Belize; welke Maya tempels wil je bezoeken en welke kun je wel over slaan?

Belize heeft heel veel prachtige maya-sites om te bezoeken. Maar welke zijn nou echt de moeite waard en welke kun je beter overslaan? Er zijn 12 grote sites en nog tientallen kleine locaties waar niks te zien is. Van de 8 meest bekende sites kun je in deze blog lezen waarom je ze juist wel moet zien of beter over kunt slaan.

1. Caracol (west Belize – Cayo district)

Wauw, wat is Caracol een avontuur. Oneindig gaaf om daar rond te lopen. Door de afgelegen locatie in het binnenland van Belize komen er bijna geen bezoekers. Grote toeringcar bussen en cruiseschip passagiers zullen hier nooit naar toe komen. Wil je deze site bezoeken, dan heb je een portie doorzettingsvermogen nodig. En je hebt ook zeker een 4wd nodig. Het is ongeveer drie uur over een weg met grote gaten, glibberige bochten en overgroeide wegdelen waarbij de jungle de weg bijna volledig op heeft geslokt.

Ik heb twee uur rond gelopen in Caracol en in al die tijd waren er enkel grote groepen brulapen die me gezelschap hielden. Verder was er helemaal niemand. Dit is hoe je het liefste zo’n fantastische locatie wilt ontdekken. In 1 woord MAGISCH!

Locatie: GPS coördinaten: 16.763092, -89.117449
Entree: 10 BZD (4,50 euro)
Belangrijk: het is minstens 3 uur enkele reis om deze locatie te bereiken vanaf San Ignacio. De weg is enkel geschikt voor een 4wd. In het regenseizoen is de weg grotendeels onbegaanbaar. Check bij de lokale bevolking of je er nog kunt komen.

Eindoordeel: absoluut een JA!

De weg om er te komen is geen gemakkelijke

2. Xunantunich (west Belize – Cayo district)

In Belize mag je (voor zo lang het duurt) de ruïnes nog beklimmen. In Xunantunich is dit bijzonder spectaculair. Wanneer je op de hoogste ruïne staat heb je een ongekend uitzicht over de jungle om je heen. Daar zo alleen zittend, enkel bomen zo ver het oog reikt, de geluiden van de jungle om je heen – wat een gaaf gevoel is dat.

Deze locatie is iets drukker vanwege de gunstige ligging – namelijk op de route van Belize City naar Guatemala. Toch is het hier ook relatief rustig omdat de meeste mensen in een streep door gaan naar Tikal in Guatemala. Zonde eigenlijk om zoveel moois over te slaan. Zoals je op de foto’s ziet loopt er her en der iemand anders. Ik bezocht deze tempel midden op de dag ergens rond het middaguur.

Locatie: GPS coördinaten: 17.089932, -89.141584
Entree: 10 BZD (4,50 euro) + overtocht pont (< 1 euro)
Belangrijk: je moet met een pontje naar de overkant van de rivier om deze locatie te bereiken

Eindoordeel: absoluut een JA!

3. El Pilar (west Belize – Cayo district)

El Pilar ligt vlakbij grens met Guatemala. Zowel de slechte weg er naar toe als de onstabiele grens situatie met Guatemala in dat gedeelte van de jungle hebben ons doen besluiten – mede op aanraden van de lokale bevolking – om deze site niet te bezoeken. Wil je een fototour van deze site zien? Check dan eens deze blog. Misschien niet spectaculair qua grootsheid, maar wel interessant qua paden, beklimmingen en spannende ruimtes.

Locatie: GPS coördinaten 17°14’51.0″N 89°08’38.9″W
Entree: 10 BZD
Belangrijk: in de tijd dat wij in Belize waren werd afgeraden om naar deze site te gaan vanwege onrusten in de jungle bij de grens met Guatemala (2020)

Eindoordeel: geen idee want het was niet veilig genoeg om naar deze af te reizen

4. Mayflower Reserve (centraal Belize – Hummingbird Highway)

Het Mayflower reserve – ook wel Mayflower Bocawina National Park – uitermate de moeite waard om te bezoeken. Maar niet vanwege de Maja-sites. Er is namelijk praktisch niks te zien. De meeste gebouwen zijn helemaal niet of slechts heel minimaal uitgegraven. Het enige wat er meestal te zien was, was een begroeide groene heuvel.

Waarom je dan wel naar het Mayflower Bocawina National Park moet gaan? Vanwege de spectaculaire watervallen en de mooie wandelingen die je er kan maken zoals naar Bocawina Falls, Three Sisters Falls, Antelope Falls, Peck Falls en Big Drop Falls. Maar ook vanwege de vlinders, de brulapen en de kans om een jaguar of tapir te zien.

