Citytrip Luxor (Egypte): bezienswaardigheden, planning en handige tips

Luxor is een stad in het midden van Egypte en bestaat uit twee delen. Het grootste gedeelte van Luxor ligt op aan de oostelijke oever van de Nijl en telt ongeveer 490.000 inwoners. Luxor stond eerder bekend als Thebe, de belangrijkste stad van Opper-Egypte. In deze blog vind je alles wat je moet weten over de bezienswaardigheden op de oostelijke en westelijke oever van de Nijl rondom Luxor.

Een algemene mededeling vooraf: vrijwel alle bezienswaardigheden zijn open van 08.00 tot 16.00 of van 09.00 tot 17.00 uur. Dit is afhankelijk van het seizoen. Dus tenzij anders gemeld, kun je er van uit gaan dat dit de openingstijden zijn van onderstaande highlights.

Oostelijke oever van de Nijl

Luxortempel

De Luxor Tempel is een vreemde combinatie van drie geloven. 1. de Egyptische godenverering. 2. Tekeningen van de christenen. 3. En delen van een moskee die op de tempel gebouwd werd. 

Dit is absoluut de gaafste tempel van heel Egypte. Voor de ingang staan 16 meter hoge beelden van Ramses. Ik had graag hier gelopen in de tijd van het Oude Egypte. Na de ingang loop je door een smalle gang. Boven de smalle gang steekt de moskee half boven je uit. Het is een vreemde combinatie qua bouwstijl. Aan de ene kant een veel recentere moskee en aan de andere kant duizenden jaren oude farao’s.

Wanneer je de smalle gang door bent kom je op een soort binnentuin waar nog meer metershoge beelden en pilaren je opwachten. Stiekem ben ik wel jaloers dat ik niet de archeoloog was die zo’n complex heeft ontdekt. Hoe gaaf moet dat zijn wanneer je verdwaald in de woestijn ineens half onder het zand bedolven zo’n mooi complex vind.

De Luxor tempel is opgedragen aan Moet, Amon en Chonsoe. Ooit was Luxor Tempel door middel van een drie kilometer lange rij sfinxen verbonden met Karnak Tempel. Deze route wordt op dit moment hersteld. Een groot deel van de sfinxen langs deze laan zijn nog steeds te bewonderen. Wanneer dit project af is, is nog niet bekend.

Entree: 160 EGP
Adres: 25°41’57.6″N 32°38’27.0″E
Openingstijden: 06.00 tot 21.00 uur (of 07.00 tot 20.00 uur in het laagseizoen)

De laan van de sfinxen bij zonsondergang

Tempelcomplex van Karnak

Ik heb dit tempelcomplex helaas niet bezocht want ik was in slaap gevallen. Maar van mijn reisgenoten hoorde ik dat dit complex zeer de moeite waard is. Het ligt op loopafstand van het centrum van Luxor. Er zijn ook veel mensen die ervoor kiezen om hier op de fiets naar toe te gaan. De meeste hotels verhuren fietsen voor 30 EGP per dag.

Karnak is het grootste tempelcomplex van Egypte en heeft de grootste zuilenhal ter wereld. Met maar liefst 134 zuilen van 24 meter hoog en 10 meter breed, obelisken, tempels en kapellen is dit een zeer indrukwekkend stukje historie. Er is zelfs een meer op het terrein. Het complex is een groot openluchtmuseum en de grootste en oudste religieuze plaats ter wereld.

Entree: 160 EGP
Adres: 25°43’06.0″N 32°39’03.5″E
Openingstijden: 09.00 – 17.00 maar er is ook een lichtshow in de avond

El Souk

Een bezoek aan de de bazaar El Souk mag niet ontbreken als je in Luxor bent. De souk is niet zo spectaculair als die in Cairo, maar het is een fijne plek om een tijdje rond te dwalen. Al is het maar vanwege de schaduw en de vele souvenirs.

