Paklijst voor ultralight backpacken (5 kilo)

Paklijst ultralight backpacken

Ik schreef eerder al een blog over ultralight backpacken met alleen handbagage, maar kreeg toen een aantal opmerkingen dat er tegenwoordig veel maatschappijen een maximum gewicht voor handbagage van 5 kilo hebben. Ik ben uit gegaan in die blog van 9 kilo handbagage.

Op de handige site van alle-handbagage-afmetingen.nl heb ik eens zitten neuzen in het overzicht van beperkingen. Waar ik bij KLM en AirFrance 12 kilo handbagage mee mag slepen, mag ik bij Emirates, Corendon en Delta maar 7 kilo mee. Bij China Southern en China Eastern zelfs maar 5 kilo! Het absolute handbagage hoogtepunt is British Airways waar je max. 23 kilo!!! handbagage mee mag nemen.

Maarten en ik met maar 9 kilo bagage per persoon

Maarten en ik met maar 9 kilo bagage per persoon, alleen onze jas staat er niet op

In mijn eerste paklijst-blog ben ik uit gegaan van 9 kilo handbagage. Zo bladerend door de lijst op eerdergenoemde website telde ik van de 27 maatschappijen in de lijst 12 maatschappijen waarbij ik met 9 kilo zonder probleem op de vlucht toegelaten wordt.  12 van 27… minder dan 50%. Hmm, toch maar eens nadenken over mijn paklijst dan.

Als ik dan toch moet schrappen in mijn bagage, dan ga ik ook meteen voor de ultieme uitdaging; 5 kilo! Dan kan ik voortaan tenminste met gerust hart op de vlucht van China Southern stappen. Van 9 kilo naar 5 kilo is heel wat minder spullen mee nemen. Ik ben de uitdaging aangegaan.

Een nieuwe tas

Ik had voor mijn werk een nieuwe werktas aangeschaft; een Dakine Trek II van 26 liter. Een paar liter minder dan mijn Deuter Futura 32 SL, maar vooral ook net iets lichter. Perfect om te testen of het me gaat lukken om met 5 kilo bagage te reizen.

Afmetingen van Dakine Trek II: L51 x B30 x H18 cm.

Afmetingen van Deuter Futura 32 SL: L68 x B32 x H21 cm.

Beiden voldoen bij de meeste airlines ongeveer aan de handbagage afmetingen. Toch verwacht ik met de Dakine Trek II minder problemen te krijgen aangezien deze veel kleiner is en ook oogt.

Rugzak Dakine Trek !!

Dakine Trek II 26 liter

De Dakine Trek II heeft geen speciaal rugframe, geen speciale heupband, geen extra vakjes, ritsen en of andere gespen; gewoon een rugzak met 1 vak. Met 5 kilo bagage heb je volgens mij ook niet al die speciale frames en heupbanden nodig (al blijf ik de heupband wel missen, dus misschien is dat toch wel een onmisbare feature op mijn rugzak, de tijd zal het leren).

Mijn Deuter Futura weegt leeg 1.580 gram. Mijn Dakine Trek II weegt maar 690 gram. Dat scheelt al bijna één kilo.

Welke items gaan er als eerste van mijn 9 kilo paklijst af?

Dan beginnen de keuzes voor de paklijst. Ik had in mijn 9 kilo bagage twee boeken mee. Die gingen er natuurlijk als eerste uit. Voortaan lees ik al mijn boeken digitaal op mijn telefoon. Groot voordeel hiervan is dat ik in de rijen op de luchthaven gewoon verder kan lezen met mijn telefoon in mijn hand. Die twee boeken samen wogen iets meer dan 1 kilo.

Daarnaast sleepte ik mijn hoofdkussen mee (700 gram incl. compressiezak). Ik weet dat dit voor de meeste mensen geen travel essential is, maar omdat ik zo veel reis en vooral ook heel veel reis voor mijn werk, is voor mij een goede nachtrust heel essentieel om goed te kunnen blijven functioneren. De meeste hotels hebben waardeloze kussens, dus sleepte ik mijn eigen kussen overal mee naar toe. Deze heb ik voor mijn 5 kilo handbagage-project eruit gegooid, dus weer 700 gram winst. Of eigenlijk heb ik geprobeerd deze te vervangen door een opblaasbare variant, maar dat sliep vreselijk verrot, dus dan maar zonder kussen op reis.

Mijn tas, mijn boeken en mijn kussen schelen bij elkaar al 2,5 kilo. Dan zit ik al op 6,5 kilo bagage. Dat zijn weer een paar airlines extra waar ik geen problemen zal hebben. Maar dan die laatste 1,5 kilo.

