Hoe pak je een backpack in? Tips & tricks

ultralight backpacking paklijst

Er zijn eigenlijk maar twee manieren waarop je je backpack in pakt; de nette manier wanneer je op het punt staat aan je reis te beginnen en de “zo-veel-mogelijk-erin-proppen-wanneer-je-bijna-naar-huis-gaat-methode”.  Voor beide manieren heb ik tips om toch alles mee te kunnen krijgen wat je mee wilt nemen.

DE BESTE TIP!

Reis licht, dat scheelt een boel inpakken. Ik schreef al een blog over ultralight backpacken met 9 kilo handbagage en ook over ultralight backpacken met maar 5 kilo! handbagage. Less is more!!!

Paklijsten en spullen klaar leggen

Maak van tevoren een lijst met welke spullen je mee wilt nemen. Het internet staat vol met paklijsten voor allerlei bestemmingen en allerlei verschillende type mensen. Ik vergeet bijvoorbeeld altijd te checken of ik een wereldstekker nodig heb voor de bestemming waar ik heen ga. Met dit soort paklijsten kom je altijd wel iets tegen waar je zelf niet aan had gedacht. Hier en hier vind je mijn paklijsten voor 9 kilo bagage en 5 kilo bagage.

Leg al die spullen van tevoren klaar. Voor je kleding is dat ideaal om te zien of alles met elkaar te combineren is en voor het overzicht is het ideaal om te zien of je dubbele spullen mee neemt. Wanneer alles klaar ligt, kun je het ook op een logische manier inpakken, maar daarover later meer. Paklijst ultralight backpacken

Slimme rugzak

Koop een slimme rugzak. Dit kan je dagelijkse pak-beslommeringen een stuk aangenamer maken. Wat is dan een slimme rugzak? Ik ben een groot fan van voorladers; dat zijn tassen met een rits aan de voorkant waardoor het meer lijkt op een weekendtas en je veel beter overzicht hebt. Ik heb uiteindelijk toch een bovenlader moeten kopen omdat geen van de voorladers me pasten. Voorladers zijn minder standaard en dus moeilijker aan te komen.

Heb je een bovenlader, zorg er dan in ieder geval voor dat er onderaan ook een rits zit. Je wilt niet dat al je zorgvuldig opgevouwen kleren er weer uit getrokken moeten worden omdat dat ene hemdje onderop zit. Deuter Future 32sl

Packing cubes

Om mijn kleding min of meer gesorteerd te houden gebruik ik speciale “packing cubes”. Geen ondergoed meer wat gaat zwerven. Of nog erger; je moet aan al je onderbroeken ruiken omdat je niet meer weet welke je wel en niet aan hebt gehad (ieuw!). In packing cubes kun je kleding per categorie of per setje (wat je zelf handiger vind) opbergen en makkelijk in en uit je tas trekken. Lees hier waarom packing cubes in de tas van elke backpacker horen. Op de foto hierboven zie je de kleinste en de grootste maat packing cubes van de Decathlon.

Plastic tasjes kunnen trouwens ook, maar ik heb een kleine tas dus deze zit behoorlijk vol waardoor ik alles soms stevig erin moet stampen. Plastic tasjes scheuren daardoor nogal snel kapot bij mij en hebben niet mijn voorkeur. Het is ook niet heel duurzaam wanneer je telkens nieuwe plastic tasjes nodig hebt.

Oprollen

Rol, rol, rol. Kleren die opgerold zijn, nemen minder ruimte in. Echt? Ja, echt!

Opgerolde kleren in een packing cube

Gewichtsverdeling

En dan heb je natuurlijk ook nog alle logische tips als; pak de zware dingen bovenin of in het midden om rugpijn te voorkomen. Je zou het niet zeggen (en ik wist het eerst ook niet hoor), maar zware dingen bovenin zorgt blijkbaar voor minder rugpijn en meer draaggemak. Hang grote items als slaapzakken en matjes onder je tas.

Compressiezakken

Gebruik compressiezakken. Ik ben zo iemand die zijn eigen kussen overal mee naar toe neemt (yep, zeg maar niks, hopeloos, ik weet het). Deze neemt veel ruimte in en dat is niet handig als je met alleen handbagage reist. Die hoezen die veel voor slaapzakken worden gebruikt, werken ook perfect voor kleren, kussens of andere dingen die veel te luchtig zijn.

Alles in compressiezakken en packing cubes
Rechts bovenin is een compressiezak (rood met zwart)

Maak gebruik van holle ruimtes (nee, niet die!)

Maak schoenen aan je tas vast in plaats van ze erin proberen te stoppen. Stop je je schoenen wel in je tas omdat je tas op het vliegtuig mee moet, stop zoveel mogelijk kleren en spullen in je schoenen. Het is zonde om al die holle ruimte niet te gebruiken.

Neem niet alles mee

Ik neem bijvoorbeeld bijna nooit zonnebrandcreme en antimuggenspul mee. Mocht ik dat op mijn bestemming nodig hebben, dan koop ik het daar wel. Antimuggenspul in Australië is bijvoorbeeld veel effectiever dan wat we in Nederland verkopen.

Ook spullen die je eigenlijk bijna nooit gebruikt, kun je misschien beter pas ter plekke kopen wanneer je ze werkelijk nodig blijkt te hebben, zoals een strandlaken. Een strandlaken zou ik sowieso nooit mee nemen. Ik zou eerder een hamamdoek kopen of een sarong. Beiden nemen veel minder plek in dan je dikke fluffie strandlaken wat je maar drie keer nodig gaat hebben.

2 thoughts on “Hoe pak je een backpack in? Tips & tricks

  1. Johannet

    De beste tip kreeg ik van mijn zus: Altijd een wc-papier meenemen. Of direct kopen als je er bent. Natuurlijk, je kunt alles op reis kopen. Bij twijfel niet meenemen. Maar daar kopen.
    Krijg weer helemaal zin om op pad te gaan bij het lezen van je blog. 🙂

    1. My Wanderlust Diary

      Wc-papier meenemen heb je helemaal gelijk in. Meestal neem ik die niet vanuit Nederland al mee 😉 Behalve die keer dat ik naar Ethiopië ging. Ik was zo bang gemaakt door iedereen om me heen dat ik dacht dat ze zelfs nergens wc-papier zouden hebben (is trouwens prima te krijgen daar).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.