Entree: gratis
Adres: 25°41’57.0″N 32°38’31.2″E
Openingstijden: van zonsopkomst tot zonsondergang. Beperkt open tijdens het vrijdaggebed en op zaterdag

Feluccatocht over de Nijl

Op het water van de Nijl kom je even helemaal tot rust. Althans, dat is wat de advertentie schreef. Ik maakte de zeiltocht toen het windstil was. Je komt absoluut volledig tot rust en je gaat ook letterlijk helemaal nergens heen. In tergend traag tempo trekt het groene grasland van de oevers van de Nijl aan je voorbij. Verwachten dat je met een felucca heel hard gaat is sowieso onrealistisch want het zijn traditionele houten bootjes. Je vaart op zo’n boot om helemaal zen te worden en even lekker in de verte te staren, niet om de zeilwedstrijd op de Atlantische Oceaan te winnen.

Ik boekte deze tocht bij Kingfisher Tours voor 35 euro per persoon. Tijdens de drie uur durende privé zeiltocht was ik samen met de blogger Flitter Fever en de schipper met zijn hulp, de enige op de boot. Langzaam verdwijnt de zon achter de horizon en zie je vanaf het water de lichten in Luxor aan gaan. De tour wordt afgesloten met een Egyptische maaltijd op de boot. In mijn geval was dit in de haven omdat in februari de zon al erg vroeg onder gaat. Ga je later in het jaar, dan eet je op de boot.

Mummificatiemuseum

Leer alles over de kunst van het mummificeren in het Mummificatiemuseum. Eigenlijk is het net zo luguber als een grafkisten museum (bestaat die eigenlijk?!?). En toch blijven mummies fascineren. Zou het zijn vanwege alle Hollywood films? Of hopen we allemaal op het eeuwige leven in het hiernamaals?

Wat het ook is, in het mummificatie museum leer je alles hoe je mummies maakt. Uiteraard zijn er ook mummies te zien, al zijn het wel voornamelijk dierenmummies. Wist je dat ze zelfs een vis hebben gemummificeerd?

Entree: 100 EGP
Adres: 25°42’07.7″N 32°38’23.4″E
Openingstijden: 09.00 tot 20.00 uur

Westelijke oever

Een overtocht van de oostelijke oever naar de westelijke oever kost je maar een paar cent. Vergeet niet te onderhandelen voordat je op een bootje stapt. Meer dan 20 Egyptische Pond moet je echt niet betalen.

Deir El-Bahri – Hatsjepsoet tempel

Deir El-Bahri staat vooral bekend om de wereldberoemde Hatsjepsoet tempel. De drie verdiepingen hoge dodentempel van Hatsjepsoet is tegen een rotswand gebouwd. Op het middenterras met de zuilenrij staan twee heiligdommen: een voor Anubis en een voor Hathor. Hatsjepsoet was één van de weinige vrouwelijke farao’s die Egypte gekend heeft.

Handig om te weten: tegen betaling van maximaal 20 EGP kun je op zo’n toeristentreintje vanaf de parkeerplaats naar de ingang van de tempel gebracht worden. In tegenstelling tot het treintje in de Vallei der Koningen is het treintje bij de Hatsjepsoet tempel het geld niet waard. De afstand die je loopt is niet heel groot dus dat red je prima te voet.

Entree: 140 EGP
Adres: 25°44’17.2″N 32°36’24.0″E

Kolossen van Memnon

De Kolossen van Memnon bestaan uit twee reusachtige standbeelden van farao Amenhotep III. Mocht je een luchtballontocht maken in Luxor (lees hierover meer verderop in deze blog), dan ga je deze twee standbeelden vanuit een heel bijzonder perspectief zien; namelijk ooghoogte. Wanneer de wind goed staat, drijf je hier heel rustig langs heen.

De Kolossen van Memnon zijn ongeveer 3400 jaar geleden gebouwd. Ze stonden oorspronkelijk aan de poort van een tempel die gewijd was aan de farao Amenhotep III. De resten van de tempel worden op dit moment opgegraven, maar veel is er niet meer van over.

