Reizen voor bijna 0 euro per dag

Geld pinnen Oeganda

Wie wil dat nou niet, reizen voor bijna 0 euro per dag? In deze blog deel ik de beste tips om met een redelijk klein budget te reizen. Maar eerst beginnen we met de belangrijkste randvoorwaarde. Er lijkt een verband te zijn tussen tijd en geld. Hoe sneller je alles wilt zien, hoe meer je hiervoor gaat betalen. Wil je dus low-budget reizen dan is het essentieel dat je tijd hebt en vooral geen haast hebt.

Besparende tips op vervoer

Van A naar B kan heel duur zijn. In een heleboel landen is de reis van A naar B een ervaring op zich, maar op sommige plekken kan het ook een noodzakelijk kwaad zijn. Wat het ook is, je wilt er natuurlijk niet te veel aan uit geven.

Blablacar.com

Via de site van Blablacar.nl kunnen mensen hun rit – die ze bijvoorbeeld voor hun werk moeten maken – delen. Hier hangen ze zelf een prijs aan. Je kunt jezelf intekenen op die rit. Vervolgens kom je in contact met de bestuurder en kun je elkaar iets beter leren kennen. Je wilt natuurlijk niet bij een of andere engerd in de auto stappen. Dit hoeft geen officiële afspraak te zijn, maar gewoon wat achtergrond info en dergelijke.

Een rit maken via Blablacar.com scheelt heel wat geld. Zo reis je al voor 30 euro naar Parijs vanaf Utrecht. En voor 45 euro van Utrecht naar Warsaw. Natuurlijk kun je ook geluk hebben met een vliegticket van Wizzair of Ryanair voor hetzelfde bedrag, maar dan komen daar nog de kosten bovenop die je maakt van en naar de luchthaven. Misschien ook nog extra bagagekosten. Dus het is maar de vraag of je dan nog echt zo goedkoop uit bent.

Het meest relaxte van blablacar.nl is dat je kunt overleggen met de bestuurder over de plek waar je rit start en eindigt. Dus moeten jullie toevallig beiden in een buitenwijk van Parijs zijn, dan kun je lekker blijven zitten tot voor de deur. Of woon je niet in Amsterdam vlak bij Schiphol, maar wil je de rit beginnen in Zwolle dan kan dat ook. Het is een soort privé-taxi zonder het bijbehorende torenhoge tarief.

Maar flexibiliteit is een vereiste en buiten Europa heeft Blablacar.nl. bijna geen bereik dus voor je goedkope autoritten buiten Europa moet je met de volgende tips aan de slag.

Cabrio rijden
En dan kun je zomaar eens bij mij in mijn cabrio belanden

Liften

Goedkoper dan gratis kan het niet worden. Door te liften betaal je vaak helemaal niks of heel erg weinig voor je reis. Voor liften heb je wel aardig wat tijd nodig. Daarnaast weet je niet bij wie je in de auto stapt of waar je heen gaat dus veilig reizen moet je beter je best voor doen. Maar heb je de tijd, dan kun je met liften je budget voor reizen heel laag houden en ontzettend veel nieuwe mensen leren kennen (die je misschien ook wel gratis onderdak bieden 😉 ).

Ethiopië verkeer ezels
Wachten op het verkeer in Afrika.

Vliegen

Ken je die verhalen van mensen die bijna gratis de wereld over vliegen? Ik kom die verhalen wel eens tegen, maar om op die manier gratis te vliegen is zo complex dat het voor de gewone reiziger (met een baan) bijna niet te doen is. Check bijvoorbeeld eens de blog van One Mile at a Time voor de hoeveelheid werk die je moet verzetten om met je punten gratis de wereld te zien. Heb je geen zin om zes keer de Atlantische Oceaan over te vliegen in anderhalve week omdat het ticket goedkoop was en je er de punten mee haalt om weer gratis te kunnen vliegen, dan zul je moeten betalen. Maar gelukkig zijn er manier om ook op vliegen te besparen.

