Reizen als vrouw alleen; tips voor veilig reizen

Alleen op een beurs in Zambia

Inmiddels weten jullie wel dat ik veel reis voor mijn werk én voor mijn plezier. In mijn weekoverzicht tijdens mij reis naar Kenia en Oeganda kon je al lezen hoe mijn werkweek eruit ziet. Meer dan eens krijg ik de vraag of mijn werk wel veilig is voor een vrouw alleen, zeker gezien de soms wat ongebruikelijke bestemmingen waar ik werk, dus bij deze een blog over hoe ik reizen als vrouw alleen ervaar.

Angst

Elke dag bombardeert (no pun intended) de media je met negativiteit. Rampen, geweld, ontvoeringen, oorlogen, droogte, hongersnood, overstromingen, terrorisme, er komt geen eind aan alle ellende. Nederland is één van de veiligste landen ter wereld. Een ander land is dus al snel onveiliger dan Nederland volgens de statistieken. Doordat de media hier nog even een flinke schep bovenop doet, verschuift je wereldbeeld het negatieve in. Iedereen kent altijd wel iemand die een vriend had die daar ook naar toe is gegaan en toen is beroofd/aangerand/overvallen/aangereden/verdwenen/vermoord.

Maar wat nou zo vreemd lijkt, is dat mensen al die verhalen van Nederland ook kennen. Ik woon in Arnhem en daar zijn in de afgelopen weken twee mensen vermoord, een overvaller dood gereden, een paar mensen aangevallen en nog wat meer narigheid. Dat is erg veel in hele korte tijd. Maar mensen vergeten die zaken zomaar ineens, want tja, het is Nederland dus daar is het niet gevaarlijk. Ik wil natuurlijk niet het gevaar in het buitenland bagatelliseren, want dat is er wel degelijk op sommige plaatsen, maar de wereld is echt niet zo’n enge plaats als anderen je willen doen geloven. Ik kom altijd zulke leuke mensen tegen op al mijn reizen (meestal wel een heel stuk kleiner, maar wie ziet dat nou?). Een land zit echt niet vol terroristische vrouwenverkrachters.

Heb ik dan nooit iets vervelends mee gemaakt?

Zeker wel. Maar dat was eigenlijk altijd in Nederland. Vechtpartijen tijdens het uitgaan. Bedreigingen in de nachtbus. Agressieve bestuurders die je niet hadden gezien en je bijna dood rijden. Inbrekers, zakkenrollers, ik heb ze in Nederland allemaal voorbij zien komen. Ik heb geen idee hoe ik het voor elkaar heb gekregen, maar in het buitenland is zelfs nog nooit mijn portemonnee gejat. In Ethiopië hebben kleine kinderen het wel eens geprobeerd, maar ik had geen portemonnee mee. Ook heb ik wel eens gezien dat mijn koffer doorzocht was op mijn hotelkamer. Misschien dat ze een paar vieze sokken hadden gejat, maar ik miste in ieder geval niks.

Het enige moment dat ik me echt onveilig voelde was toen ik midden in de nacht aan kwam in Johannesburg. Ik kon mijn hotel niet vinden en bleef maar rondzwerven met de auto. Toen ik voor een stoplicht stond zag ik ineens van beide kanten mannen op de auto aflopen. Ik heb geen seconde getwijfeld en ben door rood het kruispunt over geschoten. Niet veel later vond ik gelukkig mijn hotel. De rest van mijn tijd in Zuid Afrika was trouwens fantastisch en ik heb me niet één keer meer onveilig gevoeld. Maar ik heb me wel afgevraagd wat er gebeurd zou zijn wanneer ik daar was blijven staan.

