Slapen in het vliegtuig; de 8 perfecte tips

Nekkkussen slapen in het vliegtuig

In een vliegtuig heb je weinig te doen. Een beetje film kijken, een boek lezen, hangen. Zou het niet heel veel fijner zijn als je al die relatief nutteloze uren kunt gebruiken en je wat bij kunt slapen? In deze blog tips om je reis zo comfortabel mogelijk te maken en dan hopelijk de hele vlucht van 14 uur lekker te slapen in het vliegtuig.

1. Noise cancelling headphones

Snurkers naast je, snotteraars, gillende kinderen, mensen die helemaal hysterisch zijn omdat ze op vakantie gaan, allemaal niet bevorderlijk voor je nachtrust. Het is zaak om comfortabele, goed werkende noise cancelling headphones aan te schaffen. Je hebt de in-ear headphones (zoals deze van Bose die ik heb) en de over-ear headphones.

– Nadelen over-ear headphones

Met de over-ear headphones kun je je hoofd niet draaien, want dan zitten de schelpen van je koptelefoon in de weg. Ik ben een typische zij-slaper, dus ik moet mijn hoofd kunnen draaien of ergens op kunnen leggen. Ben jij dat nou niet, dan is een over-ear noise-cancelling headphone waarschijnlijk iets voor jou.

– Nadelen in-ear headphones

Met de in-ear headphones kun je prima op je zij liggen, maar niet iedereen is er fan van. Sommige mensen krijgen pijnlijke oren of zeggen dat de oortjes er altijd uitvallen. Ik was ook ooit zo iemand, maar ik kwam erachter dat het een kwestie is van de juiste maat en goede kwaliteit. Inmiddels kan ik uren slapen en bewegen zonder dat ik mijn koptelefoon kwijt raak.

2. Het perfecte nekkussen

Misschien wel het meest essentiële item voor een goede nachtrust; het nekkussen. Ik heb er inmiddels al zeven geprobeerd. De vliegtuigstoelen van tegenwoordig staan erg rechtop, waardoor bij mij het meest voorkomende probleem is dat mijn hoofd naar voren zakt en ik dus met een nekhernia van de vlucht af kom. Dus ik heb nu een nekkussen wat ik helemaal rondom mijn nek vast kan maken. Wil je dat je kussen goed blijft zitten? Zoek er dan eentje die je aan de voorkant vast kan maken.

Mijn hoofd valt niet naar voren en kan nauwelijks opzij zakken. Het nekkussen blijft goed leunen op mijn schouder waardoor mijn hoofd in een redelijk rechte positie blijft.

Ik kocht een traagschuim nekkussen. Het neemt iets meer ruimte in dan de opblaasbare, maar het slaapt ook heel veel lekkerder. Mijn kussen is van Cabeau (Evolution Pillow). Op de meeste luchthavens is dit kussen wel te krijgen en anders kom je via Google bij heel veel webwinkels als Bol.com en Blokker uit die dit kussen ook aanbieden.

Ik vond de traagschuim kussens niet heel goedkoop. Ik betaalde voor mijn kussen ruim 30 euro. Maar ik reis dan ook heel veel en dan is het echt de moeite waard om lekker te slapen op een vlucht. Het kussen heeft trouwens ook nog een zakje op de zijkant waar je je telefoon in kwijt kunt.

Nekkkussen slapen in het vliegtuig

Het perfecte nekkussen om te kunnen slapen in het vliegtuig

3. Wist je dat je je gordel om je benen heen kan doen?

Soms krijg ik een houten kont van al het zitten, dan heb ik geen idee meer hoe ik nu weer moet gaan zitten. Dan is het fijn wanneer je je benen op kunt trekken, maar daar beginnen de problemen. Wanneer je je voeten op de armleuningen van de rij voor je zet, kun je boze blikken verwachten. Zet je je voeten op je eigen stoel, dan glijden ze eraf. En wanneer je je handen om je benen heen slaat, kun je niet meer in slaap vallen want dan schieten je armen los.

De ideale oplossing is je gordel op de grootste stand zetten en om je voeten heen vast maken. Hiermee blijven je voeten op je stoel staan en heb je zelf je handen vrij om onder je kussen te proppen en lekker te slapen. Klein nadeeltje van deze oplossing is dat na een paar uur bij mij mijn voeten begonnen te slapen (slaapt er in ieder geval nog iets in dat vliegtuig 😉 ).

4. Raam of gangpad?

Raam of gangpad? De eeuwige discussie.