Iedereen kent sites/apps als Skyscanner wel om goedkope vluchten in de gaten te houden. Ben je flexibel qua reisduur, aantal keer overstappen en vertrekdatum dan kun je voor heel weinig aan een ticket komen. Zo gaan Maarten en ik dit jaar drie keer op vakantie (Oman, Marokko en de Azoren) en elk ticket kost ons tussen de 100 en 360 euro.

Ter vergelijking met een autovakantie: volgens Google is het 3.300 km retour naar Kroatië. Dit zou ons ongeveer 290-450 euro aan benzine kosten (onze auto rijd 1 op 16 normaal of 1 op 10 à 12 als we veel door de bergen rijden). Zoveel goedkoper ben je dus helemaal niet uit met de auto.

vliegen

Daarnaast beperkt de auto je flink wat betreft bestemmingen. Zouden we naar Oman, de Azoren en Marokko willen rijden, dan jagen we er behoorlijk wat meer benzine doorheen, of we gaan zelfs nooit aan komen zoals de Azoren of Oman.

Relocations

Soms reizen er mensen via een one-way trip van A naar B, maar die auto’s en campers die ze daarvoor gebruiken moeten vaak wel weer op de een of andere manier terug naar A. Omdat het te duur is dit door een werknemer te laten doen, bieden verhuurbedrijven tegen bizar lage tarieven een relocatie-optie aan. Dit is vooral erg populair in Canada, USA, Nieuw Zeeland en Australië. Check bijvoorbeeld deze internationale site van Imoova eens.

Voor slechts 5 USD per 24 uur moet je een 2 persoonscamper binnen tien dagen terug brengen van Melbourne naar Darwin. Of een 2 persoons 4WD camper die voor 1 dollar per dag binnen zes dagen van Alice Springs naar Perth gebracht moet worden. Je krijgt er zelfs bij het tonen van je tankbonnen 250 dollar benzinevergoeding bij.

Wanneer je een rondje Googled vind je nog veel meer website met dezelfde soort aanbiedingen. Hiermee kun je voor een prikkie in een aantal landen rondreizen of heel snel van A naar B komen zonder daarvoor al te veel te betalen en toch heel wat te zien onderweg.

Besparende tips voor overnachten

Een gemiddeld hotel in Europa is minstens 50 euro per nacht en vaker nog 80 euro of meer. Wil je vaak op vakantie, of wil je lang op reis, dan hakt dit flink in je reisbudget. Toch zijn er aardig wat manieren om je nachten een heel stuk goedkoper te maken.

Coupons

Iedereen kent waarschijnlijk wel de Extreme Couponing afleveringen op TV. Daar kun je zelf ook goed gebruik van maken wanneer je in de USA reist. Bij verschillende benzinestations kun je bonnenboekjes ophalen die je recht geven op korting in verschillende hotels en motels. Zo sliepen wij af en toe voor maar 10 USD in een motel. Kwaliteit is soms wat discutabel, maar ja, 10 dollar is ook niet veel natuurlijk.

Couchsurfing

CouchSurfing is volledig gebasseerd op gastvrijheid. In februari 2015 waren er ruim 9.000.000 leden. Overnachtingen zijn altijd gratis. Leden kunnen andere leden vragen om overnachting en je kan aangeven of je een slaapplek ter beschikking hebt voor andere mensen.

De naam suggereert dat je op de bank slaapt, maar dat hoeft zeker niet. Soms heeft men een eigen kamer, soms alleen een plek op de grond voor een matje, of een plek in de tuin voor een tentje. Gelukkig weet je dit van tevoren dus kun je je voorbereiden. Leden zijn niet verplicht zelf ook mensen onderdak te verschaffen, sommige mensen zijn immers voor langere tijd op reis of hebben geen plek voor gasten.

Nadeel van couchsurfing is dat er ondanks het grote aantal leden er nog hele stukken op deze aardbol zijn waar je niet terecht kan via couchsurfing, Afrika bijvoorbeeld. Dus in Afrika zul je toch op zoek moeten naar alternatieven voor goedkope overnachtingen.

Housesitting of huizenruil

Wil je niet constant onderweg zijn, maar iets langer op een plek verblijven, dan is huizenruil of housesitting perfect voor je. Met huizenruil ruil je je eigen huis met het huis van iemand anders. Dit is iets ingewikkelder om te organiseren omdat je het samen eens moet worden over de periode en je allebei wel interesse in elkaars locatie moet hebben.

