Hoe ik gratis de wereld over reis en er voor betaald krijg

Zebra's in Kenia Nairobi National Park

Het is tegenwoordig helemaal hip & happening; gratis de wereld over reizen. Overal duiken de digital nomads op; mensen die al werkend reizen. Ik zou mezelf niet direct tot digital nomad rekenen. Ik heb namelijk geen eigen bedrijf en toch krijg ik betaald om de wereld over te reizen.

Digitale nomaden zijn personen die het internet gebruiken om hun werk locatie onafhankelijk uit te voeren. Tegelijkertijd leven ze een “nomadisch” bestaan door veel te reizen en op die manier optimaal gebruik te maken van hun flexibele manier van werken en geld verdienen.” (bron: Wikipedia)

Bij de Acropolis Griekenland Athene

Bij de Acropolis

Ik ben “gewoon” in loondienst.

Ik ben gewoon in loondienst. Dit heeft ook zo z’n voordelen. Ik krijg elke maand salaris en hoef me daar geen zorgen over te maken (zo lang ik natuurlijk gewoon mijn werk goed blijf doen 😉 ). Ik hoef geen papierwerk in te vullen zoals mijn omzetbelastingaangiftes, speciale verzekeringen voor ondernemers en mijn eigen pensioen regelen. Ik hoef niet gestrest te raken als het aantal opdrachtgevers even iets minder is. Ik ben tenslotte maar gewoon een loonslaaf die gratis de wereld over reist voor haar werk.

Het oude centrum van Wasserburg Duitsland

Het oude centrum van Wasserburg

Gratis de wereld over reizen?

Maar hoe kan ik dan gratis de hele wereld over reizen? Ik heb ervoor gekozen om een internationale baan te zoeken. Inmiddels doe ik dit werk al weer 10 jaar. In die tien jaar heb ik heel Europa gezien en ben ik op stedentrip geweest naar praktisch elke stad binnen Europa.

waar ben ik al geweest

Maar mijn werkgebied is niet bij alleen Europa gebleven. Zoals jullie eerder al konden lezen in mijn blogs over mijn werktrip naar Kenia en Oeganda, reis ik ook geregeld naar Afrika. Maarten doet hetzelfde soort werk. Zijn werkgebied ligt in Azië en Australië (lees bijvoorbeeld de blog over hoe we ons vermaakten in de auto tijdens onze trip door Australië). Hierdoor hebben we de mogelijkheid om geregeld met elkaar op reis te gaan. Allebei overdag aan het werk en in de weekenden en avonden samen op stap. Hiermee besparen we heel veel hotel en reiskosten terwijl we toch genoeg tijd houden om mooie dingen te zien en avonturen te beleven. Want of ik nou alleen slaap in het hotelbed, of met z’n tweeën, de kamer is vrijwel altijd dezelfde prijs. Ook de taxi en de huurauto zijn even duur voor één of voor twee. Hiermee kan de ander relatief goedkoop (lees: voor een ticket en eten) mee reizen over de hele wereld.

Ook vrienden maken graag gebruik van mijn werk. Even een stedentripje naar Praag of een midweek op Sardinië; ik reis ongeveer 50% van mijn tijd met vrienden of familie. Voor hun is het mooi goedkoop en voor mij is het erg gezellig. Soms ben ik zelfs wel blij dat ik eindelijk weer een keer alleen op pad mag. Dan kan ik weer even mijn eigen ding doen en kan ik na een lange werkdag op mijn eigen tempo door een stad slenteren.

Australië whitsundays strand

Met Maarten mee naar Australië

Waar is thuis?

Voor mijn werk is mijn thuisbasis Nederland. Ik plan zelf wanneer ik naar het buitenland ga en waar ik heen ga. Natuurlijk moet het wel passen binnen het werk wat ik doe. Dus eerlijk is eerlijk, je zult mij niet snel op een tropisch eiland zien werken aangezien daar vanuit mijn functie weinig te doen is. Maar hé, als ik niet betaal voor de reizen, dan ga ik niet lopen klagen. Ik heb dus niet precies dezelfde vrijheid als de mensen die volledig plaats onafhankelijk werken. Ik kan bijvoorbeeld niet zomaar twee maanden niet werken omdat ik daar zin in heb. Nou ja, alles kan natuurlijk, maar dan zal ik wel op zoek moeten naar een nieuwe baan.