Entree: 140 EGP
Adres: 25°44’17.2″N 32°36’24.0″E

Uitzicht over de Vallei der Koningen en Koninginnen, de Kolossen van Memnon en de Hatsjepsoet tempel

Vallei der Koningen

De Vallei der Koningen is een vallei waar over een periode van ongeveer 500 jaar tombes zijn gebouwd voor de farao’s en machtige edelen die tussen de 16e en 11e eeuw v. Chr. leefden. De graven zijn rijk gedecoreerd met hiërogliefen en muurschilderingen. Sommige graven dalen tientallen meters af onder de grond. Dit moet een immens werk geweest zijn om uit te hakken. De enige reden waarom ze dit werk verzetten, was omdat de piramides niet langer veilig waren voor grafrovers.

De Vallei der Koningen is pas in 1922 ontdekt. Sinds toen zijn er 63 graven geïdentificeerd waarvan de laatste in 2008. Helaas zijn bijna alle tombes geopend en geplunderd, behalve het wereldberoemde graf van Toetanchamon. Zijn dodenmasker is nog steeds een van de meest spectaculaire vondsten uit de Egyptische oudheid.

Vallei der Koningen is vooral druk in de ochtend wanneer het nog relatief koel is

Handig om te weten: voor een klein bedrag kun je mee op zo’n toeristentreintje zodat je niet het hele eind over het brandende asfalt hoeft te lopen. Dit treintje is er ook bij de Hatsjepsoet Tempel.

Handig om te weten 2: in je entree kaartje zit het Toetanchamon graf niet inbegrepen. Voor 100 EGP extra kun je entree voor dit graf kopen.

Handig om te weten 3: voor 300 EGP mag je camera mee naar binnen. Beter maak je dus foto’s met je mobiel. Dit is namelijk gratis.

Entree: 240 EGP (exclusief camera en Toetanchamon graf)
Adres: 25°44’30.2″N 32°36’05.9″E

Vallei der Koninginnen

De Vallei der Koninginnen is – de naam zegt het al – de vallei waar de vrouwen van de farao’s werden begraven. De Vallei der Koninginnen ligt naast de Vallei der Koningen en zou 70 graven bevatten. Ik heb deze vallei niet bezocht omdat de entreegelden niet in verhouding stonden tot die van de Vallei der Koningen. Entree tot de Vallei der Koninginnen is 80 EGP. Het mooiste graf is die van Koningin Nefertari. Entree hiervoor is nog eens 1.000 EGP extra! Deze schijnt echt heel veel spectaculairder te zijn dan de andere graven, maar ik vond het de 1.000 EGP niet waard.

Ballonvaart over Luxor bij zonsopkomst

Niets is mooier dan in de vroege ochtend boven het prachtige landschap van het oude Thebe te zweven in een luchtballon. Het uitzicht tijdens de zonsopkomst is fantastisch! Je vaart vlak langs de Kolossen van Menon, ziet de Hatsjepsoet tempel vanuit de lucht en hoort onder je langzaam de wereld wakker worden.

Edfu tempels – buiten Luxor

Op twee uur rijden vanaf Luxor vind je Edfu. Officieel dus niet in Luxor, maar wel het meest makkelijk te bereiken vanuit Luxor aangezien Edfu verder nogal in het midden van niks staat. Dus daarom toch een vermelding in deze blog.

Edfu is ook opgedragen aan Horus (*dat beeld wat eruit ziet als een roofvogel). In tegenstelling tot alle andere tempels staat de tempel van Edfu als enige niet naar de Nijl gericht, maar naar het zuiden.

Entree: 180 EGP
Adres: 24°58’40.2″N 32°52’24.6″E

Vervoer in Luxor

In Luxor is alles vrij dicht bij elkaar dus dit kun je prima lopen. De tempels van Karnak kun je heen fietsen. De rest van de bezienswaardigheden heb je wel vervoer voor nodig. Er is geen metro in Luxor, maar er rijden wel door de hele stad taxi’s. Grootste nadeel is dat je stevig moet onderhandelen met taxi chauffeurs (tja waar niet). Sommige chauffeurs spreken geen Engels of kunnen niet lezen, of kunnen niet jouw Westerse geschrift lezen. Laat je hotel dus het adres in het Arabisch uitschrijven en zorg ervoor dat je voordat je instapt het eens bent over de bestemming en wat je daarvoor gaat betalen.