5 kilo; de ultieme uitdaging

Mijn huidige paklijst voor 5 kilo bestaat uit het volgende:

Toiletartikelen

 • Oogmasker
 • Oordopjes
 • Tandenborstel
 • Tandpasta
 • Haarolie
 • Scrubhandschoen
 • Mascara
 • Inklapborstel met spiegel
 • Deo
 • Medicijndoosje met multivitaminen, ijzerpillen, Immodium, pijnstillers, malariapillen (wanneer nodig)
 • Azeron tegen muggen- en andere insectenbeten (zie andere foto)
 • Gezichtsreiniger
 • Gezichtscreme
 • Menstruatiecup (lees hier mijn blog over waarom de menstruatiecup onmisbaar is voor een backpacker)
 • Toilettas zelf
De belangrijkste toiletartikelen

De belangrijkste toiletartikelen

Kleding in mijn tas

 • 2 leggings
 • 1 lange jurk
 • 4 korte jurkjes

Paklijst ultralight backpacken

Niet op foto:

 • Bikini
 • Lakenzak
 • Regenponcho
 • Hamamdoek/lichtgewicht strandlaken (tevens te gebruiken als hoofddoek of handdoek 😉 )
 • Voor minstens 3 weken ondergoed

In mijn 9 kilo-paklijst had ik de volgende items ook nog mee die helaas niet meer in mijn 5 kilo-paklijst pasten:

 • Shorts
 • Shirt
 • Vest
 • Slippers
 • Pyjama

Ben je nou niet zo’n jurkjes mens, dan kun je met hetzelfde gewicht ook de volgende items meenemen:

 • 2 Shorts
 • 1 rokje
 • 6 shirtjes/hemdjes

Paklijst ultralight backpacken

Kleding die ik aan heb (die gelukkig niet mee telt voor die 5 kilo)

Elke backpacker weet dat hij/zij de zwaarste en/of meest volumineuze spullen aan moet trekken. Alle kledingstukken moeten min of meer met elkaar matchen zodat je alles met elkaar kan combineren. Daarnaast koop ik op reis nogal eens nieuwe kleren als souvenir of omdat de kleren die ik mee heb te veel zijn versleten. Je hoeft in ieder geval nooit kleren tekort te hebben, je kunt altijd lokaal bij kopen.

 • Dichte schoenen
 • Dikke sokken
 • Dikke legging/lange broek
 • Shirtje/jurkje
 • Hoedje
 • Dikke trui
 • Dikke jas (waarom geen dunne jas? ik heb al een regenponcho en dikke trui mee, waarom zou ik dan ook nog een dunne jas mee nemen? Ik neem liever een lekker dikke jas mee voor als het ’s nachts erg af koelt maar ik nog gezellig sterren wil kijken, of als ik ergens heen ga waar het sowieso al iets kouder is).

Je kunt je afvragen of bij een reis door ZO-Azië (of andere warme bestemming) bovenstaande outfit wel zo handig is. Zo koud zal het niet zijn het grootste deel van de tijd. En het is daarnaast ook knap onhandig als je met een Thaise Airline vliegt die maximaal 5 kg handbagage toestaat en je dus bovenstaande outfit bij 35 graden en 100% luchtvochtigheid aan moet trekken. Afhankelijk van de bestemming zou ik bovenstaande outfit aanpassen en misschien de dikke trui thuis laten of een andere jas meenemen.

Andere essentiële items

Nog meer spullen?

Andere essentiële items

 • Reservetasje voor je boodschappen onderweg
 • Die boeken neem ik tegenwoordig digitaal mee op mijn telefoon maar die stonden toevallig al op de foto
 • Water-to-go waterfles (zie mijn andere blog hier over hoe onmisbaar deze waterfles voor elke backpacker is, al is het maar omdat je dan in ieder geval niet zo snel buikloop krijgt)
 • Zo’n handig ding voor je reisdocumenten en pasjes die ze iets minder makkelijk kunnen jatten (ligt aan de landen waar ik heen ga of ik dit nodig vind of niet)
 • Noise-cancelling headphones van Boze
 • Retro portemonnee (uiteraard zonder mijn AH bonuskaart en andere nutteloze pasjes)
 • Antibacteriele handgel
 • Blistex met UV factor 15
 • Speciale lenzen voor mijn telefoon (lees in deze blog waarom ik geen camera meer mee heb, maar deze lenzen mee neem voor al mijn reisfoto’s)
 • Zonnebril
 • Spork van Bever
 • Wereldstekker als je die nodig hebt voor dat land
 • Lader van mijn telefoon
 • USB stick (die koe bij mijn toiletartikelenfoto)

Niet op de foto:

 • Paspoort
 • Huissleutels, niet echt essentieel voor onderweg, maar wel vrij belangrijk als je ooit weer terug wilt komen
 • Vaccinatieboekje wanneer je reist tussen verschillende landen waar regels zijn met betrekking tot bijvoorbeeld Gele Koorts
 • Aan mijn tas hangt een sleutelhanger met zaklamp op zonnecellen voor al die donkere hostels waar ik veel te laat binnen kom (al zullen de meesten tegenwoordig de zaklamp op hun telefoon hiervoor gebruiken)
 • Op de plek van bestemming haal ik nog zonnebrand omdat ik die in het buitenland veel fijner vind.

