Wild kamperen op openbare parkeerplaatsen in Europa; wat mag wel en wat mag niet

Ik schreef eerder al eens over wildkamperen in Europa en waar dit allemaal wel en niet mag. Maar wat zijn nou de regels voor kamperen op openbare parkeerplaatsen? In de veel landen heb je op de meest fantastische uitzichtpunten parkeerplaatsen om van het uitzicht te genieten. Mag je daar overnachten? Ik zocht het voor je uit.

Allereerst geldt voor elk land waar wildkamperen niet is toegestaan, dat wanneer overnachten op een parkeerplaats wel is toegestaan, dat dat op geen enkele manier mag lijken op kamperen. Dus geen voortenten opzetten. Geen stoeltjes buiten laten staan. Geen tenten opzetten. Je mag letterlijk alleen slapen in je voertuig op die locaties.

Parkeerplaats kamperen in Nederland en België

In Nederland is op 1 januari 2008 De Wet op Openluchtrecreatie afgeschaft. Daardoor is het in principe toegestaan om vrij te overnachten in campers, tenzij de gemeente andere regels heeft gesteld. En dit is bij de meeste gemeentes wel het geval dus eigenlijk betekend het dat je nog steeds nergens op de openbare weg mag overnachten.

In de meeste Nederlandse gemeentes is het in de APV gezet dat het verboden is aan de openbare weg te overnachten in een camper of auto. En ook bijvoorbeeld aan de Belgische kust doen ze erg moeilijk.

België is wel iets soepeler dan Nederland. In de drukke gebieden is het vaak verboden, maar er zijn hele stukken van België waar je op parkeerplaatsen mag overnachten. Dus in Nederland parkeren en er toevallig ook meteen slapen is over het algemeen niet toegestaan. In België is het iets makkelijker, maar nog steeds niet ideaal.

Wildkamperen in Noorwegen, Zweden en Finland

Aangezien in deze landen wildkamperen ook al is toegestaan, is het vrijwel overal toegestaan om ook op parkeerplaatsen en langs de weg te overnachten. Door het toenemende toerisme is het goed om de regionale regels voor vertrek nog even te checken, want in Gotland in Zweden gelden bijvoorbeeld afwijkende regels.

Parkeerplaats kamperen in Ierland en Groot Brittannië

Groot Brittannië: wildkamperen mag alleen met toestemming van de landeigenaar. Vaak heb je een leuke plek naast een pub of restaurant. Dit komt dus wel een beetje overeen met kamperen op de openbare weg. Echter mag je in Groot Brittannië niet zomaar op andere parkeerplaatsen blijven overnachten. Dit is dus een soort middenweg. Je mag niet overal parkeren om te overnachten, maar wanneer je toestemming hebt van de landeigenaar, kun je een heel eind komen. Voor de openbare weg moet je natuurlijk toestemming vragen van de overheid, dus dat zal niet gaan.

Ierland: wildkamperen mag alleen met toestemming van de landeigenaar. Ook op officiële parkeerplaatsen is overnachten toegestaan (maximaal 24 uur). In Ierland heb je dus iets meer opties dan in Groot Brittannië.

Wildkamperen in Albanië

Wildkamperen is vrijwel overal toegestaan in Albanië, behalve in de nationale parken. Ook op een parkeerplaats overnachten is toegestaan. In Albanië zou ik goed uitkijken waar je overnacht. Dit is absoluut geen onveilig land, maar het is ook geen Friesland waar nooit iets gebeurd. Dus je wilt niet de lokale bevolking op de tenen staan of overvallen worden. Vraag lokaal wat er handig is om te doen, waarschijnlijk krijg je dan al snel een kampeerplek bij iemand thuis aangeboden.

Kamperen op parkeerplaats in Duitsland

In Duitsland geldt als vuistregel voor parkeren: wat niet uitdrukkelijk is verboden, is toegestaan. Dit betekent zoiets als; je mag je camper dus parkeren op de openbare weg zonder enige beperking en duur. Er zijn natuurlijk plekken waar expliciet gemeld is met een verbodsbord dat je er niet mag overnachten. Hier wordt streng op gecontroleerd.

Iets om in gedachten te houden; je mag niet parkeren op het trottoir.

Kamperen op parkeerplaats in Frankrijk

Het rare is dat wildkamperen in Frankrijk eigenlijk niet mag, maar dat je in Frankrijk wel overal vrij mag overnachten op parkeerplaatsen. Elke plek waar een bus of personenauto mag parkeren, mag je ook overnachten. De enige restrictie is dat je niet langer dan zeven dagen op één plek mag staan. Voor snelwegen geldt trouwens een maximum van 24 uur, maar dat zijn waarschijnlijk ook niet de locaties waar je heel veel langer wil staan.

Kamperen op parkeerplaatsen in de rest van Europa

Voor de landen die ik hier niet heb genoemd geld over het algemeen een verbod, of het is niet helemaal duidelijk en daarom een te groot risico op boetes of weggesleept worden.

Soms vraag ik me wel af hoe groot de kans is dat de politie je aan gaat houden wanneer je ergens diep in de binnenlanden van Polen op een verlaten landweg hebt geparkeerd. Maar goed, ik wil je ook niet aanzetten tot illegale praktijken dus check goed vooraf goed wat wel en niet mag.

Meer lezen over echt wildkamperen?

Check dan onderstaande blog waarin ik per land in Europa uitleg geef over de regels voor wildkamperen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.