Duurzaam reizen; 12 tips om je reizen milieuvriendelijker te maken

vliegen uitzicht vlucht

Uit de duurzaamheidsimpact bleek dat in Nederland het grootste gedeelte van onze ecologische voetafdruk wordt veroorzaakt door ons reisgedrag en dan met name ons vlieggedrag. Dus als vliegen zo ontzettend milieuvervuilend is, is het dan wel mogelijk om duurzamer en milieuvriendelijker te reizen? In deze blog tips om toch te reizen, maar iets minder de aarde naar de kloten te helpen.

In mijn hoofd is mijn internationale baan waarvoor ik veel vlieg maar lastig te verenigen met mijn idee om duurzamer te leven. Ik schreef al eens over mijn milieu impact (lees die blog hier). Mijn grootste probleem is voor mij dus vervoer. Tijd om me eens te verdiepen in hoe ik daar wat aan kan doen.

1. CO2 afkopen

De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om de CO2 die je veroorzaakt met je vlucht te compenseren. Zo kun je bijvoorbeeld bij KLM bij het boeken van je vlucht aangeven dat je je vlucht wilt compenseren. KLM investeert vervolgens in CO2 projecten van het Wereld Natuur Fonds. Check meer info hier.

Biedt jouw luchtvaartmaatschappij geen CO2 compensatie? Dan kun je dit heel goed zelf regelen op bijvoorbeeld GreenSeat CO2 compensatie.

2. Niet vliegen

De beste manier om minder CO2 uit te stoten is simpelweg niet gaan vliegen. GreenSeat heeft een overzicht gemaakt van het groenste vervoersmiddel per reizigerkilometer. Zoals je al kunt zien zijn de auto en het vliegtuig de meest vervuilende vervoersmiddelen per kilometer.

150928-grafiek co2uitstoot

Bron: GreenSeat

3. Liften

Kun je er dan echt niet onderuit om met de auto te gaan, misschien is liften of carpoolen dan iets voor je. Vier auto’s met in elke auto 1 persoon zorgt voor veel meer uitstoot dan 1 auto met vier personen erin. Daarnaast kun je met carpoolen ook nog eens hele leuke mensen tegen komen (en misschien wel een gratis overnachting regelen).

Je kunt op website als Blablacar.com je eigen lift regelen. Scheelt weer uren met een bordje langs de snelweg staan. Liften heb ik zelf eigenlijk nog nooit gedaan. Via Blablacar reizen wel en dat beviel erg goed.

4. Met het openbaar vervoer

De overtreffende trap van carpoolen is reizen met het openbaar vervoer. Dan passen er nog meer mensen samen in een voertuig. Deze voertuigen lopen ook nog vaak op groene energie en/of zetten hun energie veel efficiënter om in kilometers.

Binnen Europa is reizen met de trein ook nog eens hartstikke relaxt. Je hebt beenruimte, je eigen stopcontact, meestal goed werkend wifi, je stapt uit in het centrum en op de meeste trajecten heb je een heel mooi uitzicht.

Flambane 1 Noorwegen

Met een oude trein reizen door Noorwegen

5. Wandelen, fietsen of te paard reizen

Wandelend, fietsend of te paard veroorzaak je de minste CO2 uitstoot. Nadeel is dan weer dat je ook niet heel ver komt, of je moet heel wat maanden de tijd hebben. Hoe gek ik ook ben op paardrijden, ik zie mezelf niet naar Iran rijden te paard. Paardrijden National Park de Hoge Veluwe

6. Reis met organisaties met het Fair Trade kenmerk

Duurzaam reizen is niet alleen milieuvriendelijk reizen. Het is ook reizen op een manier die de lokale bevolking niet uit buit of misbruikt. Dit kan door een reis te maken met FairTrade keurmerk. Helaas geldt dit keurmerk op dit moment alleen voor Zuid Afrika. Gelukkig zijn er nog heel veel meer hele duurzame bestemmingen. Op dit moment zijn dat onder andere Footprint TravelBookdifferent , Fair Mundo Travel en Reisorganisatie SNP bericht op duurzame, fair trade reizen.

7. Eet geen dierlijke producten

Tja, na transport is het consumeren van dierlijke producten verreweg het meest milieuvervuilend. Dus wanneer je op reis bent, eet dan zo min mogelijk dierlijke producten. Dit hoef je natuurlijk niet te beperken tot alleen je vakantie. Het scheelt sowieso al wanneer je minder tot geen dierlijke producten eet. Duitsland Fleckvieh koe tong

8. Als je vliegt, blijf dan heel lang weg

Tien keer vliegen is uiteraard meer vervuilend dan twee keer vliegen. Dus wanneer je reist kun je beter 1 keer lang gaan in plaats van vijf keer kort. Goede reden om tegen je baas te zeggen dat je toch echt zes weken op vakantie moet.

