25 tips om je niet te vervelen op vliegvelden

Zonsopkomst op Schiphol

Ik reis veel voor mijn werk en dus breng ik heel veel tijd door op luchthavens. Ik heb er dan ook een sport van gemaakt om me nooit meer te vervelen daar. Ik deel met jullie graag mijn 25 top-tips om wat te doen op een luchthaven om de verveling tegen te gaan.

Zonsopkomst op Schiphol

Zonsopkomst op Schiphol

 1. Lees een boek. Lekker origineel maar werkt wel.
 2. Ga winkelen. Niet echt iets wat geschikt is voor elke luchthaven, maar soms hebben ze nog wel leuke winkels zoals bijvoorbeeld op luchthaven Schiphol. Weet je niet wat je moet kopen, lees dan tip 1.
 3. Ga ergens eten. Ik ben op sommige luchthavens echt hele goede restaurants tegen gekomen, zoals in Dubai bijvoorbeeld, waar je erg lekker kan eten. Toegegeven dat het niet heel goedkoop is dus het hakt wel in je budget.
 4. Massagestoel; op bijna elke luchthaven zijn ze te vinden. Voor een paar euro kun je daar prima een tijdje vertoeven. Zijn er geen massagestoelen, dan zijn er vaak wel massagesalons. Ook een goed plan.
 5. Begin een gesprek met iemand (bij voorkeur een lekker ding 🙂 ). Ik kom af en toe hele interessante mensen tegen op luchthavens. Ok, ik geef toe dat ik er ook vaak zat geen zin in heb. Toch heb ik ook hele fijne herinneringen aan onverwachtse gesprekken zoals die ene keer dat ik een gepensioneerde Amerikaanse politie-agent tegen kwam die nu de wereld over reisde.
 6. Nog leuker dan een gesprek beginnen met zomaar iemand, is een gesprek beginnen met iemand die op social media net heeft ingecheckt op dezelfde luchthaven. Misschien kun je op Facebook/Instagram meer gegevens vinden over die persoon. Als je dan een gesprek begint, dan doe je net alsof je helderziend bent en vertel je al die persoonlijke gegevens. Ik moet toe geven dat ik dit nog nooit heb gedaan, want als ik iemand dan heb gevonden vind ik het toch een beetje creepy om het ook werkelijk te doen.
 7. Iets wat iedereen altijd probeert; internetten. Ik moet toegeven dat dit ook is wat ik voornamelijk doe. Meestal zodat ik vlak voor de vlucht nog snel mijn werkmail kan laden en dan tijdens de vlucht verder kan werken. Maar natuurlijk ook om even snel te zien wat voor appjes er binnen zijn. Check deze blog van Reisjunk voor de wifiwachtwoorden van alle vliegvelden.
 8. Mensen kijken. Een grote hobby van mij op vliegvelden. Vooral de vliegvelden buiten Europa. Daar kijk ik mijn ogen uit naar hoe iedereen eruit ziet.
 9. Begin een blog. Al die uren op de luchthaven zijn perfect geschikt om aan je blog te werken.
 10. Luister muziek. Om alle herrie op luchthavens buiten te sluiten, heb ik mijn telefoon vol met mijn favoriete muziek. Dit is trouwens ook erg handig wanneer je naast je in het vliegtuig een snurker hebt 😉
 11. Luister een luisterboek. Uit het raam starend lekker een boek lezen zonder te lezen. Lang leve luisterboeken!
 12. Schrijf een ansichtkaart aan je oma. Voordat mijn oma overleed stuurde ik vanaf elke bestemming een kaartje. Soms als ik geen tijd had tijdens mijn werkweek deed ik dat nog even snel op de luchthaven.
 13. Staar in de verte. Het lijkt misschien saai, maar in de verte staren helpt altijd! Mijn mooiste ideeën komen wanneer ik simpelweg niks beters te doen had.
 14. Ruim je telefoon op. Gooi nutteloze foto’s weg (heb je echt die 20 mislukte selfiepogingen nodig voor je fotoalbum?). Verwijder apps die je eigenlijk nooit gebruikt.
 15. Download Two Dots voor op je telefoon. Mijn absolute verslaving. Het is een heel simpel spelletje wat in de verte wel iets heeft van Candy Crash saga, maar dan in hele fijne retro kleuren en rustgevende muziekjes. Al zit ik al wel drie weken vast op level 248 (yep, zo erg is het dat ik al bij level 248 ben).
 16. Slaap; waarom wachten tot je in het vliegtuig zit als je ook op de luchthaven al vast wat van je gemiste uren in kan halen?
 17. De tip waar ik zelf echt helemaal nooit iets mee doe; ga naar de fitness. Ik ben lui en vind lopen naar de gate al actief genoeg. Gelukkig is niet iedereen zo, dus voor sommige mensen is een half uurtje fitnessen misschien wel lekker. Er zijn over de hele wereld aardig wat luchthavens met fitness en douche. Vooral dat laatste is wel fijn, aangezien je niet die irritante passagier wilt zijn die naar zweet ruikt op die 12 uur durende vlucht.
 18. Moonwalken over de travelators (horizontale roltrappen 🙂 ). Laatst ging er iemand viral op YouTube met haar wandeling. Ook een goede manier om te fitnessen mocht je luchthaven geen fitness hebben.
 19. Heb je internet en ben je onderweg naar huis? Bestel dan alvast je boodschappen bij de AH en laat ze thuis bezorgen op de dag dat je aan komt. Dan hoef je dat niet ook nog te doen na je lange vlucht en kun je meteen genieten van je pindakaas en hagelslag boterhammen die je zo gemist hebt.
 20. Ga naar een boekwinkel en maak nieuwe reisplannen aan de hand van de reisgidsen die ze daar hebben.
 21. Ga van alle bestemmingen op het scherm met vertrekkende vluchten raden welk land daar bij hoort.
 22. Probeer op de bordjes op de luchthaven de letters te vinden van je eigen thuis-stad of land. Maak van elke letter een foto en plak ze achter elkaar. Deze tip is wat lastig als je in Azië, Rusland, of het Midden Oosten bent, tenzij daar je thuis is. Nou ja, je snapt het wel. Iets met het juiste alfabet en zo.
 23. Ga naar een gate van een vlucht met vertraging en ga kijken naar de boze en klagende mensen.
 24. Misschien nog wel de beste en meest geniale manier om je tijd te doden; maak een video zoals Richard Dunn op Las Vegas Airport. Hij ging een paar jaar terug viral met een video waarin hij Celine Dion lip synct tijdens een nachtelijke stopover in Las Vegas. De perfecte oplossing voor een hele lange wachttijd op de luchthaven. En heel amusant voor de rest van de wereld wanneer je deze online gooit.
 25. En de beste tip van allemaal; koop zo’n jumbo Toblerone. Want met chocolade is de wereld altijd mooier.
Slapen op Schiphol

Maarten en tip nummer 16

Op zoek naar meer reistips?

Check dan vooral onderstaande blogs.

Bizarre activiteiten op luchthavens

Paklijst voor ultralight backpacken (9 kilo)

Paklijst voor ultralight backpacken (5 kilo)

Hoe pak je een backpack in? Tips & tricks

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.