Wildkamperen in Europa

Jebel Shams wildkamperen bergen Oman

Zin om te gaan wildkamperen in Europa? Genieten van de vrijheid om overal kamp op te slaan, de mooiste plekken helemaal voor jezelf te hebben, volledig op jezelf aangewezen? Maar waar mag dat wel en waar mag dat niet? Wat zijn de regels? En is dat wel veilig? Lees er alles over op deze blog.

Kirgizië paardrijden Tien Shan bergen
Wildkamperen in Kirgizië

Af en toe zien jullie wel eens een opmerking over onze Midlife Retirement Roadtrip voorbij komen (ik moet echt eens een afkorting voor die lange naam verzinnen). Het plan is om over een aantal jaar vanaf nu met z’n tweeën voor onbepaalde tijd er vandoor te gaan. Waarheen? Geen idee. Zonder plan ligt de wereld aan onze voeten. Uiteraard heb ik al lang een hele route in mijn hoofd, want zo gaat dat met reisfanaten als ik, maar ik verander elke vier maanden van gedachten, dus als ik nog zeven jaar moet wachten kun je zelf wel uitrekenen hoeveel versies van dit plan er nog komen.

Het idee is nu om met een zelf omgebouwde auto of busjes of Unimog (zeer brute machine waarmee ik zonder probleem overal rechtdoor kan rijden en wildkamperen nooit meer een probleem is, de benzine kosten wel trouwens, die dingen rijden waarschijnlijk 1:2) de wijde wereld in te trekken. Dus het vertrekpunt is Nederland. Maarten wil graag naar de Noordkaap. Ik wil graag naar een aantal landen waar ik niet meteen sterf van de hitte, dus we vertrekken allereerst naar het noorden.

In Oman zijn we voor het eerst samen twee weken wezen wildkamperen en dat is fantastisch bevallen. Een mooie test voor onze midlife retirement roadtrip. Maar hoe zit dat in Europa? Waar mag je wel en niet wildkamperen? Ter voorbereiding op onze trip heb ik dat alvast uitgezocht. Je kunt nooit vroeg genoeg beginnen met voorbereiden.

Jebel Shams kamperen Oman (5)
Wildkamperen in Oman

Wildkamperen in Nederland, België en Luxemburg

Dat mag dus niet. Mooi makkelijk, want we vertrekken waarschijnlijk meteen Nederland uit. In Nederland bestaat er wel zoiets als paalkampeerterreinen waar je legaal en gratis soort van “wild” kunt kamperen. Maar dat is toch niet helemaal hetzelfde. Wildkamperen is op elk willekeurig moment kunnen beslissen om daar te gaan slapen. Een paalkampeerplek is een van tevoren vastgelegde plek. Op deze paalkampeerplekken zijn zelfs waterpompen geïnstalleerd. Voelt voor mij toch meer als een camping dan als wildkamperen. Daarnaast is er ruimte voor drie tenten dus kans is aanwezig dat je daar staat naast allemaal andere mensen.

Wildkamperen in Noorwegen, Zweden en Finland

In Finland, Noorwegen en Zweden is wildkamperen onder voorwaarden toegestaan op grond van het zogenaamde allemansrecht (Fins: jokamiehenoikeus; Noors: allemannsretten; Zweeds: allemansrätten).  Allemansrecht, vergelijkbaar met recht van overpad, betekent dat je overal mag kamperen onder de voorwaarde dat er geen schade aan natuur of gewassen wordt gemaakt. Je mag wandelend, fietsend, zwemmend en varend een gebied in. Vaak is het niet toegestaan om met motorvoertuigen het gebied te betreden. Uiteraard is vissen, jagen en vuur maken niet toegestaan.

Wildkamperen in IJsland

In IJsland mag wildkamperen slechts op sommige plekken en onder hele strenge voorwaarden. Dus eigenlijk mag het niet echt. Nu kunnen we tijdens onze midlife retirement roadtrip toch niet naar IJsland, dus dat is weer een land minder om over na te denken.