Het eindoordeel

Met deze lijst kom ik in totaal op vijf kilo uit. Paklijst ultralight backpacken

Doordat ik alles in mijn packing cubes heb gestopt (lees hier waarom packing cubes onmisbaar zijn voor elke backpacker) kan ik ondanks dat de tas bestaat uit slechts 1 groot vak met een kleine pocket en een laptopvak, toch al mijn spullen redelijk makkelijk terug vinden.

Lakenzak, regenponcho?

Ik weet niet helemaal zeker of ik op elke reis een lakenzak mee zou nemen. Ja, het is fijn voor hotels/hostels van dubieuze kwaliteit of plekken waar het mogelijk wat aan de koude kant is (zoals in de nazomer in Zuid Afrika waar ik me af en toe een beetje heb verkeken op de kou in de hoger gelegen gebieden). Maar een lakenzak is best zwaar (500 gram) en zou ook prima vervangen kunnen worden door meer kleding.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een outdoorjas mee te nemen op reis die meteen functioneert als regenjas. Dan hoef je die regenponcho ook niet meer mee te nemen en kun je weer meer kleren mee nemen. Groot voordeel van een regenponcho is wel dat je deze over je tas heen kan doen en dus alles in een keer droog houdt.

Laptop en spiegelreflex mee op reis?

Ik realiseer me ook dat wanneer je een spiegelreflex camera mee hebt of je laptop mee neemt, dat je dan nooit onder de 5 kilo uit gaat komen. Misschien kom je er nog mee weg om je camera los om je nek te hangen en daardoor deze niet binnen de 5 kilo te laten vallen, maar je laptop zal toch echt in je tas moeten. Ik kies er bewust voor om die spullen niet mee te nemen zodat ik beter van mijn reis geniet. Ja, het is behelpen om je blog te schrijven op je telefoon, en ja, soms zou ik willen dat mijn telefoon net zulke mooie foto’s maakt als een spiegelreflex camera, maar comfort, gemak, geen stress en geen gedoe zijn ook veel waard.

Te weinig kleren mee?

Het aantal kledingstukken is niet veel, maar wel goed met elkaar te combineren. Ongetwijfeld zijn er veel mensen die niet met zo weinig kleding de wereld over zouden willen reizen, maar zoals ik eerder al schreef, je komt onderweg zoveel mooie kleding tegen dat ik zonder probleem af en toe kledingstukken vervang. Dan koop ik een mooi jurkje op een markt in Afrika of ik zie een superleuk shirtje ergens in Amerika, zodat ik niet altijd in het zelfde hoef te lopen. Zou je geen regenponcho en lakenzak meenemen, dan kun je al heel wat meer shirtjes meenemen.

En daarnaast is ultralight backpacken zoveel comfortabeler dan met zo’n grote rugzak (en misschien op de voorkant nog een kleine daypack) te proberen ergens door de smalle deur een trein in te komen of kilometers door een stad af te leggen of overal en altijd je spullen maar in de gaten te moeten houden. Bij mij wint comfort van kledingkeuze.

Ik twijfel of ik altijd voor 5 kilo zal gaan

Dus ja, het is te doen om met slechts 5 kilo handbagage ultralight te backpacken, maar het laat weinig ruimte voor extra items. Ik stond te kijken van hoe weinig 5 kilo eigenlijk is. Ik denk niet dat ik op alle reizen met maar 5 kilo zou willen reizen. Ik denk dat wanneer een luchtvaartmaatschappij meer kilo’s toe staat, dat ik daar graag gebruik van zal maken. Toch kan ik het iedereen aanraden om een keer te proberen met iets minder op reis te gaan. Je zult zien dat je de meeste spullen die je achter hebt gelaten, helemaal niet mist.

Maar zeg nou zelf; eigenlijk is je bikini toch het meest belangrijke kledingstuk op de meeste bestemmingen? (*En uiteraard heb ik stiekem in de zakken van mijn jas nog een paar muslibollen en een zak snoep verstopt, maar zo lang ze mij niet wegen is er niks aan de hand 😉 ). curacao-5

 

 

3 thoughts on “Paklijst voor ultralight backpacken (5 kilo)

 1. Pingback: Mijn cijfers na 1 jaar bloggen | My Wanderlust Diary

  1. My Wanderlust Diary

   Wat een gave titel heeft je blog 😍. En ik denk ook niet dat ik het kan als het niet per se moet. Maar ik weet nu in ieder geval dat in uiterste handbagage nood wat ik allemaal nog mee kan als de luchtvaartmaatschappij maar maximaal 5 kilo toe staat.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.