Review; paardrijden IJsland (dagtocht)

IJsland paardrijden Ishestar

IJsland; het land van ijs en vuur. En dat is het zeker. Nog niet zo lang geleden was het vliegverkeer over de halve wereld ontregeld door een enorme aswolk uit een van IJslands vulkanen. IJsland is een borrelend, rokend, bewegelijk land wat bijna buitenaards voelt. Maar wat IJsland ook heeft zijn de beste paarden ter wereld, dus toen ik de kans kreeg naar IJsland te gaan, moest ik natuurlijk een rit maken op deze wereldberoemde paarden. Ik boekte een dagtrip bij Ishestar in de buurt van Reykjavik.

Paardrijden op IJsland

Paarden

In IJsland is er maar 1 paardenras toegestaan; de IJslander. Andere rassen worden wettelijk gezien niet eens toegelaten. Het IJslandse paard is een paardenras uit IJsland (deuh, lekker voor de hand liggend), waar deze gangenpaarden al meer dan duizend jaar zonder invloed van buitenaf worden gefokt. Gangenpaarden bezitten een paar versnellingen meer dan de reguliere paardenrassen. Dat maakt het IJslandse paard een zeer comfortabel paard, zelfs voor ruiters met minder ervaring. IJslanders zijn over het algemeen zeer brave paarden met een heel cool karakter. IJsland paardrijden Ishestar

Bij Ishestar (en eigenlijk overal op IJsland) staat welzijn van de paarden heel hoog. De paarden leven in kuddes in de vrije natuur. Geen gedoe met dekens, geen paarden op stal, gewoon zoals paarden gehouden horen te worden.

Maarten en ik gingen mee op een rit voor alle soorten ruiters omdat Maarten geen rij/ervaring had. Ondanks dat Maarten een beginner was, reden we praktisch de hele drie uur durende rit in tölt (een extra versnelling op een IJslander). Ook wanneer je weinig uren in het zadel hebt, is dit prima een paar uur vol te houden. Maarten had niet eens spierpijn de volgende dag. Hij had wel schuurplekken van de spijkerbroek die hij aan had, dus tip van de expert; trek geen spijkerbroek aan 😉 . IJsland paardrijden Ishestar

Uitzicht tijdens de ritten

IJsland heeft de meest spectaculaire uitzichten ter wereld. Helaas heeft IJsland ook heel vaak slecht weer dus zagen we van die spectaculaire vergezichten op onze drie uur durende rit bijzonder weinig van. Het uitzicht was erg saai. We reden voornamelijk over gravelwegen en de wegen waren voornamelijk rechtdoor. Door het weidse landschap veranderde er weinig aan het uitzicht. Onderstaand heb ik een paar screenshots van mijn GoPro toegevoegd om je een idee te geven van het uitzicht.

Ik kan me voorstellen dat wanneer je op meerdaagse tochten gaat, dat het landschap veel spectaculairder is. Op een korte dagtocht kun je maar een beperkte route rijden en die was niet per se heel spannend.

Accommodatie

Ik maakte een dagtocht dus accommodatie is niet van toepassing. Ishestar heeft ook meerdaagse tochten. Ongetwijfeld is dat zeer comfortabel met veel warmwaterbronnen en sauna’s.

Kosten

Alles in IJsland is duur, dus ook paardrijden. Ik betaalde bijna 10.000 ISK per persoon (ongeveer 80 euro). Op zich is dit redelijk vergelijkbaar met drie uur durende ritten in Nederland, maar het is behoorlijk wat meer in vergelijking met andere landen als Zuid Afrika of Roemenië bijvoorbeeld.IJsland paardrijden Ishestar

Eindoordeel

Voor beginners is dit de perfecte manier om kennis te maken met IJslandse paarden. Bij Ishestar hebben ze comfortabele, brave paarden met alle gangen die een IJslander hoort te hebben. Voor niet-ruiters is het ook perfect om eens een keer met je partner mee te gaan paardrijden.

Qua comfortniveau was ik er niet heel enthousiast over. In IJsland is de kans nou eenmaal groot op slecht weer. Striemende regen, lage temperaturen, hagel en sneeuw zijn niet heel ongebruikelijk. Wanneer je geen slecht-weer-ruiter bent, zou ik zeker niet van tevoren boeken maar hopen dat er ter plekke nog een gaatje is wanneer het weer goed blijkt te zijn.

Qua prijsniveau was het niet per se duur in vergelijking met andere landen waar het welvaartsniveau hoog ligt, maar ook zeker niet goedkoop.

Voor meer tips over wat er allemaal te doen is in IJsland, klik hier. Je leest op deze blog alles over route, prijzen en tips voor overnachtingen op je trip naar IJsland.

Gletsjer meer IJsland

Gletsjermeer IJsland

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.