Ethiopie tank oorlog

Eenzaamheid

Wat reizen als vrouw alleen veel minder leuk maakt is niet veiligheid maar eenzaamheid. Ik schreef hier al eens over in mijn blog over de treurige kant achter de mooie foto’s van mijn international baan. Soms voel ik me reis eenzaam. Ofwel omdat ik moe ben en graag tegen iemand aan zou hangen, ofwel omdat ik iets fantastisch mee maak en dit graag met iemand zou delen. Maar die paar minder leuke momenten wegen voor mij bij lange na niet op tegen het alternatief, namelijk elke dag naar dezelfde collega, op hetzelfde kantoor, in dezelfde straat, met hetzelfde uitzicht kijken.

vliegtuigraam

Tips voor reizen als vrouw

 • Ik meld me aan bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op deze site van het Ministerie kun je je aanmelden en aangeven waar je wanneer bent en wie er gebeld moet worden in geval van nood. Mocht er dan onverwachts iets gebeuren in een land, zoals een natuurramp of terroristische aanslag (of een olifant die op je auto gaat zitten), dan weet het Ministerie dat je daar bent en komen ze je (hopelijk) ophalen.
 • Via mijn afspraken doe ik navraag naar een goed hotel. Zij kennen de stad/regio veel beter en kunnen mij veel meer vertellen over de lokale situatie.
 • Omdat ik alleen reis, slaap ik in Afrika het liefst in een hotel met restaurant. Mochten mijn afspraken dan pas laat afgelopen zijn, dan heb ik altijd de keuze om niet meer in het donker de stad in te gaan op zoek naar een restaurant.
 • Ik vermijd reizen in het donker. Er is nauwelijks verlichting. Mensen en vee lopen overal en nergens dus autorijden is best gevaarlijk. En bewegwijzering moet zijn weg nog vinden naar Afrika.
 • Uiteraard ben ik als moderne hippie gevaccineerd en sleep ik in Malaria gebieden mijn pillen mee. In de stad doe ik dit trouwens niet. Geen idee of dat verstandig is of niet, maar ik kom er eigenlijk nooit muggen tegen.
 • Ik check altijd de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar staat het laatste nieuws uit de regio en daar staan ook de gebieden omschreven die ernstig afgeraden worden.
 • Als ik alleen reis in de meer “avontuurlijke” landen (Afrika of het Midden Oosten bijvoorbeeld), dan spreek ik met iemand in Nederland af dat ik elke 24 uur iets van me laat horen (smsje, email, bellen) zodat ze thuis in kunnen grijpen, mocht ik lang niks van me laten horen. Dit was wel iets lastiger toen we in Noord Korea zaten. Daar moest iedereen er dan maar op vertrouwen dat we heelhuids terug zouden komen.
 • Straal vertrouwen uit. Vrouwen die angstig om zich heen kijkend, hun tas onder hun arm klemmend, schichtig over straat schieten zijn het perfecte slachtoffer voor iemand die je portemonnee wil hebben (of erger). En nee, ik zeg niet dat vrouwen het zelf uit lokken. Uiteraard vind ik dat iedereen van andermans spullen en andermans lijf af moet blijven. Maar het kan geen kwaad om net te doen alsof daar lopen de normaalste zaak van de wereld is, alsof je er elke dag loopt.
 • Ja, in Nederland kun je topless zonnen, maar dat kan niet in landen als Yemen. Ook niet omdat jij nou eenmaal vind dat het allemaal maar moet kunnen want thuis doe je dat ook altijd. Dus pas je aan aan de cultuur, ook als je het met deze cultuur niet mee eens bent.
 • De meest cliché tip van allemaal; gebruik je gezond verstand!
 • En het belangrijkste van allemaal; ik check hoe mooi het weer daar is 🙂

Meer lezen over mijn reizende leven? Mijn internationale baan? Tips voor veiligheid op reis?

Check dan onderstaande blogs.

Personal; Een relatie als je allebei een internationale baan hebt?

Onmisbaar op reis; waterfles voor veilig drinkwater

Paklijst voor ultralight backpacken (9 kilo)

Groepsreis, solo reizen of met vrienden op pad; wat past bij jou?

One thought on “Reizen als vrouw alleen; tips voor veilig reizen

 1. Pingback: Weekoverzicht #20; olifanten, neushoorns, blauwe ballen en nu al een paar kilo dikker | My Wanderlust Diary

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.