Je kunt er ook voor kiezen om een tour te boeken. Dan wordt je overal netjes in-en uitgeladen en kun je voor de deur uitstappen. Niet echt avontuurlijk, wel erg gemakkelijk. De meeste hotels hebben een desk bij de receptie met een overdaad aan tourmogelijkheden. Daarnaast kan ik je Kingfisher Tours aanraden. Dit is een Nederlandse vrouw die in Egypte woont en de Nederlandse eisen en standaard snapt. Ben je een wat onzekere reiziger, dan weet ik zeker dat je je bij haar prima op je gemak voelt.

Maak geen gebruik van de paarden met koets. Deze dieren worden over het algemeen bijzonder slecht verzorgd en zeer zwaar afgebeuld. Hier wil je niet aan bijdragen. Wat veel gezonder is, is om een fiets te huren. In de meeste hotels kan dit al voor 30 EGP per dag.

Wanneer bezoek je Luxor en hoeveel dagen blijf je?

Het hoogseizoen loopt in Luxor van november tot maart wanneer de zon niet bezig is met een aanslag op je leven. Het is echt alles verzengend warm in deze regio in Egypte. Ik was er in februari. Het kwik liep op tot maar liefst 32 graden. Zonder bomen voor schaduw of een fijn briesje is het verschroeiend warm tussen 10.00 en 16.00 uur. De meeste mensen vinden dit niet fijn dus wil je de hitte ontlopen, ga dan in de winter. Heb je een hekel aan toeristen? Ga dan in de zomer.

De meeste bezienswaardigheden gaan om 16.00 uur of 17.00 uur al dicht dus begin de dag op tijd. De Luxor Tempel in het centrum van Luxor is tot 21.00 uur open op de meeste dagen. Houd rekening met de ramadan bij de planning van je trip. Voor een trip naar Luxor raad ik je aan om er zeker twee volle dagen te blijven. Relaxter is het om drie dagen te blijven.

Dag 1:

 • west-oever met de Vallei der Koningen en/of Koninginnen
 • Hastjepsoet tempel complex
 • Kolossen van Memnon
 • In de avond kun je de zon onder zien gaan in de Luxor tempel

Dag 2:

 • ballonvlucht in de ochtend,
 • bezoek aan de souk of het mummificatie museum
 • fietstocht naar de tempel van Karnak
 • In de avond kun je de zon onder zien gaan door met een felucca de Nijl af te zeilen

Wat je verder nog moet weten voor je citytrip naar Luxor

 • Visum: een visum is verplicht voor Egypte. Deze kun je bij aankomst aanvragen op de luchthaven of vooraf regelen via bijvoorbeeld een visumdienst als CIBT. Het visum is 25 USD en is 30 dagen geldig.
 • Fooien in Egypte: het is gebruikelijk om fooien te geven. Niet alleen in restaurants, maar ook aan de tassendrager in hotels, de parkeerwacht, toiletbeheerders, de taxi, eigenlijk aan iedereen dus.
 • Dress code in Egypte: zowel vrouwen als mannen moeten hun schouders en knieen bedekken. Egypte is een islamitisch land waar veel lijfelijk bloot niet op prijs gesteld word en waar het niet raar is om uit gescholden te worden wanneer je deze regels breekt. Beter nog is om als vrouw gewoon een hoofddoek op te doen. Dit maakt je leven heel wat makkelijker. Je wordt minder aangesproken en minder nagestaard. Voor alle partijen fijner.
 • Water in Egypte: kraanwater is niet veilig om te drinken. Zorg er ook voor dat je in restaurants geen ijsblokjes in je drinken krijgt, verse groenten als salades of bijvoorbeeld sorbet ijs besteld. Kans is groot dat je hier buikloop van krijgt. Wat hier goed tegen helpt (en ook de wereld niet naar de kloten te helpen met al die plastic flesjes) is een waterfles met ingebouwd waterfilter zoals de WatertoGO.
 • Ramadan: tijdens Ramadan gelden er aangepaste openingstijden voor de meeste bezienswaardigheden in deze blog. Daarnaast zijn restaurants overdag veelal gesloten en is ook de souk niet open. Houd hier rekening mee in de planning van je bezoek. Ramadan is niet elk jaar op dezelfde datum.

Wil je meer lezen over Egypte?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.