Alleen op een beurs in Zambia

Alleen op een beurs in Zambia

De mindere kanten van mijn baan

Net zoals elke baan, zijn er ook mindere kanten aan mijn werk. Waar een digital nomad de keuze heeft om nieuwe plekken te ontdekken, ben ik gebonden aan mijn werkgebied. Bij mijn vorige werk was dat heel heel Europa + Thailand. In mijn huidige werk is dat Oost Europa en Afrika. Incidenteel vlieg ik nog wel eens naar andere bestemmingen, zoals bijvoorbeeld Amerika of het Midden Oosten. Maar ik zal dus niet vaak te vinden zijn in bijvoorbeeld Zuid Amerika. Maarten heeft een werkgebied wat niet overlapt met de mijne, dus ik kan ook met hem meereizen naar nieuwe bestemmingen, maar ik kan dus niet uit de hele wereld kiezen (tenzij ik een nieuwe baan zoek 😉 ). Nu heeft een digital nomad als beperking dat er natuurlijk wel goed internet moet zijn, want anders valt er zo weinig te werken. Die beperking heb ik niet. Wanneer ik een week geen internet heb, dan is dat op zich geen probleem. Ik ben daar met mijn distributeur dus ik ben met hen aan het werk. Ik verdien dus ook geld in gebieden waar de voorzieningen slecht zijn.

Kaapstad naar Johannesburg zuid afrika boulders beack pinguïns

Tussen de pinguïns op Boulders Beach

Mijn beste advies voor jullie:

Mocht je op zien tegen het beginnen van je eigen bedrijf, wil je niet de stress en de onzekerheid van het zoeken van je eigen opdrachtgevers, maar wil je wel gratis de wereld over reizen, overweeg dan eens om een internationale baan te zoeken. Het bevalt mij al jaren supergoed en ik kan het iedereen met wanderlust aanraden. Nu is ook de perfecte tijd voor een internationale baan. Met de globalisering komen er meer en meer internationale banen bij. Ik heb een consultancy/sales baan, maar er zijn ook zat marketing-, management- en financiële banen te vinden. Ik zie zelfs heel geregeld vacatures bij NGO’s, reisorganisaties, gezondheidszorginstellingen en overheden voorbij komen waarvoor je deels in het buitenland zit. Ongetwijfeld is er voor jou ook een fijne internationale baan te vinden.

Cluj Roemenië

N.a.v. een opmerking op bovenstaande blog heb ik ook nog wat info over mijn baan toe gevoegd.

Ik werk als Internationaal Sales Manager bij een grote multinational. Dit is het tweede bedrijf waarvoor ik dat doe. Ik werk nu in een team van vijf mensen en ben verantwoordelijk voor de twee regio’s Oost Europa en Sub-Sahara Afrika. In die regio’s stuur ik de distributeurs aan (dit is het grootste gedeelte van mijn werk), zoek ik nieuwe distributeurs, zoek ik potentiële kandidaten voor bedrijfsovernames, neem ik deel aan grote projecten door bijvoorbeeld NGO’s; eigenlijk gewoon sales dus 😉 maar ik geef bijvoorbeeld ook trainingen.
Ik had/heb sales collega’s met een agrarische achtergrond, commerciële economie, psychologie, diergeneeskunde, retailmanagement, eigenlijk allerlei verschillende achtergronden. Ik ben er van overtuigd dat je met elke achtergrond een internationale baan kunt vinden.

Je mag me altijd benaderen voor meer tips over hoe ik hier geraakt ben.

 

 

5 thoughts on “Hoe ik gratis de wereld over reis en er voor betaald krijg

 1. Martijn

  Hahaha ik denk dat je die laatste omschrijving er maar in moet houden. Heb je meteen de aandacht. 🙂

  Met een working holiday visum ben je voor 1 (soms 2) jaar gebonden aan 1 land. Klopt. Maar als je het goed plant, kun je er een lange working holiday-reis van maken en ontdekken waar het nu echt leuk voor jou is. Je kunt als Nederlander o.a. naar Canada (1 jaar), Australië (2 jaar) en Nieuw-Zeeland (1 jaar) op een working holiday-visum, dus dan ben je al 4 jaar onder de pannen.