Housesitting betekent letterlijk dat je op andermans huis past. Vaak pas je dan ook op de huisdieren die er nog wonen in afwezigheid van de huiseigenaar. Maar het kost helemaal niks en je hebt wel de luxe voorzieningen van een huis. Dus lekker douchen, hopelijk goed internet, een keuken en misschien zelfs wel een tuin, maar je betaald er niks (of soms heel weinig)  voor.

Er zijn heel veel sites voor housesitting en huizenruil (Google is your friend), sommigen zelfs specifiek voor een bepaald land zoals Australië. Check wel van tevoren goed referenties van de gastheer/vrouw of housesitter want je wilt geen feestbeest in je eigen huis hebben in je afwezigheid.

Wildkamperen

Wildkamperen is gratis en ook nog eens fantastisch. Je kent de foto’s waarschijnlijk wel van de meest fantastische locaties waar je helemaal alleen midden in de natuur staat en ’s morgens wakker wordt in het bos met uitzicht op een meer. Dat is wat je krijgt met wildkamperen; je hebt de hele omgeving voor jezelf.

Nadeel van wildkamperen is dan ook weer dat er geen voorzieningen zijn. Dus geen wc, geen warme douche, geen campingwinkel, geen stroom en geen wifi. Wanneer je dit niet belangrijk vind (of wanneer je met zo’n luxe camper reist dat je dit allemaal in je camper hebt), dan is wildkamperen de goedkoopste manier van overnachten.

Let op; wildkamperen is niet in elk land toegestaan. Wanneer het wel is toegestaan dan is het soms niet overal toegestaan dus check dit vantevoren goed.

Besparende tips voor eten en drinken

Dat vind ik altijd een lastige categorie want hier werkt tijd in je nadeel. Je hebt echt elke dag eten en drinken nodig. Je hebt dus niet de tijd om het rustig aan te doen, flink te onderhandelen en een lagere prijs voor elkaar te krijgen. Want duurt het te lang, dan heb je toch echt honger en dorst.

Water to go fles voor gratis drinken

Wanneer je niet zo kieskeurig bent als het op drinken aan komt dan is een Water-to-Go drinkfles de ideale oplossing, dus de Cola-verslaafden hebben niks aan deze tip. De speciale Water to Go drinkflessen filteren je water. Dit gaat ook op voor water uit rivieren en meren, zelfs wanneer deze niet schoon zijn. Dus je kunt veilig overal water uit beekjes, meertjes, waterkranen en rivieren drinken zonder ziek te worden. De fles zelf is niet goedkoop, maar met 1 filter kun je 200 liter schoon drinkwater maken. Wanneer je twee liter water per dag drinkt, zou dit neerkomen op 100 dagen gratis drinken. Ik schreef er eerder als eens een blog over waar je nog veel meer details over het gebruik van deze fles kunt vinden.

Water to go fles in Kirgizië
Water to go fles in Kirgizië

Goedkoop eten

Tja, dit is een lastig punt. Ik vind dat voedselveiligheid voorop moet staan, dus ik raad het absoluut af om te gaan dumpsterdiving (uit vuilnisbakken eten). De makkelijkste manier om te besparen op je uitgaven voor eten is door – net als thuis – gewoon naar de supermarkt of markt te gaan. Uit eten gaan is in de meeste landen minstens vier keer zo duur als zelf koken. Alleen in Aziatische landen is dat vaak niet zo. Daar is uit eten gaan goedkoper dan proberen alles zelf te koken. Met je ontbijt, lunch en avondeten uit de supermarkt of gekocht op de lokale markt kan je veel besparen op je uitgaven.

Wat ook goed is voor je dagbudget is fruit kopen aan de kant van de weg. Dit fruit is onvoorstelbaar goedkoop en is ook nog eens heel gezond. Daarnaast is het bijna elke dag overal te krijgen, in tegenstelling tot luxe supermarkt producten.

Check trouwens ook eens deze blog over travel food.