Voordelen raamstoel:

 • Lekker tegen het raam leunen
 • Uitzicht tijdens de vlucht
 • Niemand die tegen je schouder aan loopt of over je tenen heen rijdt en je daardoor weer wakker maakt
 • Niemand die voor je langs wilt omdat hij/zij naar de wc moet.

Nadelen raamstoel:

 • Lastig als je je benen wilt strekken
 • Ingewikkeld als je naar de wc wilt
 • Minder ruimte om je benen te strekken wanneer je erg lang bent
 • Je kunt minder makkelijk bij je spullen in de bagagebakken komen

De nadelen van een raamstoel zijn uiteraard de voordelen van een gangpadstoel. Wat betreft slapen is een raamstoel altijd gunstiger. Over je wc-gedrag kan ik niet oordelen 😉 .

5. Ooglapjes – oogmaskers

Leuk hoor dat iemand halverwege de nachtvlucht uit het raam gaat kijken en het hele vliegtuig laat baden in licht. Of van die mensen die niet kunnen slapen en dan de hele nacht film gaan kijken met hun flikkerende schermpje.

Het buiten sluiten van al het licht is essentieel voor een goede nachtrust op een lange vlucht. Dus lang leven de ooglapjes. Ook daar heb je veel variaties in. Ik ben groot fan van de ooglapjes die niet op je ogen drukken. Je ziet er daardoor een beetje uit als een alien, maar lekker belangrijk als je daardoor niet je mascara over je halve gezicht terug vind nadat je weer wakker bent.

Dit oogmasker is bij Aliexpress al te krijgen voor 1,18 USD. Bij Bol.com is dit masker te krijgen voor 14,95 euro, dus er is best een groot prijs verschil tussen verschillende aanbieders.

Oogmasker die niet op je ogen drukt

Oogmasker wat niet op je ogen drukt

6. Muziek op je telefoon

Ik heb een hele selectie aan relaxte muziek op mijn telefoon. In combinatie met mijn noise-cancelling koptelefoon kan ik hiermee de hele wereld buiten sluiten. Geen geluid meer van de vliegtuigmotor, geen geluiden meer van de andere passagiers, alleen nog maar Norah Jones en andere relax muziek.

Vlieg je met KLM dan kun je ook Skyradio op zetten in het entertainment systeem. Ook heel slaapverwekkend.

7. Schoenen uit, dikke sokken aan

Trek altijd je schoenen uit. Ik heb vaak hoge hakken, dus die zijn sowieso onmogelijk om aan te houden op lange vluchten. Maar zelfs als je wel comfortabele schoenen hebt, zou ik ze uit trekken. Schoenen knellen vaak en geven je veel minder bewegingsruimte.

Maar dan komt het volgende dilemma wanneer je je schoenen uit hebt getrokken. Koude voeten zijn funest wanneer je wilt slapen. Ik vind het echt onmogelijk om te voorspellen wat de temperatuur in het vliegtuig gaat zijn. Ik heb vluchten gehad waarbij het de hele vlucht bijna 30 graden was, maar ook vluchten waar ik bijna dood vroor. Er lijkt geen pijl op te trekken. Ik heb daarom altijd een paar hele lekkere dikke sokken bij me.

Ik kreeg onderstaande sokken van Kindred Spirits. Ze zijn te koop in heel veel mooie motiefjes.

Kindred spirits sokken

Perfecte sokken voor op een lange vlucht

8. Slaapmiddelen en alcohol

Ik spreek geregeld mensen die tijdens de maaltijd twee flesjes wijn bestellen en daar beter op slapen. Als dat werkt voor je, dan prima, maar in het kader van je jetlag is dat een zeer onverstandig idee. Wil je trouwens anti-jetlag tips, check dan deze blog.

Ook valium en slaapmiddelen hoor ik wel eens voorbij komen. Persoonlijk zou ik dat niet doen, maar ieder zo zijn ding.

Slaap lekker!

Meer tips lezen over zo comfortabel en veilig mogelijk reizen? Check dan deze blogs.

Anti jetlagtips

5 keer travel food; eten perfect voor onderweg

Hoe pak je een backpack in? Tips & tricks

Reizen als vrouw alleen

Bizarre activiteiten op luchthavens

25 tips om je niet te vervelen op vliegvelden

2 thoughts on “Slapen in het vliegtuig; de 8 perfecte tips

  1. My Wanderlust Diary

   Een van mijn favoriete reistoppers. Vooral ook omdat je er daarna niet uit ziet als een pandabeer door uitgelopen make-up 😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.