  Dat laatste geef ik je gelijk in, het is mooi een een ideale balans tussen werken en reizen te hebben, zeker als je werk je naar allerlei mooie plekken kan brengen. Veel plezier.

 2. Hilde

  Jammer dat het nou niet echt duidelijk is wat voor werk je precies doet en hoe iemand anders misschien dit werk ook zou kunnen doen

  1. My Wanderlust Diary

   Daar heb je helemaal gelijk in Hilde. Slordig van me. Ik schrijf er af en toe wel over in mijn weekoverzichten, maar dat is natuurlijk geen reden om er juist in dit artikel niet ook minstens iets uitleg over te geven. Bij deze dan toch nog een kleine uitleg. Ik werk als Internationaal Sales Manager bij een grote multinational. Dit is het tweede bedrijf waarvoor ik dat doe. Ik werk nu in een team van vijf mensen en ben verantwoordelijk voor de twee regio’s (Oost Europa en Sub-Sahara Afrika). In die regio’s stuur ik de distributeurs aan (dit is het grootste gedeelte van mijn werk), zoek ik nieuwe distributeurs, zoek ik potentiële kandidaten voor bedrijfsovernames; eigenlijk gewoon sales dus 😉
   Ik had/heb sales collega’s met een agrarische achtergrond, commerciële economie, psychologie, diergeneeskunde, retailmanagement, eigenlijk allerlei verschillende achtergronden. Ik ben er van overtuigd dat je met elke achtergrond een internationale baan kunt vinden. Je mag me altijd benaderen voor meer tips over hoe ik hier geraakt ben.

   Ik zal deze uitleg aan het eind van het artikel toe voegen. Dankje voor je feedback.

   1. Martijn

    Datzelfde vroeg ik me inderdaad ook af… De info aan het einde is dan ook iets duidelijker. Iets, want het is nog steeds redelijk vaag. En dat terwijl er in het digitale tijdperk geen reden tot vaagheid is. “Area Manager International Business Development bij CRV Holding BV” is voor iedereen duidelijk. En je werkgever vind een vermelding en/of link altijd fijn. 🙂

    Verder leuke post… Al denk ik persoonlijk wel dat het voor de meesten makkelijker is om ZZP-er te worden en dat te combineren met zwerven over de wereld, dan een baan te vinden waar veel reizen bij komt kijken. Daarom is het ideaal dat er zoiets als een working holiday overeenkomst is tussen Nederland en landen als Nieuw-Zeeland, Australië en Canada. Dan kun je tot je 30ste (soms 35ste) werken, wonen en reizen voor een jaar (soms langer) in dat land. Ideaal om uit te vogelen of het echt leuk is en uit te vinden hoe je zelf werken en reizen kunt combineren. Stap uit je ‘confort zone’ dan komen de ideeën vanzelf.

   2. My Wanderlust Diary

    Hey Martin, was het maar zo’n feest. De meeste mensen hebben geen idee wat CRV voor bedrijf is en hebben ook geen idee wat een Area Manager International Business Development eigenlijk doet (of misschien tref ik altijd de verkeerde mensen die naar mijn werk vragen 😉 ). Dus vandaar dat ik heb omschreven wat mijn werk in houd en waar ik mijn dagen mee vul. De meeste banen hebben tegenwoordig zo’n dure titel dat uit de titel helemaal niet meer is af te leiden waar iemand zich eigenlijk mee bezig houdt. En als ik zeg dat ik voor een bedrijf werk wat zich specialiseert in genetische vooruitgang, dan kijken mensen me nog glaziger aan. Al is de absolute topper wanneer ik zeg dat ik sperma verkoop. Die doet het erg goed op verjaardagen 😉
    Er is zeker iets te zeggen voor een working holiday visum, maar dan ben je gebonden aan 1 land (of ben ik nu te kortzichtig? ). Hoe mensen het ook doen, als ze er maar gelukkig van worden. Dit is voor mij de ideale balans tussen werken en reizen waarbij mijn werk me naar mooie plekken brengt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.