Besparende tips voor excursies en activiteiten

Je wilt natuurlijk wel iets zien op je reis. Bijna elke activiteit die je ziet, kost een vermogen wat je helemaal niet hebt. Hoe kun je dan toch besparen op deze kostenpost?

Ga wandelen

Wandelen is gratis. En wandelend kun je al heel veel zien. In steden kun je uren rondlopen om al het moois te zien en ook in de natuur kun je jezelf uren vermaken.

Australië whitsundays strand
Romantisch over het strand in Australië

Op excursie of met een tour mee

Maar stel nou dat je iets anders wilt dan wandelen, hoe bespaar je daar op? Wat helpt is op het allerlaatste moment bij een boekingkantoor langs gaan om te vragen of ze dezelfde dag of misschien de volgende morgen nog een goedkope tour in de aanbieding hebben. Wanneer een tour bijna vol is en ze verwachten dat ze de groep niet volledig vol kunnen krijgen, dan zijn ze nog wel eens bereid om een tour tegen gereduceerd tarief weg te geven.

Lunchtballonvaart Drakensbergen Zuid Afrika
Samen in een luchtballon

Google voor gratis dagen

Google het hele internet af naar dagen waarop activiteiten gratis zijn. Er is bijna overal wel een dag in het jaar of per maand waarop je gratis musea of kerken in kunt, maak hier gebruik van.

Houd andere reizigers in de gaten

Wat ook heel erg kan helpen in het besparen van geld is tickets van andere overkopen waar ze om wat voor reden dan ook geen gebruik van kunnen maken. Soms boeken mensen een tour maar redden het niet om op tijd op hun bestemming aan te komen. Zij proberen die tour dan met zo min mogelijk verlies te verkopen, maar nog altijd goedkoper dan de tour zelf boeken.

Via TicketSwap kun je dit doen voor festival- en concertkaarten. TicketSwap is namelijk niet alleen Nederlands, maar bestaat over de hele wereld. Op verschillende Facebookgroepen kun je dit doen voor tours en excursies, bijvoorbeeld in de Facebook groep over Nederlanders in Australië. Daar komen geregeld mensen voorbij die om wat voor reden dan ook niet op tijd bij hun al betaalde excursie kunnen zijn. Over het algemeen verkopen zij deze tegen een behoorlijk gereduceerde prijs.

Maak vrienden!

Samen reizen is goedkoper als alleen reizen. Soms hebben de mensen die je leert kennen al een auto en kunnen ze je een keertje mee nemen ergens naar toe. Nieuwe vrienden maken – zeker wanneer het locals zijn – is ook perfect om kennis te maken met de lokale keuken. Niks zo lekker als Italiaans eten bij Italianen thuis of braaien met Zuid Afrikanen. Maar vrienden heb je niet zo maar, dus deze tip is heel geschikt voor de echte slow-traveler.

Dus waar eigenlijk al deze tips om te reizen voor bijna 0 euro per dag op neerkomen?!?

Heb geduld, want met tijd komt geld!

En bij deze nog wat meer tips om te lezen.

Duurzaam reizen; 12 tips om je reizen milieuvriendelijker te maken

Hoe pak je een backpack in? Tips & tricks

Paklijst voor ultralight backpacken (5 kilo)

Hoe ik gratis de wereld over reis en er voor betaald krijg

5 keer travel food; eten perfect voor onderweg

2 thoughts on “Reizen voor bijna 0 euro per dag

  1. Flitter Fever

    Leuke blog weer! Met een leaseauto en internationale tankpas is dat autoritje naar Kroatie toch best voordelig 😉 En voor gezinnen is een auto vaak ook goedkoper dan 4 of 5x een vliegticket? Naar Portugal rijden met een paar gillende koters achterin lijkt me sowieso een nachtmerrie, maar dat terzijde haha Dat van die couponing voor hotels wist ik niet! Housesitting heb ik ook over geschreven, is echt interessante optie.

    1. My Wanderlust Diary

      Yep, helemaal gelijk in. Ik heb de blog geschreven vanuit mijn eigen situatie, dus zonder leaseauto en zonder kinderen 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.