijd naar de tropenarts of GGD. Wat ik hier ook zal schrijven, deze informatie zal mogelijk niet meer up to date zijn wanneer jij het leest. Vertrouw alleen op een arts wanneer het op medische zaken aan komt!

Geldzaken

In Egypte wordt betaald met de Egyptische Pond. Pinnen is in bijna elke stad makkelijk en betrouwbaar. Overal zijn bankautomaten die het over het algemeen allemaal doen.

Op sommige plekken kunnen excursies met euro’s betaald worden, maar dat is niet overal gebruikelijk. Zorg dus voor voldoende Egyptische Ponden op zak.

Je kunt op Schiphol Egyptische Ponden ophalen, en het GWK wisselt deze ook voor je in Nederland. Creditcards worden soms wel en soms niet geaccepteerd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.