Locatie: GPS coördinaten 16°56’14.6″N 88°23’38.7″W
Entree: 10 BZD
Belangrijk: voor de avontuurlijke reiziger is het mogelijk om op een aantal plekken in het park te kamperen

Eindoordeel: zeker NIET doen voor de Maya-ruïnes, maar absoluut wel vanwege de prachtige natuur!

5. Lubaantun (zuid Belize – Toledo district)

Ken je die bomen die in Cambodja dwars door tempels groeien? In Lubaantun kun je precies hetzelfde zien. Op sommige plekken heeft de jungle de strijd gewonnen en terug gepakt wat wij duizenden jaren geleden afgepakt hebben. En dat voel je. Vooral eigenlijk omdat je struikelt over boomstronken.

Wat Lubaantun naast bovenstaande ook bijzonder maakt, is de bouwstijl van alle gebouwen. Alles is gebouwd zonder cement of voegen. De bouwers moesten dus heel precies te werk gaan om alle rotsblokken perfect op elkaar aan te laten sluiten. En dat zie je terug. Het is een walhalla voor perfectionisten.

Locatie: GPS coördinaten 16°16’54.7″N 88°57’51.1″W
Entree: 10 BZD
Belangrijk: stop onderweg terug bij The Chaos Oasis – de perfecte plek voor lunch of wat te drinken. Serieus een indrukwekkend stukje bouwwerk. De Chaos Oasis kom je vrijwel meteen tegen aan je linkerhand wanneer je het park uit rijdt.

Eindoordeel: alsof je in een film van Indiana Jones bent beland.

6. Nim li Punit (zuid Belize – Toledo district)

Nim li Punit heeft de grootste stellea van het Maya rijk. Dit zijn enorm grote stenen, vergelijkbaar met menhirs bij de Romeinen bijvoorbeeld. De jungle is genadeloos en heeft op de meeste stellea grote inwerking gehad. Deze heeft geluk gehad en is redelijk goed gepreserveerd gebleven. Eerlijk gezegd blijft het vooral een hele grote steen die ook weer niet zo groot is dat ik deze erg indrukwekkend vond.

Deze site heeft weinig grote gebouwen. De sfeer is anders dan bij de andere sites. Er zijn geen grote open ruimtes en velden. Alle gebouwen zijn omringd met of overgroeid door bomen. Dit geeft een heel ander karakter aan het uitzicht.

Wat goed is om te weten is dat de cruiseschepen die in Zuid Belize aanmeren (Placencia) vrijwel altijd naar deze site komen. Zorg er dus voor dat je het handig timed. Ik was er met een handjevol anderen, maar dat kan heel rap veranderen als de eerste boten aan land komen vlak na het middaguur.

Locatie: GPS coördinaten 16°19’14.8″N 88°49’27.8″W
Entree: 10 BZD
Belangrijk: door de ligging dichtbij de kust zijn hier momenten dat er busladingen vol cruiseship passagiers uitgeladen worden

Eindoordeel: zeker bezoeken wanneer je in de regio bent, maar niet per se de mooiste van Belize.

7. Uxbenka (zuid Belize – Toledo district)

Uxbenka is ook te vinden in het zuiden van Belize. Deze site is kleiner en minder opgegraven dan Nim li Punit en Lubaantun – de andere twee in de regio. Moet je dus keuzes maken, dan zou ik gaan voor de andere twee en deze over slaan. Het mooiste hoogtepunt van deze site is het uitzicht vanaf de top van de heuvel, maar daar zijn genoeg andere plekken voor in Belize.

Er is geen bewegwijzering naar Uxbenka. Het makkelijkst is om te zoeken naar een watertoren van cement in het oosten van Santa Cruz. Je neemt dan het zandpad aan de andere kant van de hoofdweg – dus tegenover de watertoren. Vanaf daar is het nog een klein stukje lopen. Je hebt wel veel fantasie nodig om er wat in te zien.

Locatie: GPS coördinaten 16°14′12.12″N, 89°4′41.88″W
Entree: gratis
Belangrijk: als je de weg niet kan vinden, vraag dan iemand in Santa Cruz om je te helpen. De bevolking is zeer vriendelijk.

Eindoordeel: als je moet kiezen, dan kun je deze prima over slaan.

8. Altun Ha (vlakbij Belize City)

Altun Ha dichtst bij de hoofdstad dus handig als je tijd tekort hebt. Dat denken heel veel mensen dus verwacht hier de meeste toeristen. Mede ook omdat de cruiseschepen naast Placencia ook veel aan land gaan via de haven van Belize City. Maar deze plek is zeker een bezoekje waard qua bouwwerken.

Locatie: GPS coördinaten 17°45’52.0″N 88°20’45.5″W
Entree: 10 BZD
Belangrijk: door de ligging dichtbij Belize City is het hier vaak erg druk

Eindoordeel: vooral heel handig dicht bij de luchthaven voor wanneer je tijd tekort hebt, en absoluut geen lelijke site. Zeer goed onderhouden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.