9. Neem een waterfles met superfilter mee

Dan ben je in dat bijzondere land en dan blijkt het drinkwater niet veilig te zijn. DUs wat ga je dan doen? Juist, plastic waterflessen kopen en daarmee de plastic berg nog groter maken.

In het buitenland doen ze zelden aan recycling dus je plastic flesjes belanden allemaal in zee of ergens op een grote afvalberg. Dat kan beter natuurlijk. Ik reis altijd met mijn Water-to-GO fles. Hier zit een ingebouwd waterfilter in. Ik kan dus letterlijk uit elke sloot, meer, rivier en kraan water drinken. Nooit meer buikloop door vervuild water, nooit meer gedoe met lokale valuta of het niet hebben van muntgeld.

Lees in deze blog hoe die waterfles werkt en hoeveel deze kost. Wat mij betreft is dit het meest onmisbare item voor elke backpacker!

Water to go fles in Kirgizië

Water to go fles toen ik door de wildernis van Kirgizië trok

10. Neem je eigen boodschappentas mee

In lijn met de plastic waterflessen zijn de plastic tasjes. Werkelijk overal krijg je tegenwoordig een tasje bij. Helemaal niet vervelend als je er een keertje eentje nodig hebt voor je vuile was of voor fruit wat anders op je kleren lekt of om iets in te pakken wat absoluut niet nat mag worden, maar heb je er werkelijk 25 nodig per vakantie?

Nee, dat dacht ik al. Tijd om je eigen tasje mee te nemen! Deze zijn ook nog eens veel steviger waardoor je 5 kilo sinaasappelen niet over straat hoeven te rollen wanneer je plastic tasje weer eens scheurt.

11. Kies een groen hotel

Niet alleen vervoer kan heel wat groener, ook de plek waar je slaapt kan heel groen. Dit betekend heus niet meteen dat je op een matje op de grond slaapt, zonder stromend water en elektriciteit. Eco-hotels zijn juist helemaal hip tegenwoordig. Waarin ze zich dan onderscheiden? Bijvoorbeeld in een duurzame bedrijfsvoering (water en energie besparing) en voordelen voor lokale gemeenschap (bijvoorbeeld gebruik maken van lokale producten en werknemers uit de bestemming) en milieu besparende maatregelen (bijvoorbeeld gescheiden inzameling afval en afbreekbare schoonmaakmiddelen).

Waar je een eco-hotel aan herkent? Aan één van de vele keurmerken. Book Different laat bijvoorbeeld bij de hotels zien hoe eco ze zijn. Helaas zijn de grote bedrijven als Booking.com hier nog niet voor ingericht, maar dat gaat ongetwijfeld niet meer eeuwig duren.

Buiten slapen Zuid Afrika

Heel eco in de buitenlucht slapen.

12. Eet lokaal

Eet eens een keer niet bij de McDonalds, ga eens niet naar de Starbucks, maar eet lokaal. Je bent in het buitenland om een land te ervaren en te bezoeken, niet om te eten wat je thuis ook altijd eet. Lokaal eten is ook nog eens veel milieuvriendelijker, zeker wanneer ze enkel lokale producten gebruiken

Pirogi Polen

Jam jam, kleurloze gerechten in Polen

13. Bonus tip: doe nooit iets met wilde dieren

Wat ze je ook vertellen over dat het een weesopvang is en dat de dieren echt goed behandeld worden, dat ze de dieren gaan uitzettend in het wild en dat ze hiermee bijdragen aan het behoud van de soort, het is niet waar!

Wilde dieren zijn met een reden wild en daarom nooit geschikt om als toeristische attractie te dienen. De enige manier waarop ze als toeristische attractie geschikt zijn, is wanneer je ze in het wild ziet.

elephant-sanctuary-knysna-3 olifant zuid afrika

Toen ik niet beter wist en me heb laten verleiden tot een wandeling met een olifant

Nog meer reistips of duurzaam reizen tips? check dan deze blogs

Hoe pak je een backpack in? Tips & tricks

Paklijst voor ultralight backpacken (5 kilo)

Duurzaamheid; hoe groot is jouw milieu impact?

Naar een groener en duurzamer leven – mijn favoriete projecten waar jij ook aan mee kan doen (en die veel geld besparen!)

 

One thought on “Duurzaam reizen; 12 tips om je reizen milieuvriendelijker te maken

  1. Elisa

    Hmmm er valt nog wat te winnen dus… Ik eet wel vlees maar zo lokaal mogelijk. Zo irritant als je in de supermarkt alleen maar labels tegenkomt met herkomst buitenland. Over die wilde dieren: de cheetah opvang die ik bezocht deed echt goed werk. Niet toeristisch. Voorkomen dat boeren cheetah’s op hun boerderij afschieten en elders uitzetten, mits gezond. Zie nu al op tegen die arme paardjes bij Petra. Heb je plannen om naar Iran te gaan??

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.