Maar voor degene die wel naar IJsland gaat om wild te kamperen is het volgende iets om goed rekening mee te houden. Wild kamperen is in IJsland mogelijk wanneer je niet op ongecultiveerde grond staat zoals de nationale parken. Uiteraard mag je ook niet op andermans privéterrein staan. Je mag ook niet met je auto overal van de weg af scheuren zoals in bijvoorbeeld Oman. Je mag niet in de buurt van drinkwatervoorzieningen of bebouwing staan (nu is dat laatste niet zo ingewikkeld in IJsland met zo weinig inwoners). Eigenlijk mag je vooral veel niet.

Wildkamperen in Denemarken

Wildkamperen in Denemarken is niet toegestaan. Je mag daar dus lekker op de camping rondhangen. De enige optie die je hebt (maar die heb je lijkt mij in elk land ter wereld) is om met toestemming van de eigenaar op zijn of haar land te verblijven. Maar ga er maar eens achter komen van die dat stuk bos is in de Middle of Nowhere.

Wildkamperen in Duitsland, Bulgarije, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Portugal en Groot Brittannië

Daar zijn de regels vrij simpel; wildkamperen is verboden. De enige mogelijkheid is om wild te kamperen is op privéterrein met toestemming van de eigenaar. De enige uitzondering binnen deze landen is Schotland. Daar is wildkamperen wel toegestaan.

Wildkamperen in Frankrijk

In Frankrijk noemen ze wildkamperen bivakkeren. Dit is technisch gezien niet hetzelfde want met bivakkeren mag je slechts tussen 19u en 9u ergens verblijven. Dit moet minstens een uur wandelafstand van de weg zijn. Met bivakkeren kun je dus niet drie dagen aan dat leuke meertje staan want je mag pas na 19 uur je kamp maken en moet voor 9 uur weer ingepakt zijn. Op bivakkeren zijn trouwens ook weer veel uitzonderingen dus ik zou vooraf in Frankrijk goed rondvragen wat er nou wel en niet mag in die specifieke regio.

Wist je trouwens dat Frankrijk in de top 5 van gevaarlijkste landen van Europa staat? Wil je meer lezen over welke landen door de Global Peace Index als onveilig worden gezien? Check dan de blog van Wereldwijs over gevaarlijke landen in Europa.

Wildkamperen in Zwitserland, Oostenrijk en Spanje

In die drie landen ligt de situatie wat gecompliceerd. Er zijn grote verschillen van streek tot streek en er komen telkens nieuwe regels bij. Zo mag je in Zwitserland op veel plekken niet wildkamperen maar mag je wel boven de boomgrens wildkamperen wanneer je met een groepje bent. Hoe dat precies zit is mij een raadsel.

In Spanje is het net zo verwarrend. In Catalonië mag je overal wildkamperen, zelfs in de natuurparken, maar in de rest van Spanje verschilt het van streek tot streek. Ingewikkeld dus.

Wildkamperen net buiten Europa; Georgië, Kirgizië en Turkije

In alle drie de landen is wildkamperen toegestaan. Uiteraard sta je niet op mensen hun eigen terrein, niet in de buurt van huizen of steden en houd je rekening met de natuur. Ik verwacht dat er in omliggende landen als Rusland, Kazachstan, Azerbidjan, etc. ook wild gekampeerd mag worden, maar dit moet ik nog verder uitzoeken. Dus deze blog wordt vervolgd.

Ingewikkeld allemaal zeg

Tja, als ik dit zo lees, dan denk ik dat we er nog een hele uitdaging aan gaan hebben om in onze zelfomgebouwde auto de halve wereld over te reizen want ik weiger met een toiletrol onder mijn arm tussen alle sportsokken met slippers types naar een toiletgebouwtje te lopen. Als wildkamperen er niet in zit, dan verzin ik wel iets anders voor onze midlife retirement roadtrip.

Wildkamperen Oman .jpg
Wildkamperen in Oman, echt WILD

One thought on “Wildkamperen in Europa

  1. Pingback: Weekoverzicht #49; werktrip naar drie landen, vechtpartij | My Wanderlust Diary

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.